Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

«Ο άνθρωπος είναι ένας Ξενώνας» – Αυτό το Αρχαίο Ποίημα του Ρουμί θα δώσει ένα Νέο Νόημα στη Ζωή Σας!

Ο Ξενώνας του Ρουμί

«Ο άνθρωπος είναι ένας ξενώνας”, έτσι ξεκινάει το αγαπημένο ποίημα του Ρουμί, “Ο Ξενώνας”. (Διαβάστε το ποίημα στο τέλος του άρθρου)

Ο 79χρονος Αμερικανός ποιητής Coleman Barks, που μετέφρασε το ποίημα αυτό στα αγγλικά, διαβάζει τους στίχους στο κομμάτι «Καλειδοσκόπιο» στο τελευταίο άλμπουμ των Coldplay, “A Head full of Dreams».
Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό το αρχαίο ποίημα με τους Coldplay; Στον απόηχο του χωρισμού του τραγουδιστή των Coldplay, Κρις Μάρτιν από την Γκουίνεθ Πάλτροου το 2014, ο τραγουδιστής βρήκε παρηγοριά από τον αποτυχημένο γάμο του με έναν κάπως περίεργο τρόπο. Διαβάζοντας ερωτικά Περσικά ποιήματα του 12ου αιώνα, έπεσε πάνω στο ποίημα “Ο Ξενώνας” του Σουφί μυστικιστή Τζελαλεντίν Ρουμί. «Εκείνο το ποίημα του Ρουμί με έκανε να νιώσω καλύτερα» αφηγήθηκε ο Μάρτιν στην The Sunday Times. “Μας διδάσκει πως, ακόμα και στις μεγάλες δυστυχίες μας, βγαίνουμε ωφελημένοι βαθιά μέσα μας.»
Το συγκεκριμένο ποίημα του Ρουμί μοιάζει με αντίδοτο σε ότι μας προκαλούν οι ανθρώπινες σχέσεις την εποχή του καταναλωτισμού που ζούμε και ίσως μοιάζει αντιφατικό να παίρνουμε συμβουλές αυτοβοήθειας από τον τραγουδιστή των Coldpaly ή απο κάποια άλλη διασημότητα που υπηρετεί τον καταναλωτισμό.
Ο Ρουμί μας λέει στο ποίημα του, πως κράτηση στον ξενώνα μας μπορεί να κάνουν απρόσμενοι επισκέπτες, όπως είναι η κατάθλιψη, η θλίψη και η κακία των άλλων, αλλά εμείς πρέπει να τις καλωσορίζουμε, να είμαστε δεκτικοί και να τις φιλοξενούμε ευχάριστα μέσα μας.
Πρέπει να ξέρουμε πως οι πέρσες μουσουλμάνοι μυστικιστές του 13ου αιώνα που ασχολήθηκαν με την ερωτική ποίηση παρακινούνταν από μια συνειδητή έλξη και από το έντονο πάθος, ίδιο με αυτό που αισθάνεται ένας εραστής, της εκστατικής κατάδυσης στο θείο. «Ο Ρουμί ήταν ένας φωτισμένος εραστής, ένας αληθινός άνθρωπος,» γράφει ο Μπαρκς στο βιβλίο “Rumi: The Book of Love». Η ερωτική του ποίηση έχει ως στόχο να απογυμνώσει τους εραστές από το εγώ τους και να τους κάνει να παραδοθούν ο ένας στον άλλον σαν μια οντότητα.

Η φιλοσοφία του Ρουμί στοχεύει στην τελική συγχώνευση με τη θεία ολότητα του σύμπαντος, μια φιλοσοφία που έχει βρεθεί ξανά στην επικαιρότητα από τους διάφορους πνευματικούς και διασημότητες τις τελευταίες δεκαετίες, από τον συγγραφέα και πνευματικό δάσκαλο Ντιπάκ Τσόπρα μέχρι την σχεδιάστρια μόδας Ντόνα Καράν. Μάλλον ειρωνικά γι’ αυτούς, η φιλοσοφία του Ρουμί απευθύνεται σε εκείνους που αναζητούν ένα αντίδοτο στο σύγχρονο καταναλωτισμό.
Ο Ρουμί αποτελεί μια εμπνευσμένη πηγή για τη σύγχρονη αναζήτηση της πνευματικότητας. Η ποίησή του μας ενθαρρύνει να ξεφύγουμε από τις υπερβολές του καταναλωτισμού και τα υλικά αγαθά και αντ’ αυτών να επικεντρωθούμε στις ανθρωπιστικές αξίες.
Σε μια κοινωνία που ο καθένας ψάχνει τρόπους αντιμετώπισης της κατάθλιψης που προέρχεται από τις σχέσεις , ο Ρουμί προτείνει μια διαφορετική κατανόηση της αγάπης και το ποίημα του “Ο Ξενώνας” αποτελεί μια σανίδα σωτηρίας για μας περισσότερο από ποτέ. Το έγραψε, μάλλον, με βάση τις εμπειρίες του ως παιδί, όταν ο ποιητής και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους μετά την εισβολή των στρατευμάτων του Τζένγκις Χαν στο σημερινό Αφγανιστάν. Αλλά μπορείτε να συλλογιστείτε, διαβάζοντας το, τους δικούς σας επισκέπτες στον δικό σας ξενώνα :

Ο Ξενώνας

Ο άνθρωπος είναι ένας ξενώνας.
Κάθε μέρα ένας καινούργιος ερχομός,
μια χαρά, μια θλίψη, μια κακία,
μια στιγμιαία συνειδητοποίηση φτάνει όπως ένας απρόσμενος επισκέπτης.
Υποδέξου τα όλα!
Ακόμα κι αν πρόκειται για ένα πλήθος καημών,
που βίαια αδειάζουν το σπίτι από τα έπιπλά του,
φέρσου σε κάθε καλεσμένο με αξιοπρέπεια,
θα μπορούσε κάλλιστα να σε ετοιμάζει
για μια χαρά καινούργια.
Τη νηφάλια σκέψη, την ντροπή, τη υστεροβουλία,
υποδέξου τες στην πόρτα χαμογελώντας και κάλεσέ τες μέσα.
Να είσαι ευγνώμων για καθετί που έρχεται,
γιατί έχει σταλεί ως οδηγός απ’ τον επέκεινα κόσμο.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα