Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Καρκίνος: Ο τρόπος ζωής αφήνει τη σφραγίδα του

Καρκίνος: Ο τρόπος ζωής αφήνει τη σφραγίδα του

Πολλά από τα κρούσματα καρκίνου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Ποιους παράγοντες μπορούμε να τροποποιήσουμε.


Το 2012 πέθαναν από καρκίνο 1,75 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη. Την ίδια χρονιά σημειώθηκαν και 3,45 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου. Ο πιο θανατηφόρος τύπος καρκίνου στους άνδρες ήταν αυτός των πνευμόνων, με περίπου 254.000 νεκρούς. Ακολούθησαν ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του προστάτη. Ο καρκίνος του μαστού ήταν η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου στις γυναίκες (131.000 θύματα επίσης το 2012), με τους καρκίνους του παχέος εντέρου και των πνευμόνων να έπονται.
Πολλά από αυτά τα κρούσματα καρκίνου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Για παράδειγμα, οι μη καπνιστές διατρέχουν κατά 90-95% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο των πνευμόνων. Σε κατώτερη κλίμακα επικινδυνότητας τοποθετείται η εισπνοή σκόνης αμιάντου και άλλων υλικών.
Κάθε είδος καρκίνου έχει τις ιδιαιτερότητές του και διαφέρει από άλλα είδη, ωστόσο τα επιστημονικά πορίσματα των τελευταίων ετών συγκλίνουν στο ότι ένας υγιεινός και ισορροπημένος τρόπος ζωής μπορεί ως ένα βαθμό να μειώσει τον κίνδυνο. Πάντα η τυχαιότητα παίζει ένα σημαντικό ρόλο, ωστόσο πλέον ο άνθρωπος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την εμφάνιση ή μη κάποιας κακοήθειας.
Στην κορυφή του οδηγού πρόληψης είναι να αποφεύγεται το κάπνισμα και να διασφαλίζεται ότι η κατοικία είναι απαλλαγμένη από καπνό.

Πολύ σημαντικά θωρούνται επίσης η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η συχνή άσκηση και η υγιεινή διατροφή με προϊόντα ολικής άλεσης, λαχανικά και φρούτα. H λίστα με τις μορφές καρκίνου οι οποίες ενδέχεται να σχετίζονται με την παχυσαρκία μεγαλώνει ολοένα περισσότερο. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να εξάγονται γενικευμένα συμπεράσματα σχετικά με το βαθμό επίδρασης των περιττών κιλών στην εμφάνιση της νόσου. Γεγονός πάντως είναι ότι ολοένα περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η σωστή διατροφή, με μειωμένη κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος. Αυτό άλλωστε έχει ανακοινώσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μέσα στο 2015 προκαλώντας σάλο.
Η κατανάλωση του αλκοόλ θα πρέπει να είναι περιορισμένη. Ο συνδυασμός τσιγάρου και αλκοόλ μπορεί να λειτουργήσει ως επιπρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας. Ειδικότερα, το 4% με 5% των συνολικών περιστατικών καρκίνου φαίνεται να έχουν κάποια σχέση με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο και η επαφή με καρκινογόνες ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον. Αλλά σωτήριες μπορεί να αποδειχθούν και κάποιες άλλες πληροφορίες, όπως ότι ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στις γυναίκες και ότι τα παιδιά θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της ηπατίτιδας Β, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει καρκίνο του ήπατος.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα