Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Σεξ και εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεπεράστε τα ταμπού

Σεξ και εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Γράφει ο Παντελής Μεσσαρόπουλος* MD, MSc, Phd cand. Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Η μητρότητα αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της γυναικείας σεξουαλικότητας δίνοντας την ικανότητα σε μια γυναίκα που θα αποκτήσει παιδί, να οριοθετήσει τους ρόλους προς τον σύντροφό της και προς το παιδί της, πριμοδοτώντας το γονιδιακό της στοιχείο που την φέρει ως μάνα από τον τοκετό της. Η σεξουαλικότητα της σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζει ευαλώτητα ως προς την ψυχική της διάθεση για σεξουαλική επαφή.

Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το σεξ στην εγκυμοσύνη; 

Οι παράγοντες που δημιουργούν μια πρόσκαιρη σεξουαλική συχνότητα στη γυναίκα, που δεν καταλαβαίνει γιατί της συμβαίνει αυτό, δεν είναι τόσο οροθετημένοι ως κλινικά κριτήρια. Ωστόσο δεν είναι λίγες οι γυναίκες που δεν έχουν καμία επιθυμία για ερωτικές περιπτύξεις. Αρκετές γυναίκες βρίσκουν ιδιαίτερα ενοχλητική τη διόγκωση των γεννητικών οργάνων και του στήθους, αισθάνονται πόνο από τις συσπάσεις της μήτρας μετά την επαφή, αισθάνονται άβολα μπροστά στον σύντροφο τους με αποτέλεσμα να διστάζουν να απολαύσουν το σεξ. Ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας της σεξουαλικής δραστηριότητας του ζευγαριού μετά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ο φόβος μιας πιθανής πρόκλησης βλάβης στο έμβρυο. Τέτοιου είδους φόβοι και ανησυχίες ξεπερνιούνται με σωστή ενημέρωση του ζευγαριού από τον ιατρό.

Μπορεί ο οργασμός να επηρεάσει την εξέλιξη της εγκυμοσύνης;
Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι, ο γυναικείος οργασμός όχι μόνο δεν αναστατώνει την εμβρυϊκή ζωή, αλλά αν επιτυγχάνεται σε λογικές χρονικές αποστάσεις, δεν μπορεί παρά να συμβάλει στη νευρική ισορροπία της μελλοντικής μητέρας.

Είναι ακόμη το σεξ ταμπού στην εγκυμοσύνη;
Σε γενικά πλαίσια οι γυναίκες που είναι ισορροπημένες, έχουν, κατά κανόνα, μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια της κύησης. Σήμερα, οι άνθρωποι συζητούν πιο εύκολα από ποτέ για το σεξ. Ωστόσο, κάποιες φορές ντρέπονται να συζητήσουν για το σεξ και την εγκυμοσύνη και μπορεί να δυσκολευτούν να κάνουν κάποια ερώτηση σχετικά με το σεξ στο γιατρό τους. Επίσης, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες πολύ συχνά προτιμούν να μην εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους και να κλείνονται στον εαυτό τους, δυσκολεύοντας έτσι την επικοινωνία στο ζευγάρι. Καμία γυναίκα δεν νιώθει ακριβώς το ίδιο με κάποια άλλη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Για τις περισσότερες γυναίκες, η εγκυμοσύνη δεν επηρεάζει καθόλου το ενδιαφέρον τους για σεξ. Για κάποιες άλλες, η αντισύλληψη ήταν ένα είδος δέσμευσης και η εγκυμοσύνη μπορεί να αποτελέσει για εκείνες μια περίοδο ελευθερίας. Κάποιες φορές, μπορεί κάποιες γυναίκες να νιώθουν πως «χάνουν τη γοητεία τους» στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάποιες μπορεί να ντρέπονται να κάνουν έρωτα επειδή δεν νιώθουν πλέον επιθυμητές. Άλλες μπορεί να βλέπουν το σεξ ως επιβεβαίωση πως ο σύντροφός τους τις αγαπάει ακόμη και τις βρίσκει γοητευτικές. Οι περισσότεροι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η σεξουαλική συνεύρεση και ο οργασμός δεν είναι επιβλαβείς για το έμβρυο και τη μητέρα όταν η εγκυμοσύνη δεν παρουσιάζει επιπλοκές. Σήμερα, είναι ελάχιστοι οι γιατροί που δεν επιτρέπουν τη συνεύρεση σε οποιαδήποτε στιγμή της εγκυμοσύνης με εξαίρεση τις περιπτώσεις στις οποίες συντρέχουν ειδικοί ιατρικοί λόγοι.

Ο Παντελής Μεσσαρόπουλος* MD, MSc, Phd cand. είναι Μαιευτήρας Γυναικολόγος με MSc στην Παθολογία της Κύησης και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. 



Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα