Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Εσείς τι γνωρίζετε για τις ρευματικές παθήσεις;

reumatoid.jpg
Η έννοια και η σημασία των Ρευματικών Παθήσεων, δεν είναι απόλυτα γνωστή στον περισσότερο κόσμο, ούτε και αρκετά διαδεδομένη στο βαθμό που θα ταίριαζε στη σοβαρότητα των εν λόγω παθήσεων. Ως εκ τούτου, υπάρχει χάσμα στην αποτελεσματικότητα που μπορεί να προέλθει από την έγκαιρη διάγνωση και την πρώιμη και ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση της ομάδας των παθήσεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.


Εσφαλμένη είναι η εντύπωση ότι οι ΡΠ είναι ασθένειες που προσβάλλουν μόνο τους ηλικιωμένους, δηλαδή ότι είναι ένα αναπόφευκτο στάδιο της διαδικασίας της γήρανσης που πρέπει να υπομείνουμε. Ο πόνος, η νοσηρότητα η αναπηρία και η θνητότητα που συνοδεύουν πολλές από τις ΡΠ μπορούν να ελαχιστοποιηθούν και υπό ορισμένες συνθήκες να προληφθούν εφόσον ληφθούν ορισμένα μέτρα όπως η πρώιμη διάγνωση, η έγκαιρη και κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία και η εφαρμογή φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης. Ειδικότερα η χρήση των νέων θεραπειών, οι οποίες τροποποιούν τη φυσική πορεία των ΡΠ, μπορεί να οδηγήσει τα νοσήματα αυτά, σε μακροχρόνια ύφεση.
Στην Ελλάδα οι Ρευματοπαθείς ανέρχονται περίπου σε 3.000.000. Από αυτούς, το 13% του πληθυσμού πάσχει από Οστεοαρθρίτιδα, 11% από Οσφυαλγία, 4,8% από Αυχεναλγία, 4,5% από Οστεοπόρωση και 2,1% από τα σοβαρά Αυτοάνοσα Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα, ενώ 1 στα 1000 παιδιά πάσχουν από Νεανική Αρθρίτιδα.
Οι ΡΠ αποτελούν στη χώρα μας, την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%) ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0 και 17,7% αντίστοιχα).

Πίνακας με τις Ρευματικές Παθήσεις (ΡΠ)
Φλεγμονώδεις Αρθρίτιδες/Νόσοι
Περιοχικά/
Επώδυνα
Νοσήματα
ΣυστηματικάΑυτοάνοσα Ρευματικά ΝοσήματαΜεταβολικά Νοσήματα
Σπάνια
Νοσήματα
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Οστεοαρθρίτιδα
Συστηματικός
ερυθυματώδης
λύκος
ΟστεοπόρωσηΟικογενή περιοδικά εμπύρετα σύνδρομα
Νόσος Still τωνενηλίκων
Σύνδρομο
Sjögren's
Νεανική ιδιοπαθής
αρθρίτιδα
Εκφυλιστικές σπονδυλαρθρίτιδεςΣυστηματικό σκληρόδερμαΆλλα κληρονομικά νοσήματα
Οροαρνητικές σπονδυλοαρθρίτιδες
(Αγκυλοποιητική,
Ψωριασική, Αντιδραστική, Εντεροπαθητική)
ΙνομυαλγίαΆλλα επικαλυπτόμενα σύνδρομαΝόσος PagetΣαρκοείδωση
Σύνδρομο χρόνιου πόνουΝόσος Αδαμαντιάδη-Behcet’s
Αμυλοείδωση
Σηπτική αρθρίτιδα
Φλεγμονώδης
περιοχικός πόνος
ΜυοσίτιδεςΠεριοχικέςοστικέςδιαταραχέςΥποτροπιάζουσαπολυχονδρίτιδα
Ουρική νόσοςΜηχανικόςπεριοχικός πόνοςΣυστηματικές αγγειίτιδεςΟστεομαλάκυνση
Σύνδρομα
υπερελαστικότητας
Άλλες κρυσταλλογενείς αρθρίτιδες
ΡευματικήπολυμυαλγίαΆλλα μεταβολικά οστικά νοσήματαΣπάνιεςαρθροπάθειες

Οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα στις αρθρώσεις, όπως πόνος οίδημα, δυσκαμψία, ευαισθησία στην πίεση, απώλεια του εύρους των κινήσεων, παραμόρφωση, θα πρέπει να σας οδηγήσει στο ρευματολόγο.
Καμπανάκι κινδύνου αποτελούν και διάφορα άλλα συμπτώματα, όταν συνδυάζονται με πόνους στο μυοσκελετικό σύστημα, όπως εξανθήματα με ή χωρίς κνησμό, εξελκώσεις στο στόμα, κοκκίνισμα ή πόνο στα μάτια, ξηροφθαλμία που εκδηλώνεται με την αίσθηση ότι υπάρχει ξένο σώμα ή σκόνη μέσα στα μάτια, τριχόπτωση, κεφαλαλγία, βήχας, δύσπνοια, πόνοι στην κοιλιά, μουδιάσματα στα χέρια ή στα πόδια κ.λπ.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα