Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ «ΜΑΓΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ»?

Φωτογραφία του χρήστη Φίλοι του Παραμαχάνσα Γιογκανάντα, διαλογισμός Κρίγια Γιόγκα, η Αφύπνιση.

Και αφού γεννήθηκε ο Ιησούς στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας επί των ημερών του Ηρώδη του βασιλιά, ιδού, μάγοι (στα Αγγλικά η λέξη «μάγοι» μεταφράστηκαν με τη λέξη «σοφοί», κι έτσι γράφονται εδώ) από την ανατολή ήρθαν στα Ιεροσόλυμα, λέγοντας: «Πού είναι ο γεννημένος βασιλιάς των Ιουδαίων? Διότι είδαμε το αστέρι του στην ανατολή και ήρθαμε να τον προσκυνήσουμε» (κατά Ματθαίο Β:1).
Οι θρύλοι αφθονούν γύρω από το προσκύνημα των «τριών σοφών από την Ανατολή» στο βρέφος Ιησού. Μια κοινή παράδοση τους θεωρεί μάγους (Εβραϊκά chartumim), μια ιερατική τάξη μυστικιστών μεταξύ των αρχαίων Μηδών και των Περσών που κατείχαν εσωτερικές δυνάμεις και γνώση με τις οποίες μπορούσαν να ερμηνεύουν κρυμμένες έννοιες στις Γραφές, να κατανοούν μυστικά του παρελθόντος και να προφητεύουν το μέλλον. Η Ρωμαϊκή Εκκλησία τίμησε τους Σοφούς αυτούς με τον τίτλο των βασιλιάδων, βασιζόμενη στην παράγραφο ΟΒ:10 των Ψαλμών που σχετίζεται με τον μελλοντικό ερχομό του Μεσσία: «Οι βασιλείς Θαρσείς και των νησιών θα προσφέρουν προσφορές, οι βασιλείς της Αραβίας και της Σεβά θα προσφέρουν δώρα». Οι βασιλιάδες αυτοί αγιοποιήθηκαν από την Εκκλησία και αναγνωρίστηκαν ως Γκασπάρ, Μελχιώρ και Μπαλτάζαρ· σκηνώματα αυτών των βασιλιάδων βρίσκονται σε λειψανοθήκες στην Κολονία. Οι Σοφοί θεωρήθηκε ότι ήταν τρεις τον αριθμό, αντίστοιχοι των προσφορών των τριών δώρων που αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη: χρυσός, λιβάνι, και μύρο.
Η λατρεία των Σοφών έχει πολύ περισσότερη σημασία από απλώς μια πρόσθετη σκηνή φαντασμαγορίας που αναγνώριζε την άγια γέννηση. Ήταν η προσδιοριστική σφραγίδα που έθεσε ο Θεός στη ζωή του Ιησού, η οποία στο μέλλον θα χαρακτήριζε την αποστολή και το μήνυμά του – μια υπενθύμιση ότι ο Ιησούς γεννήθηκε στην Ανατολή, ένας Ανατολίτης Χριστός. Και ότι οι διδασκαλίες του έφεραν την επίδραση του ανατολικού πολιτισμού και των εθίμων του. Υπάρχει μια πολύ ισχυρή παράδοση στην Ινδία, έγκυρα γνωστή ανάμεσα στους ανώτερους μεταφυσικούς, περιεχόμενη σε μύθους και καταγραμμένη σε αρχαία χειρόγραφα, ότι οι σοφοί από την Ανατολή που ταξίδεψαν μέχρι να φτάσουν στο βρέφος Ιησού στη Βηθλεέμ ήταν στην πραγματικότητα μεγάλοι σοφοί της Ινδίας.

Όχι μόνο οι Ινδοί Δάσκαλοι ήρθαν στον Ιησού, αλλά και ο Ιησούς ανταπέδωσε την επίσκεψή τους. Κατά τη διάρκεια των χρόνων της ζωής του Ιησού για τις οποίες δεν υπάρχουν αφηγήσεις –οι Γραφές παραμένουν σιωπηλές ως προς αυτόν από την ηλικία περίπου των δεκατεσσάρων ετών μέχρι τα τριάντα– ταξίδεψε στην Ινδία, πιθανόν ακολουθώντας την καθιερωμένη εμπορική οδό που ένωνε τη Μεσόγειο με την Κίνα και την Ινδία. Η δική του συνειδητοποίηση του Θεού που αφυπνίστηκε και ενδυναμώθηκε μέσω της συναναστροφής του με τους Δασκάλους και το πνευματικό περιβάλλον της Ινδίας, του παρέσχε ένα υπόβαθρο της οικουμενικότητας της αλήθειας από το οποίο μπορούσε να κηρύξει ένα απλό, μη συγκαλυμμένο μήνυμα, κατανοητό από τις μάζες της γενέθλιας χώρας του, ωστόσο ταυτόχρονα με υποκρυπτόμενες έννοιες που θα γίνονταν κατανοητές από τις επερχόμενες γενιές καθώς η τότε νηπιακή κατάσταση του ανθρώπινου νου σταδιακά θα ωρίμαζε σε κατανόηση.
Τα λόγια του Ευαγγελίου δεν δίνουν κάποια συγκεκριμένη πληροφορία για την καταγωγή των Μάγων (ούτε ακόμα και για το πόσοι ήταν). Οι γνώμες ως προς τη γενέθλια γη τους ποικίλουν: από τη Βαβυλωνία, την Αραβία, τη Χαλδαία, ή την Περσία – η τελευταία άποψη στηρίζεται στο ότι οι Ζωροάστρες ιερείς της περσικής θρησκείας ήταν γνωστοί ως Μάγοι. Εντούτοις, στο The Story of the Magi («Η Ιστορία των Μάγων»), ο Henry Heras, S.J., Διευθυντής του Ινδικού Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών στο Κολλέγιο St. Xavier’s στη Βομβάη, παρουσιάζει μια εκτεταμένη σειρά ιστορικών πληροφοριών για να στηρίξει την άποψη ότι οι Σοφοί ήταν στην πραγματικότητα Ινδουιστές σοφοί από την Ινδία. (Η εργασία του Πατέρα Heras ήταν σε μεγάλη υπόληψη. Τιμήθηκε από την κυβέρνηση της Ινδίας το 1981 με την έκδοση ενός αναμνηστικού γραμματοσήμου για την εξαιρετική συνεισφορά του στην ιστορική έρευνα και την αρχαιολογία.)
Σύμφωνα με τον Πατέρα Heras, η λέξη μάγοι στο Ευαγγέλιο δεν χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει τους Σοφούς αυτούς ως Ζωροάστρες ιερείς «επειδή αν ήταν έτσι, όλη η παράδοση των Πατέρων της Εκκλησίας θα είχε αναγνωρίσει την Περσία ως τη χώρα των Μάγων, κάτι που δεν έγινε. […] Ο Άγιος Ματθαίος χρησιμοποιεί αυτό το όνομα αναφερόμενος στο δώρο της σοφίας γενικά, δηλαδή σ’ αυτούς που μοιράζονται το δώρο της σοφίας, τους σοφούς. Η αγγλική μετάφραση αυτού του εδαφίου ως “Σοφοί” φαίνεται να αποδίδει ακριβώς το νόημα της πρόθεσης του συγγραφέα. Από ποια χώρα όμως κατάγονταν αυτοί οι Σοφοί; […] Τα πάντα δείχνουν ότι οι Σοφοί ήταν Ινδοί, συγκεκριμένοι σοφοί αυτής της χώρας, οι οποίοι προ αμνημονεύτων χρόνων αναζήτησαν την Αλήθεια – την αιώνια πνοή αυτού του πιο αρχαίου έθνους […]».
Ο Πατέρας Heras επισημαίνει: «Αν λοιπόν οι Μάγοι ήταν σοφοί από την Ινδία, την παραδοσιακή χώρα της σοφίας, δεν αποτελεί έκπληξη ότι πρόσφεραν χρυσό, λιβάνι και μύρο στο βρέφος και στη μητέρα του, καθώς αυτά ήταν ακριβώς τα δώρα που προσφέρονταν από τα πιο αρχαία χρόνια στους γονείς των νεογέννητων στην Ινδία. […] Το έθιμο της προσφοράς αυτών των τριών δώρων στους γονείς ενός νεογέννητου μωρού δεν υφίσταται τώρα στην Περσία Ούτε οι καθηγητές γνωρίζουν να υπήρξε ποτέ τέτοιο έθιμο σ’ αυτή τη χώρα».
Οι παραδόσεις αιώνων της Ινδίας αναφέρουν ότι οι Σοφοί είχαν προέλθει απ’ αυτή τη χώρα. Ο Fernao do Queyroz, ένας Πορτογάλος Ιησουίτης ιερέας του δεκάτου εβδόμου αιώνα που έζησε στο Goa (αποικία της Πορτογαλίας στη δυτική ακτή της Ινδίας), ανέφερε το έργο προηγούμενων ιστορικών (του Manuel dos Anjos και του Jeronimo Osorio, και οι δύο του δεκάτου έκτου αιώνα) οι οποίοι έγραψαν ότι όταν ο περίφημος Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο Ντα Γκάμα (Vasco da Gama) έφτασε στην Ινδία τον Μάιο του 1498, βρήκε στο Calicut στη δυτική ακτή έναν ινδουιστικό ναό αφιερωμένο στην Παρθένο Μαρία. Σύμφωνα μ’ αυτούς τους Πορτογάλους ιστορικούς, ο da Gama άκουσε ότι τα Χρονικά του Βασιλείου του Malabar αναφέρουν ότι ο ναός χτίστηκε από τον Chery Perimale, έναν αρχαίο αυτοκράτορα του Μαλαμπάρ, ο οποίος επίσης ίδρυσε την πόλη Calicut. Ο da Gama πληροφορήθηκε ότι ο Perimale «ήταν ένας Βραχμάνος, ένας από τους σοφότερους της Ινδίας, και ότι ήταν ο ένας από τους τρεις Μάγους που πήγαν στη Βηθλεέμ» για να λατρέψουν το βρέφος Ιησού. Στην επιστροφή του στο Calicut ανήγειρε τον ναό.
Μια άλλη αναφορά βρίσκεται στα γραπτά του Joao De Barros, ενός Πορτογάλου ιστορικού του δεκάτου έκτου αιώνα, ο οποίος αναφέρει την παράδοση του Malabar, σύμφωνα με την οποία ένας βασιλιάς από τη Νότια Ινδία ονομαζόμενος “Pirimal” πήγε στο Mascate και από εκεί, μαζί με άλλους, στη Βηθλεέμ για να λατρέψουν το βρέφος Ιησού.
Όποιο κι αν ήταν το ουράνιο αστέρι που μπορεί να είχε υποδείξει στους Σοφούς τη γέννηση του Ιησού, ήταν ένα «αστέρι από την Ανατολή» μεγαλύτερης δύναμης από το οποίο γνώριζαν τον ερχομό στη γη του Χριστού Ιησού: ήταν το φως του πνευματικού ματιού που αποκαλύπτει τα πάντα, η θεϊκή διαισθητική αντίληψη της ψυχής που βρίσκεται στην «ανατολή» του σώματος – σ’ ένα λεπτοφυές πνευματικό κέντρο στο μέτωπο, ανάμεσα στα δύο υλικά μάτια. Το αστέρι λοιπόν που καθοδηγούσε τους «μάγους» ή «σοφούς» ήταν το πνευματικό μάτι.
«Έκτη Κατήχηση πάνω στο Ευαγγέλιο του Αγίου Ματθαίου»: «Μου φαίνεται ότι όχι μόνο δεν ήταν ένα από τα πολλά αστέρια, αλλά ότι δεν ήταν καθόλου αστέρι. Ήταν μάλλον, κατά τη γνώμη μου, μια ιδιαίτερη αόρατη δύναμη που έμοιαζε με αστέρι. […] Αυτό το αστέρι δεν εμφανιζόταν μόνο τη νύχτα, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, που ο Ήλιος έλαμπε στον ουρανό. […] Αν βρισκόταν ψηλά στον ουρανό, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να καθοδηγήσει τους ταξιδιώτες […] γιατί είναι αδύνατον ένα αστέρι να μπορεί να υποδείξει το μέρος όπου βρίσκεται ένα αγροτόσπιτο· ακόμα δε λιγότερο, το μέρος όπου ήταν ξαπλωμένο το Βρέφος».

 – Παραμαχάνσα Γιογκανάντα


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα