Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

«Γιατί ένας άνδρας δεν κορυφώνει;»

Ειρήνη Παναγοπούλου, Ψυχολόγος, MSc Κλινικής Ψυχολογίας 
«Γιατί ένας άνδρας δεν κορυφώνει;»
Η ερωτική πράξη διαρκεί περισσότερο από το φυσιολογικό, η σωματική κούραση είναι ανυπόφορη, εσείς βιώνετε έντονα το αίσθημα του πόνου, «στερεύετε» από κολπικά υγρά, ενώ ο σύντροφος σας προσπαθεί δίχως αύριο να ολοκληρώσει. Και κάπου εκεί η μαγεία χάνεται, με το ερωτικό σκηνικό να δίνει την θέση του, σε έναν ατελείωτο αγώνα δρόμου, με τους δυο σας ιδρωμένους μεν αλλά όχι ικανοποιημένους δε. Εάν η παραπάνω κατάσταση σας ακούγεται οικεία, πιθανά το πρόβλημα της ανεσταλμένης εκσπερμάτισης, σας έχει χτυπήσει την πόρτα.

Το πρόβλημα

Ανεσταλμένη εκσπερμάτιση, είναι η πλήρης αναστολή εμφάνισης σπέρματος κατά τη σεξουαλική επαφή. Το πιο σύνηθες είναι η αδυναμία του άνδρα να ολοκληρώσει κατά τη διάρκεια της κολπικής διείσδυσης, ενώ μπορεί να εκσπερματίσει με το χέρι του, είτε με το χέρι της συντρόφου του, στη φάση των σεξουαλικών παιχνιδιών, είτε ακόμα και στη φάση του στοματικού σεξ. Αποτελεί την τρίτη πιο σημαντική σεξουαλική δυσλειτουργία στον άντρα μετά την πρόωρη εκσπερμάτιση και τη στυτική δυσλειτουργία, ηλικίας 20-30 ετών και ενδέχεται να απασχολήσει ένα 8-10% των ανδρών κάποια στιγμή στη ζωής τους. Μπορεί να είναι είτε πρωτοπαθής, δηλαδή να εμφανίζεται από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής, είτε δευτεροπαθής, από ένα χρονικό σημείο και έπειτα.

Το άγχος που βιώνει καθώς και η αμφισβήτηση του σεξουαλικού του ρόλου, σε συνδυασμό με την αυνανιστική συνήθεια, έχουν ως αποτέλεσμα να κλέβουν την παράσταση της σεξουαλικής του έκφρασης. Ο ίδιος αυτοπαγιδεύεται όταν αντιλαμβάνεται πως δεν κατορθώνει να ολοκληρώσει προκαλώντας εκνευρισμό και στην σύντροφό του. Προσπαθεί μάταια να φτάσει σε εκσπερμάτιση, διατηρώντας τη στύση του καταναγκαστικά, με αποτέλεσμα σταδιακά, να οδηγείται σε κόπωση και συχνά απώλεια της στύσης του, αφήνοντας δυσάρεστη γεύση της σεξουαλικής εμπειρίας στην γυναικεία παρουσία. Να σημειωθεί πως είναι αρκετά συχνό ο άνδρας με στυτικό πρόβλημα να εμφανίζει ανεσταλμένη εκσπερμάτιση ακριβώς όμως λόγο της χαλαρής του στύσης, της παρουσίας δηλαδή ενός στυτικού προβλήματος.



Τις περισσότερες φορές βέβαια, δεν αντιλαμβάνεται την παρούσα κατάσταση ως πρόβλημα, θεωρώντας τον εαυτό του σπουδαίο εραστή, αφού κατορθώνει και «κρατιέται» αρκετή ώρα, ενώ ενδεχομένως συνηθίζει να απολαμβάνει αυνανιστικούς οργασμούς. Φτάνει στο σημείο να αντιληφθεί τι πραγματικά συμβαίνει και να κινητοποιηθεί εξ΄ αντανακλάσεως, όταν δηλαδή η εκάστοτε σύντροφός του, του επισημαίνει το πρόβλημα, η ίδια απογοητεύεται, δυσανασχετεί με αποτέλεσμα να τον αφήνει. Ωστόσο, υπάρχουν και ζευγάρια, που δημιουργούν «ασυνείδητες συμφωνίες» σχετικά με την ποιότητα της σχέσης τους, όπου ο καθένας παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο να διατηρεί ζωντανό ένα σεξουαλικό πρόβλημα, φτάνοντας να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια μόνο όταν προκύψει η επιθυμία τεκνοποίησης.

Το ψυχολογικό του προφίλ

Πως σχετίζεται η προσωπικότητα του άνδρα, με την ανεσταλμένη εκσπερμάτιση; Μοιράζονται κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αυτοί οι τύποι ανδρών; Συνήθως πρόκειται για ένα άτομο αγχώδες, αναλυτικό, αναποφάσιστο, με έντονη σχολαστικότητα και εσωστρέφεια, εσωτερικεύοντας όλα όσα τον απασχολούν μέσα του, όπως ακριβώς γίνεται και με το σπέρμα του. Θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε ως «τσιγκούνη», καθώς έχει μάθει να μην μοιράζεται με τον άλλον, αλλά να τρώει μόνος του το φαγητό του. Εμφανής είναι η δυσκολία του να μοιραστεί και τα συναισθήματά του, ενώ κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής εμπλοκής φαντάζει απόμακρος, λαμβάνοντας το ρόλο του παρατηρητή-θεατή του φοβερού εαυτού του, αποφεύγοντας να βιώσει την μαγεία της ερωτικής επαφής.

Ακόμη, στις σχέσεις του είναι δυνατόν να παρουσιάζει αμφιθυμικά συναισθήματα για τη σύντροφό του, θεωρώντας την απαιτητική και επικριτική, εκφράζοντας ταυτόχρονα συμφωνία και αντίθεση, άλλοτε υποταγή και άλλοτε κυριαρχία. Είναι ιδιαίτερα απαιτητικός στο σεξουαλικό κομμάτι, επιθυμεί προκαταρκτικά και ερωτικά παιχνίδια με έναν δικό του συγκεκριμένο τρόπο, διαφορετικά απομακρύνεται από την οργασμική του κορύφωση. Στο σημείο αυτό να τονίσω πως το πόσο ο ίδιος «γουστάρει» τη γυναίκα δίπλα του είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας. Θεωρείτε ότι είναι εύκολο να αφεθείτε στην απόλαυση της ηδονής, όταν ο πόθος για την ερωτική παρτενέρ έχει πια χαθεί; 

Αποτέλεσμα της όλης κατάστασης, είναι να συντηρούνται σχέσεις που κατακλύζονται από αναποφασιστικότητα και συγκρούσεις, γεγονός που διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στην αναστολή της σεξουαλικής του ωρίμανσης. Άλλωστε, η εκσπερμάτιση σηματοδοτεί την αναπαραγωγική ικανότητα του άνδρα και την ετοιμότητα του να γίνει γονιός, να δημιουργήσει ζωή, είναι η «σφραγίδα» του. Επομένως, αν δεν έχει αποφασίσει ακόμα να ωριμάσει και να ανεξαρτητοποιηθεί από το οικογενειακό του περιβάλλον, που συνήθως είναι αυστηρό, αυταρχικό, με τους γονείς επικριτικούς και ως προς τη συμπεριφορά του αλλά και τα συναισθήματά του, σε ασυνείδητο επίπεδο «μπλοκάρει» ψυχολογικά την εκσπερμάτισή του. Άλλωστε η πιο συχνή φράση της μητέρας δεν είναι «πρόσεχε μην τη αφήσεις έγκυο», κατευθύνοντας το παλικάρι της; Ο άνδρας αισθάνεται φόβο προς την δέσμευση… ο αυτοέλεγχος, η πειθαρχία και η αναβολή της ικανοποίησης έχουν εξιδανικευτεί ως χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, με αποτέλεσμα να υποβάλλει σε αυστηρό έλεγχο τις ανάγκες του, ενώ το σεξ μετατρέπεται σε μια μηχανιστική πράξη αναζήτησης ηδονής και εκσπερμάτισης.

Αν και τα αίτια του προβλήματος κατά βάση είναι ψυχολογικά, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου συντρέχουν οργανικοί λόγοι, όπως η λήψη φαρμακευτικής αγωγής αντικαταθλιπτικών, αγχολυτικών, κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος, νευροληπτικά, αντιυπερτασικά αλλά και προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, οι βλάβες του νωτιαίου μυελού, καθώς και οι παθήσεις των οσφυϊκών γαγγλίων. Ακόμη, στην περίπτωση ριζικής προστατεκτομής για την αντιμετώπιση καρκίνου του προστάτη, είναι σημαντικό να γνωρίζει ο άνδρας πως ενώ βιώνει το αίσθημα του οργασμού, τεχνικά δεν δύναται να οδηγηθεί στην εκφόρτιση του σπέρματος του.

Ο παραπλανητικός αυνανισμός

Στο κλινικό μου έργο έχω παρατηρήσει την ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στο πρόβλημα αυτό της ανεσταλμένης και στον αρκετά συχνό αυνανισμό, που ο άνδρας προτιμά να βιώνει, παρακολουθώντας ταινίες ερωτικού περιεχομένου, απολαμβάνοντας τις φαντασιώσεις του, εκπαιδεύοντας το σώμα του να δέχεται απόλαυση μόνο με αυτό τον τρόπο, τη δική του σωματική αίσθηση. Πράγματι, προτιμά να ολοκληρώνει αυνανιστικά μόνος ή ζητώντας τη βοήθεια της ερωτικής του παρτενέρ, προκειμένου να λάβει και εκείνη με τη σειρά της, την ικανοποίηση πως κατάφερε να οδηγήσει σε οργασμό το ταίρι της.

Η σύντροφος

Βιώνοντας και η γυναίκα το σεξουαλικό πρόβλημα του συντρόφου της, αισθάνεται έντονη ενοχή, η θηλυκότητά της θρυμματίζεται, σκέφτεται πως πια δεν είναι ποθητή και γι΄ αυτό δεν οδηγεί τον σύντροφό της στην εκσπερμάτιση. Οι παραπάνω σκέψεις δημιουργούν μια δίνη αρνητικών συναισθημάτων, την κλειδώνουν εσωτερικά, με αποτέλεσμα να ρωτά επίμονα σε κάθε ευκαιρία τον σύντροφό της αν έχει αλλάξει κάτι, ή αν υπάρχει κάτι που δεν της λέει. Έτσι, ενισχύεται η υπάρχουσα αμηχανία και ένταση και των δύο, εμπλεκόμενοι σε ένα ψυχοφθόρο φαύλο κύκλο.

Στα χνάρια του ειδικού

Αρχικά είναι σημαντικό η σύντροφος να διαχειριστεί την συναισθηματική κατάσταση που η ίδια βιώνει, προκειμένου να εμπλακεί στο σεξουαλικό παιχνίδι αποβάλλοντας την συνεχή σκέψη, του αν θα καταφέρει να τελειώσει τον σύντροφό της αυτή τη φορά. Η αύξηση των προκαταρκτικών παιχνιδιών και το μοίρασμα των φαντασιώσεων, είναι ικανά να απομακρύνουν την αγωνία τη δική της και του συντρόφου της.

Το σεξ είναι ένα παιχνίδι αισθήσεων, μας χρειάζεται εκεί ψυχή και σώμα ολοκληρωτικά παρόντες, συγκεντρωμένοι στην ηδονή που μας δίνει. Όταν υπάρχει ανησυχία και άγχος για την απόδοση, αμηχανία, ντροπή, φόβος ότι το ταίρι μας δεν θα ικανοποιηθεί ή ακόμη και ο φόβος απόρριψης από το ίδιο, δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις σεξουαλικές προσδοκίες μας. Να θυμάστε πως, όταν το μυαλό είναι ιδιαιτέρως αγχωμένο για να εστιάσει στο σεξ, το σώμα δυσκολεύεται να ανταποκριθεί .

Εάν το πρόβλημα λοιπόν, παραμένει και επιμένει, επικοινωνήστε με ειλικρινή και ήρεμο τρόπο, τονίζοντας τα σημεία που σας αρέσουν στις σεξουαλικές σας επαφές και το πόσο ο ίδιος σας έλκει, εστιάζοντας στην κορύφωση του, όπου απαιτείται να αναζητήσετε λύση, με τη βοήθεια ενός ειδικού σε θέματα σεξουαλικής υγείας. Σκοπός άλλωστε, δεν είναι να αισθανθεί ο ίδιος κατηγορούμενος, αλλά να αντιληφθεί το πρόβλημα, πόσο σημαντικό είναι για την σχέση και να κινητοποιηθεί προς όφελος «του μαζί», από την έναρξη της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, διεκδικώντας μια υγιή ερωτική ζωή.

Βιβλιογραφία:
-SHIN-ICHI HISASUE, RYOJI FURUYA, NAOKI ITOH, KO KOBAYASHI, SEIJI FURUYA & TAIJI TSUKAMOTO, (2006). Ejaculatory disorder caused by alpha-1 adrenoceptor antagonists is not retrograde ejaculation but a loss of seminal emission. International Journal of Urology, Volume 13, Issue 10, pages 1311–1316.
-SE Althof , (2005). Psychological treatment strategies for rapid ejaculation: rationale, practical aspects, and outcome. World journal of urology.

simplylife
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα