Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Ταρώ : Η Μυστικιστική ιστορία της Μαντικής Τράπουλας

Ταρώ

Οι Κάρτες Ταρώ κρύβουν ένα άσβεστο μυστήριο, με την εικονογράφησή τους να περιέχει μία σειρά από αρχαία σύμβολα, θρησκευτικές αλληγορίες αλλά και ιστορικά γεγονότα. Για εκείνους που δεν ασχολούνται αλλά και τους  Σκεπτικιστές, οι απόκρυφες πρακτικές που συνδέονται με τις Κάρτες Ταρώ όπως η πρόγνωση δεν έχουν καμία επίδραση στον σύγχρονο κόσμο. Όμως αν ρίξουμε μία προσεκτικότερη ματιά σε αυτά τα μικροσκοπικά αριστουργήματα θα κατανοήσουμε πως η δύναμη που υπάρχει  στις Κάρτες Ταρώ δεν κρύβεται μόνο στο Απόκρυφο υπόβαθρό τους, μα και από την απεικόνιση των βαθύτερων διλλημάτων και επιθυμιών του ανθρώπου.
Βέβαια η σημασία που έχουν αυτές οι υπερβατικές κάρτες αλλάζουν με τον καιρό και αναδιαμορφώνονται αναλογα με την εποχή, τον πολιτισμό και τις ανάγκες του ανθρώπου.
Τι είναι το Σύστημα Ταρώ;
t2Το Σύστημα Ταρώ σύμφωνα με τον Μυστικισμό είναι ένα αρχαίο Σύστημα γνώσης που μεταλαμπαδεύεται ανά τους αιώνες σε μυστικές Μυστικιστικές σχολές. Αυτή η σοφία παρουσιάζεται μέσα από απεικονίσεις και συμβολισμούς που συχνά είναι κρυμμένοι σε «εσωτερικές» εικόνες. Κάθε κάρτα της τράπουλας Ταρώ ενσωματώνει την ενέργεια των συμβόλων που περιέχει, και αντικατοπτρίζει και μεταλαμπαδεύει αυτή την ενέργεια σε εκείνο που χρησιμοποιεί την τράπουλα.
Για εκείνους που εξασκούν την μυστικιστική τέχνη του διαβάσματος της Τράπουλας Ταρώ, η τεχνική είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για να αποκαλύψει το μονοπάτι προς την εγρήγορση, ένας οδηγός για την εσωτερική μεταμόρφωση που αποκαλύπτει κρυμμένα μηνύματα του ανώτερου εαυτού και του κόσμου. Οι Μυστικιστές που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν τις Κάρτες Ταρώ υποστηρίζουν πως κατέχει μεγάλη μεταμορφωτική δύναμη που οδηγεί σε μία βαθύτερη αντίληψη της ζωής.

Οι Κάρτες Ταρώ ως Παιχνίδι
Οι Κάρτες Ταρώ χρησιμοποιήθηκαν για μαντικούς σκοπούς γύρω στον 14ο Αιώνα και μάλλον προέρχονται από τις κάρτες Mamluk που εισήχθησαν στην Δυτική Ευρώπη από την Τουρκία. Ως το 1500 η Ιταλική Αριστοκρατεία απολάμβανε ένα παιχνίδι που λεγόταν “Tarocchi Aprropriati”, στο οποίο οι παίκτες μοίραζαν μεταξύ τους τυχαίες κάρτες και χρησιμοποιούσαν θεματικούς συσχετισμούς με τις κάρτες για να γράψουν ποιητικούς στίχους που αφορούσαν το μέλλον των άλλων παικτών. Αυτές οι «μαντικές» κάρτες λέγονταν “sortes”, που σήμαινε «μοίρες».
t-italy
Ακόμα και όταν σχεδιάστηκαν οι πρώτες  Κάρτες Ταρώ, δεν είχαν ως θέμα τον Μυστικισμό, παρά την χρησιμότητά τους ως ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Οι πλούσιες οικογένειες της Ιταλίας μίσθωναν καλλιτέχνες που έφτιαχναν κάρτες γνωστές με το όνομα “carte da trionfi” που σήμαινε «Κάρτες Θριάμβου» και περιείχαν αρχικά σπαθιά, νομίσματα, κύπελλα και ραβδιά. Αργότερα οι Κάρτες Ταρώ τοποθέτησαν τις χαρακτηριστικές κάρτες όπως ο Ερημίτης στο σύστημά τους, και μετατράπηκαν σε ένα σύνολο 78 Καρτών.  Σήμερα οι Κάρτες Ταρώ είναι γνωστές ως η Μικρή Αρκάνα και η Μεγάλη Αρκάνα.
Κάρτες Ταρώ και Μυστικισμός
t5Έστω και αν δεν γνωρίζετε πολλά για τις Κάρτες Ταρώ, σίγουρα θα έχετε δει μία από τις γνωστότερες, όπως την διάσημη τράπουλα Ταρώ Rider – Waite, που εκτυπώνεται συνεχώς από το 1909 που πρωτοκυκλοφόρησε. Η Τράπουλα αυτή πήρε το όνομά της από τον Εκδότη William Rider και τον Μυστικιστή A.E Waite, εικονογραφήθηκε από την Pamela Colman Smith, και δημιουργήθηκε για την χρήση της από τους Μυστικιστές και τους Ερευνητές του Αποκρυφισμού. Οι ιστορικοί ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Μαντικές Κάρτες Ταρώ, όμως υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως οι κάρτες αρχικά ανακαλύφθηκαν για ψυχαγωγικούς σκοπούς και μετέπειτα εξελίχθηκαν έτσι ώστε να διαβάζονται με τεχνικές Μαντείας.
¨H Αλχημεία και οι Αλχημικές απεικονίσεις έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη των Καρτών Ταρώ, όμως οι πληροφορίες για τις εσωτερικές εικόνες των Αλχημιστών αποτελούν από μόνες τους ένα τεράστιο ζήτημα που θα αναλυθεί σε επερχόμενο άρθρο του Mindhack.gr. Ας δούμε όμως την μετέπειτα ιστορία της μεταμόρφωσης της Τράπουλας  στην σύγχρονη Ευρώπη. ¨
Ως τα μέσα του 18ου Αιώνα οι Μυστικιστικές χρήσεις των Καρτών εξαπλώθηκαν από την Ιταλία σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Στην Γαλλία ο Συγγραφέας Antoine Court de Gébelin θεώρησε πως οι Κάρτες  προήλθαν από Αιγύπτιους Ιερείς και μεταπήδησαν στην Ευρώπη από Τσιγγάνους της Αφρικής. Στην πραγματικότητα μάλλον οι Κάρτες προηυπήρχαν των Τσιγγάνων της Ευρώπης και μάλλον ήρθαν από την Ασία παρά απο την Αφρική.
t7Ο Δάσκαλος και  Εκδότης Jean – Baptiste Alliette έγραψε το πρώτο του βιβλίο σχετικά με τα Ταρώ το 1791 και το ονόμασε «Etteilla, The Art of Reading Cards»). Σύμφωνα με τα γραπτά του Alliette, έμαθε να «μαντεύει» με μία τράπουλα 32 καρτών που σχεδιάστηκαν για ένα παιχνίδι με το όνομα Piquet, στην οποία πρόσθεσε μία δική του ιδιαίτερη κάρτα. Αυτή η κάρτα αντιπροσωπεύει το άτομο στο οποίο «διαβάζεται» η τράπουλα. Ο Alliette στράφηκε αργότερα στην χρήση μίας παραδοσιακής τράπουλας Ταρώ, η οποία όπως θεωρούσε ο ίδιος έκρυβε την μυστική Σοφία της Αρχαίας Αιγύπτου. Η άποψή του αυτή ευθυγραμμίστηκε με εκείνη του Court de Gebelin που υποτίθεται πως αναγνώρισε Αιγυπτιακά σύμβολα στις απεικονίσεις των καρτών. Τότε τα Ιερογλυφικά δεν είχαν αποκρυπτογραφηθεί και όμως οι Ευρωπαίοι Διανοούμενοι του 18ου Αιώνα θεωρούσαν πως η Θρησκεία της Αιγύπτου έριχναν φως στο μέλλον της Ανθρώπινης ύπαρξης. Έτσι μέσα από την σύνδεση της τράπουλας με τον Αιγυπτιακό Μυστικισμό έδωσαν κύρος στις  Ταρώ.
Έτσι αφού βασίστηκε σε αυτή την σύνδεση, ο Alliette υποστήριξε πως οι Κάρτες βρέθηκαν μαζί με το περίφημο Βιβλίο του Θωθ που υποτίθεται πως άνηκε στον Αιγυπτιακό Θεό της Σοφίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Βιβλίο σκαλίστηκε από τους Ιερείς του Θωθ σε χρυσές πλάκες, παρέχοντας έτσι την εικόνα της πρώτης κάρτας. Βασισμένος πάνω σε αυτές τις θεωρίες ο Alliette δημιούργησε την δική του τράπουλα το 1789 και την ονόμασε τελικά Αιγυπτιακή Τράπουλα Ταρώ.
Από εκείνη τη στιγμή ως και σήμερα εμφανίζονται ολοένα και περισσότερες κάρτες ταρώ, με την σημασία τους να παραμένη ανεξιχνίαστη. Μία από τις σημαντικότερες τέτοιες Τράπουλες, ήταν η Τράπουλα Θωθ του Aleister Crowley. Οι κάρτες αυτές εικονογραφήθηκαν από την Lady Frieda Harris και περιέχουν μία σειρά από απόκρυφα και Επιστημονικά Σύμβολα που ενέπνευσαν τις υπόλοιπες εκδοχές των Ταρώ.
thoth-cr
Όποια τράπουλα Ταρώ και αν κρατήσεις στα χέρια σου, το σίγουρο είναι πως αν ενδιαφέρεσαι να αποκρυπτογραφήσεις τα σύμβολα που περιέχουν, το μυστήριό της θα σε περιβάλλει. Γιατί πρόκειται για ένα μυστικό ταξίδι αναζήτησης της υπέρτατης Γνώσης, του Μέλλοντος του Ανθρώπου και του Κόσμου. Κανείς δεν γνωρίζει αν σε αυτές τις κάρτες βρίσκονται οι πραγματικές απαντήσεις. Σίγουρα όμως προκαλούν σε εκείνον που τις ερευνά τις κατάλληλες εσωτερικές ερωτήσεις
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα