Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Ανωνυμία, διαδίκτυο και βασικοί κανόνες ασφαλούς περιήγησης



Έχουν γραφεί χιλιάδες άρθρα γι΄αυτό θέμα και τελικά ως φαίνεται είναι και θα είναι συνεχώς επίκαιρο, όμως πριν προχωρήσουμε στο θέμα μας επιτρέψτε μου να κάνω μία μικρή εισαγωγή:
Είναι ηθικά σωστό να επιδιώκω την ανωνυμία μου στο διαδίκτυο;  Η απάντηση είναι NAI αν αυτό αποτελεί μία μορφή άμυνας ενάντια στις αυθαιρεσίες, τις επιθετικές διαφημίσεις και την καταπάτηση της ελευθεροτυπίας από κυβερνήσεις και οργανισμούς  και στο δικαίωμα της ιδιωτικότητας και της ελεύθερης γνώμης.

Δεν υπάρχει καμία νομοθεσία που να περιορίζει ή να θέτει απαγορεύσεις σε κάτι τέτοιο.(επί του παρόντος τουλάχιστον). Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θέλει κάποιος να είναι ανώνυμος και δεν αναφερόμαστε φυσικά σε όσους δια της μεθόδου αυτού προσπαθούννα αποκομίσουν προσωπικά οφέλη σε βάρος κάποιων τρίτων, αλλά  στην έλλειψη προστασίας είτε από άγνοια είτε από έλλειψη σχετικής νομοθεσίας του απλού χρήστη.

Για παράδειγμα, πολλές εμπορικές ιστοσελίδες στην προσπάθειά τους στο πώς θα αποκτήσουν περισσότερους πελάτες για τα προϊόντα τους προσπαθούν να καταλάβουν τις καταναλωτικές συνήθειες των χρηστών ώστε αυτοματοποιημένα να προβάλλουν τη κατάλληλη διαφήμιση για το προϊόν που είδαν ότι άρεσε στον συγκεκριμένο χρήστη.

Παρ΄ ότι αυτό μπορεί να φαντάζει αμελητέο και χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν αναλογισθείτε και το σκεφθείτε καλύτερα θα δείτε ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και της ελεύθερης επιλογής του ανθρώπου εφόσον μεθοδεύεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο χρήστης να μην γνωρίζει τον ακριβή τρόπο συλλογής των δεδομένων ή άλλες φορές να παραπλανείται.
- Όλοι γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον στα σύγχρονα κράτη δεν επιτρέπεται ένα άτομο να υποστεί αυθαίρετες επεμβάσεις στην ιδιωτική του ζωή, την οικογένεια, την κατοικία, την αλληλογραφία, ούτε και προσβολές της τιμής και της υπόληψης του. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα σε αυτά τα θεμελιώδη αγαθά και υπάρχουν νόμοι που τον προστατεύουν από παρεμβάσεις και προσβολές αυτού του είδους."
Πέρα όμως από τα άρθρα και τους νόμους, αρκεί να ρίξει μια ματιά κανείς στη καθημερινή του ζωή και θα διαπιστώσει ότι κανένας δεν τοιχοκολλάει έξω από το σπίτι του τα προσωπικά του στοιχεία, σε δημόσια θέα.
- Βέβαια υπάρχουν νόμοι τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό  αλλά και παγκόσμιο επίπεδο που εγγυώνται αυτό το δικαίωμα. Η εφαρμογή τους αποτελεί ένα μεγάλο θέμα που όμως είναι ένα άλλο κεφάλαιο.
Η συλλογιστική είναι η εξής, αν κάποιος άγνωστος σε πλησιάσει στο δρόμο και σου ζητήσει τα στοιχεία σου θα του τα δώσεις; Γιατί θα πρέπει να το κάνεις στο διαδίκτυο;
- Οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν τους όρους με τους οποίους επικοινωνούν αλλά θα πρέπει παράλληλα να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει απόλυτη ανωνυμία, και παράλληλα θα πρέπει να είναι πάντα εκπαιδευμένοι και ενήμεροι γύρω από την διαθέσιμη τεχνολογία και τις εκάστοτε δυνατότητές της. Ο ενημερωμένος χρήστης είναι ο υπεύθυνος χρήστης.
 Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι αδύνατο να είσαι πραγματικά αόρατος η πραγματικά ανώνυμος στο Διαδίκτυο. Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο η δεν ξέρει τι λέει η έχει άλλους σκοπούς.

Βασικές έννοιες


-  Κάθε υπολογιστής όταν μπαίνει στο internet παίρνει μία ταυτότητα ηλεκτρονική την ip (Internet Protocol address) που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας και μοναδικός αριθμός που χρησιμοποιείται από τις συσκευές για τη μεταξύ τους αναγνώριση και συνεννόηση σε ένα δίκτυο υπολογιστών που χρησιμοποιεί το Internet Protocol standard. Κάθε συσκευή που ανήκει σε αυτό το δίκτυο όπως για παράδειγμα δρομολογητές (routers), υπολογιστές, servers, εκτυπωτές, μηχανές για fax μέσω Internet, και τηλέφωνα έχουν την δική τους μοναδική διεύθυνση.

-  Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό, μία διεύθυνση IP μπορεί να θεωρηθεί το αντίστοιχο μιας διεύθυνσης κατοικίας ή ενός αριθμού τηλέφωνο. Όπως κάθε διεύθυνση κατοικίας και αριθμός τηλεφώνου αντιστοιχούν σε ένα και μοναδικό κτίριο ή τηλέφωνο, έτσι και μια IP address χρησιμοποιείται για τη μοναδική αναγνώριση ενός υπολογιστή ή κάποιας άλλης συσκευής που συνδέεται στο διαδίκτυο. Αυτή η ηλεκτρονική ταυτότητα καταγράφεται μόλις μπαίνουμε στο Internet στους servers του παρόχου μας και μας ακολουθεί ΄΄αόρατα΄΄ όπου και αν πλοηγηθούμε και φυσικά εκτός από την καταχώρηση της ip στους κεντρικούς servers του παρόχου καταγράφεται και σε όποια σελίδα επισκεπτόμαστε.

-  Για να μπορέσουμε να παρακάμψουμε την επικοινωνία του υπολογιστή μας με τους servers της εκάστοτε ιστοσελίδας που επισκεπτόμαστε και την καταγραφή της IP μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλούς τρόπους για την παράκαμψη τους, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους κρυπτογράφησης της σύνδεσής μας. Συνήθως τα καλά προγράμματα και οι διάφορες υπηρεσίες ανωνυμίας χρησιμοποιούν, παράλληλα με τις μεθόδους κρυπτογράφησης και τους ανώνυμους servers. Οι ανώνυμοι servers ανακατευθύνουν την διαδρομή της IP μας και παράλληλα την κρυπτογραφούν, με πιό απλά λόγια αναλαμβάνουν να αντικαταστήσουν την επικοινωνία του υπολογιστή μας επικοινωνώντας με το κόσμο του ίντερνετ με την δική τους IP κρατώντας όμως κρυφή την δική μας.

- Παρ΄ όλα αυτά αν και απο τεχνικής πλευράς η ανωνυμία είναι εφικτή, στην πράξη είναι αδύνατο επιτευχθεί το να είσαι αόρατος η πραγματικά ανώνυμος στο διαδίκτυο όπως τουλάχιστον θέλουν να το παρουσιάζουν ορισμένοι για λόγους καθαρά τεχνικούς που δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε, εν τούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αμελήσεις να εφαρμόσεις ορισμένα βασικά μέτρα που θα δυσκολέψουν τις προσπάθειες κάποιων επιτήδειων. Με πιό απλά λόγια, δεν σημαίνει ότι η απουσία της πραγματικής ανωνυμίας στο διαδίκτυο θα πρέπει να σε οδηγήσει στη σκέψη να προσφέρεις τα προσωπικά σου στοιχεία στο πιάτο. 

Βαδίζουμε σταθερά στα πρότυπα που πρώτος ο Τζώρτζ Όργουελ σκιαγραφεί αριστουργηματικά  για το ολοκληρωτικό αστυνομικό κράτος, όπου τα πάντα εξελίσσονται με την παρακολούθηση του Μεγάλου Αδελφού.
Η τεχνολογία παρακολούθησης και του εντοπισμού στο διαδίκτυο έχει προοδεύσει πολύ, ωστόσο έχει προοδεύσει και ο τρόπος άμυνας και αντιμετώπισης. Τελειώνοντας επιτρέψτε μας να δώσουμε κάποιες συμβουλές που απευθύνονται κυρίως σε νέους και άπειρους χρήστες.

  1. Μην δίνετε τα πραγματικά σας στοιχεία σας σε οποιονδήποτε.
  2. Μην ανεβάζετε προσωπικές σας φωτογραφίες και οτιδήποτε αφορά την προσωπική σας ζωή.
  3. Μην αποθηκεύετε στον υπολογιστή σας αριθμούς πιστωτικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών.
  4. Έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας ένα καλό antivirus που να το ενημερώνετε καθημερινά.
  5. Μην ανοίγετε e-mail από αγνώστους ειδικά όταν αυτά περιέχουν επισυναπτόμενα αρχεία.
  6. Καθαρίζετε πάντα το ιστορικό περιήγησης του υπολογιστή σας ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείτε κοινόχρηστο υπολογιστή από τα διάφορα προσωρινά αρχεία υπάρχουν για τον σκοπό αυτό άπειρα προγράμματα  πολλά από τα οποία θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας.
  7. Αλλάζετε τακτικά IP.
  8. Χρησιμοποιήστε κατά περίπτωση προγράμματα και υπηρεσίες ανωνυμίας.


 lovefortechnology


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα