Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Η ώρα της αποπαγκοσμιοποίησης


Γράφει ο Ρουχίρ Σαρμά
Άρθρο στην εφημερίδα «Guardian»

Εναν μήνα μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, ο πολιτικός σεισμός στην Ευρώπη δείχνει σταδιακά να υποχωρεί. Ωστόσο, ακόμη κι αν το Brexit δεν αποτελέσει πρόδρομο του ξηλώματος της Ευρώπης ή της παγκόσμιας οικονομίας, αυτό εξακολουθεί να είναι το πιο σημαντικό σημάδι μέχρι σήμερα ότι η εποχή της παγκοσμιοποίησης όπως την ξέραμε έχει πλέον τελειώσει. 


Ο όρος αποπαγκοσμιοποίηση (deglobalisation) θα είναι η νέα αγαπημένη λέξη όλων στο μέλλον. Μετά την κρίση του 2008, ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή που χαρακτηρίζεται από πολύ μεγαλύτερη αναταραχή σε σύγκριση με πριν. Παράλληλα, πολλές από τις πολιτικές επιλογές των τελευταίων ετών αντί να απαλύνουν τον πόνο, έχουν κάνει τα πράγματα χειρότερα.


Σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά την κρίση μαίνεται μια αντισυστημική εξέγερση. Σε 30 από τις μεγάλες δημοκρατίες της υφηλίου, κάθε χρόνο από το 2008 και μετά, μόνο το 1/3 των εκλογικών αναμετρήσεων κερδίζεται από το κόμμα που βρισκόταν μέχρι εκείνη τη στιγμή στην εξουσία, ενώ παλαιότερα ήταν τα 2/3. 



Στα 20 μεγαλύτερα αναπτυσσόμενα και ανεπτυγμένα κράτη από την άλλη, το μέσο ποσοστό των ανθρώπων που εγκρίνουν το έργο της απερχόμενης ηγεσίας έχει υποχωρήσει σε μόλις 37%, από 54% που ήταν πριν από το 2008. Ο εκνευρισμός ενάντια στις απερχόμενες κυβερνήσεις αντιμετωπίζεται σαν θείο δώρο για δεξιούς λαϊκιστές όπως είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, η Μαρίν Λεπέν και κάποιοι από τους πρωτεργάτες του Brexit.

Σε Ευρώπη και ΗΠΑ διάφοροι τυχάρπαστοι δεξιοί εκμεταλλεύονται τις απογοητεύσεις της εργατικής τάξης κατηγορώντας τους μετανάστες που κλέβουν τις δουλειές... Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Credit Suisse σε 46 μεγάλες οικονομίες της υφηλίου, η οικονομική ανισότητα αυξήθηκε μετά το 2017 σε 35 από αυτές, ενώ παλαιότερα αυξανόταν μόνο σε 12. 


Στο ίδιο διάστημα, ο παγκόσμιος πληθυσμός των δισεκατομμυριούχων σχεδόν διπλασιάστηκε ξεπερνώντας τα 1.800 άτομα. Κατά τα λοιπά, οι κεντρικές τράπεζες έριξαν μεν εύκολο χρήμα, μεγάλο μέρος του οποίου ωστόσο δεν κατέληξε στην πραγματική οικονομία αλλά σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. Οι παγκόσμιες ροές κεφαλαίων υποχώρησαν από το 16% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2007 σε μόλις 1,6% και η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου έπεσε από το 8% κοντά στο 0%.



Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα