Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Μη λεκτική επικοινωνία και κατάθλιψη

κατάθλιψη
Η μη λεκτική συμπεριφορά στην κατάθλιψη.
Η μη λεκτική ή εξωλεκτική επικοινωνία, είναι η διαδικασία μέσα απο την οποία επικοινωνούμε, δηλαδή επηρεάζουμε την συμπεριφορά, την νοητική διεργασία ή τα συναισθήματα των άλλων,  κάνοντας χρήση ενός ή περισσοτέρων μη λεκτικών καναλιών.
Ποιά είναι όμως τα μη λεκτικά κανάλια;  
Αυτά είναι, πολύ απλά, όλες οι πηγές από όπου μπορούμε να μεταδώσουμε πληροφορίες και συναισθήματα, εκτός του λόγου. Τα μη λεκτικά μηνύματα στους ανθρώπους μεταδίδονται με τους εξής τρόπους :
Με την γενικότερη εντύπωση: Είναι η εικόνα που δίνουμε στον περίγυρο.
Περιλαμβάνει την στάση του σώματος, τις εκφράσεις του προσώπου του, το βλέμμα του, τις χειρονομίες που κάνει, τις κινήσεις, τον προσανατολισμό, τις αντιδράσεις του στην σωματική επαφή, την «απόσταση»  που κρατάει από τους συνομιλητές του , την ενδυμασία του καθώς και άλλα πολλά που καθορίζουν την εντύπωση που μπορεί να αφήσει ένα άτομο σε ένα άλλο.
Με τη «φωνητική επικοινωνία»: Δηλαδή ο τόνος της φωνής, η σταθερότητα, οι παύσεις, η ένταση, η αλλοίωση της, η προφορά και η ταχύτητα ροής του λόγου.
Σύμφωνα με τους Richmond , McCroskey & Payne (1991),  η ολική επικοινωνία ανάμεσα στα άτομα λαμβάνει χώρα μεταδίδοντας το γνωστικό κομμάτι μέσα από την λεκτική οδό και το συναισθηματικό αυτής, μέσα από την μη λεκτική οδό.  Έπομένως μπορούμε να συμπεράνουμε οτι τα άτομα με συναισθηματικές διαταραχές  επηρεάζονται με  ιδιαίτερο τρόπο ως προς τις παραπάνω πτυχές της εξωλεκτικής συμπεριφοράς.

Μια από τις συναισθηματικές διαταραχές ειναι η κατάθλιψη.
Οι καταθλιπτικοί ασθενείς βασανίζονται από αβάσταχτα αισθήματα ενοχής, θλίψης και αναξιότητας, τα οποία και τους αποστερούν οποιαδήπτε ανάληψη κινήτρου. Η γενική εντύπωση που δίνουν είναι αυτή των μελαγχολικών και σοβαρών ανθρώπων. Η απώλεια ενέργειας και η έλειψη αυτοεκτίμησης τους κάνει να αδιαφορούν για την εμφάνισή τους, απόμονώνοντας τους από τον περίγυρο.
Αναφορικά με την μη λεκτική συμπεριφορά των ατόμων που παρουσιάζουν καταθλιπτικά συμπτώματα, οι τελευταίοι εμφανίζονται σκυφτοί, έχοντας την κλίση του σώματος, των ώμων και της κεφαλής προς τα κάτω. Δεν είναι σε θέση να κρατήσουν εύκολα βλεμματική επαφή ενώ χαρακτηριστικό τους είναι η μονότονη  και άτονη φωνή καθώς και οτι εκτελούν μειωμένες διευκρινιστικές κινήσεις κατά την διάρκεια της ομιλίας τους. Βέβαια, τα περισσότερα άτομα που επιδεικνύουν καταθλιπτικά συμπτώματα κάνουν πολύ περισσότερες κινήσεις συγκριτικά με τα άτομα που δεν παρουσιάζουν τέτοια συμπτώματα. Δηλαδή, χαϊδεύουν και ακουμπούν συχνότερα το σώμα, το πρόσωπό τους και τα μαλλιά τους.
Η « ψυχική εξάντληση » που βιώνουν τα άτομα με κατάθλιψη κραυγάζει μέσω της «γλώσσας »του σώματός τους. Άλλωστε δεν είμαστε ψυχή. Έχουμε ψυχή. Είμαστε σώμα. ( C.S Lewis , Ιρλανδός Συγγραφέας )
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα