Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Ύπνος και διατροφή: Tελικά, υπάρχει σχέση;

Κοιμήσου και η τύχη σου δουλεύει… Μύθος ή πραγματικότητα; Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεταισχετικές έρευνες ολοένα και ισχυροποιούν την παραπάνω θέση, τουλάχιστον όσον αφορά τη διατροφή και το βάρος. 
Σε μακροχρόνια μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρέθηκε ότι τα άτομα που κοιμόνταν 4 με 6 ώρες την ημέρα, είχαν έως και 73% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν παχυσαρκία, συγκριτικά με εκείνους που συμπλήρωναν τις 7 με 8 ώρες ύπνου ημερησίως. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, φαίνεται προφανές πως όσο περισσότερο κοιμόμαστε, τόσο λιγότερο θα τρώμε. Πρόκειται όμως για κάτι τόσο επιφανειακό ή μήπως έχει και βαθύτερες ρίζες;
hitting-alarm-clock
Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μία λίγο πιο περίπλοκη αλληλουχία γεγονότων, μιας και κατά τη διάρκεια του ύπνου, παράγονται διάφορες ορμόνες, οι οποίες σχετίζονται εκτός των άλλων με τη λήψη τροφής και τις καύσεις του οργανισμού μας. Συγκεκριμένα, 
η στέρηση ύπνου οδηγεί μακροπρόθεσμα σε αυξημένη παραγωγή ινσουλίνηςμιας ορμόνης που ευνοεί την εναπόθεση λίπους, καθώς και σε μειωμένη παραγωγή της αυξητικής ορμόνηςανάμεσα στις δράσεις της οποίας είναι και η καύση του λίπους.

Επιπλέον, άτομα με ανεπαρκή σε διάρκεια και ποιότητα ύπνο εμφανίζουν μειωμένα επίπεδα λεπτίνης, μιας ανορεξιογόνου ορμόνης και αυξημένα επίπεδα γκρελίνης, ορμόνης που αυξάνει την όρεξη.
Με απλά λόγια, η έλλειψη ύπνου μπορεί να κατηγορηθεί για την αύξηση τόσο του λίπους όσο και της όρεξης. Ακόμα χειρότερα η όρεξη αυτή αφορά κυρίως σε υδατάνθρακες και γλυκά, πράγμα που οφείλεται στις διαταραχές στον κύκλο της γλυκόζης που προκαλεί η στέρηση ύπνου.
Πέρα όμως από την περίπλοκη ορμονική συσχέτιση της έλλειψης ύπνου με τη διατροφή και το βάρος, υπάρχει και άλλη μία σκοπιά για να εξετάσουμε τη σχέση αυτή.
adorable-amazing-bae-beauty-favim-com-3055945
Τα στερημένα από ύπνο άτομα, τείνουν, λόγω της ανεπαρκούς ξεκούρασης, να είναι λιγότερο δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα, οι καύσεις τους να είναι σημαντικά μικρότερες σε σχέση με τις καύσεις εκείνων που κοιμούνται αρκετά.
Επομένως, ακόμη και αντιστεκόμενοι στην ορμονική προσταγή για μεγαλύτερη λήψη τροφής, όσοι δεν κοιμούνται επαρκώς, μάταια οδηγούνται σε μεγαλύτερη εναπόθεση, παρά καύση του λίπους και συνεπώς σε αύξηση του βάρους.  
Φροντίστε λοιπόν να εξασφαλίσετε στον εαυτό σας τουλάχιστον 7 ώρες ποιοτικό ύπνο ημερησίως και ο οργανισμός σας θα σας ανταμείψει με νεότερο δέρμα, πιο φρέσκια όψη, καλύτερη ψυχολογία και φυσικά ένα υγιές βάρος. Εντάξτε στο πρόγραμμά σας μαζί με τη σωστή διατροφή και άσκηση και τις απαιτούμενες ώρες ύπνου και… όνειρα γλυκά!
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα