Μετά από την επιτυχία σε Βρετανία και ΗΠΑ, οι λαϊκιστές στρέφουν το βλέμμα τους στα πέντε επόμενα επικίνδυνα ντόμινο.
Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, επίκεινται εκλογές σε λιγότερο από ένα χρόνο στην Ιταλία, την Αυστρία, την Ολλανδία, την Γαλλία και μετά στη Γερμανία. Η αγανάκτηση με το πολιτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο για σειρά θεμάτων, από την ανισότητα μέχρι τη μετανάστευση, πιθανώς θα διαμορφώσει όλες αυτές τις ψήφους, με το αποτέλεσμα να είναι όλο και πιο δύσκολο να προβλεφθεί.
"Τώρα πιστεύω ότι αρχίζουμε να μαθαίνουμε ότι οι δημοσκοπήσεις πάντα αποτυπώνουν ελλιπώς την στήριξη για τον εξτρεμιστή, εθνικιστή υποψήφιο", τόνισε στο Bloomberg ο Bob Janjuah, υψηλόβαθμο ανεξάρτητο σύμβουλο πελατών στη Nomura.
Η λαϊκιστική άνοδος πρώτα ξέσπασε στη Βρετανία. Παρακάτω ακολουθεί ένα χρονολόγιο των περασμένων θριάμβων του λαϊκισμού και των προκλήσεων που ακολουθούν στους επόμενους 10 μήνες.

Το δημοψήφισμα για το Brexit
Το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν η κρίσιμη καμπή, καθώς οι ψηφοφόροι αψήφησαν τις μαζικές τάξεις του βρετανικού κατεστημένου και τη συμβουλή των παγκόσμιων θεσμών, από το ΔΝΤ μέχρι το ΝΑΤΟ. Ο απόηχος είναι ακόμη αισθητός στη Βρετανία καθώς η αβεβαιότητα επισκιάζει τα σχέδια της πρωθυπουργού Theresa May τέσσερις μήνες αφότου ήρθε στην εξουσία.
Προχωρώντας στη νίκη του Donald Trump, και ο "επανάσταση συνεχίζεται", δήλωσε ο Nigel Farage, αρχηγός του UKIP και αρχιτέκτονας του Brexit σε τηλεφωνική συνέντευξη. "Δύο μεγάλες ανατροπές στο 2016. Η ανίερη συμμαχία των μεγάλων επιχειρήσεων, των μεγάλων τραπεζών και της μεγάλης πολιτικής, έρχεται πιστεύω στο τέλος της".
Ιταλικό δημοψήφισμα
Η πρώτη δοκιμασία είναι σε λιγότερο από ένα μήνα. Οι Ιταλοί ψηφίζουν στις 4 Δεκεμβρίου σε ένα συνταγματικό δημοψήφισμα που ο πρωθυπουργός Renzi δήλωσε πως θα κάνει τις κυβερνήσεις πιο σταθερές. Η υπόσχεση του Renzi να παραιτηθεί εάν χάσει, έχει βοηθήσει ώστε να μετατραπεί το δημοψήφισμα σε μια ψηφοφορία για την πρωθυπουργία του. Οι δημοσκοπήσεις, εάν τις πιστεύει κανείς, προβλέπουν μια μικρή ήττα για τον Renzi, κάτι που θα ενισχύσει το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει πρόωρες εκλογές τον επόμενο χρόνο, που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 75% της ευρωζώνης, θα είναι "στον αέρα" σε μόλις ένα χρόνο.
Ο κωμικός που έγινε πολιτικός, Beppe Grillo, συνιδρυτής των Πέντε Αστέρων, δήλωσε πως η νίκη του Trump ήταν "απίστευτη", στο διαδικτυακό του blog. "Αυτή είναι η αρχή μιας εποχής. Είναι η αποκάλυψη αυτού του συστήματος πληροφοριών, των τηλεοράσεων, των μεγάλων εφημερίδων, των διανοούμενων, των δημοσιογράφων". Το κίνημα Πέντε Αστέρων, που ήδη διοικεί πόλεις μεταξύ των οποίων τη Ρώμη και το Τορίνο, ζητά να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Ιταλίας στην ευρωζώνη.
Ο πρώην πρωθυπουργός Enrico Letta δήλωσε στη La Stampa ότι οι εκλεγμένοι χρειάζεται να αναδιαμορφώσουν τις σχέσεις τους με τους ψηφοφόρους και ότι αυτό που ονομάζεται μοντέλο Clinton, σύμφωνα με το οποίο οι πολιτικοί απολαμβάνουν "τέτοιες μακροχρόνιες θητείες", έχει τελειώσει για πάντα. "Τα παραδοσιακά κόμματα, όπως τα ξέραμε, έχουν τελειώσει", πρόσθεσε.
Αυστριακή προεδρία
Την ίδια ημέρα, στις 4 Δεκεμβρίου, οι Αυστριακοί επιστρέφουν στις κάλπες για να εκλέξουν νέο πρόεδρο, αφού η προηγούμενη προσπάθειά τους ακυρώθηκε. Ενώ στην Αυστρία, όπως και στη γειτονική Γερμανία, την πραγματική εξουσία έχει ο Καγκελάριος, η διαδικασία για το κατά κύριο λόγο εθιμοτυπικό πόστο του προέδρου, θα παρακολουθείται στενά καθώς θα μπορούσε να φέρει στην εξουσία τον πρώτο ακροδεξιό ηγέτη μιας δυτικοευρωπαϊκής χώρας από τον Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον Μάιο, ο υποψήφιος των Πρασίνων, Alexander van der Bellen, πέτυχε μια νίκη έναντι του αντι-μεταναστευτικού Κόμματος της Ελευθερίας του Norbert Hofer, για περίπου 30.000 ψήφους από τους περισσότερους από 4,5 εκατ. που ψήφισαν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως αυτή τη φορά το αποτέλεσμα είναι πολύ αμφίρροπο.
Για τον Καγκελάριο Christian Kern, οι αμερικανικές εκλογές αποτελούν μάθημα για την Ευρώπη. "Είμαι πεπεισμένος ότι οι εκλογικές μάχες θα γίνουν σκληρές μάχες για τις μεσαίες τάξεις, και αυτός είναι ένας αγώνας που θα αναλάβουμε", δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Εκλογές στην Ολλανδία
Οι Ολλανδοί ξεκινούν την άνευ προηγουμένου εκλογική χρονιά του 2017 με τις κοινοβουλευτικές εκλογές στις 15 Μαρτίου. Η Ολλανδία είναι κάτι σαν ένα είδος εργαστηρίου για την ευρωπαϊκή πολιτική, με ασταθείς, πολυκομματικούς συνασπισμούς να είναι ο κανόνας και περίπου 13 κόμματα να πρόκειται να εισέλθουν στη Βουλή τον επόμενο χρόνο. Ο Geert Wilders, ο οποίος ηγείται του αντί-ισλαμκού Κόμματος της Ελευθερίας- σύμμαχοι αλλά καμία σχέση με το αυστριακό κόμμα- στις δημοσκοπήσεις δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον πρωθυπουργό Mark Rutte των Φιλελευθέρων. "Ο λαός παίρνει πίσω την χώρα του", τουήταρε ο Wilders, ο οποίος θέλει να μιμηθεί την Βρετανία με ένα "Nexit” για τη συμμετοχή στην ΕΕ. "Το ίδιο θα κάνουμε και εμείς".
Και πάλι η Ολλανδία, με πείρα μεγαλύτερη της μιας δεκαετίας σε λαϊκιστές, ήδη από τον Pim Fortuyn, ίσως εκμεταλλευτεί τον χρόνο για να ανατρέψει μία άνοδο του Wilders. Ο Rutte έχει αποκλείσει έναν συνασπισμό με το Κόμμα της Ελευθερίας, και είναι δύσκολο να δούμε πώς ο Wilders θα μπορούσε να αποκτήσει την πλειοψηφία εάν κερδίσει τις εκλογές. "Από τη μία πλευρά, η νίκη του Trump κάνει την λαϊκιστική πολιτική περισσότερο αποδεκτή", τόνισε ο Kees Aarts, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Groningen. "Αλλά από την άλλη πλευρά, όλα τα κόμματα και οι πολιτικοί που θα μπορούσαν να ήταν πιο χαλαροί για τις εκλογές του Μαρτίου, είναι τώρα σε πλήρη εγρήγορση".
Γαλλική προεδρία
Οι Γάλλοι ψηφοφόροι έχουν δύο φορές στηρίξει το Εθνικό Μέτωπο στις εκλογές, σε δύο γενιές Le Pen, για να κάνουν πίσω από το αντί-μεταναστευτικό κόμμα την τελευταία στιγμή. Οι νίκες των Trump και Brexit, δείχνουν ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 7 Μαΐου.
Με τον Hollande να είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος στην γαλλική ιστορία και ο βαθιά αντιπαθής προκάτοχός του Nicolas Sarkozy να προσπαθεί να πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για μια επιστροφή, η Marine Le Pen έχει ένα άνοιγμα. Η μόνη επικεφαλής ενός μεγάλου γαλλικού πολιτικού κόμματος που έχει υποστηρίξει τον Trump, τον συνεχάρη με μια ανάρτηση στο twitter αναφερόμενο στον "απελευθερωμένο αμερικανικό λαό". Η Le Pen αργότερα δήλωσε ότι εμπιστεύεται τους Γάλλους, οι οποίοι "λατρεύουν την ελευθερία", ότι θα σπάσουν το σύστημα που τους "αγκιστρώνει".
"Μέχρι τώρα, όλοι στη Γαλλία έχουν πει, όπως όλη η αποκαλούμενη ενημερωμένη κοινή γνώμη στην Αμερική έχει δηλώσει, "καλά, ο Trump δεν μπορεί να κερδίσει, η le Pen δεν μπορεί να κερδίσει", δήλωσε στο Bloomberg ο Howard Davies, πρόεδρος της Royal Bank of Scotland. "Λοιπόν, πιστεύω ότι θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα διερωτώνται εάν αυτό είναι πραγματικά τόσο σίγουρο, και για αυτό νομίζω πως οι Γάλλοι θα είναι πολύ νευρικοί".
Γερμανικές εκλογές
Η Γερμανία, που με τους συνταγματικούς ελέγχους και τις ισορροπίες που στόχο έχουν να αποτρέψουν κλίσεις προς τη δικτατορία, είναι επίσης η ευρωπαϊκή χώρα που είναι πιο ανθεκτική στον λαϊκισμό. Οι ομοσπονδιακές εκλογές την άνοιξη του 2017, θα δείξουν εάν υπάρχει ακόμη αυτή η μεταπολεμική υπόθεση.
Ο Frauke Petry, επικεφαλής του Alternative for Germany, βλέπει την νίκη του Trump ως ένα μάθημα για την Γερμανία. "Όπως οι Αμερικανοί δεν πίστευαν τους δημοσκόπους των mainstream ΜΜΕ, οι Γερμανοί επίσης πρέπει να έχουν το κουράγιο να αφήσουν το σημάδι τους στην κάλπη", τόνισε ο Petry.
Η Καγκελάριος Angela Merkel, η οποία ακόμη δεν έχει αποκαλύψει εάν θα είναι ξανά υποψήφια, έχει ήδη υποστεί σειρά ηττών στις περιφερειακές εκλογές εξαιτίας της προσφυγικής της πολιτικής που αποκηρύσσεται από το AfD και που έχει περιγραφεί ως "παρανοϊκή" από τον Trump. Η απροσδόκητη νίκη των Ρεπουμπλικάνων θα μπορούσε να την οδηγήσει να σκεφθεί το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφια.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ