Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Δίαιτα: Να μετράω υδατάνθρακες ή θερμίδες;

Ποιος είναι ο ρόλος του υπολογισμού των θερμίδων και των υδατανθράκων στη δίαιτα; Συμβουλές για καλύτερη επιλογή.

Γράφει: Διάκος Θοδωρής

Δίαιτα: Να μετράω υδατάνθρακες ή θερμίδες;


Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικές δίαιτες που ανά καιρούς απασχολούν την επικαιρότητα και εξακολουθούν να εμφανίζονται όλο και περισσότερες. Άσχετα από τον (διατροφικό) δρόμο που η κάθε μία θα μας βάλει να επιλέξουμε, ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος: να χάσουμε το περιττό βάρος. Βέβαια, όταν μιλάμε για αδυνάτισμα, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι – εν τέλει – το πόσες θερμίδες καταναλώνουμε και πόσες θερμίδες καίμε.
Είτε οι θερμίδες μας προέρχονται από υδατάνθρακες, είτε από πρωτεΐνες είτε από λιπαρά, οτιδήποτε δεν καίμε, αποθηκεύεται στο σώμα μας για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να χάσουμε μισό κιλό, υπολογίζεται πως πρέπει να κάψουμε 3.500 θερμίδες. Που σημαίνει ότι αν καταφέρουμε να αφαιρέσουμε καθημερινά από τη διατροφή μας 500 θερμίδες, θα έχουμε χάσει μισό κιλό σε μια εβδομάδα.

Προσοχή στις “κρυφές” θερμίδες

Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε το φαγητό ως επιβράβευση. Για παράδειγμα, μπορεί να είμαστε κουρασμένοι και να θέλουμε να κάνουμε ένα δωράκι στον εαυτό μας που τα βγάλαμε πέρα αυτή τη μέρα, οπότε τρώμε ένα γλυκό. Ή, για να δώσουμε κίνητρο στον εαυτό μας κάποιο πρωινό, μετά από όχι-και-τόσο-καλό ύπνο, παραγγέλνουμε έναν καφέ με έξτρα ζάχαρη, έξτρα κρέμα. Νόστιμο, αλλά αυτά τα μικρά δωράκια που κάνουμε προσθέτουν εκατοντάδες θερμίδες στη διατροφή μας, και μπορεί να είναι ο λόγος που δεν χάνουμε κιλά, ακόμα και αν γενικά προσέχουμε τι τρώμε στα κανονικά μας γεύματα.
Πώς μπορούμε να σταματήσουμε να το κάνουμε αυτό; Είναι πιο απλό από ό,τι φαντάζεστε: Αντί να σταματήσουμε εντελώς να έχουμε τις μικρές μας απολαύσεις (γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό απαιτεί τεράστια θέληση), μπορούμε να επιλέξουμε κάτι νόστιμο αλλά με λιγότερες θερμίδες. Αντί για ένα γλυκό, επιλέγουμε κάτι που θα μας ικανοποιήσει, όπως μια μπάρα ενέργειας με μαύρη σοκολάτα.

Μειώστε το μέγεθος της μερίδας

Αν πάρετε σαν παράδειγμα μία μερίδα εστιατορίου για να υπολογίζετε το φαγητό σας, κάνετε τεράστιο λάθος. Τα περισσότερα εστιατόρια σερβίρουν τη διπλάσια σχεδόν ποσότητα. Δοκιμάστε, λοιπόν, να μειώσετε το μέγεθος της μερίδας σας και, αν τρώτε έξω, ίσως να μοιραστείτε κάποιο γεύμα. Και, θυμάστε, αυτό που μας έλεγαν οι γονείς μας, ότι είναι λάθος να αφήνεις φαγητό στο πιάτο; Μάλλον είναι μεγαλύτερο λάθος για την υγεία μας να συνεχίζουμε να τρώμε όταν είμαστε ήδη χορτασμένοι.

Μην τρώτε ποτέ απευθείας από τη συσκευασία

Σενάριο που σίγουρα έχετε ζήσει: Ανοίγετε μία σακούλα πατατάκια, κάθεστε στον καναπέ και αρχίζετε να τρώτε. Αυτό σημαίνει πολλές περιττές θερμίδες. Δεν πρόκειται να σας πούμε ότι πρέπει να βγάλετε εντελώς από τη ζωή σας τα πατατάκια (ή τα σνακ, γενικότερα), αλλά είναι σημαντικό πάλι να μην ξεπερνάτε το μέγεθος της μερίδας σας.

Διαβάστε τις ετικέτες των τροφών

Δεν πρόκειται να ξοδέψετε πολύ χρόνο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι, όταν ψωνίζετε τρόφιμα, να ρίχνετε μια ματιά στις θερμίδες του. Πολλά από τα φαγητά που διαφημίζονται ως υγιεινές εναλλακτικές, low fat ή low cal μπορεί εν τέλει να έχουν περισσότερες θερμίδες.

Μην ξεχνάτε την άσκηση

Είναι, άλλωστε, απαραίτητη για να χάσουμε κιλά. Όχι μόνο θα μας βοηθήσει να κάψουμε θερμίδες, αλλά θα διατηρήσει σώμα και πνεύμα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, προφυλάσσοντας την υγεία μας.
Αναδημοσίευση από iatronet
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα