Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Η αποδοχή των αντιφάσεών μας

post-190
Η αποδοχή των αντιφάσεών μας, μας ανοίγει το δρόμο προς την προσωπική μας ανάπτυξη, ακόμη κι όταν (ή ειδικά όταν, σύμφωνα με τον Καρλ Γκ. Γιουνγκ) κάποια από τις πλευρές του εαυτού μας με τις οποίες ερχόμαστε σε σύγκρουση μας φαίνεται μισητή και σκοτεινή. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι κάποιες πλευρές μας, από τη στιγμή που τις απορρίπτουμε και τις απαρνούμαστε γίνονται ιδιαιτέρως κακοήθεις ακόμη κι αν δεν είναι έτσι «από τη φύση τους». Αν –αντί να νιώθουμε ότι μας απειλούν και μας καταδιώκουν- τις αγκαλιάσουμε σαν πλευρές του εαυτού μας, αν τους δώσουμε μια θέση και καθίσουμε ν’ ακούσουμε τα επιχειρήματά τους, τότε θα γίνουμε σοφότεροι, δυνατότεροι και θ’ ανακαλύψουμε μέσα τους μια δύναμη που δεν ξέραμε πως είχαμε.

Ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ γεννήθηκε το 1875 στην Ελβετία, όπου και πέθανε το 1961. Υπήρξε επί μακρόν ο αγαπημένος μαθητής του Σίγκμουντ Φρόιντ και ο θεωρούμενος ως διάδοχός του στους ψυχαναλυτικούς κύκλους, ωστόσο, το 1913 μια προσωπική και ακαδημαϊκή ρήξη μεταξύ τους οδήγησε τον Γιουνγκ σε διαφορετικό δρόμο. 

Ο Γιουνγκ ερεύνησε τη σχέση ανάμεσα στα όνειρα των ασθενών του και την παγκόσμια μυθολογία, ανακαλύπτοντας ομοιότητες στο περιεχόμενο. Έτσι, πρότεινε την ύπαρξη διαφόρων αρχετύπων που απαντώνται τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Εξερευνώντας τις διάφορες πλευρές της ανθρώπινης ψυχής, ο Γιουνγκ έφθασε και στην έννοια της σκιάς: μια κρυφή προσωπικότητα μέσα στον καθένα μας που αποτελείται από όλα εκείνα τα στοιχεία που απωθούμε συνειδητά. Η έννοια της εμπειρίας της σκιάς είναι ένας από τους πυλώνες της βαθύτερης ψυχολογικής του ανάλυσης.

ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΓΩΝΙΑ
ΝΤΕΜΙΑΝ ΜΠΟΥΚΑΪ
Εικόνα: από τον σκοτεινό κόσμο του Danny Van Ryswyk (https://gr.pinterest.com/pin/472103973417640676/)
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα