Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Ο κόσμος των ονείρων..



Παρότι τα 3/10 της ζωής μας το περνάμε σε κατάσταση ύπνου ( το  1/10 βλέποντας όνειρα), οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε  ή δεν μας απασχολεί ο χρόνος αυτός της ζωής μας, παρότι αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα της.  

Για τον Σίγκμουντ Φρόιντ όπως υποστηρίζει στο μνημειώδες έργο του << Ή ερμηνεία των ονείρων >> είναι η βασιλική οδός για το ασυνείδητο , όπου εκεί αποτυπώνονται όλες οι εσωτερικές συγκρούσεις και οι καταπιεσμένες επιθυμίες που μέσω των ονείρων εκδηλώνονται – εξωτερικεύονται . Ο πιο γνωστός μαθητής του Φρόιντ , ο Ελβετός Κάρλ Γιούνγκ πρόσθεσε έναν νέο παράγοντα στην έρευνα για τα όνειρα , τα αρχέτυπα και τα σύμβολα , καθώς και έδωσε μια νέα ερμηνεία για το ασυνείδητο .

Για τον Γιουνγκ λοιπόν τα αρχέτυπα και τα σύμβολα είναι η γέφυρα προς το ασυνείδητο , για αυτόν όμως το ασυνείδητο δεν είναι το ίδιο όπως το θεωρεί ο Φρόιντ , ως περιοχή απωθημένων επιθυμιών αλλά ως ένα σπουδαίο τμήμα , εξίσου πραγματικό στη ζωή του ανθρώπου με το συνειδητό εγώ . Ο άνθρωπος που ονειρεύεται κατακλύζεται από διάφορες εικόνες και σύμβολα , μέσα από τις οποίες διαβιβάζονται στη συνείδηση , ασυνείδητες αντιδράσεις ή παρορμήσεις . 

Ορισμένες φορές σε όνειρα με μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση , οι προσωπικοί συνειρμοί που δημιουργούνται δεν προέρχονται από προσωπικά βιώματα αλλά όπως υποστηρίζει ο Γιούνγκ από <<αρχαϊκά κατάλοιπα>> δηλαδή ψυχικές μορφές που δεν εξηγούνται απο την μέχρι στιγμής εμπειρία του ονειρεύομενου αλλά μοιάζουν να είναι έμφυτες , σαν κληρονομιά του συνολικού πνεύματος . Αυτές τις αρχαϊκές εικόνες \ κατάλοιπα τις ονομάζει πρώτος ο Γιούνγκ αρχέτυπα και έτσι άνοιξε νέους ορίζοντες προς εξερεύνηση , τόσο στο τομέα της έρευνας των ονείρων αλλά και γενικότερα στο τομέα της ψυχολογίας .

Οι σύγχρονοι επιστημονικοί κλάδοι ωστόσο που ασχολούνται με τα όνειρα συμπεραίνουν πως : η συνείδηση του ανθρώπου καταγράφει συνεχώς αμέτρητες μεταβαλλόμενες πληροφορίες που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους αποθηκεύονται σε χώρους μη συνειδητής μνήμης και βρίσκονται σε αναμονή της επεξεργασίας , της κωδικοποίησης η αποκωδικοποίησης τους . Αυτοί οι χώροι μη συνειδητής μνήμης φαίνεται ότι ανοίγουν κατά τη διάρκεια που ονειρευόμαστε και έτσι , γίνεται η επεξεργασία η κωδικοποίηση\αποκωδικοποίηση του πλήθους πληροφοριών που έχουν αποθηκευμένο , με έναν όπως όλοι θα έχετε παρατηρήσει μη λογικό τρόπο , καθώς εμφανίζονται πρόσωπα και σκηνές ασύνδετα μεταξύ τους σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο σενάριο . 

Βέβαια εξαιρούνται οι πληροφορίες ( που είναι ένα μικρό μέρος ) που ενδιαφέρουν άμεσα το κάτοχο της συνείδησης , οι οποίες αυτόματα ερμηνεύονται και γίνονται έννοιες , που προκαλούν την όποια αντίδραση \ συμπεριφορά του υποκειμένου . Με την όλη αυτή λειτουργία διαφαίνονται οι νόμοι εξοικονόμησης ενέργειας που κυριαρχούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο . Αυτό το γεγονός βέβαια (νόμοι οικονομίας ενέργειας ) , έχει σημαντικότατες φιλοσοφικές προεκτάσεις στη καθημερινή ζωή του ανθρώπου και εξηγεί τη δεκτικότητα του σε αντιλήψεις , πεποιθήσεις και κυρίως σε πρότυπα ζωής των περασμένων γενεών αλλά αυτό είναι θέμα για ένα άλλο άρθρο …

Ας δούμε τη λειτουργία του ονείρου μέσα και από την μεταφυσική  σκοπιά . Το όνειρο λοιπόν αποτελεί μία στιγμιαία απομάκρυνση από τα ανθρώπινα αξιώματα. Η ερμηνεία της διαδικασίας του ονείρου έχει ως εξής : η ψυχή και το αστρικό σώμα εξωτερικεύονται , ενώ το φυσικό σώμα διατηρεί μαζί του ένα ρευστό δεσμό , από τον οποίον προέρχεται η λειτουργική παρόρμηση . Κατά το πλείστον αυτή η εξωτερίκευση πραγματοποιείται σε ένα περιορισμένο διάστημα . Το αστρικό ομοίωμα πλανιέται μερικά εκατοστά πάνω από την οργανική μηχανή – σώμα.

Το αστρικό σώμα , που αποτελεί τη πηγή της ζωτικής δυνάμεως και την έδρα του υποσυνείδητου, δεσπόζει κατά τη διάρκεια του ύπνου, και ενώ κάτω από τη παρόρμηση του φορτίζεται και πάλι το δίκτυο με νευρική ενέργεια ο πνευματικός αυτονομισμός ξεφεύγει από τον έλεγχο της ψυχής , η συνείδηση βρίσκεται σε κατάσταση ύπνου , η φαντασία απελευθερώνεται , δημιουργείται το όνειρο .

Πολλές φορές χάρη στη παθητικότητα της συνείδησης , προκαλούν εντυπώσεις στη σκέψη του κοιμώμενου ανθρώπου αστρικές παλμικές κινήσεις , που μεταβιβάζονται από πρόσωπα με κάποια συμπαθητική σκέψη γι’ αυτόν. Έτσι ερμηνεύει η μεταφυσική  τα προμηνύματα και τα τηλεπαθητικά όνειρα ….

Επιλογές από σχετικό άρθρο από την σελίδα metafysiko


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα