Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Ποια είναι τα οφέλη της υγείας από τις μπάμιες

mpamia

Οι μπάμιες είναι ένα κλασικό λαχανικό που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Αν δεν σας αρέσουν οι μπάμιες, αυτό πιθανότατα συμβαίνει επειδή δεν τις έχετε μαγειρέψει σωστά.

Οι βλέννες που έχει το συγκεκριμένο λαχανικό, είναι αυτό που δεν επιτρέπει σε πολύ κόσμο να τις αγαπήσει όπως κάνει με άλλα λαχανικά. Ομως, αν έχετε παραιτηθεί από τη συγκεκριμένη τροφή, οι ειδικοί συνιστούν να τής δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία γιατί τα οφέλη της για την υγεία είναι μεγάλα.
Οι μπάμιες είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καλίου και βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και μαγνησίου. Ενδείκνυνται για διαβητικούς (ο χαμηλός γλυκαιμικός τους δείκτης, που είναι κάτω από 20, τις κάνει ιδανικές για διαβητική δίαιτα), για όσους θέλουν να χαμηλώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους αλλά και για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.
Είναι χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας
Η ενεργειακή πυκνότητα αναφέρεται στον αριθμό των θερμίδων που περιέχει ένα τρόφιμο κατά βάρος. Τα τρόφιμα με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα έχουν λιγότερες θερμίδες ανά γραμμάριο βάρους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε μεγαλύτερη ποσότητα χωρίς να καταναλώσετε πολλές θερμίδες. Ενάμιση φλιτζάνι μπάμιες που είναι περίπου 80 γραμμάρια βρασμένες και στραγγισμένες, έχει μόλις 25 θερμίδες, 0,3 θερμίδες ανά γραμμάριο. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, πρέπει να τρώτε χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας τροφές όπως οι μπάμιες για να δείτε αποτελέσματα.

Υδατάνθρακες και φυτικές ίνες
Οι περισσότερες από τις θερμίδες που περιέχουν οι μπάμιες, προέρχονται από υδατάνθρακες με 6 γραμμάρια ανά μερίδα. Οι υδατάνθρακες είναι μια ουσιαστική θρεπτική ουσία που το σώμα έχει ανάγκη για να λειτουργήσει σωστά. Είναι επίσης προτιμώμενη πηγή ενέργειας. Μερικοί από τους υδατάνθρακες στις μπάμιες προέρχονται από την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Μισό φλιτζάνι μπάμιες μαγειρεμένο περιέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι ένα είδος υδατανθράκων που το σώμα δεν μπορεί να χωνέψει γρήγορα και έτσι σας κρατάει περισσότερη ώρα χορτάτους και αν τρώτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες σας βοηθούν να μειώσετε τη χοληστερόλη στο αίμα και ως εκ τούτου να μειώσετε τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
Μερικές πρωτεΐνες, αμελητέα ποσότητα λίπους
Μερικές από τις θερμίδες στις μπάμιες προέρχονται από πρωτεΐνες και λιπαρά, αν και η ποσότητα λίπους σε μια μερίδα μπάμιες, είναι αμελητέα. Ενάμισι φλιτζάνι μπάμιες, περιέχει 1,5 γραμμάριο πρωτεΐνης και 0,1 γραμμάρια συνολικού λίπους. Οπως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη είναι επίσης απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να έχει κανείς καλή υγεία. Η πρωτεΐνη σε τρόφιμα όπως οι μπάμιες βοηθά στην επισκευή των ιστών και υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού. Οπως οι υδατάνθρακες, το λίπος στα τρόφιμα παρέχει επίσης ενέργεια που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών.
Πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα
Οι μπάμιες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ανάγκες της βιταμίνης C, του φολικού οξέος, του καλίου και του μαγνησίου. Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C, προστατεύει τα κύτταρά σας από τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη Β που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης, επειδή βοηθά στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών. Το κάλιο σε τρόφιμα όπως οι μπάμιες χρησιμοποιείται για να χτίσει μύες και να σπάσει τους υδατάνθρακες σε ενέργεια. Χρειάζεται μαγνήσιο για τη σύνθεση της πρωτεΐνης και για να βοηθήσει στη συστολή και τη χαλάρωση των μυών.
Αποθήκευση και μαγείρεμα
Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τις μπάμιες είναι να τις καταψύξετε. Η κατάψυξη βοηθά στη διατήρηση όλων των θρεπτικών συστατικών τους, συν του ότι δεν προλαβαίνουν να μαλακώσουν ή να μαυρίσουν, κάτι που συμβαίνει στις φρέσκες μπάμιες, αν δεν τις μαγειρέψετε άμεσα και τις αφήσετε εκτός κατάψυξης.
Για να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική η αποθήκευσή τους, τοποθετήστε τις σε βραστό νερό για 4 λεπτά και στη συνέχεια σε κρύο νερό για 5 λεπτά. Ακολούθως, στραγγίξτε τις μπάμιες σας και αποθηκεύστε τις στην κατάψυξη σε αεροστεγείς σακούλες. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως λεύκανση, σταματά τις δράσεις του ενζύμου στο φυτό, που θα μπορούσε να του στερήσει τη γεύση, το χρώμα και την υφή.
Τέλος, για να μην «σαλιώνουν» οι μπάμιες, λόγω της βλέννας που περιέχουν η πιο αποτελεσματική λύση, στην περίπτωση που τις μαγειρεύετε φρέσκιες είναι να μην τις αφήσετε καθόλου να «καθίσουν». Μόλις τις πλύνετε πρέπει να τις βάλετε κατευθείαν (και όταν λέμε κατευθείαν το εννοούμε κυριολεκτικά) στην κατσαρόλα. Το ίδιο θα κάνετε και αν τις βγάλετε από την κατάψυξη. Απευθείας στην κατσαρόλα (τις είχατε, άλλωστε, πλύνει πριν τις καταψύξετε).
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα