Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΛΗ ΓΙΑ ΣΕΝΑ; (Μέρος Α)



Είμαστε φίλοι για πολλά χρόνια. Πρόσφατα παραβρεθήκαμε μαζί σε ένα μικρό συνέδριο για την τεχνολογία και την συνειδητότητα. Πώς μπορεί η τεχνολογία, και συγκεκριμένα η τεχνητή νοημοσύνη, να επηρεάσει την κατάσταση της συνειδητότητας μας; Πολλοί ενδιαφέροντες άνθρωποι βρέθηκαν εκεί: από την Microsoft και άλλους οργανισμούς και περιβάλλοντα.
Επιστρέψαμε από το συνέδριο με το ίδιο αυτοκίνητο. Συζητώντας, αντιληφθήκαμε κάτι ενδιαφέρον. Όταν οι άνθρωποι στον χώρο της τεχνολογίας συναντώνται για να συζητήσουν τις καινούργιες εξελίξεις, στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο ερωτήσεις που τίθενται συνήθως:
Η πρώτη ερώτηση είναι: «Μπορεί να γίνει; Έχουμε την κατάλληλη τεχνολογία για να το δημιουργήσουμε;»
Η δεύτερη ερώτηση είναι: «Θα πληρώσει ο κόσμος; Θα θελήσουν οι άνθρωποι να υιοθετήσουν αυτήν την τεχνολογία με τρόπου που να δημιουργήσει οικονομικά ανταποδοτικά οφέλη;»
Υπάρχει επίσης και άλλη μία σημαντική ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε σχετικά με την πρόοδο της τεχνολογίας. Δεν αφορά το αν μπορεί να γίνει ή αν θα υιοθετηθεί. Μπορούμε επίσης να ρωτήσουμε: «Στην πραγματικότητα, είναι καλό για μας; Ευθυγραμμίζεται με αυτό που πραγματικά θέλουμε, με αυτό που επιθυμούμε πιο βαθειά;»
Για να απαντήσουμε αυτήν την ερώτηση, κατά το μακρύ ταξίδι μας από την Νότια Καλιφόρνια στην Βόρεια Καλιφόρνια, σκεφτήκαμε κάποιες ευρέως αποδεκτές αξίες, με τις οποίες θα συμφωνήσουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Και μετά υπολογίσαμε την πρόοδο στην τεχνολογία σύμφωνα με τις αξίες αυτές.
Κοιτάξτε τις ερωτήσεις που κάναμε, και δώστε τις δικές σας απαντήσεις.
Σας Κάνει Να Είστε Περισσότερο Αυτάρκης ή Περισσότερο Εξαρτώμενος;
Σας εκπαιδεύει αυτή η τεχνολογία να γίνετε καλύτερος εσείς ο ίδιος, ή σας εκπαιδεύει να εξαρτάστε περισσότερο από την τεχνολογία;
Ο Jonathan έχει ένα μικρό κουμπί που ονομάζεται «LumoLift». Είναι πολύ έξυπνο: έχει μια συσκευή ενσωματωμένη, η οποία, αν μισοκοιμηθείτε, σας υπενθυμίζει να επανέλθετε στην σωστή στάση. Άριστα! Μετά από μερικές εβδομάδες χρήσης, ο Jonathan έχει παρατηρήσει ότι ακόμα και όταν δεν φοράει την συσκευή του, θυμάται να καθίσει όρθιος μόνος του. Η τεχνολογία τον έχει εκπαιδεύσει να υιοθετήσει μια καλύτερη συνήθεια, και μεγαλύτερη επίγνωση, με τρόπο τέτοιο, που τώρα δεν εξαρτάται από την τεχνολογία καθ’ αυτή.

Από την άλλη πλευρά, καθώς είμαστε και οι δύο σε μια ώριμη ηλικία τώρα, έχουμε μεγαλώσει πριν έλθουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ακόμα και πριν από τις μικρές αριθμομηχανές. Έχουμε μάθει να κάνουμε αριθμητικούς υπολογισμούς μέσα στο κεφάλι μας. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε υπολογιστή, τόσο λιγότερο μπορούμε να εκτελέσουμε αυτές τις λειτουργίες νοητικά. Έχουμε παρατηρήσει ότι όταν πηγαίνουμε σε ένα κατάστημα και θέλουμε να αγοράσουμε τέσσερα πράγματα που το κάθε ένα στοιχίζει $25, ένα νεότερο άτομο που εργάζεται στο κατάστημα πρέπει να χρησιμοποιήσει υπολογιστή για να υπολογίσει 4Χ25. Αν χρησιμοποιείτε τον αυτόματο ορθογράφο συχνά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειώσει την ικανότητα σας να γράφετε με σωστή ορθογραφία μόνος σας. Αυτά είναι παραδείγματα που αφορούν περιπτώσεις που η τεχνολογία μας έχει κάνει να εξαρτόμαστε από αυτήν, και έχει μειώσει την αίσθηση της αυτάρκειας.
Η χρήση της τεχνολογίας με τρόπου που μας κάνει να εξαρτιόμαστε από αυτήν είναι δυνητικά ένας μεγάλος κίνδυνος. Αν οι ηλιακές ακτίνες έκαιγαν ξαφνικά όλα τα microchips, για παράδειγμα, θα είχαμε όλοι μεγάλο πρόβλημα.
Σας Φέρνει η Τεχνολογία Πιο Κοντά Στους Ανθρώπους, ή Θα Σας Απομονώσει Περισσότερο;
Σύμφωνα με έρευνες, ο νούμερο ένα παράγοντας στην δημιουργία μιας ευτυχισμένης ζωής είναι η ποιότητα των προσωπικών σας σχέσεων. Βλέπουμε την αγάπη σαν μια εγγενώς επιθυμητή εμπειρία, και βλέπουμε την μοναξιά και την απομόνωση σαν εγγενώς αρνητικές.
Χωρίς αμφιβολία, μπορούμε να βρούμε πολλά παραδείγματα που η τεχνολογία μας φέρνει πιο κοντά στους άλλους ανθρώπους. Ένας στρατιώτης, ή ένας ιεραπόστολος, που μετατίθεται σε μια μακρινή χώρα για πολλούς μήνες, ή ακόμη και χρόνια, μπορεί να επικοινωνήσει με τους αγαπημένους του μέσω του Skype ή του Google Hangout. Μπορείτε να έχετε πραγματικές συζητήσεις με ανθρώπους, και μπορείτε να βλέπετε και την γλώσσα του σώματος, καθώς και να ακούτε την φωνή, με τρόπο που δεν μπορούσαμε να κάνουμε στο παρελθόν.
Από την άλλη πλευρά, τα video games που παίζετε μόνος σας, ή πολλές άλλες από τις δραστηριότητες που έχουμε με ένα κινητό τηλέφωνο, μπορούν πραγματικά να σας απομονώσουν από τους άλλους ανθρώπους.
Πρέπει να μπορούμε να διακρίνουμε μεταξύ της ποσότητας και της ποιότητας. Διακόσιοι φίλοι στο Facebook δεν ισούνται με έναν αληθινά καλό φίλο τον οποίο μπορείτε να εμπιστευθείτε ότι θα είναι πάντα εκεί για σας. Η τεχνολογία μπορεί εύκολα να αυξήσει την ποσότητα των αλληλεπιδράσεων μας, αλλά πώς μπορεί να επιδράσει στην ποιότητα τους;
Των Arjuna Ardagh και Jonathan Robinson


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα