Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ «ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ»

Δεν γινόταν διαφορετικά. Οι κοτζαμπάσηδες, αυτοί που δεν ήθελαν το ξεσηκωμό, την Ελληνική Επανάσταση, τελικά πήραν το κουμάντο με την λήξη της τουρκοκρατίας στην πατρίδα μας. Από τότε ξεκίνησε αυτό που σήμερα λέγεται διαπλοκή και νταβατζήδες, μια ιστορία που κρατάει δύο αιώνες.
Δεν γινόταν διαφορετικά. Καμία τύχη οι Φιλικοί, αυτοί που έβαλαν το μπουρλότο για να ελευθερωθεί η Ελλάδα. Κι όσοι συμφώνησαν με το πνεύμα της Φιλικής Εταιρείας που ήταν ενάντια και των Οθωμανών και των τουρκολατρών, των προσκυνημένων αρχόντων τοπικής εμβέλειας.
Δεν γινόταν διαφορετικά. Επειδή έπαιξε το ρόλο του και ο ξένος παράγοντας, οι πράκτορες της Αγγλίας. Και από την άλλη, οι λεγόμενες λαϊκές δυνάμεις, οι δημοκρατικές, οι πατριώτες συμβιβαζόντουσαν, απέφευγαν την ανοικτή ρήξη με τους «ολιγαρχικούς», τους κοτζαμπάσηδες. Εκείνους που δεν ήθελαν να χάσουν τα κεκτημένα με την αποχώρηση των σουλτανικών.
Πρώτη Δεκεμβρίου 1822 έχει συγκληθεί στο Άργος η Πελοπονησιακή Γερουσία με σκοπό να αυτοανακηρυχθεί η πολιτική τους εξουσία στον Μοριά, πριν από την εθνοσυνέλευση. Η κουφάλα ο Μαυροκορδάτος προηγουμένως, σα σήμερα, 4 Νοεμβρίου, στήνει ένα κόλπο, τη «Συνέλευση της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος», ο δε Νέγρης φτιάχνει ένα κοτζαμπάσικο σώμα από 70 προκρίτους, τον «Άρειο Πάγο» στην Ανατολική Ελλάδα.

Καμία κίνηση δεν πιάνει αν η κάθε πλευρά δεν παίξει μπάλα με στρατιωτικές δυνάμεις. Οι κοτζαμπάσηδες έχουν οπλισμένους σκόρπιους και οργανωμένους που τους ακολουθούν. 
Τελικά, στην Πελοπονησιακή Γερουσία οριστικά αποκηρύχθηκε στην πραγματικότητα το ιδεολογικό-επαναστατικό πνεύμα της Φιλικής Εταιρείας. Οι Υδραίοι, για να μην μείνουν στην απ' έξω, τακίμιασαν με τους Μοραίτες, έπεσαν και κάποιες δολοφονίες ενοχλητικών στη ζούλα και το παιχνίδι κερδήθηκε από τους εχθρούς του 1821, τους κοτζαμπάσηδες.
Κολοκοτρώνης και Υψηλάντης σήκωσαν τα χέρια, δεν ήθελαν να υπογράψουν, αλλά τελικά υποχώρησαν, όπως και οι Παπαφλέσας, Αναγνωσταράς. Σαν τον Τσίπρα. Ριζοσπάστης αριστερός ο Αλέξης που απειλούσε να σχίσει τα μνημόνια και σήμερα τα έχει κάδρο στο γραφείο του.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα