Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ, ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ




Σε μια εποχή που η χρήση του φαρμακευτικού φαρμάκου είναι στα ύψη, μια σκεπτόμενη ομάδα γιατρών χρησιμοποιούν μια νέα προσέγγιση, και συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να «βγουν για τρέξιμο» - στην κυριολεξία. Συνταγές με πάρκο κυκλοφορούν από το 2008, αλλά η ιδέα εξαπλώνεται τώρα ευρύτερα σε ολόκληρες τις ΗΠΑ – και σε ολόκληρο τον κόσμο – καθώς η παχυσαρκία και οι διαταραχές ψυχικής υγείας συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Στο ίδιο πνεύμα, οι γιατροί συνταγογραφούν επίσης φρούτα, λαχανικά, και άλλα υγιεινά τρόφιμα, που οι ασθενείς μπορούν να «πραγματοποιήσουν» στην τοπική αγορά τους. Το αποτέλεσμα αυτών των μη συμβατικών παρεμβάσεων είναι τίποτα λιγότερο από έμπνευση.
Η Θεραπευτική Δύναμη της Φύσης.
Μια εντελώς νέα εκδοχή της συνταγογράφησης για ασθενείς βάζει τους ανθρώπους να κινούνται – μέσα σε χώρους πρασίνου, πάρκα και δάση, αντί των φαρμακευτικών φαρμάκων για αυτά που τους ενοχλούν. Και έχει αποτέλεσμα.
Η γιατρός Daphne Miller, στο Σαν Φρανσίσκο, είναι γνωστή για τις συνταγές της τύπου «έξω στο πάρκο» όπως αυτή:
Φάρμακο: Άσκηση στο Πάρκο Glen Canyon.
Δόση: 45 λεπτά περπάτημα ή τρέξιμο.
Οδηγίες: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 7 το πρωί.
Επαναλήψεις: Απεριόριστες.
Η Δρ Miller αισθάνεται ότι είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί ένα πρόγραμμα άσκησης όταν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους, πιθανώς λόγω της εναλλαγής του τοπίου, του καθαρού αέρα ή, αυτού στο οποίο αναφέρεται ως «η συντροφικότητα της διαδρομής». Έχει γράψει εκατοντάδες συνταγές στο πάρκο για τους ασθενείς της - οι οποίες είχαν μεγάλη επιτυχία στην καταπολέμηση μεγάλης ποικιλίας προβλημάτων υγείας. Και δεν είναι η μόνη στην συνταγογράφηση αυτών των ασυνήθιστων φαρμάκων. Πολλοί γιατροί – κυρίως παιδίατροι – μοιράζουν χιλιάδες από τις συνταγές αυτές, όχι απλά για να κάνουν την άσκηση, αλλά για να την κάνουν έξω στη φύση.
Ο Robert Zarr, ένας γιατρός στην Ουάσιγκτον, είναι ένας από τους πρώτους υπέρμαχους της γραφής συνταγών στο πάρκο. Σε ένα σημείο, είπε σε μια παχύσαρκη έφηβη να σταματήσει να χρησιμοποιεί το λεωφορείο στον πηγαιμό για το σχολείο, και αντ’ αυτού να περπατάει μέσα από το πάρκο. Εκείνη έχασε βάρος και ένιωσε πιο ευτυχισμένη.
«Έχουμε καταλάβει το νόημα», είπε στο ακροατήριο σε μια διάσκεψη στην Φιλαδέλφεια. «Θεωρώ ότι αυτό δεν διαφέρει από την συνταγογράφηση του φαρμάκου για το άσθμα ή μια μόλυνση στο αυτί».

Η παχυσαρκία, ο διαβήτης, και οι διαταραχές ψυχικής υγείας αποτελούν αυξανόμενο πρόβλημα για τα παιδιά στις ΗΠΑ – και χρειάζονται λίγα μόνον παιδιά με συμπτώματα ADHD (ΔΕΠΥ) για να προκαλέσουν αναστάτωση στην τάξη, λέει, όπου οι εκπαιδευτικοί αρχίζουν να συνιστούν στους γονείς να μιλήσουν με το παιδίατρο τους για Ritalin ή άλλες φαρμακευτικές παρεμβάσεις.
Λόγω του όλο και περισσότερο αυξανόμενου όγκου επιστημονικών στοιχείων ότι η επαφή με τη φύση βοηθά στην πρόληψη ή την καταπολέμηση πολλών χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με την αστική ζωή, ο Zarr δημιούργησε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων με 350 περίπου πράσινους χώρους στην περιοχή, έτσι ώστε οι γιατροί να μπορούν να πληκτρολογήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα των ασθενών τους, και να βρίσκουν μια σειρά από πάρκα στην περιοχή. Μέχρι στιγμής, στις ΗΠΑ υπάρχουν τουλάχιστον 50 προγράμματα που βγάζουν τους ανθρώπους έξω στην φύση για τα υγιή προνόμια της, αλλά νέα προγράμματα ξεφυτρώνουν όλη την ώρα.
Η τάση αυτή κερδίζει έδαφος και σε άλλες χώρες – όπως η Αυστραλία, όπου ειδικοί τώρα συζητούν τα πλεονεκτήματα για την υγεία του να περνούν τον χρόνο τους στα φυσικά τους πάρκα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι γιατροί γράφουν συνταγές για Πράσινα Γυμναστήρια, όπου υπαίθριες συνεδρίες συντονίζονται από μέλη που προέρχονται από ομάδες συντήρησης. Οι συμμετέχοντες όχι μόνον βελτιώνουν την υγεία και την αντοχή τους, συμβάλλουν επίσης στους τοπικούς πράσινους χώρους με δραστηριότητες όπως η φύτευση δέντρων. Επί πλέον, η Ιαπωνία έχει το δικό της πρόγραμμα φύσης και υγείας που ονομάζεται Shinrin Yoku, ή κολύμβηση στο δάσος, το οποίο ενθαρρύνει στους ανθρώπους να περνούν το χρόνο τους στο δάσος για να αποκομίσουν μια σειρά από υγιή οφέλη.
Πίσω στην Ηνωμένες Πολιτείες, οι συνταγές για χρόνο έξω στην φύση, δεν είναι οι μόνες που γράφουν οι γιατροί. Προγράμματα συνταγογραφήσεων με φρούτα και λαχανικά γίνονται επίσης δημοφιλή.
Η Τροφή Ως Φάρμακο
Το 1965 ο Jack Geiger – γιατρός και ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα – ίδρυσε ένα ασυνήθιστο κέντρο υγείας για την τοπική κοινωνία στο Δέλτα του Mισσισσιππή, όπου συνταγές για τρόφιμα γράφονταν για τους υποσιτισμένους ασθενείς του. Ζήτησε από τα παντοπωλεία να στέλνουν τον λογαριασμό για τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλα θρεπτικά τρόφιμα στο φαρμακείο του Κέντρου Υγείας. Σε ένα σημείο, το Γραφείο Οικονομικών Ευκαιριών (το οποίο χρηματοδοτούσε το Κέντρο Υγείας) του έκανε ερωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα, εκείνος απάντησε ότι όταν επρόκειτο για μια διάγνωση για υποσιτισμό, το φαγητό ήταν το φάρμακο.
Στο πνεύμα του πρωτοποριακού Κέντρου Υγείας του Δρ Geiger, και άλλοι ακολούθησαν το παράδειγμα του και καθιέρωσαν προγράμματα που συνταγογραφούν θρεπτικές τροφές για τους ανθρώπους που αγωνίζονται με θέματα υγείας. Το 2013, η Wholesome Wave και το Τμήμα Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής της Νέας Υόρκης ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα συνταγογράφησης Φρούτων και Λαχανικών όπου οι συμμετέχοντες γιατροί γράφουν κουπόνια συνταγών που μπορούν να εξαγοραστούν με φρούτα και λαχανικά σε λαϊκές αγορές σε ολόκληρη την πόλη της Νέας Υόρκης. Ομοίως, το Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης δημιούργησε μια Προληπτική Αποθήκη Τροφίμων που παρέχει συμπληρωματικές και θεραπευτικές τροφές για ασθενείς που παραπέμπονται από τους γιατρούς τους. Επί πλέον, η Δρ Nimali Fernando της Yum Παιδιατρικής στην Βιρτζίνια, έχει ενσωματώσει πλήρως τα τρόφιμα και την ευεξία στην πρακτική της – τα οποία συμπληρώνει με ένα γραφείο και δωμάτια όπου εξετάζει με διακόσμηση θεμάτων κήπου, μια διδακτική κουζίνα όπου πραγματοποιούνται μια ποικιλία από μαθήματα μαγειρικής και με θεάματα να διαδραματίζονται στην αίθουσα αναμονής.
Συνολικά, τα προγράμματα αυτά είναι αποτελεσματικά στη μείωση του δείκτη της μάζας του σώματος και του άγχος, πράγμα το οποίο οδηγεί σε λιγότερες χρόνιες ασθένειες και τη βελτίωση της υγείας μακροπρόθεσμα. Αλλά δεν χρειάζεται να περιμένετε για μια συνταγή – βγείτε έξω στη φύση και απολαύστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα σας θα είναι πολύ καλύτερα μετά από αυτό.
Της Carolanne Wright.
H Carolanne πιστεύει με ενθουσιασμό ότι αν θέλουμε να δούμε αλλαγή στον κόσμο, θα πρέπει να γίνουμε εμείς η αλλαγή. Ως διατροφολόγος, σέφ φυσικών τροφών και coach ευεξίας, η Carolanne ενθαρρύνει τους άλλους να αγκαλιάσουν έναν υγιή οργανικό τρόπο ζωής, ευγνωμοσύνης και φιλοσοφίας της χαράς για περισσότερα από 13 χρόνια.
Μέσα από την ιστοσελίδα της Thrive-Living.net επιθυμεί να συνδεθεί με άλλους ομοϊδεάτες ανθρώπους από όλο τον κόσμο οι οποίοι μοιράζονται ένα παρόμοια όραμα.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα