Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Θες να γίνεις αφεντικό; Τα 7 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχεις

Θες να γίνεις αφεντικό; Τα 7 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε αφεντικό - ηγέτης χρειάζεται να έχει 7 συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία είναι συνυφασμένα με την επιτυχία. Ποια είναι αυτά;
Η διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας παροχής νομικών συμβουλών, ELAS Group, Pam Rogerson, η CEO του παγκόσμιου δικτύου μάρκετινγκ BEcause, Sharon Richey και ο Simon Coops, CEO της εταιρείας εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού, Acuity Coaching, απαριθμούν στην Daily Mail, εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν έναν ηγέτη επιτυχημένο.
Συνοπτικά, η Rogerson λέει ότι για να γίνει κανείς ηγέτης χρειάζεται να είναι ειλικρινής, δίκαιος και αξιόπιστος, να επιδεικνύει αυτοπεποίθηση και αφοσίωση, να εμπνέει, να οραματίζεται, να είναι ευσυνείδητος και να έχει μία ισχυρή ηθική πυξίδα. 
Αλλά ποια είναι η "αναλυτικότερη συνταγή" ηγετικών χαρακτηριστικών, τα οποία όποιος δεν διαθέτει, μάλλον δεν είναι έτοιμος να ηγηθεί; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας ηγέτης πρέπει:

Να έχει όραμα και να το επικοινωνεί

Δεν μπορείς να πας πουθενά, εκτός αν ξέρεις τον προορισμό σου. Και δεν μπορείς να πάρεις και άλλους μαζί σου, αν δεν μπορείς να τους εξηγήσεις για τι ταξίδι ετοιμάζεσαι, με έναν τρόπο ο οποίος θα τους πείσει να συμμετάσχουν. Μάλιστα, αυτή η αρχή ισχύει και για τους εργαζομένους σου και για τους πελάτες.
Ως εκ τούτου, ένας ηγέτης πρέπει να είναι πρόθυμος να επιβλέπει ένα πρότζεκτ-ταξίδι από την αρχή ως το τέλος του και να έχει πολύ ισχυρές αξίες και αρχές, οι οποίες μπορούν να περάσουν με επιτυχία από εξονυχιστικούς ελέγχους. Η δημιουργία μίας επιτυχημένης επιχείρησης με σπουδαία κουλτούρα δεν είναι εύκολη -χρειάζεται αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά.
Θες να γίνεις αφεντικό; Τα 7 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχεις

Να έχει θάρρος, αλλά και αυτογνωσία

Ίσως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό ενός ηγέτη να είναι ότι πρέπει να πιστεύουν στους εαυτούς τους. Άλλωστε, χωρίς πάθος για αυτό που κάνεις και θάρρος, δεν μπορείς να πετύχεις. Παράλληλα, όμως, πρέπει να είναι ανοικτοί σε μία εποικοδομητική κριτική, καθώς με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνονται τις αδυναμίες τους. 
Αν ο ηγέτης γνωρίζει τι του λείπει, τότε μπορεί να φτιάξει την ομάδα των συνεργατών του, γεμίζοντάς την με άτομα που έχουν τις ικανότητες στις οποίες ο ίδιος δεν είναι ο καλύτερος. Και αυτό είναι δείγμα έξυπνου ηγέτη.

Να ξέρει να φτιάξει μία καλή ομάδα

Όπως γίνεται, δηλαδή, αντιληπτό, ένας ηγέτης χρειάζεται να μπορεί να δημιουργεί αλλά και να διατηρεί μία υγιή ομάδα συνεργατών και υφισταμένων γύρω του. 
Για αυτό χρειάζεται να είναι σε θέση να αναγνωρίσει ποιες δεξιότητες χρειάζεται και ποιοι τύποι προσωπικότητας ταιριάζουν στο όραμα και στο σχέδιό του, με τρόπο ώστε κάθε μέλος της ομάδας του να γεμίζει ιδανικά μία αναγκαία θέση και να αλληλοσυμπληρώνεται με τα υπόλοιπα.
Έπειτα, ο ηγέτης πρέπει να μπορεί να εντοπίσει τα κατάλληλα άτομα για τις παραπάνω προσδιορισμένες θέσεις και να έχει συνεχώς τα μάτια του ανοικτά για τα κατάλληλα (ή ακατάλληλα) ταλέντα.
Θες να γίνεις αφεντικό; Τα 7 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχεις

Να έχει χιούμορ

“Οι επιχειρήσεις είναι κυκλικές. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσετε την καταιγίδα, αλλά και για να βγείτε από τη διαδικασία χαμογελώντας”, λέει η Rogerson. Με άλλα λόγια, οι ηγέτες πρέπει να είναι σε θέση να βλέπουν την αστεία πλευρά των πραγμάτων για να μπορούν να ξεπερνάν τις αναπόφευκτες κακές στιγμές που θα συναντήσουν στον δρόμο τους.
Συν τοις άλλοις, το χιούμορ είναι πάντα μία καλή βάση για να οικοδομηθούν καλύτερες ανθρώπινες σχέσεις και -γιατί όχι;- φιλίες. Βασικό χαρακτηριστικό της επιτυχημένης επιχείρησης. 

Να είναι ταπεινός

Αν ένας ηγέτης θυμάται ότι πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση, θα θυμάται επίσης ότι πάντα είναι πιθανό να υπάρχει κάποιος άλλος που μπορεί να κάνει τη δουλειά του καλύτερα από τον ίδιο. Και θα φροντίσει να βελτιώνεται, για να μην γίνει γρήγορα η επιχείρησή του, παρελθόν.
Θες να γίνεις αφεντικό; Τα 7 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχεις

Να έχει ανθρωπιά και να είναι ειλικρινής

Μακροπρόθεσμα, λένε οι ειδικοί, ο ηγέτης που νοιάζεται για τους εργαζομένους του και τους ανθρώπους γύρω του, πάντα θα θριαμβεύει σε σχέση με εκείνον που επιλέγει να θέσει ως προτεραιότητα το γρήγορο κέρδος και την εγωιστική απληστία. Σημαντική, επίσης είναι και η ειλικρίνεια. Ένας ηγέτης πρέπει να κάνει αυτό που λέει και να ανακοινώνει ό,τι πρόκειται να κάνει.

Να μπορεί να κοιμάται ήσυχος τα βράδια

Ακούγεται περίεργο, αλλά ένα από τα χειρότερα "συνοδευτικά" μίας θέσης ευθύνης είναι συχνά, η αϋπνία. Με τόσες σκέψεις, ευθύνες και ανησυχίες είναι δύσκολο να ζήσει ένα άτομο σε ηγετική θέση χωρίς άγχος. Ωστόσο, ένας επιτυχημένος ηγέτης θα βρει τρόπο να ξεκουράζει τον εαυτό τους και τους δικούς του μηχανισμούς αντιμετώπισης του άγχους.
Ίσως το μυστικό να είναι ένας άνθρωπος στη ζωή τους, προσωπική ή επαγγελματική, ο οποίος είναι πάντα εκεί για να τους ακούσει και να τους αποφορτίσει. Η ξεκούραση είναι, πάντως, απολύτως απαραίτητη για όλους.
Καλή επιτυχία!
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα