Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Ψυχική επίθεση και άμυνα (μέρος δεύτερο)


Θα έχετε παρατηρήσει πως αποφεύγω να σας μιλήσω για αστρικές μάχες σαν αυτές που βλέπετε στο σινεμά. Το εάν ή ο κινηματογράφος απέχει ή όχι από την πραγματικότητα δεν είναι σκόπιμο να το αναφέρουμε, θα περιοριστούμε όμως να πούμε ότι ο καθένας, ανάλογα με την εμπειρία του, βιώνει διαφορετικά την ψυχική επίθεση και ανάλογα με τις δυνατότητές του αλλά και άλλους παράγοντες, τη βλέπει διαφορετικά.

Η επιστήμη της ψυχιατρικής θα μας βοηθούσε σημαντικά στο να κατανοήσουμε την ψυχολογία εκείνων που είναι επιρρεπείς στην ψυχική επίθεση. Διότι, δυστυχώς, στο χώρο του αποκρυφισμού και της μεταφυσικής, ένας πολύ μεγάλος αριθμός αυτοτιτλοφορούμενων "δασκάλων", "μυστών" ή πείτε τους όπως αλλιώς θέλετε, θα μπορούσαν με κάθε άνεση να είναι τρόφιμοι ψυχιατρείου και να ελπίζουν στην ίαση και δεν υποτιμώ καθόλου το σοβαρό θέμα της ψυχικής επίθεσης ούτε και το υποβιβάζω μιλώντας για ψυχοπαθείς που εκδηλώνουν τον άρρωστο ψυχισμό τους μέσα από τη μεταφυσική και χώρους όπως τον αποκρυφισμό. 


Ναι, θα πρέπει να λαμβάνετε πολύ σοβαρά υπόψη σας ότι ακόμη κι εγώ ίσως που γραφω, να μην είμαι το πλέον ισορροπημένο ψυχικά άτομο. Να αμφιβάλετε για τον οποιονδήποτε και να εμπιστεύεστε την εσωτερική φωνή που θα σας προειδοποιήσει και θα σας μεταφέρει την αντίστοιχη αίσθηση. 

Αν μέσα σας κάτι δεν πάει καλά, αν είστε σε επιφυλακή χωρίς να μπορείτε να το αιτιολογήσετε, αν κάτι δεν σας αρέσει τελοσπάντων, τότε υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα το άτομο με το οποίο σχετίζεστε να μην είναι αυτό που δείχνει και θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, διότι η επιβεβαίωση, όταν έρθει, θα είναι το σινιάλο για να αρχίσετε το τρέξιμο και να ξεκόψετε μια και καλή με δαύτους. 

Ένας που πραγματικά βαδίζει το δρόμο του Δεξιού Μονοπατιού, διακρίνεται για την ισορροπία στο συναίσθημα, για την αίσθηση γαλήνης και ασφάλειας που επιβεβαιώνει και η εσωτερική σας φωνή και, κυρίως, για την πλήρη ταύτιση λόγων και έργων. Δεν μπορώ εγώ να σας ζητάω να ελέγξετε τη λίμπιντό σας κι εγώ να τη σπαταλώ, όπως δεν μπορώ να σας ζητάω να ελέγχετε το συναίσθημα και την επιθυμία κι εγώ να διακρίνομαι για την κυκλοθυμία μου. Φυσικά, οι ανθρώπινες αδυναμίες είναι δεδομένες σε όλους μας και κανείς δεν είναι τέλειος. Αρκεί την ατέλειά του να μην τη βαπτίζει "μύηση" που οι υπόλοιποι δεν κατέχουν.

Ψυχική ανεπάρκεια



Είναι γνωστό από την ψυχολογία ότι τα άτομα με υπερτροφικό Εγώ ή τα άτομα που πάσχουν από συμπλέγματα κατωτερότητας, ζουν παραληρήματα δύναμης και μεγαλείου, προσπαθώντας να αντιρροπήσουν μια πραγματικότητα που είναι τελείως διαφορετική από εκείνη που θα επιθυμούσαν. Από αυτά τα άτομα είναι γεμάτοι όλοι οι χώροι, δεν θα έμενε έξω ο χώρος του αποκρυφισμού. Κάποια από τα άτομα αυτά θα αναζητήσουν διέξοδο στο χώρο της εσωτερικής αναζήτησης και αν έχουν και μια σχετική δυνατότητα υποβολής και βρουν και πρόσφορο έδαφος, τότε τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά. Αυτό είναι η ψυχική επίθεση, η άσκηση ψυχικής βίας με οποιονδήποτε τρόπο. Μπορεί κανείς να τη συναντήσει στον προϊστάμενο που μειώνει τον υφιστάμενό του, στη μητέρα που γεμίζει με ενοχές τα παιδιά της, στο δάσκαλο που υποτιμά το μαθητή του, στον ιερωμένο που τρομοκρατεί το ποίμνιό του. Η υποβολή στους άλλους, κατά τη γνώμη μου, σχεδόν πάντα ενέχει και το στοιχείο της αυθυποβολής του επιτιθέμενου ή τουλάχιστον της ενίσχυσής του. Ας δώσουμε παραδείγματα.


Οι παλιότεροι από εσάς θα θυμάστε την "Αγία" Αθανασία του Αιγάλεω που είχε πείσει πολύ κόσμο, ακόμη και ιερείς, ότι συνδιαλέγονταν με την ίδια την...Παναγία. Ως απόδειξη, μάλιστα, επεδείκνυε σημάδια στο στήθος της, προτάσεις ολόκληρες, που υποτίθεται ότι με θαυματουργικό τρόπο γράφονταν από το Θεό. Τα προβλήματα, όμως, ήταν τα εξής. Η Παναγία ποτέ δεν της έκανε τη χάρη να εμφανιστεί στο πλήθος, όπως η ίδια είχε ισχυριστεί, η γραφή είχε άφθονα ορθογραφικά λάθη (ο Θεός θα πρέπει να γνωρίζει ελληνικά, λέω εγώ τώρα) και αποδείχτηκε ότι τα δημιουργούσε η ίδια, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές. Το πράγμα έγινε επικίνδυνο όταν η ίδια δημιούργησε μια τεράστια περιουσία πείθοντας άτομα να της τα παραχωρήσουν soli Deo gloria και όταν ξεκίνησαν δεκάδες κατηγορίες για αρπαγή περιουσίας και για βασανιστήρια μέσα στο "θεάρεστο" ίδρυμά της. 


Για σκεφτείτε λίγο. 

Η δράση της κράτησε περισσότερα από τριάντα χρόνια και στο διάστημα αυτό είχε εξαπατήσει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ανθρώπους. Θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, άραγε, αν η ίδια δεν είχε κάποιες δυνατότητες υποβολής και αν οι ακόλουθοί της δεν είχαν μειωμένη βούληση και αντιστάσεις; Και όπως πάντα συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, όσοι κακήν κακώς ξέφυγαν από τα δίχτυα της, είπαν πως ήταν σαν υπνωτισμένοι. Οι αρπαχτικές της τάσεις και η λατρεία που της έδειχναν τόνωναν την αυθυποβολή της μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο τόσο που και η ίδια δεν αποκλείεται, ενώ ξεκίνησε από μια ανόητη απατεώνισσα, να κατέληξε να πιστεύει πως ήταν Αγία. Ναι, ήταν απατεώνισσα αλλά ναι, κάτι είχε και έμπλεξε στα δίχτυα της ακόμη και επιφανείς προσωπικότητες της εποχής. Σας μυρίζει υποβολή και ψυχική επίθεση; Τότε μυρίζουμε το ίδιο πράγμα.

Θύματα της δικής τους θυμαπάτης
Κανονικά, άτομα που προβαίνουν σε ψυχική επίθεση, είναι άτομα άρρωστα, που χρειάζονται την αγάπη μας. Όσο και αν μας εξοργίζουν, δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό που λέει ο Σαίξπηρ, ότι δηλαδή μισούμε την αμαρτία την ίδια αλλά όχι τον αμαρτωλό. Αιώνες νωρίτερα ο Ιησούς είχε διακηρύξει το ίδιο πράγμα και το είχε εφαρμόσει. Πως μπορείς να κρατήσεις κακία σε ένα άτομο που αφέθηκε στη Σκιά και σαν μαριονέτα κουνιέται στους ρυθμούς της; Περισσότερο χρειάζονται συμπαράσταση για να κατανοήσουν τη θέση τους και να θεραπευτούν, παρά οτιδήποτε άλλο, όμως δεν θα μιλήσουμε για τους τρόπους θεραπείας σε αυτό το σημείο. Μισούμε τη θυμαπάτη και επιθυμούμε τη διάλυσή της αλλά οφείλουμε να μιλήσουμε για τους τρόπους με τους οποίους θα προστατευτούμε από τις επιθέσεις που ενδεχομένως συναντήσουμε.

Ψυχική άμυνα
Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Αφήστε τους άλλους να μιλούν για πολύπλοκα τυπικά, για τη χρήση διαφορετικών σταυρών κατά περίπτωση και για κάθε άλλη τυπολατρεία χωρίς ουσία. Ο πλέον σπουδαίος τρόπος προστασίας είναι το να έχετε μια τόσο ισχυρή βούληση που να μην επιτρέπετε την υποβολή και το κακό να σας επηρεάσει. Με το να έχετε ισχυρή θέληση, η αύρα σας δεν διαπερνάται από κανέναν, απατεώνα ή μη. Εάν δεν πιστέψετε στις απειλές του, κανένα κακό δεν θα σας επηρεάσει. Εάν υπάρχει απειλή ή υποψία τέτοιας επίθεσης, ένα απλό "χάσου από 'δω" σας πληροφορώ είναι η καλύτερη προστασία. Διότι έτσι μπλοκάρετε την υποβολή.


Είναι χρήσιμο επίσης για όσους από εσάς είστε θρησκευόμενοι, να επικαλεστείτε τη δύναμη ενός συμβόλου της πίστης σας. Μην ακούτε τι λένε, δεν έχει καμία σημασία εάν θα είναι ο Σταυρός της θυσίας, ο ισοσκελής, ο κελτικός ή οποιοσδήποτε άλλος, αν θα είναι το πύρινο ξίφος ή ο λωτός με το φως, η πεντάλφα ή η σβάστικα. Σημασία έχει να πιστεύετε στο σύμβολο αυτό και στην προστασία που σας παρέχει. Μην αναρωτιέστε αν ο Ιησούς ήταν ένα ιστορικό πρόσωπο, ένας μεγάλος διδάσκαλος, ένας γιός Θεού ή μια συμβολική ιστορία. 


Εάν τον πιστεύετε, ζητήστε την προστασία του και θα την έχετε. Αυτό μας έλειπε, να χρειάζεται ένα πλάσμα του Θεού βοήθεια και αυτή να μην έρχεται επειδή ο Σταυρός ήταν της θυσίας και όχι ο ισοσκελής! Θα ακούσετε πολλές τέτοιες ανοησίες και από άτομα μάλιστα που υποτίθεται πως πολεμούν τη δεισιδαιμονία των "κατώτερων" μαζών. Ω, της υποκρισίας! Πραγματικά, όσο περισσότερο θα ασχολείστε με αυτά τα ζητήματα τόσο πιο πολύ θα εξοργίζεστε.

Βασικός κανόνας, όμως, είναι ότι σε μια επίθεση ποτέ δεν απαντάμε με επίθεση. Αφενός θα υποστούμε το φαινόμενο μπούμερανγκ, αφετέρου, όπως αναφέραμε και παραπάνω, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως η επίθεση είναι όντως συνειδητή επιλογή του επιτιθέμενου. Το πιο πιθανό είναι να αγνοεί και ο ίδιος αυτό που γίνεται και να χρειάζεται βοήθεια και όχι επίθεση.


kemanakh

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα