Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Τα Στάδια της Ζωής ( Μέσα από τα Ελληνικά Αρχέτυπα )

Μέσα από την μέλέτη των Αρχετύπων μαθαίνουμε, ότι η ζωή μας δεν είναι ένας κύκλος, που ανοίγει την ημέρα της γέννησής μας και κλείνει την ημέρα του θανάτου μας. Είναι πολλοί κύκλοι, που διαδέχονται ο ένας τον άλλο. Εμείς οι άνθρωποι ταξιδεύουμε μαζί τους, κινούμαστε μαζί τους και ζούμε καλά, αν τηρούμε και εφαρμόζουμε Νόμους Ισορροπίας ή ζούμε άσχημα έως απελπιστικά, αν - από άγνοια - αντιστεκόμαστε στην φυσική κίνηση του σύμπαντος, στην οποία ανήκει η σταθερή σχέση μεταξύ Αιτίας και Αποτελέσματος.
                           

                             )

 Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στο "Θησαυροφυλάκιο των Γνώσεων", που είναι η Ελληνική Μυθολογία. Ισως να λάβουμε κάποια χρήσιμη πληροφορία και, ως αυτόνομα άτομα, να την χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας.
--
              Το  " ΧΑΟΣ "
Ενα από τα αναπόφευκτα στάδια ζωής είναι το ΧΑΟΣ. Το συναντάμε κάθε φορά που τελειώνει κάτι το οποίο κάποτε άρχισε.Π.χ. όταν το "μωρό" γίνεται "μαθητής". Οταν ο "μαθητής" θα γίνει "φοιτητής". Οταν ο " φοιτητής" θα γίνει "εργαζόμενος".Οταν η "σχέση" θα γίνει "γάμος". Οταν αλλάξουμε σπίτι, επάγγελμα, τόπο διαμονής. κ.λ.π., κ.λ.π....Ακόμα κι όταν τελειώσουν οι διακοπές κι ανοίξουν τα σχολεία, οι εργασίες, τα νέα σχέδια...

Τί κάνουμε τότε; ή μάλλον...τί πρέπει να κάνουμε, σύμφωνα με την νομοτέλεια του σύμπαντος ! ΤΙΠΟΤΑ το πιεστικό!! Δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας, στην οικογένειά μας, στους γύρω μας και ήρεμα βιώνουμε το ΚΕΝΟ. Ηρεμα να προσαρμοστούμε στην νέα τάξη πραγμάτων. Χαλαρά κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την καθημερινότητα και αφήνουμε την νέα κατάσταση να ωριμάσει και να δημιουργήσει τις νέες συνθήκες ζωής.
Πολλοί βιώνουν την περίοδο του χάους με φόβους, αγωνία, άγχος και κάνουν σπασμωδικές ενέργειες, με αποτέλεσμα να δημιουργούν οι ίδιοι νέες δυσκολίες στη ζωή τους. Ηρεμα, λοιπόν! Η νέα κατάσταση- που σίγουρα θα ξεκινήσει- είναι ακόμα ασχημάτιστη, γι αυτό και μας κατακλύζει ο φόβος.Τον αποδεχόμαστε,ζούμε την καθημερινότητά μας και ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ κατά την περίοδο του ΧΑΟΥΣ! Δεν είναι η κατάλληλη περίοδος!
====.=====
 Το επόμενο στάδιο- το αναπόφευκτο- είναι η "ΓΑΙΑ"...
" ΓΑΙΑ"
Κλείνει ένας κύκλος ζωής και- όπως είπαμε- όλοι μας βιώνουμε το ΚΕΝΟ! ΧΑΟΣ το ονομάζει ο Ησίοδος, μέσα στην Ελληνική Μυθολογία.
Με το ξεκίνημα του νέου κύκλου- κι ενώ ελπίζουμε και ευχόμαστε όλα να πάνε καλά- αρχίζει το στάδιο της ΓΑΙΑΣ!
" Η Γαία βιάζεται από τον Ουρανό", λέει ο μύθος. Και ο "βιασμός" συμβολίζει τις αναπόφευκτες δυσκολίες, που οπωσδήποτε θα αντιμετωπίσουμε σ΄αυτό το στάδιο.
Π.χ. μία σχέση ( ερωτική, φιλική, συγγενική, επαγγελματική...) που έχει ξεκινήσει -και με τις καλύτερες προϋποθέσεις και προδιαγραφές-  θα περάσει από ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ!
Οι συνήθειές μας, οι πεποιθήσεις μας, ο τρόπος ζωής μας, κ.α., δηλαδή το "Παλιό" θα συγκρουστεί με το "Καινούργιο" της ζωής μας. Τις νέες συνθήκες, τις νέες ανάγκες μας, τις ανάγκες του άλλου, που είναι κοντά μας. Κι ακόμα με τις απόψεις του, τις συνήθειές του κ.α.
Μέσα από τις τριβές και τις συγκρούσεις θα γίνουν ζυμώσεις, που θα μας κάνουν να δούμε τα πράγματα κι από μια άλλη οπτική γωνία.
Δεν είναι εύκολο στάδιο. Κινδυνεύουμε να γεμίσουμε την καρδιά μας με πίκρα. Θα νιώθουμε αδικημένοι. Θα κατηγορούμε τον απέναντί μας και...η οποιαδήποτε σχέση μας καταδικάστηκε από την αρχή...όσους συμβιβασμούς και να κάνουμε. Εστω κι αν είναι μια σχέση που θα κρατήσει για ολόκληρη τη ζωή μας...θα είναι μία τοξινωμένη σχέση με όλες τις παρενέργειες.
Τί πρέπει να κάνουμε στο στάδιο των συγκρούσεων, ώστε να αποφύγουμε τα λάθη κι τις συνέπειες;

ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ !!!

Διαφορετικά κινδυνεύουμε να περάσουμε πολλά χρόνια της ζωής μας μέσα σε συγκρούσεις, εξωτερικές αλλά και εσωτερικές, με δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία μας, την ποιότητα της ζωής μας και...για τα παιδιά μας (αν υπάρχουν στο περιβάλλον) που τα καταδικάζουμε να κουβαλούν σε όλα τους τα κύτταρα την δική μας δυστυχία!

Προσοχή, λοιπόν! Κρίνω μόνο τον εαυτό μου! Ζητώ βοήθεια από ειδικό σύμβουλο για να διορθώσω τα δικά μου λάθη και για να πάρω και τις σωστές αποφάσεις.Διαφορετικά κινδυνεύω να "βιάζω" εγώ, όσους ζουν και υπάρχουν γύρω μου, με την αποθηκευμένη πίκρα μου, που γίνεται οργή και ιδιοτροπία!
            ΧαλαρόςΤσαντισμένοςΜπερδεμένος
Προσέξτε τις λέξεις- κλειδιά του μύθου!

ΒΙΑ! ΒΙΑΣΜΟΣ! ΕΡΩΤΑΣ! ( Ο Ουρανός, λέει, ερωτεύτηκε την Γαία)...

Εχουμε, λοιπόν, βίαιη συμπεριφορά και "βιάζονται" όλοι οι εμπλεκόμενοι στη συγκρουσιακή σχέση.
Οσο για την λέξη ΕΡΩΤΑΣ...ναι, και στην σύγκρουση λειτουργεί η δύναμη του Ερωτα, με την αρνητική της όψη. Υπάρχει ως ελκτική δύναμη και δεν μπορούμε να "ξεκολλήσουμε" από εκείνον που, μετά μανίας, θα θέλαμε να τον διαλύσουμε!
Ας ευχηθούμε, αυτός ο καταστροφικός "Ερωτας" να μη μας κάνει να περάσουμε ολόκληρη τη ζωή μας πνιγμένοι στην πίκρα και στην δυστυχία!!!
   
  

       " ΟΥΡΑΝΟΣ"
Παρουσιάσαμε, μέχρι τώρα, τα στάδια του ΧΑΟΥΣ και της ΓΑΙΑΣ...τα αναπόφευκτα στάδια ζωής. Αν γνωρίζουμε-και εφαρμόζουμε- τους νόμους ισορροπίας, που είναι, συμβολικά, καταγεγραμμένοι μέσα στα Ελληνικά Αρχέτυπα, θα καταφέρουμε να κρατήσουμε γερά το τιμόνι της ζωής μας και με γνώση και ισορροπίες θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο ζωής, αυτό του
ΟΥΡΑΝΟΥ!
Αφού ξεπεράσουμε νικηφόρα τις συγκρούσεις της ΓΑΙΑΣ- κι αν εφαρμόσαμε την ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ- θα επακολουθήσει μία μεγάλη περίοδος ηρεμίας.
Δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά ούτε ν΄αρχίσουμε αμέσως τα σχέδια για όσα θέλουμε και επιθυμούμε από τη ζωή !Θα πρέπει πρώτα να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας να μάθει να ζει με την νέα κατάσταση. Επομένως, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να νοικοκυρέψουμε το περιβάλλον μας, να το χαρούμε, να γνωριστούμε καλύτερα με τα νέα πρόσωπα και πράγματα και συνθήκες της ζωής μας, μέχρι να νιώσουμε ότι...ναι, αυτό είναι ένα νέο κεφάλαιο ζωής για μένα και το τιμώ!
Ισως να υπάρχουν ακόμα δυσκολίες, αλλά καλό είναι να μην εστιάζομαι σ΄αυτές. Να τις διαχειρίζομαι με την βεβαιότητα ότι..."κύκλος είναι και γυρίζει"... και τα καλύτερα έρχονται!!!
Αν το θυμηθούμε αυτό τις ώρες που μας πιάνει η αγωνία για το "αύριο"...θα περάσει γρήγορα κι αυτός ο κύκλος και θα έρθει ο επόμενος, που θα μας έχει έτοιμο το έδαφος για νέα σχέδια και δράση!
Αν υποκύψουμε στις αγωνίες και στη βιασύνη...ε, τότε δεν θα φταίει η ζωή ούτε το "Αδικο" της κοινωνίας, που θα μας τα φέρνει όλα δύσκολα κι όλα πιεστικά. Εμείς, ως "κρίκοι" του σύμπαντος, πήραμε ανάποδες στροφές και...φτου κι απ΄την αρχή το ΧΑΟΣ που δημιουργούμε με τα ίδια μας τα χέρια και...λόγω άγνοιας!!!! 
------
(Ακολουθεί το στάδιο της δράσης και των νέων στόχων-  "ΡΕΑ_ΚΡΟΝΟΣ" )

ΡΕΑ - ΚΡΟΝΟΣ


( Από τα αναπόφευκτα στάδια ζωής)

Στο στάδιο του ΟΥΡΑΝΟΥ μάθαμε να λειτουργούμε την καθημερινότητα, με προγραμματισμό, τάξη και συνέπεια; Να χαιρόμαστε τα απλά και καθημερινά πράγματα της ζωής μας, χωρίς να μας πνίγει η αγωνία του- "τί θα γίνει...αύριο...μεθαύριο...ή σε δέκα χρόνια;". Αν το καταφέραμε, τότε θ΄ανοίξει σίγουρα η "πύλη" για το επόμενο στάδιο, που συμβολίζεται από το αρχέτυπο, ΡΕΑ-ΚΡΟΝΟΣ.
Αρχίζει με την διάθεση- αλλά και τις ευκαιρίες-  να κάνουμε κάτι καλύτερο για την ζωή μας. Εχουμε νέες ιδέες, νέα σχέδια, νέες προτάσεις. Από την ώρα, όμως, που θα ξεκινήσει το νέο σχέδιο μέχρι να ολοληρωθει, θα μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα (= ο Χρόνος). Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, αλλά τα αποτελέσματα θα έρθουν στην ώρα τους. Ας γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι:
. Η ανυπομονησία, μόνο θα βλάψει!
. Το να θέλουμε να πετύχουμε κάτι, αλλά να μην προσπαθούμε, θα βραχυκυκλώσει την όλη κατάσταση και θα φέρει πολλές απογοητεύσεις.
. Το να προσπαθούμε για κάτι που δεν θέλουμε, θα μας αρρωστήσει ή θα μας οδηγήσει σε ήττες.
. Το να προσπαθούμε μόνο και να παραμερίζουμε κάθε χαρά ζωής, θα έχει άσχημες συνέπειες.

Αντίθετα, μπορούμε να πετύχουμε πολλά, αν ξεκινάμε με εφικτούς στόχους και - από εφικτό στόχο σε εφικτό στόχο- σίγουρα θα "χτίσουμε" ένα γερό οικοδόμημα ζωής με πλούσιους καρπούς.
Προσοχή, λοιπόν! Το στάδιο "ΡΕΑ-ΚΡΟΝΟΣ" είναι περίοδος σπουδαίας μαθητείας στο "σχολείο" της ζωής!
Μας διδάσκει το:
. ΘΕΛΩ+ΠΡΟΣΠΑΘΩ!
(=παράγει Δύναμη)
.Την ΥΠΟΜΟΝΗ !
(= Σέβομαι τον "Νόμο της Διαδικασίας", για να μη με ταλανίσει το άγχος και μου σβήσει κάθε δημιουργική ορμή! )
.Το να συγκεντρώνομαι στο "ΤΩΡΑ" και όχι στο " Τί θα γίνει...μετά από 10 χρόνια και στο "εάν" και "ίσως"...!!!
(Αυτή η στάση ζωής δεν δείχνει προνοητικότητα, όπως-ίσως- νομίζουμε. Αντίθετα, δημιουργεί στασιμότητα, καθυστερήσεις, σύγχιση και ψευδαισθήσεις...πολλές ψευδαισθήσεις, ενώ γύρω μας υπάρχουν οι ευκαιρίες για καλλίτερη ζωή και... μας προσπερνάνε ή τις προσπερνάμε εμείς!) 

Με λίγα λόγια, η ΡΕΑ(=η ΖΩΗ) και ο ΚΡΟΝΟΣ(=ο ΧΡΟΝΟΣ) μας εκπαιδεύουν, ώστε να πατάμε γερά τα πόδια μας στη γη και να "χτίζουμε" την ζωή μας και όχι να την ...φανταζόμαστε!!!
Και υπογραμίζεται το: ΕΦΙΚΤΟΙ ΣΤΟΧΟΙ, για να καταφέρουμε πολλά και να νιώθουμε καλά και όχι να μας "τρώει" το άγχος και η αγωνία της ζωής!!!
            


" ΕΣΤΙΑ"

( Στάδιο ζωής- Σταθμός ζωής- Νόμος Ισορροπίας...κι όμως...από τα άγνωστα!!!)
              Χαμόγελο
Μετά από το στάδιο "ΡΕΑ- ΚΡΟΝΟΣ"-  κι αφού έχουμε τους πρώτους καρπούς των προσπάθειών μας-  τί κάνουμε;
Συνήθως  καταχαιρόμαστε! Και  πριν καταλαγιάσει το κύμα της χαράς και της ικανοποίησης, ορμάμε προς τον επόμενο στόχο.
Γιατί...
"Ετσι θα κάνεις προκοπή", σου λένε.
" Μην επαναπαύεσαι στις δάφνες σου", σου ξαναλένε.
" Μην ξεχνιέσαι! Ο χρόνος είναι "χρήμα" και  "αποκτήματα"  και "εξασφάλιση", σου ξανα-ξαναλένε.
Κι έχουμε μάθει να προχωράμε ακάθεκτοι προς τον επόμενο στόχο (μπορεί να "πακετάρουμε" και πολούς μαζί)  γιατί...ο χρόνος περνά!!!
Και φθάνει η στιγμή που ο ίδιος ο Χρόνος (= ο ΚΡΟΝΟΣ) έρχεται να μας υπενθυμίσει και να μας δείξει ( συχνά, πολύ σκληρά) το "τί παραλείψαμε" μέσα στην τόσο βιαστική πορεία μας:
.Το να χαρούμε αυτό που καταφέραμε!
.Το να αφήσουμε χρόνο, ώστε να γίνουν συνειδητά τα καλά του αποτελέσματα και να γεμίσει η ύπαρξή μας με πληρότητα και ευγνωμοσύνη!
Με λίγα λόγια...το να ζήσουμε  αυτό που αποκτήσαμε, χωρίς το άγχος για το επόμενο βήμα  και να γεμίσουν οι μπαταρίες μας  με νέα ενεργειακά εφόδια για να πάμε πιο πέρα. Να χαρούμε τη ζωή μας, δηλαδή!
Και πώς μας τα υπενθυμίζει, όλα αυτά τα κενά, ο Χρόνος (=Κρόνος) ;
- που "καταβροχθίζει τα παιδιά του" (δηλ. τα υλικά μας αποκτήματα, μια και είναι από φθαρτή ύλη)-
Πώς μας τα υπενθυμίζει;
Μααα...με τα γνωστά, που τα θεωρούμε και φυσιολογικά:
Υπερκόπωση, χρόνιο άγχος, ψυχοσωματικές ασθένειες, αδηφάγο ανικανοποίητο, με τις νευρώσεις μας  (που για όλες..."φταίνε-λέμε- οι άλλοι" )  και
με το, " όλοι σ΄ένα καζάνι βράζουμε",  με το "έτσι είναι η ζωή"...και πολλά άλλα "σοφά" αποφθέγματα, που τα λέμε για να μην..."φουντάρουμε"...!!!
Και η αιτία, που προξένησε όλη αυτή την αδιόρθωτη κατάσταση, είναι ότι:
Δεν μάθαμε ποτέ να ζούμε με ΜΕΤΡΟ και ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ αυτό το Στάδιο της ζωής, που συμβολίζεται από την ΕΣΤΙΑ!
                  Σοκαρισμένος
ΕΣΤΙΑ= Το Μέτρο! Η κάθε υπερβολή απειλεί να βραχυκυκλώσει την υπόλοιπη ζωή μας. Και τότε..."καλά να είναι οι φαρμακοβιομηχανίες"...μια και δεν μας έμαθε κανείς, το πώς να ζούμε με ισορροπίες εφαρμόζοντας κανόνες συμπαντικής ισορροπίας, οι οποίοι, ναι, βρίσκονται καταγεγραμμένοι μέσα στο "Θησαυροφυλάκιο των Γνώσεων", όπως χαρακτηρίζεται από σπουδαίους μελετητές, η Ελληνική Μυθολογία!

"ΔΗΜΗΤΡΑ"

      
" ΔΗΜΗΤΡΑ"- Η Θεά του Ολύμπου 
και το αρχετυπικό στάδιο ζωής!

Ας δεχτούμε ότι μάθαμε το ΜΕΤΡΟ ( στάδιο ΕΣΤΙΑΣ) κι εφαρμόζοντάς το στη ζωή μας είδαμε από κοντά τα οφέλη του.Τότε θα ακολουθήσει το στάδιο της ΔΗΜΗΤΡΑΣ. Δηλαδή, θα χαρούμε τους καρπούς των προσπαθειών μας και θα χορτάσουμε την αφθονία τους. Η "Δήμητρα" είναι το στάδιο της συγκομιδής.
Αφού το κερδίσαμε, με την σωστή διαχείριση του χρόνου, του κόπου και των πόθων μας, ας απλώσουμε τα αγαθά μας, ας τα χαρούμε γεμίζοντας την ψυχή μας με ικανοποίηση και ας σκεφτούμε: Μέσα σ΄αυτό το βασίλειο της απόλαυσης, πώς θα ξεχωρίσουμε την ΑΠΛΗΣΤΙΑ από τους πόθους των πραγματικών μας αναγκών;
Ο πειρασμός καιροφυλακτεί και μας απειλεί. Για να προστατέψουμε την καλοπέρασή μας μαζί με τα αποκτήματά μας και νά΄ χουμε το κεφάλι μας ήσυχο, η "ΔΗΜΗΤΡΑ"- ως αρχέτυπο και νόμος σοφίας- μας δίνει ορισμένες λέξεις-κλειδιά για να ζυγίσουμε τις πράξεις μας και την στάση μας μέσα στην ζωή:
-ΕΠΕΝΔΥΣΗ: Σε τί επενδύω; Ολα μπορούν να ανατραπούν.Υπάρχει κάποιο ιδανικό που με στηρίζει σ΄αυτές τις επενδύσεις μου ή τα κάνω όλα για τα χρήματα και την καταξίωσή μου;
-ΑΦΘΟΝΙΑ: Η αφθονία ξεχωρίζει τους ανθρώπους..
1)- σ΄εκείνους του "ΕΧΕΙΝ", που στηρίζουν την αξία τους σε όσα και σε ό,τι έχουν. Π.χ.όταν έχουν πολλά (χρήματα, περγαμηνές, διασημότητα ή ό,τι άλλο πιστεύουν πως πρέπει να έχουν για να νιώθουν επιτυχημένοι), τότε αισθάνονται "ανώτεροι" από εκείνους που "έχουν λιγότερα".

2) - και σ΄εκείνους του "ΕΙΝΑΙ", που μπορεί επίσης να έχουν πολλά, αλλά ζυγίζουν την αξία τους με το "ποιός είμαι", ως συνάνθρωπος, ως πολίτης, ως "ποιότητα ανθρώπου" με αξίες, αρετές και ικανότητες, που θα με κάνουν να είμαι ένα χρήσιμο μέλος της κοινωνίας.

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ: Με ό,τι κάνω (έργο μικρό ή μεγάλο) έχω την πρόθεση να προσφέρω - γιατί έτσι έχει αξία για μένα- κάτι καλό και στο σύνολο. Αρα βάζω στις πράξεις μου μία άλλη ποιότητα.  ¨Οταν ο "Προορισμός" μου περιορίζεται  "μόνο στο καλό το δικό μου και στο συμφέρον μου", είναι ΕΓΩΙΣΜΟΣ!
Τελειώνοντας, η σοφία της "ΔΗΜΗΤΡΑΣ" μας παροτρύνει: " Μέτρα πόσα έχεις, όχι πόσα σου λείπουν. Κι όταν τελειώσεις με τον λογαριασμό, θυμήσου να σημειώσεις ότι πάνω από το "προσωπικό όφελος" υπάρχει και "το καλό του άλλου". Μόλις κοιτάξεις τα πράγματα απ΄αυτήν την σκοπιά, το στάδιο της "ΔΗΜΗΤΡΑΣ" θα σου χαρίσει πολλά αγαθά!

" ΤΥΦΩΕΑΣ!!!-Το τέρας του Ολύμπου!

   

Συνεχίζοντας την πορεία μας μέσα στη ζωή, είναι θαυμάσιο το να βρεθούμε στο στάδιο της ΔΗΜΗΤΡΑΣ! Επιτεύγματα, αφθονία, οι καρποί των προσπαθειών μας! Και τότε, ευχόμαστε να συνεχιστεί για πάντα αυτή η ευημερία!
Ελα, όμως, που σύμφωνα με τους Συμπαντικούς Νόμους Ισορροπίας, έρχεται η σειρά του "Τυφωέα" !!! Είναι το "τέρας του Ολύμπου" (= η απειλή της καλής πλευράς του εαυτού μας), ναι, και συμβολίζει ακόμα την "άλλη πλευρά του νομίσματος", δηλαδή, την σκοτεινή πλευρά μας, που είναι αποθηκευμένη στο Υποσυνείδητο. Μέσω της Παλινδρόμησης(= "Τυφωέας") καλούμαστε να την αντικρύσουμε, να την αποδεχτούμε και να δούμε πώς θα πορευτούμε, από τώρα και πέρα, μαζί της. Ο "Τυφωέας"(=Πισωγύρισμα ή Παλινδρόμηση) θα μας παρουσιάσει( φάτσα-κάρτα) την Απληστία μας, την Ματαιοδοξία μας, την Αχαριστία μας, τον υπέρμετρο Εγωισμό μας, την Αρχομανία μας...και άλλα πολλά. Οσο κι αν τα παραμερίζουμε, τα διαθέτουμε! Γιατί είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ και από την "επικράτειά τους" θα περάσουμε όλοι, με μία ευχή: Να μπορέσουμε ν΄αλλάξουμε τη φύση τους και από ΑΔΥΝΑΜΙΑ να γίνουν ΔΥΝΑΜΗ!
Πώς γίνεται αυτό; Με τη βοήθεια του "Τυφωέα", που θα τα βγάλει στο φως, όπως είπαμε, με κάποια αφορμή. Π.χ. οικονομικές δυσκολίες, συγκρούσεις στις σχέσεις μας, ανατροπές στα σχέδιά μας...και άλλα πολλά!
Κι αφού θα δούμε καθαρά τα σκοτεινά στοιχεία του εαυτού μας  (=πρώτο κέρδος),
καλούμαστε να τα αποδεχτούμε ταπεινά (=δεύτερο κέρδος),
να σταματήσουμε να ρίχνουμε το φταίξιμο σε όλους τους άλλους (=τρίτο κέρδος),
και να ξαναρίξουμε μία ματιά σ΄αυτές τις "Αδυναμίες μας". Μήπως μπορούμε να τις μεταμορφώσουμε σε χρήσιμες Δυνάμεις; Ναι, αυτό είναι εφικτό από τη στιγμή που τις διακρίναμε και τις αποδεχτήκαμε! Μόνο που στην προσπάθεια αυτή θα χρειαστουμε, οπωσδήποτε, την καθοδήγηση κάποιου έμπειρου και ειδικού καθοδηγητή. Με το υποσυνείδητο δεν τα καταφέρνουμε μόνοι μας όσο έξυπνοι ή διαβασμένοι κι αν είμαστε.

Μέσα από ελληνικά αρχέτυπα!!!



ΤΥΦΩΕΑΣ-ΕΧΙΔΝΑ
Αναλύοντας το στάδιο του ΤΥΦΩΕΑ, με άλλα λόγια, της ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ, είπαμε πολλά για την Ματαιοδοξία, που απειλεί τις ισορροπίες και την πρόοδό μας μέσα στη ζωή.
Τσαντισμένος

. Είναι αναπόφευκτη δοκιμασία, αυτό το πισωγύρισμα, αλλά και μία μεγάλη ευκαιρία 
για αυτοκριτική. Χωρίς αυτοκριτική οδηγούμαστε σε λάθος επιλογές, λάθος απο-
φάσεις, προβλήματα,αδιέξοδα και ανατροπές,
που θα χτυπήσουν σκληρά τον εγωισμό μας και μέσα από τον
ψυχικό πόνο, που θα βιώσουμε, θα αναγκαστούμε να αλλάξουμε τον τρόπο
που βλέπουμε και "ζυγίζουμε" πολλά πράγματα μέσα στη ζωή.
Τώρα...όταν βιώνουμε το στάδιο της ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ, να ευχηθούμε να μην 
έχουμε χρησιμοποιήσει τον πνευματικό δρόμο- που ίσως έχουμε επιλέξει- για 
προσωπικό γόητρο, για να "ξεχωρίζουμε" ως κάτι "ανώτερο" σε σχέση με τους 
άλλους και για να εκμεταλευτούμε τα όσα έχουμε μάθει και διδαχθεί!
Τότε ο "ΤΥΦΩΕΑΣ-ΕΧΙΔΝΑ" θα μας χτυπήσει σκληρά! Δηλαδή, μέσα από την Παλινδρόμηση- την αναπόφευκτη, είπαμε- θα δημιουργηθούν συνθήκες ζωής που θα μας αναγκάσουν να δούμε καθαρά τον υπερμεγέθη εγωισμό μας, την έπαρσή μας και ...δυστυχώς...το γκρέμισμα της ΕΠΑΡΣΗΣ γίνεται μέσα από γερά χτυπήματα! 
Η "Εχιδνα", ως διαστρέβλωση του νου, θολώνει το μυαλό του επηρμένου και αυτός φαντάζεται πως τον πνευματικό δρόμο, αν τον χρησιμοποιήσεις ως μέσον, μπορεί να σε ανεβάσει πιό ψηλά από τους άλλους. Επομένως... θα είσαι κάτι "ανώτερο"! Θα ξεχωρίζεις, όπως προαναφέραμε. Αυτό, και μόνο σαν σκέψη, δείχνει την έλλειψη σεβασμού προς τον κάθε συνάνθρωπο. Ελλειψη σεβασμού και αγάπης, όχι μόνο προς τον άνθρωπο αλλά και προς αυτό το πνευματικό μονοπάτι - όποιο κι αν είναι- που υποτίθεται ότι "υπηρετούμε".
--Ποιό είναι το σύμπτωμα; Θα ρωτούσε κάποιος.
--Η προβολή των "ικανοτήτων μας" ! είναι η απάντηση.
Προσοχή, λοιπόν! Αλλο Γόητρο,άλλο Εργο! Αλλο Προβολή, άλλο Προσφορά!
Και η θεραπεία; Μα...η ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ, που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο της αναβαθμισμένης συνειδητότητας.
===

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα