Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Οι σεισμοί που έριξαν τον Κολοσσό, ισοπέδωσαν τον Αρχάγγελο και γέμισαν με αντίσκηνα τη Ρόδο!


Μια καταγραφή των σεισμών στην περιοχή από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας
Οι σεισμοί που έριξαν τον Κολοσσό, ισοπέδωσαν τον Αρχάγγελο  και γέμισαν με αντίσκηνα τη Ρόδο!
Πόσοι γνωρίζουμε ότι ο μεγαλύτερος σεισμός στη σύγχρονη Ελλάδα έγινε στη Ρόδο; Στον Αρχάγγελο το 1926, μεγέθους 8,0 Ρίχτερ, τον ισοπέδωσε, κι έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο, γι’ αυτό και ονομάστηκε παγκόσμιος;  Κι ότι και πριν και μετά, η Ρόδος  έδινε 7άρια,  κι 8άρια, και πάει λέγοντας;

Από τον πρώτο καταγεγραμμένο σεισμό στην αρχαιότητα,  που  έριξε τον Κολοσσό της Ρόδου το 227 π.χ- κι η πτώση του, εκτός των άλλων, απέδειξε πως  δεν ήταν τοποθετημένος στο λιμάνι, με ανοιχτά τα πόδια, να περνάνε από κάτω τα καράβια- μέχρι τον τελευταίο μεγάλο σεισμό της Ρόδου το 1957 όταν οι πλατείες γέμισαν αντίσκηνα, όλα μαρτυρούν, ότι η περιοχή έχει υποστεί πλήθος ιδιαίτερα ισχυρών και φονικών σεισμών.

Άλλωστε ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας το έχει δηλώσει: «η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα προέκυψαν από σεισμούς. Γι’ αυτό παρατηρείται αυτή η πολυμορφία και πολυπλοκότητα της περιοχής»!  

Το ελληνικό τόξο-ξεκινώντας από την Κεφαλονιά, διασχίζοντας το νότιο Ιόνιο ανατολικά της Πελοποννήσου και περνώντας νότια της Κρήτης, καταλήγει στη Ρόδο και έχει δώσει μέχρι και 8,2 Ρίχτερ!

Είναι αυτή η τιτάνια μάχη των πλακών στο Νότιο Αιγαίο, η κύρια αιτία εκδήλωσης των περισσότερων σεισμών στην Ελλάδα. Εμείς εδώ δεν θα αναφερθούμε στους  λόγους,  καταγραφή των ισχυρότερων σεισμών θα κάνουμε, μέρες που είναι και όλοι για σεισμούς μιλούν! 
Ρόδος 227 π.χ
 Το επίκεντρο του σεισμού ήταν Νότια της Ρόδου. Μέγεθος σεισμού, σύμφωνα με τους μελετητές,  λίγο πάνω από τα 7 Ρίχτερ. Η πόλη υπέστη σοβαρότατες ζημιές. Στον σεισμό αυτό κατέρρευσε και το άγαλμα του Κολοσσού. Ο Στράβων γράφει ότι έπεσε «περικλασθείς από των γονάτων» ενώ υπάρχει και η μαρτυρία ότι «πεσών πολλάς οικίας κατέσεισε» που καταδεικνύει ότι δεν πρέπει να ήταν στο λιμάνι, αλλά εντός της πόλης.
Ρόδος 515  μ.χ
Ισχυρός σεισμός κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της Ρόδου
Χάλκη 30 Οκτωβρίου 1843
Μέγεθος σεισμού 6,5 Ρίχτερ. Ήταν ένας από τους πιο φονικούς σεισμούς του 19ου  και 20ου αιώνα. Σκοτώθηκαν 600 άνθρωποι ενώ προκλήθηκε η κατάρρευση ενός ολόκληρου βουνού και η βύθιση πλοίων.
Ρόδος  12 Οκτωβρίου 1856
Ο μεγαλύτερος σεισμός σε μέγεθος σημειώθηκε στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Τήλου. Επειδή δεν υπάρχουν ενόργανες μετρήσεις, το μέγεθος του έχει εκτιμηθεί από διάφορες επιστημονικές μελέτες σε 7,7 Ρίχτερ έως 8,2 Ρίχτερ. Οι περισσότερες καταστροφές έγιναν στην Κρήτη και στη Ρόδο ενώ παρατηρήθηκε τσουνάμι στις ακτές του Λιβάνου και της Χάιφα.  Στη Ρόδο ο σεισμός διήρκεσε από 40 έως 90 δευτερόλεπτα και επέφερε ζημιές σε 8 χωριά και ολική καταστροφή 2.000 σπιτιών.
Ο σεισμός προκάλεσε και την κατάρρευση του  Καστέλο,  έμεινε μόνο το περίγραμμά του και υπολείμματα από το ισόγειο.  Σκοτώθηκαν 60 άνθρωποι στη Ρόδο.  Στην Κάρπαθο  καταστράφηκαν 8.000 σπίτια και σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι. Μικρότερες ήταν οι ζημιές σε Κάσο, Σύμη, Καστελόριζο, Αμοργό και Κύπρο.  Στην Κρήτη 538 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 638 τραυματίστηκαν. Καταστράφηκαν 6.512 κτήρια από τα 11.317 που υπέστησαν συνολικά ζημιές,  σε ολόκληρη την Κρήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ηράκλειο μόνο 18 σπίτια παρέμειναν κατοικήσιμα.
 

Ρόδος  22 Απριλίου 1863
Μέγεθος σεισμού 7,5 Ρίχτερ. Κατέστρεψε 12 χωριά στο νησί ενώ ισοπεδώθηκαν τα Μάσσαρι. Περισσότεροι από 300 οι νεκροί.
Ρόδος-Αρχάγγελος 26 Ιουνίου 1926
Μέγεθος 8,0 Ρίχτερ.  Ο μεγαλύτερος σεισμός του τόξου κατά τον 20ο αιώνα ο οποίος έχει καταχωρηθεί ως ο πιο δυνατός σεισμός στη σύγχρονη Ελλάδα. Ο επονομαζόμενος και παγκόσμιος σεισμός του 20ου αιώνα καθώς έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο . Το επίκεντρό του ήταν μεταξύ Κω και Ρόδου και περίπου 60 χιλιόμετρα από την πόλη Ρόδου. Σημειώθηκε στις 19:45 ημέρα Σάββατο 26 Ιουνίου. Ευτυχώς κατά την «επίσκεψή» του στον Αρχάγγελο ο εγκέλαδος προειδοποίησε τους κατοίκους με μικροσεισμούς που προηγήθηκαν την ίδια μέρα  από τον κύριο σεισμό, με αποτέλεσμα να αφήσουν έγκαιρα τα σπίτια τους.
Ο σεισμός κατέστρεψε εντελώς τον Αρχάγγελο Ρόδου ενώ πολύ ισχυρός ήταν στο Ηράκλειο, στη Μ. Ασία, στην Αλεξάνδρεια, στο Κάιρο, ενώ έγινε αισθητός στην Ανατολική Ιταλία, τα Σκόπια, την Κωνσταντινούπολη, την Κύπρο και αλλού. Στον Αρχάγγελο 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Συνολικά κατέρρευσαν 3.200 σπίτια ενώ 550 έπαθαν ανεπανόρθωτες ζημιές. Το αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου έπαθε σημαντικές ζημιές. Ο αριθμός των τραυματιών δεν είναι γνωστός. Οι νεκροί συνολικά στη Ρόδο  ήταν γύρω στους 12. Ο σεισμός είχε μεγάλο εστιακό βάθος, έφτανε περίπου τα 100 χιλιόμετρα όμως οφείλεται στην ίδια αιτία, δηλαδή στη σύγκλιση της Αφρικανικής πλάκας και της μικροπλάκας του Αιγαίου.
Τρεις μήνες πριν το σεισμό αυτό στις 18 Απριλίου 1926 σε βάθος 100 χιλιομέτρων και επίκεντρο κοντά στη Ρόδο, σεισμός μεγέθους 6,9 Ρίχτερ χτύπησε το Καστελλόριζο.

Το ρήγμα της Χάλκης που προκάλεσε τον σεισμό έχει δώσει και άλλους ισχυρούς σεισμούς όπως αυτόν των 7,7 Ρίχτερ της 12ης Οκτωβρίου 1856 καθώς και τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ της 22 Απριλίου 1863.
Κως  23 Απριλίου 1933
Μεγέθους 6,6 Ρίχτερ. Έχασαν τη ζωή τους 200 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 600. Η πόλη της Κω καταστράφηκε εξ ολοκλήρου ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός σε Νίσυρο και Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ). Ως πρόδρομο φαινόμενο παρατηρήθηκε το στέρεμα των πηγών, λίγο πριν την εκδήλωση του σεισμού.
 

Ρόδος Τετάρτη  24 Απριλίου 1957
 Ώρα: 21:12  Ισχυρός σεισμός με επίκεντρο τα νοτιοανατολικά παράλια της Τουρκίας,  μεγέθους  7,2 Ρίχτερ έπληξε τη Ρόδο. Πριν την εκδήλωση του κύριου σεισμού έγιναν αρκετοί προσεισμοί, ο μεγαλύτερος  εκ των οποίων ήταν στις 23 Απριλίου μεγέθους 6,8 Ρίχτερ. Ο μεγαλύτερος από τους μετασεισμούς που ακολούθησαν έγινε στις 25 Απριλίου σε βάθος 100 χιλιομέτρων  και επίκεντρο κοντά στη Ρόδο,  μεγέθους 6,1 Ρίχτερ και προκάλεσε ζημιές στις τουρκικές ακτές.

O κύριος σεισμός σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής συνοδευόταν από «υπόκωφον κρότον» και είχε διάρκεια 35 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Ροδιακής «εις το Κάστρον εφονεύφθη έν νήπιον». Όλοι οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης,  διανυκτέρευσαν στην ύπαιθρο.  Και στις πλατείες της πόλης και των χωριών στήθηκαν αντίσκηνα. Από τα 2.084 σπίτια του νησιού της Ρόδου που υπέστησαν ζημιές, 16 ακατοίκητα  κατέρρευσαν, τα περισσότερα εκ των οποίων στην Παλιά Πόλη και κυρίως στην οδό Εβραίων Μαρτύρων.

Στην Τήλο και τη Σύμη οι επιπτώσεις του σεισμού ήταν μικρότερες. Στις απέναντι τουρκικές ακτές 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν ενώ 3.000 σπίτια καταστράφηκαν.
Ο δήμαρχος της πόλεως Ρόδου Μιχάλης Πετρίδης,  με αφορμή δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων, απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως και προς τον αθηναϊκό τύπο, κάνοντας λόγο για τερατολογήματα τα οποία ως συνέπεια θα είχαν  να πλήξουν τον τουρισμό. Ανέφερε και διαβεβαίωνε  συγκεκριμένα: «...περί δήθεν τρομακτικών καταστροφών συνεπεία των σεισμών της Ρόδου, η Ρόδος και ειδικώς η πόλις παρά τη σφοδρότητα των σεισμικών δονήσεων απεδείχθη ότι είναι η πλέον αντισεισμική πόλις του κόσμου»...
Πηγές: 1. Οι σεισμοί της Ελλάδας Β&Κ Παπαζάχου, 2. Βικιπαίδεια, 2. Εφημερίδα «Ροδιακή»

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα