Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Το πρόβλημα του σεξ

Ο Ρ. είπε ότι φοβόταν το σεξ που από την παιδική του ηλικία ασκούσε έλξη επάνω του και τον ερέθιζε. Όταν μπήκε σε κάποια ομάδα διαλογισμού, αντιστάθηκε στο σεξ. Προσευχήθηκε, επαναλάμβανε μάντρας και ψαλμούς, δοκίμασε την ψυχανάλυση κι ωστόσο τον κυνηγούσε και το κυνηγούσε.

Ύστερα από κάμποση συζήτηση, του επεσήμανα ότι μια συνήθεια πρέπει πρώτα να κατανοηθεί πριν να μπορέσουμε να ελπίζουμε ότι θα λύσουμε αισθησιακά και συναισθηματικά προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να ξεπεραστούν με απλή αποφασιστικότητα ή απλή θέληση, αλλά πρέπει κανείς να γίνει στοχαστικός. Η συνήθεια είναι από την ίδια της τη φύση απερίσκεπτη και η απερισκεψία δεν είναι δημιουργός ελευθερίας. Κάνουμε κάτι απερίσκεπτο στα νιάτα μας, όπως το κάπνισμα, που σταδιακά γίνεται συνήθεια. Αν λέμε στον εαυτό μας ότι δεν πρέπει να καπνίζουμε, η αδιάκοπη αποφασιστικότητα να κόψουμε το κάπνισμα, απλώς δημιουργεί μια άλλη συνήθεια. Μόνο με την κατανόηση μιας συνήθειας, δηλαδή με το να αποκτήσουμε επίγνωσή της, με το να στοχαστούμε γι’ αυτήν, μπορεί να κοπεί η συνήθεια.

«Η ζωή μας είναι μια σειρά από απερίσκεπτες πράξεις που έχουν γίνει συνήθειες, στις σχέσεις μας, στις θρησκείες μας, στην πολιτική και στην κοινωνική μας ζωή. Κουρασμένοι και ανιαροί, σκεφτόμαστε με φόρμουλες, με σλόγκαν. Ο εγωισμός είναι ακριβώς η αιτία της απερισκεψίας με όλα τα μίζερα, στενόμυαλα προβλήματα, και τις κουραστικές πράξεις μας. Το σεξ γίνεται ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς είναι μια φυγή από το περιορισμένο και πιεστικό «εγώ». Είναι μια απελευθέρωση και γυρνάει σε συνήθεια. Η συνήθεια είναι αποτέλεσμα απερισκεψίας.

Πρέπει κανείς να αρχίσει να στοχάζεται με το να έχει επίγνωση.
Μέσα από την επίγνωση, αρχίζει κανείς να αντιλαμβάνεται τις πολλές συνήθειες της σκέψης και του συναισθήματος. Πρέπει να σκεφτεί κανείς βαθιά για τις συνήθειες, να τις νοιώσει και να δει τις επιπτώσεις τους. Έτσι, όταν ο συνειδητός νους τις έχει κατανοήσει εντελώς και είναι ανοιχτός και ελεύθερος, τα περιεχόμενα του υποσυνείδητου –του κρυμμένο νου- μπορούν να προβληθούν στον συνειδητό νου, που είναι προετοιμασμένος να τα δεχτεί, καθώς είναι ανοιχτός και σε εγρήγορση. Όταν αυτά τα περιεχόμενα έρθουν έξω, κάθε προβολή τους πρέπει να τραβηχτεί επάνω και να κατανοηθεί. Έτσι, μέσα από την έντονη επίγνωση, οι πάντοτε «μυωπικές», ασήμαντες δραστηριότητες του «εγώ» διαλύονται και γεννιέται η σωστή σκέψη.

Όσο πιο πολύ πολεμάς μια συνήθεια κι όσο πιο πολύ της αντιστέκεσαι, τόσο πιο απερίσκεπτος γίνεσαι. Μέσα από την πραγματική επίγνωση, η σκέψη σε σχέση με όλες μας τις δραστηριότητες και συνήθειες που γεννιούνται από σκέψεις και συναισθήματα, αποκαλύπτεται και ξεπερνιέται. Το να αναπτύξεις το αντίθετο του φόβου, σημαίνει ότι θα δημιουργήσεις μια άλλη συνήθεια· αλλά αποκτώντας επίγνωση του φόβου και με το να σκεφτείς γι’ αυτόν βαθιά, να τον νοιώσεις απολύτως, δεν αναπτύσσεται η απερισκεψία των αντίθετων, όπου δεν υπάρχει ελευθερία από τις συνήθειες. Θα πρέπει να αποκτήσεις επίγνωση των συνηθειών της σκέψης και του συναισθήματος, στα θέματα των σχέσεών σου, της πολιτικής και κοινωνικής σου δραστηριότητας, της θρησκείας σου.

Για να έχεις επίγνωση, πρέπει να της δώσεις χρόνο, πρέπει να έχεις υπομονή και εγρήγορση. Πρέπει πρώτα να γίνει καθαρισμός του νου και της καρδιάς από τον εγωισμό. Από αυτό το καθάρισμα, γεννιέται η σωστή σκέψη, που μόνο αυτή είναι ικανή να ελευθερώσει τον άνθρωπο από τη θλίψη».

Από το βιβλίο του Κρισναμούρτι «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΜΑΣ», που μεταφράζεται αυτόν το καιρό.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα