Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Κλείστε μέσα σας την ενέργεια του Σεπτέμβρη

september, woman, grapes


της Μαρίας Γκέκα
Σεπτέμβρης: διακοπές τέλος! Και τώρα, επιστρέφοντας ξανά στο σπίτι και στη ρουτίνα της δουλειάς, χρειάζεται να ξαναβρούμε τους καθημερινούς ρυθμούς για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε δυναμικά και με θετική ενέργεια το χειμώνα που έρχεται.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το σώμα μας «εκρήγνυται» από ενέργεια, καθώς κατά τη διαδικασία του μεταβολισμού παράγονται πολλές τοξίνες. Η όλη υπόθεση των διακοπών, ο προγραμματισμός, η προετοιμασία, το ταξίδι, η ψυχολογική και σωματική φόρτιση προσθέτουν άγχος και πολλές φορές μάς εξουθενώνουν σωματικά. Έτσι, όταν επιστρέφουμε σπίτι έχουμε καταναλώσει και τις τελευταίες δυνάμεις που σοφά αποταμιεύει πάντα ο οργανισμός μας. Γι’ αυτό, τώρα το Σεπτέμβρη είναι η ιδανική περίοδος για να κάνουμε μια καινούρια αρχή.
Για μας τους Έλληνες, παρά την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας μας ξεχωριστά, το καλοκαίρι είναι η πιο ξένοιαστη εποχή. Το υπέροχο φως, ο λαμπερός ήλιος, η θάλασσα, μάς βοηθούν να «ξεχαστούμε», να ζήσουμε λίγο ανέμελα, να πάρουμε ανάσες ευεξίας. Τώρα, όμως, με την επιστροφή στην πόλη, πρέπει να περάσουμε από την ανάπαυση των διακοπών στη δύσκολη καθημερινότητα ξαναβρίσκοντας τους παλιούς μας βιολογικούς ρυθμούς.
Όμως, αυτό το απότομο “πέρασμα” αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για την υγεία μας. Έναν κίνδυνο που πολλοί ψυχολόγοι ερευνητές αποκαλούν «άγχος της επιστροφής», γιατί ο μεταβολισμός μας περνά από τη φάση της απόλυτης ανάπαυσης σε κατάσταση πλήρους εγρήγορσης. Αυτό το σωματικό και ψυχολογικό σοκ παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα που θα είναι καλό να μην τα αγνοήσετε.
Σε επίπεδο ψυχικής κόπωσης: προβλήματα μνήμης, αϋπνία και, κάποιες φορές, άγχος και κατάθλιψη.
Σε σωματικό επίπεδο: δυσκολία στην πέψη, δυσκοιλιότητα, κρυολογήματα, βρογχίτιδα και γενικότερα υποτροπή και επιδείνωση των αλλεργικών και δερματολογικών παθήσεων.
Τι να κάνουμε;

Βήμα 1: Αποτοξίνωση

Η πείρα και η σοφία της ολιστικής ιατρικής μάς διδάσκουν πως για να βάλουμε ξανά σε κίνηση τον οργανισμό μας πρέπει πρώτα να τον καθαρίσουμε. Οι ειδικοί συμφωνούν και επισημαίνουν πως, αν το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν ενισχυθεί, κινδυνεύουμε να περάσουμε έναν άσχημο χειμώνα…
Ο Σεπτέμβρης λοιπόν, είναι ο ιδανικός μήνας για να καθαρίσουμε τον οργανισμό μας, αρχίζοντας από μια αποτοξίνωση που θα βασίζεται στην αποχή από το κρέας και ταυτόχρονα στην κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων. Σύμφωνα με τον Jeremy Rifkin, σπουδαίο Αμερικανό διαιτολόγο, το κρέας είναι από όλες τις ουσίες εκείνη που μας γεμίζει με τις περισσότερες τοξίνες, “σκουριές”, όπως τις ονομάζει. Μια ιδανική αποτοξίνωση θα ήταν να αποκλείσουμε το κρέας από τη διατροφή μας για ένα μήνα, αλλά αν αυτό φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο, τουλάχιστον 15 μέρες είναι απαραίτητο.

1. Ρυθμίστε το πεπτικό σας σύστημα

Δαμάσκηνα κάθε πρωί

Ο χυμός τους, αν τον πίνετε νηστικοί κάθε πρωί, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ακόμη, για να αρχίσετε καλά τη μέρα σας προτιμήστε μια πλούσια σε ενέργεια φρουτοσαλάτα.

Η φρουτοσαλάτα του μήνα

Υλικά: 3 δαμάσκηνα, 2 σύκα, 1 μικρό τσαμπί σταφύλι, ψίχα καρυδιού από 5 καρύδια. Δεδομένης της υψηλής ποσότητας σακχάρων που περιέχουν τα φρούτα, μην προσθέσετε καμιά γλυκαντική ουσία.
Καταναλώστε τη φρουτοσαλάτα ως πρωινό τρεις φορές την εβδομάδα. Θα σας προσφέρει μεγάλη ενέργεια και δύναμη. Για ένα ολοκληρωμένο γεύμα, μπορείτε να τη συνοδέψετε ή να την ανακατέψετε με γιαούρτι.

mushroom-zucchiniΤα λαχανικά κατά της κατακράτησης

Για να ξαναπάρετε τα υγρά που χάσατε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αλλά και για να μειώσετε την κατακράτηση από τους ιστούς, ετοιμάστε μια σάλτσα που βασίζεται αποκλειστικά σε λαχανικά πλούσια σε νερό.
Σωτάρετε σε μια κουταλιά λάδι ένα πράσο, 1-2 μελιτζάνες, κολοκυθάκια και φρέσκα μανιτάρια. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να βράσουν με τα υγρά τους. Μπορείτε να τη συνοδεύσετε με ζυμαρικά της αρεσκείας σας.

2. Νεφρά, ήπαρ και δέρμα: πρωταγωνιστές στην αποτοξίνωση

Πράγματι, αυτά είναι τα όργανα που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας, χωρίς βέβαια, να ξεχνάμε και το πεπτικό μας σύστημα που παίζει βασικό ρόλο στην αποβολή των τροφικών τοξινών.

Νεφρά

Κυστίτιδες και δυσκολίες στη διούρηση: είναι συμπτώματα που συχνά αντιμετωπίζουμε μετά το τέλος των διακοπών. Παράγοντες που συμμετέχουν είναι η υγρασία και η ηλιακή ενέργεια που είναι ακόμη έντονη.
Τα νεφρά πραγματοποιούν μια εργασία σιωπηλή αλλά ιδιαίτερα σημαντική διαμέσου της οποίας αποβάλλονται πολλές άχρηστες ουσίες του μεταβολισμού που, αν συσσωρευτούν, μειώνουν την καλή οξυγόνωση των ιστών. Η νεφρική κόπωση εξαιτίας της κατακράτησης των τοξινών, των αλάτων ή των μολύνσεων δημιουργεί μια γενική κόπωση και χρειάζεται χρόνος αλλά και αλλαγή στον τρόπο διατροφής για να την ξεπεράσουμε.
Η καλή διούρηση συμβάλλει στην αποβολή της «σκουριάς», όλων των αποβλήτων του μεταβολισμού και, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, μάς βοηθά στην επανάκτηση της χαμένης ενέργειας.

Αντιμετώπιση

Κι εδώ, ένα άλλο φρούτο του ιδίου χρώματος με το δαμάσκηνο μάς βοηθάει. Είναι το μύρτιλο, που χρησιμοποιείται εκτενώς στη φυτοθεραπεία σαν αντιφλεγμονώδες και καθαριστικό των νεφρών αλλά και σαν προστατευτικό των αγγείων. Γι’ αυτό, μην ξεχνάτε να πίνετε μια κουταλιά χυμό μύρτιλο καθημερινά πριν από το μεσημεριανό γεύμα και μετά το βραδινό δείπνο.

Δέρμα

Το δέρμα καθαρίζει με τρεις τρόπους:
1. με την εφίδρωση που αποβάλλει τα υπολείμματα της κυτταρικής καλοκαιρινής “έκρηξης” και των προϊόντων των καύσεων, καθώς επίσης και των ηλεκτρολυτών που τώρα πια είναι κενοί,
2. καθώς ελευθερώνεται νερό και ανθρακικός ανυδρίτης στην ποσότητα του μισού λίτρου την ημέρα και
3. τέλος, με την απολέπιση “πέφτουν” ένα δισεκατομμύριο νεκρά κύτταρα κάθε μέρα, όπως ακριβώς ένα δένδρο χάνει τα ξερά φύλλα κατά την περίοδο του φθινοπώρου. Με την πλούσια εφίδρωση λοιπόν, βοηθάτε το δέρμα και συμβάλλετε στην επανάκτηση καινούριων δυνάμεων.

Έντερο

Η εντερική ανωμαλία είναι ένα ανεπιθύμητο «δώρο» που μας έρχεται μετά το τέλος των διακοπών. Η αλλαγή της διατροφής, του κλίματος και του τρόπου ζωής μας επηρεάζουν το μεταβολισμό διαταράσσοντας τη φυσική του ισορροπία. Η πέψη επιβραδύνεται και το έντερο γίνεται οκνηρό.

fresh_plum_with_leafΑντιμετώπιση

Για να καθαρίσετε, ν’ αναζωογονήσετε και να αποτοξινώσετε το πεπτικό σας σύστημα, ώστε να πετύχετε την ομαλή λειτουργία του, χρειάζεται να πίνετε ένα ποτήρι φυσικό χυμό από δαμάσκηνα κάθε πρωί μόλις ξυπνάτε, για τις πρώτες 15 μέρες του μήνα.
Η ομαλή κάθαρση του εντέρου επιτρέπει τη δημιουργία χώρου για την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών που προσφέρουν ενέργεια και δύναμη.
Καμία αποτοξινωτική λειτουργία των οργάνων δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν συνοδεύεται και υποστηρίζεται από μια υγιή διατροφή, φυσική και σωστή.
Κι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:
1. αν τρώμε σωστές τροφές, μειώνεται η παραγωγή τοξινών και επομένως χρειαζόμαστε λιγότερη αποτοξινωτική προσπάθεια,
2. τα απεκκριτικά όργανα έχουν ανάγκη από θρεπτικές ουσίες για να πραγματώσουν την εργασία τους.

Ήπαρ

Το συκώτι είναι το κεντρικό όργανο του μεταβολισμού: συνθέτει, καταστρέφει, καθαρίζει και… παράγει δικές του τοξίνες. Αυτή την εποχή μάλιστα συμβαίνει το εξής παράδοξο: αφού έχει δώσει όλη του την ενέργεια κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πρέπει τώρα να αναπαυθεί για να επανακτήσει δυνάμεις. Αντίθετα, οι αυξημένες επαγγελματικές μας υποχρεώσεις του επιβάλλουν επιπλέον δραστηριότητα και δύναμη. Μεταξύ των πολλών λειτουργιών που επιτελεί είναι, πράγματι, οι εξής:
  • καθαρίζει το αίμα από ουσίες τοξικές για τον εγκέφαλο
  • παράγει ενέργεια σε χρόνο μηδέν και κατά τη διαδικασία αυτή δημιουργεί δικές του τοξίνες.
Η υπερκόπωση του ήπατος επιβαρύνει τόσο διανοητικά, όσο και σωματικά, δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα φαύλο κύκλο. Συμβάλλοντας στην καλή του λειτουργία, προσφέρουμε στον οργανισμό μας ενέργεια και νοητική διαύγεια.

Έχετε κάνει πολλές διατροφικές καταχρήσεις;

Εξαιτίας διατροφικών καταχρήσεων που κάναμε στις διακοπές, έχουμε συσσωρεύσει στον οργανισμό μας πλήθος τοξινών. Και τώρα το σώμα μάς προειδοποιεί με συγκεκριμένα συμπτώματα. Να κάποια απ’ αυτά, που μας υποδεικνύουν ότι είναι καιρός για αποτοξίνωση.
  • Διανοητικά: αναποφασιστικότητα, ανεπαρκής μνήμη, μικρή δημιουργική ικανότητα.
  • Συναισθηματικά: κατάθλιψη, κακή διάθεση, έλλειψη κεφιού, άγχος.
  • Σωματικά: πονοκέφαλος, λεμφική αδράνεια, δυσκαμψία στις αρθρώσεις, κοιλιακές ενοχλήσεις, εντερική δυσλειτουργία, εύκολη κόπωση, υπνηλία.
Οι βροχές του φθινοπώρου γεμίζουν τα ρυάκια και καθαρίζουν το έδαφος από τις άχρηστες ουσίες των μηνών του καλοκαιριού. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει και εμείς να πίνουμε πολλά υγρά για να έχουμε πλούσια εφίδρωση, ώστε να καθαρίσουμε τον οργανισμό μας από τις τοξίνες του καλοκαιριού.

figsΣύκο: η υπερτροφή του Σεπτέμβρη

Επωφεληθείτε από τα σύκα (όσο υπάρχουν)

Το σύκο είναι ένα φρούτο που το αποφεύγουν όλοι όσοι κάνουν δίαιτα, εξαιτίας της μεγάλης του θερμιδικής αξίας. Ιδιαίτερα το Σεπτέμβρη δεν θα πρέπει να το αποκλείσουμε από τη διατροφή μας, γιατί διαθέτει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Πράγματι, αναζωογονεί τη βλεννογόνο της μήτρας και θέτει το έντερο σε σωστή λειτουργία ύστερα από τις καλοκαιρινές καταχρήσεις. Είναι φρούτο πλούσιο σε ενέργεια και απαραίτητο σε όποιον χρειάζεται επιπλέον δυνάμεις αυτή την περίοδο. Είναι καλό να καταναλώνετε δύο-τρία φρέσκα σύκα στο πρωινό σας, συνοδεύοντάς τα με φρυγανιές και γιαούρτι. Μπορείτε επίσης ν’ αντικαταστήσετε το γεύμα ή το δείπνο με σαλάτα στην οποία θα έχετε προσθέσει δύο σύκα και μια κουταλιά γιαούρτι. Προσοχή! Αποφύγετε το συνδυασμό με αλλαντικά, γιατί επιβαρύνουν την πέψη και προσθέτουν πολλές θερμίδες.

Αγαπά… το γυναικείο φύλο

Η λαϊκή ιατρική παρομοίαζε το σύκο με τα κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία και περιμένουν τον πρώτο έμμηνο κύκλο ή τις γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση. Πίστευαν μάλιστα πως αυτό το φρούτο είναι σε θέση να συμβάλει σε έναν ήπιο κύκλο, χωρίς πόνους και να μειώσει τις ενοχλήσεις της κλιμακτηρίου. Η ομοιότητα του σχήματός του με το σχήμα της μήτρας είναι προφανής και, βάσει αυτής της λογικής, οι αρχαίοι με την ανεξάντλητη σοφία τους είχαν αντιληφθεί τη συγγένεια του σύκου με το γυναικείο σώμα. Συγγένεια, η οποία ακόμη και σήμερα στη μοντέρνα φυτοθεραπεία επιβεβαιώνεται πλήρως.
Τip: Το σύκο είναι πλούσιο σε μαλακτικές και καθαριστικές ουσίες. Γι’ αυτό, για όλο το μήνα Σεπτέμβρη είναι καλό να ρίχνετε λίγες φλούδες σύκου μέσα στο νερό της μπανιέρας. Θα προστατέψετε την επιδερμίδα σας από τη μόλυνση της πόλης και θα τη διατηρήσετε απαλή και λαμπερή.

Για την καλή λειτουργία του εντέρου

Το βράδυ, πριν κοιμηθούμε ξεφλουδίζουμε τέσσερα σύκα και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολάκι. Προσθέτουμε μια κούπα χλιαρό νερό και τα αφήνουμε όλο το βράδυ. Το πρωί νηστικοί, καταναλώνουμε σύκα και νερό και ξαπλώνουμε για μισή ώρα. Η υπακτική του δράση είναι εγγυημένη.

Κάνει καλό, ακόμη…

  • Στα παιδιά: τα φρέσκα σύκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θέση της μαρμελάδας στο ψωμί, και είναι ιδανική τροφή για τα απρόθυμα παιδιά που το πρωί έχουν ανάγκη από ενέργεια για να ξεκινήσουν ξανά το Σεπτέμβρη τη σχολική τους δραστηριότητα.
  • Στις έγκυες γυναίκες: για τη μεγάλη ενέργεια που προσφέρουν (100 γρ. φρέσκα σύκα δίνουν 100 θερμίδες, ενώ 100 γρ. ξηρά σύκα δίνουν 250 γρ.)
  • Στο μυαλό: το σύκο συνιστάται σε όποιον χρειάζεται να διεκπεραιώσει μια έντονη διανοητική εργασία. Ιδανικό για τους μαθητές που ξαναρχίζουν τη σχολική τους δραστηριότητα.
  • Σε όποιον πάσχει από δυσπεψία: βράστε 10 ξηρά σύκα σε 1 λίτρο νερό, μέχρι το νερό να μειωθεί στο μισό. Πίνετε τρεις κούπες την ημέρα.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα