Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Ναργιλές: Αυτά που πρέπει να ξέρετε


Η χρήση του ναργιλέ αυξάνεται ανησυχητικά στους νέους
Ο ναργιλές είναι συσκευή που χρησιμοποιείται για κάπνισμα. Κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια εντυπωσιακή αύξηση της χρήσης του ναργιλέ, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.
Ο ναργιλές είναι γνωστός εδώ και 400 περίπου χρόνια. Η χρήση του είναι μεγάλη στις Αραβικές χώρες, στην Τουρκία, στην Ινδία, στο Πακιστάν. Με την παγκοσμιοποίηση, η χρήση του έχει σήμερα ξαπλωθεί σε πολλές άλλες χώρες, στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στον περασμένο αιώνα, η χρήση του ναργιλέ είχε περιορισθεί και ήταν χαρακτηριστικό ηλικιωμένων ανδρών στα παζάρια και καφενέδες Ανατολίτικων χωρών. Σήμερα έχει γίνει μόδα που επικράτησε και ξαπλώνεται επηρεάζοντας τους νέους και τις γυναίκες.
Ο ναργιλές αποτελείται από διάφορα μέρη. Υπάρχει πήλινο δοχείο, ο λουλάς. Σε αυτόν καίγεται με τη βοήθεια κάρβουνου, καπνός ή μείγματα καπνού (τουμπεκί και άλλα) μαζί με πρόσθετα που μπορεί να είναι φρούτα, ναρκωτικά, αλκοόλ και άλλα.
Ο καπνός που παράγεται διέρχεται πρώτα από φιάλη νερού για σκοπούς ψύξης και φιλτραρίσματος. Ακολούθως περνά στο μαρκούτσι. Αυτό είναι ένας μακρύς και ευλύγιστος σωλήνας που διοχετεύει τον καπνό στο στόμα του καπνιστή.
Οι επιπτώσεις στην υγεία του ναργιλέ είναι σοβαρές. Όμως είναι άγνωστες στο πλατύ κοινό. Οι γιατροί και άλλοι επαγγελματίες της υγείας δεν γνωρίζουν αρκετά για το κάπνισμα με ναργιλέ και τους κινδύνους του.
Έχει επικρατήσει ο μύθος ότι το κάπνισμα με το ναργιλέ είναι λιγότερο επικίνδυνο από ότι άλλες μορφές καπνίσματος όπως το τσιγάρο. Η πραγματικότητα είναι ότι ο ναργιλές είναι περισσότερο επικίνδυνος από άλλους τρόπους καπνίσματος.
Ο καπνός του ναργιλέ περιέχει περισσότερη νικοτίνη, πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα και βαριά μέταλλα από ότι ο καπνός του τσιγάρου. Οι διάφορες τοξικές ουσίες δεν φιλτράρονται κατά τη διέλευση του καπνού από το νερό του ναργιλέ.
Το μείγμα του καπνού που τοποθετείται στο ναργιλέ για σκοπούς καπνίσματος, είναι ανεξέλεγκτο. Μπορεί να περιέχει διάφορες ποικιλίες καπνού, αρώματα και φρούτα. Είναι ακόμη δυνατόν να προστεθούν ναρκωτικά και αλκοόλ που καθιστούν το κάπνισμα με ναργιλέ ακόμη πιο επικίνδυνο.

Έρευνες που έχουν γίνει σε χρήστες ναργιλέ, έδειξαν ότι στο αίμα τους υπάρχουν τοξικές ουσίες του καπνού σε τουλάχιστον τις ίδιες ή ψηλότερες συγκεντρώσεις σε σύγκριση με αυτούς που καπνίζουν τσιγάρα.
Ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα είναι μεγαλύτερος σε χρήστες ναργιλέ παρά στους καπνιστές τσιγάρων. Επίσης κινδυνεύουν περισσότερο για καρκίνο του οισοφάγου, του στομάχου, της ουροδόχου κύστης και των χειλών.
Οι λειτουργικές δυνατότητες των πνευμόνων μειώνονται από το ναργιλέ. Ο κίνδυνος μείωσης της λειτουργίας των πνευμόνων είναι μεγαλύτερος στους χρήστες ναργιλέ από ότι στους καπνιστές τσιγάρων.
Το κάπνισμα με το ναργιλέ δημιουργεί και μολυσματικούς κινδύνους. Η  χρήση της ίδιας συσκευής από πολλά άτομα, επιτρέπει τη μεταφορά μικροβίων δια μέσου του κοινού επιστομίου.
Έρευνες έχουν δείξει μεγαλύτερη συχνότητα μόλυνσης με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού σε χρήστες ναργιλέ σε σύγκριση με μη καπνιστές. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι το μικρόβιο που προκαλεί το έλκος στο στομάχι.
Επίσης η κοινή χρήση του επιστομίου του ναργιλέ από πολλούς χρήστες έχει συσχετισθεί με τη μετάδοση φυματίωσης. Άλλοι μολυσματικοί παράγοντες που δυνητικά μπορούν να μεταδοθούν δια μέσου του ναργιλέ, είναι ο ιός της ηπατίτιδας C, ο ιός του έρπη τύπου 1ο ιός HIV του AIDS, ο ιός Epstein Barr της λοιμώδους μονοπυρήνωσης και άλλοι ιοί παθογόνοι για το αναπνευστικό σύστημα.
Σε έρευνα που έγινε σε Αιγύπτιες γυναίκες που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν, βρέθηκε ότι η χρήση ναργιλέ από το σύζυγο τους, συσχετιζόταν με τη στειρότητα στο ζευγάρι.
Στο Λίβανο, έρευνα έδειξε ότι γυναίκες που κάπνιζαν ναργιλέ, είχαν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν παιδιά με χαμηλό βάρος γέννησης. Δηλαδή το ίδιο που είναι γνωστό ότι συμβαίνει σε καπνίστριες τσιγάρων.
Σε έρευνες στην Ιορδανία βρέθηκε ότι το κάπνισμα με ναργιλέ, αυξάνει την πίεση και τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου της καρδίας.
Τελειώνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι είναι αναγκαίο να γίνει διαφώτιση του κοινού και των επαγγελματιών της υγείας, για τις ιδιαίτερα νοσηρές επιπτώσεις του καπνίσματος με ναργιλέ.
Η εντυπωσιακή διάδοση του ναργιλέ που παρατηρείται σήμερα, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων και των γυναικών όπως επίσης η άγνοια και οι εσφαλμένες εντυπώσεις που έχουν επικρατήσει για το θέμα, είναι δυνατόν να έχουν βαριές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία.

Προκαλεί ουλίτιδα, απώλεια δοντιών και κακοσμία στόματος

Αποφύγετε το ναργιλέ και σώστε τα δόντια σας. Ο ναργιλές είναι αιτία πρόκλησης ουλίτιδας. Η ουλίτιδα (περιοδοντική νόσος) οδηγεί στην απώλεια δοντιών.
Από τα άτομα που καπνίζουν με ναργιλέ, το ποσοστό αυτών που πάσχουν από ουλίτιδα ανέρχεται στο 30%. Το ίδιο ποσοστό μεταξύ των ατόμων που καπνίζουν τσιγάρο ανέρχεται στο 24%. Στους μη καπνιστές είναι 8%.
Σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, οι άνθρωποι που καπνίζουν με ναργιλέ κινδυνεύουν 5 φορές περισσότερο να πάθουν ουλίτιδα και οι καπνιστές τσιγάρων 3,8 φορές περισσότερο.
Η περιοδοντική νόσος, η ασθένεια των ούλων εξελίσσεται στα αρχικά στάδια αθόρυβα. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα δυνατόν να εμφανιστούν μόνο στα προχωρημένα στάδια της νόσου.
Εκατομμύρια ανθρώπων πάσχουν από ουλίτιδα. Δεν γνωρίζουν ότι έχουν τη σοβαρή αυτή ασθένεια η οποία μπορεί να τους κάνει να χάσουν τα δόντια τους εάν δεν λάβουν την κατάλληλη θεραπεία.   
Υπάρχουν προειδοποιητικά σημεία της ουλίτιδας:
  1. Κόκκινα, ερεθισμένα, πρησμένα ούλη που προκαλούν πόνο τοπικά ή αλλού στο στόμα
     
  2. Αιμορραγίες από τα ούλη μετά από το βούρτσισμα ή το καθάρισμα των δοντιών με νήμα ή μετά τη βρώση σκληρών τροφίμων
     
  3. Υποχώρηση των ούλων μακριά από τα δόντια κάνοντας τα να φαίνονται μακρύτερα από πριν
     
  4. Χαλαρότητα ή διαχωρισμός των δοντιών
     
  5. Ύπαρξη πύου στα ούλη ή στα δόντια
     
  6. Έλκη στο στόμα
     
  7. Συνεχής κακοσμία στόματος
     
  8. Αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο έρχονται σε επαφή τα δόντια όταν ο ασθενής δαγκώνει
     
  9. Αλλοιώσεις στην εφαρμογή τεχνητών οδοντοστοιχιών.
Δυστυχώς το κάπνισμα με ναργιλέ έχει γίνει της μόδας σε πολλές χώρες, σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες. Πολλοί άνθρωποι έχουν την ψευδαίσθηση, ότι το νερό του ναργιλέ φιλτράρει τις τοξίνες και τη νικοτίνη του καπνού μειώνοντας έτσι τους πολλούς κινδύνους για την υγεία τους.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο καπνός περνά διαμέσου του νερού η εισπνοή τοξικών ουσιών από το χρήστη του ναργιλέ είναι ίση ή ακόμη μεγαλύτερη από την ποσότητα που εισπνέεται κατά το κάπνισμα τσιγάρου. 
Ο χρήστης ναργιλέ εισπνέει τις ίδιες τοξικές ουσίες που εισπνέει ο καπνιστής τσιγάρου όπως το μονοξείδιο του άνθρακα. Επιπρόσθετα ο καπνός που χρησιμοποιείται για το ναργιλέ περιέχει 2% έως 4% νικοτίνη σε σύγκριση με 1% έως 3% νικοτίνη που περιέχουν τα τσιγάρα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι συγκεντρώσεις νικοτίνης και κοτινίνης (είναι παράγωγο του μεταβολισμού της νικοτίνης) στο αίμα, στο σάλιο και στα ούρα είναι αυξημένες στους χρήστες ναργιλέ. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο ναργιλές επηρεάζει τους περιοδοντικούς ιστούς με τον ίδιο τρόπο όπως το κάπνισμα.
Ο ακριβής μηχανισμός διαμέσου του οποίου ο καπνός των τσιγάρων, του ναργιλέ και των άλλων καπνιστικών προϊόντων προκαλεί βλάβη στα ούλη και στους άλλους ιστούς γύρω από τα δόντια βρίσκονται υπό διερεύνηση. Το πιο πιθανό είναι ότι υφίστανται βλάβες τα οστά γύρω από τα δόντια γεγονός που κάνει τον καπνιστή να χάνει τα δόντια του.
Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο απώλειας δοντιών λόγω περιοδοντικής νόσου περιλαμβάνουν την αύξηση της ηλικίας, το άρρεν φύλο, το κάπνισμα κάθε μορφής, την απουσία φροντίδας των δοντιών και των ούλων από οδοντίατρο, την κακή στοματική υγιεινή, το σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση (ψηλή πίεση) και άλλους.
Είναι σημαντικό να γίνονται εκστρατείες διαφώτισης όλων και ιδιαίτερα των νέων για τους κινδύνους του ναργιλέ. Οι παραπλανητικές διαδόσεις ότι το κάπνισμα με ναργιλέ είναι λιγότερο επικίνδυνο από το κάπνισμα άλλων καπνικών προϊόντων (τσιγάρα, πίπα) πρέπει να καταπολεμηθούν.
Χρειάζεται ενημέρωση του πληθυσμού για το ότι ο ναργιλές είναι αιτία κακοσμίας στόματος, ουλίτιδας, απώλειας δοντιών, έλκους στο στομάχι, φυματίωσης, μολύνσεων με μύκητες, πνευμονίας, καρδιακών παθήσεων και διάφορων τύπων καρκίνου.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα