Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Αρχαίο ηφαίστειο κοντά στη Ρώμη έτοιμο να εκραγεί;

Picture
Ένα μεγάλο ανενεργό ηφαίστειο έξω από τη πρωτεύουσα της Ιταλίας εισέρχεται σε ένα νέο κύκλο εκρήξεων, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη .
Οι επιστήμονες στο παρελθόν θεωρούσαν ότι το Colli Albani ήταν ένα σβησμένο ηφαίστειο δεδομένου ότι δεν υπήρχε κανένα ιστορικό στοιχείο που να δείχνει ότι έχει ξεσπάσει στην ανθρώπινη ιστορία. 
Αλλά τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει νέα ατμιδική δραστηριότητα, σεισμούς και μια αύξηση στο επίπεδο του εδάφους στους λόφους και τη γύρω περιοχή.

Αυτές οι παρατηρήσεις, μαζί με νέα στοιχεία των προηγούμενων εκρήξεων και δορυφορικά δεδομένα, αναφέρουν ότι το Colli Albani ξεκινά έναν νέο κύκλο εκρήξεων και θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεσπάσει στα επόμενα 1.000 χρόνια από σήμερα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Geophysical Research Letters , ένα περιοδικό της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.

Παρά το γεγονός ότι η Ρώμη και τα προάστιά της, δεν είναι σε άμεσο κίνδυνο, αρχαίες εκρήξεις του Colli Albani δείχνουν ότι υπό τις σωστές συνθήκες το ηφαίστειο έχει τη δυνατότητα να είναι τόσο καταστροφικό όσο ο Βεζούβιος, που κατέστρεψε την Πομπηία το 79 μ.Χ., δήλωσε ο Fabrizio Marra, ένας ηφαιστειολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ρώμης και επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης.

Η έκρηξη θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστια σύννεφα καπνού και στάχτης, και να στείλει πέτρες σε κοντινές πόλεις, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. Το κέντρο της Ρώμης είναι περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από Colli Albani και θα επηρεαστεί σοβαρά μόνο από την έκρηξη, εάν ο άνεμος φυσήξει προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά τα προάστια της πόλης θα μπορούσαν να καταστραφούν από την εκδήλωση, δήλωσε ο Marra.

Αν και μια μαζική έκρηξη του Colli Albani δεν είναι πιθανό για μια άλλη χιλιετία, ο Marra, δήλωσε ότι ελπίζει πως η νέα έρευνα προειδοποιεί για τη στενότερη παρακολούθηση του ηφαιστείου.

Πριν από δύο δεκαετίες, οι γεωλόγοι άρχισαν να υποψιάζονται κάτι συνέβαινε γύρω από το Colli Albani όταν παρατήρησαν ότι οι λόφοι είχαν αυξηθεί απροσδόκητα. Σε ηφαιστειογενείς περιοχές, η άνοδος του μάγματος κάτω από την επιφάνεια, ωθεί το έδαφος προς τα πάνω, σύμφωνα με τον Marra. 
Ένα σεισμικό σμήνος , που συγκλόνισε τη Ρώμη από το 1991-1995, καθώς και η πρόσφατη ατμιδική δραστηριότητα κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Ρώμης , προβλημάτισε σχετικά με ενδεχόμενο κίνδυνο της περιοχής. Σύμφωνα με την νέα μελέτη το ηφαίστειο λειτουργεί σε έναν κύκλο 31.000 ετών.Η κυκλική φύση του ηφαιστείου οφείλεται στην ασυνήθιστη υποκείμενη γεωλογία της περιοχής, δήλωσε ο Marra.

Το πιο ορατό σημάδι είναι η άνοδος του μάγματος στους λόφους και την γύρω περιοχή. Κατά τα τελευταία 200 .000 χρόνια, η γη γύρω από Colli Albani έχει αυξηθεί κατά 50 μέτρα . Η γη συνεχίζει να αυξάνεται περισσότερο από 2 χιλιοστά το χρόνο.

Το ηφαίστειο εξερράγη τελευταία φορά πριν από 36 χιλιάδες χρόνια , πράγμα που σημαίνει ότι το Colli Albani έχει καθυστερήσει για μια έκρηξη, αλλά η Ρώμη δεν είναι σε κανένα άμεσο κίνδυνο, είπε ο Marra. 
Παρά το γεγονός ότι η περιοχή εμφανίζει σημάδια της ηφαιστειακής δραστηριότητας, ο ίδιος εκτιμά ότι η επόμενη σοβαρή έκρηξη δεν είναι πιθανό να συμβεί για τα επόμενα 1.000 χρόνια .
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα