Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αλλάξω;



Πάνω από το 80% των υποσχέσεων που δίνουμε στον εαυτό μας την Πρωτοχρονιά, για να αλλάξουμε πράγματα στη ζωή μας, ακυρώνονται μέσα σε μια εβδομάδα. Εάν η αλλαγή ήταν εύκολη, όλοι θα ήμασταν ευτυχισμένοι.

Είναι απογοητευτικό να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις, αλλά να μην μπορείς να κινητοποιήσεις τον εαυτό σου για να το κάνει με συνέπεια και αφοσίωση. Εάν η αλλαγή έκανε καλύτερη τη ζωή μας, δεν θα ήταν πολύ εύκολο να την κάνουμε;


Η αλλαγή είναι μια πρόκληση για πολλούς λόγους:
 

1. Η συνήθεια έχει τεράστια δύναμη. Ο μέσος άνθρωπος έχει περισσότερες συνήθειες από όσες νομίζει ότι έχει. Κάθε πρωί, ξυπνάς και ακολουθείς την ίδια ρουτίνα. Κάνεις την ίδια διαδρομή για να πας στη δουλειά. Κάνεις, πολύ συχνά, τις ίδιες σκέψεις κάθε μέρα. Ένα μεγάλο μέρος της ημέρας και της νύχτας σου είναι μια επανάληψη των τελευταίων πεντακοσίων ημερών και νυχτών που έχεις ζήσει. 

• Όταν νιώθεις ότι βαριέσαι, συνήθως κάνεις τα ίδια πράγματα: τρως 2-3 συγκεκριμένα φαγητά, θα επικοινωνήσεις με τους ίδιους ανθρώπους.

• Η συνήθεια είναι ο δρόμος για να αποφύγεις να σκεφτείς. Αυτό γίνεται αυτόματα. Ο εγκέφαλος φαίνεται να προτιμά οτιδήποτε ελαχιστοποιεί τη σκέψη. Όσο λιγότερες οι αποφάσεις, τόσο καλύτερα.

• Για να αλλάξεις, πρέπει να είσαι βέβαιος ότι η αλλαγή είναι προς το συμφέρον σου. Σε αντίθετη περίπτωση, η συνήθεια θα κερδίζει πάντα.

2. Η αλλαγή σε ξεβολεύει. Γνωρίζεις καλά πώς μπορείς να χάσεις τα περιτά σου κιλά, ή ποιος είναι ο τρόπος για να βρεις δουλειά. Αλλά η σκέψη ότι χρειάζεται να δράσεις για να πετύχεις το στόχο σου, φέρνει δυσφορία.



3. Αυτό που έχεις μάθει να κάνεις, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, λειτουργεί. Ο εγκέφαλός σου  είναι απορροφημένος με την επιβίωση σου. Οι εγκέφαλοί μας είναι προγραμματισμένοι να αντιστέκονται στις αλλαγές, γιατί αυτό που έχουμε συνηθήσει να κάνουμε τους επιτρέπει να ζουν. Οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να σημαίνει πιθανό θάνατο. Μπορεί να νιώθεις δυστυχισμένος, αλλά είσαι  τουλάχιστον ζωντανός.

• Οι περισσότεροι από εμάς προτιμούν τη μιζέρια από το να τολμούν και να αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα.

4. Η προσπάθεια να αλλάξεις στο παρελθόν, απέτυχε. Εάν έχεις προσπαθήσει να αλλάξεις στο παρελθόν και οι προσπάθειες απέτυχαν, ένα κομμάτι σου, σου λέει “προφανώς δεν μπορείς να αλλάξεις, γιατί να κάνεις άλλη μία προσπάθεια;”

Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις, αλλά η αλλαγή μπορεί να γίνει. Ο κυριότερος λόγος που σε κάνει να χάνεις την πίστη σου και τη δέσμευσή σου να αλλάξεις, είναι ότι θέλεις η αλλαγή να γίνει  ΕΔΩ και ΤΩΡΑ. Οι μικρότερες αλλαγές είναι πιο εύκολες και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Πολλές μικρές αλλαγές, οδηγούν σε αυτήν την μεγάλη αλλαγή που θέλεις.

Πως μπορώ να αλλάξω;

Η αλλαγή μπορεί να γίνει ακολουθώντας την κατάλληλη “στρατηγική”:

1. Να είσαι έτοιμος να αλλάξεις. Η αλλαγή σημαίνει πρόκληση. Να είσαι προετοιμασμένος για την επιτυχία και την αποτυχία. Οι πιθανότητες να πετύχεις αυξάνονται αν έχεις κάνει ένα πλάνο.

2. Ξεκίνησε με μικρά βήματα. Αυτό σε βοηθά να αποφύγεις την κόπωση και την ταλαιπωρία που φέρνει ένα μεγάλο και οριστικό βήμα και να προσαρμοστείς πιο ήπια. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να χτίζεις καθημερινά τη συνήθεια της νέας σου συμπεριφοράς.

3. Χρειάζεται υπομονή. Για να εδραιωθεί μια αλλαγή μπορεί να χρειαστούν μήνες. Διαβάζουμε, συχνά, ότι για να δημιουργηθεί μια συνήθεια χρειάζονται 21 μέρες…ή 30 μέρες. Αυτό δεν είναι ακριβές. Μελέτες δείχνουν ότι μια νέα συνήθεια μπορεί να χρειαστεί μερικές εβδομάδες για να δημιουργηθεί, έως μερικούς μήνες, ανάλογα με το τι είδους συνήθεια είναι και το άτομο που επιδιώκει να την δημιουργήσει.

4. Να είσαι πρόθυμος να αλλάξεις και να βιώσεις τις συνέπειες της αλλαγής. Ναι, η αλλαγή μπορεί να είναι ‘τρομακτική’, γιατί δεν γνωρίζεις το αποτέλεσμα που θα φέρει. Αποδέξου ότι η ζωή σου θα αλλάξει με κάποιο τρόπο και ότι οποιαδήποτε μικρή ή μεγαλύτερη ταλαιπωρία δεν είναι, απαραίτητα, κακή.

5. Να περιμένεις ότι θα κάνεις και κάποια βήματα προς τα πίσω...προς τα παλιά. Θα πέσεις από το τρένο της αλλαγής. Μείνε ακλόνητος. Σήκω και συνέχισε τη διαδρομή! Να στοχεύεις στο 90% της αλλαγής. Αυτό σου χρειάζεται μόνο για να αλλάξεις. Η τελειότητα είναι μια ψευδαίσθηση που το μόνο που φέρνει είναι η απώλεια της πίστης σου στο στόχο.  


us10.campaign

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα