Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Θες μια τσίχλα; Άαασε καλύτερα!




Kάποτε φτιαχνόταν από φυσικό λάτεξ, το οποίο παράγεται από καουτσουκόδεντρο. Κάποτε είχε ζαχαρίτσα και φυσικά αρώματα. Στις μέρες μας, αν θες να δηλητηριάσεις τον εαυτό σου αργά και σταθερά, μάσα μερικές τσίχλες την ημέρα!

Το λάτεξ έχει αντικατασταθεί με συνθετικό καουτσούκ, πολυαιθυλένιο ή οξικό πολυβινύλιο ή πολυισοβουτυλένιο.
Προστίθενται  διάφορα μαλακτικά για να διατηρηθεί η υγρασία, το πιο δημοφιλές μαλακτικό είναι η γλυκερίνη.
9174865
Και η ζαχαρίτσα, για να μην κάνει ‘κακό’ στα δόντια, έχει αντικατασταθεί με διάφορες καρκινογόνες γλυκαντικές ουσίες. Μπορεί να έχει σιρόπι καλαμποκιού (το πιο πιθανό από καλαμποκάκι της Μονσάντο) ακόμα και χυμό τεύτλων. Αλλά οι περισσότερες -αν όχι όλες πλέον- τσίχλες περιέχουν γλυκαντικά όπως ξυλιτόλη, σορβιτόλη, μαννιτόλη και φυσικά… ασπαρτάμη!
Σορβιτόλη, Μαλτιτόλη, φυσικά και τεχνητά αρώματα, καφεΐνη, ξυλιτόλη, Niacinamide, διοξείδιο του τιτανίου, γλυκερίνη, λεκιθίνη σόγιας (άλλο Μονσαντάκι), παντοθενικό ασβέστιο, σουκραλόζη, ταυρίνη, μαλτοδεξτρίνη, εξευγενισμένη βερνίκι, κερί Carnauba, υδροχλωρική πυριδοξίνη, ριβοφλαβίνη, πυριτικό ασβέστιο, κυανοκοβαλαμίνη κλπ καθώς και χρώματα με πολλά Ε…

BlankStamp: Στείλτε ανώνυμα emails από το κανονικό σας λογαριασμό

Η ιστοσελίδα BlankStamp προσφέρει εύκολη αποστολή ανώνυμων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρησιμοποιώντας τον κανονικό σας email λογαριασμό.
email BlankStamp BlankStamp
Αν θελήσετε ποτέ να στείλετε ένα ανώνυμο email και ψάχνετε τρόπο γιαυτό, θα ανακαλύψετε ότι η διαδικασία που απαιτείται μπορεί να είναι λίγο πιο περίπλοκη. Θα μπορούσατε φυσικά να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό email λογαριασμό με ψευδώνυμο, ή ακόμα να χρησιμοποιήσετε προσωρινά ανώνυμα emails που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αλλά αν χρειάζεστε αυτήν την υπηρεσία αραιά και που, τότε η λύση αυτή είναι μάλλον ταλαιπωρία, καθώς είτε θα χρειάζεται να θυμάστε κάποιον extra κωδικό ή το προσωρινό email θα πάψει να υπάρχει κάποια στιγμή.

Ο διανοούμενος Einstein Ένας μοναχικός ταξιδευτής του Σύμπαντος

Ο Albert Einstein (Ulm 14 Μαρτίου 1879 – Princeton 18 Απριλίου 1955), μια από τις πιο δημιουργικές διάνοιες της ανθρώπινης ιστορίας, έμεινε στην ιστορία ως ένας μύθος της επιστήμης αλλά και ως η συνείδηση της επιστήμης χάρη στο βαθύ ανθρωπισμό και τη στράτευσή του υπέρ της ειρήνης, της συναδέλφωσης των λαών, της προάσπισης της ελευθερίας  και τον αγώνα του για την κοινωνική δικαιοσύνη.
Einstein_1921
Θα αρχίσουμε, με ένα κλασικό ερώτημα: Ποιά είναι η θέση του επιστήμονα στην κοινωνική πραγματικότητα της εποχής του; Μέσα στη στρατοκρατική νοοτροπία, που ολοένα αυξάνεται; Στην παραπληροφόρηση του κοινού; Στην φτώχεια και στην πείνα; Στον πόλεμο και στην τρομοκρατία;
Στα πλαίσια αυτά  αναγκαστικά, θα πρέπει να αναφέρουμε τον Albert Einstein, πρώτα σαν διανοούμενο και μετά σαν επιστήμονα. Ή και τα δύο μαζί. Γιατί στη ζωή του δεν ξεχωρίζουν. Είναι αλληλένδετες οι δράσεις του σαν επιστήμονα και σαν σκεπτόμενου άνθρώπου.
Δυστυχώς στην σημερινή εποχή δεν βλέπουμε συχνά Νομπελίστες επιστήμονες να γυρίζουν την υφήλιο με σκοπό την ειρήνη, την συνάδελφωση των λαών και την εξάλειψη της φτώχειας. Σήμερα η μεγάλη μάζα των διανοουμένων στον δυτικό κόσμο είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την εξουσία ή τις επιχειρήσεις. Δεν υπάρχουν πια οι μεγάλοι διανοούμενοι-επιστήμονες που με τις πράξεις τους θα σηκώσουν το βάρος μιας εκστρατείας κατά της ανισότητας ή της ειρήνης. Η περίπτωση όμως του Einstein είναι ξεχωριστή και άξια μίμησης για τους σημερινούς επιστήμονες.

Εγώ «δεν έχω ανάγκη».



Μία φράση που τη συναντάμε συνήθως σε «δυνατούς» ανθρώπους. Όπου μέσα από αυτή τη φράση οι άνθρωποι αναγκάζουν τους εαυτούς τους και τους απαγορεύουν να κλάψουν, να νιώσουν θλίψη, να πουν ότι πόνεσαν. Μία φράση τόσο σκληρή και τόσο άκαρδη. Την οποία δεν έχουμε ιδέα γιατί την βάζουμε μπροστά μας, σαν φράχτη. 



Έτσι υιοθετείται ένας δρόμος που λέγεται, είμαι μόνο αισιόδοξος, τα βλέπω όλα θετικά, σε κάθε τι να βλέπεις την καλή του μεριά.
Η ζωή όμως έχει πολλές πλευρές και από εμάς θέλει την ανάλογη «στολή» κάθε φορά. Όχι δεν εννοώ να πάρουμε την άλλη μεριά, της θλίψης και της στεναχώριας. Αλλά να επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να είναι αυτό που είναι τη στιγμή που χρειάζεται. Δεν χρειάζεται να μάθουμε πως δεν θα δείχνουμε τον πόνο μας, αλλά πως θα τον βλέπουμε, θα τον αναγνωρίζουμε, θα τον βιώνουμε με την στάση που του ανήκει και αν χρειάζεται να δείξουμε «αδυναμία» να το κάνουμε. Αν και τα δάκρυα για να εκδηλωθούν θέλουν δύναμη ψυχής.  

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ



Ο Σιδηροδρομικός σταθμός είναι πίσω εκεί στα δένδρρα. Η Ειδομένη είναι πίσω και δεξιά.

Το προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας έχει γίνει νούμερο 1 στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η τηλεκατευθυνόμενη τηλεόραση μας δείχνει ότι θέλει. Κι επειδή έχω πολλές απορίες και ερωτήματα για όσα συμβαίνουν στη χώρα μου αναρωτιέμαι και γράφω: 
Γιατί όλοι αυτοί οι πρόσφυγες σόνι και καλά τους γίνεται η πλύση εγκεφάλου… ότι όλοι θα πρέπει να έρθουν στην Ευρώπη, τη γη της ευημερίας; 
Μήπως γιατί κάποιοι χρηματοδοτούν εσκεμμένα τους πρόσφυγες και τους μετανάστες αλλά και κάποιους άλλους που ενδεχομένως δεν είναι μετανάστες να έρχονται σε συγκεκριμένο δρομολόγιο …μέσω της Τουρκίας, Ελλάδας κλπ; 
Γιατί λοιπόν δεν προωθούνται στην Σαουδική Αραβία που έχει έτοιμες εγκαταστάσεις ώστε να δέχεται 3 εκατομμύρια ανθρώπους στα ήδη έτοιμα καταλύματα των 100.000 κλιματιζόμενων σκηνών που χρησιμοποιούν αυτοί μια φορά το χρόνο στην πόλη Μίνα για το προσκύνημα της Μέκκας, αν κι αυτοί υποστηρίζουν βέβαια ότι έχουν δεχτεί κόσμο…. και ξαναρωτάω γιατί δεν τους πάνε εκεί; 
Ποιος είναι ο ρόλος της Τουρκίας που χρηματοδοτείται μάλιστα και από Ευρωπαϊκή Ένωση με μεγάλα κονδύλια, όταν η λογική λέγει ότι είναι καλύτερα να διασχίσουν την οδική αρτηρία της Τουρκίας και να φτάσουν στα βόρεια…. στην Ευρωπαική Τουρκία κι από εκεί στη Βουλγαρία και να μην ανακατευτεί καθόλου η Ελλάδα μας…σε αυτό που γίνεται τώρα; 
Γιατί να περνάνε μέσα από την Ελλάδα σόνι και καλά και μάλιστα από την Ειδομένη, όταν η λογική και πάλι λέγει ….ότι είναι πολύ καλύτερα να πάνε την οδική αρτηρία…. από τους Ευζώνους ; 
Μήπως από εκεί ενοχλούνται …..αυτοί που παίζουν καζίνο και τους χαλάμε την ζαριά; (Και θα κάνω μια παρένθεση εδώ μιας και ξέρω πολύ καλά την περιοχή της Ειδομένης, κι εάν δεν την πρόβαλαν τόσο πολύ τα κανάλια ….ούτε που θα ξέρατε καν …που θα ήταν αυτή η Ειδομένη…. η οποία είναι μια παραμεθόρια περιοχή εγκαταλειμμένη…. όπου περνάει ο Αξιός ποταμός από δίπλα και από την απέναντι πλευρά και δεξιά του χάρτη είναι οι Εύζωνοι, η άλλη οδική έξοδος προς την Ευρώπη. 

Βάζει παγάκια στο στεγνωτήριο- Ο λόγος είναι καταπληκτικός και θα σας αρέσει

Πολύ λίγες γυναίκες απολαμβάνουν το σιδέρωμα. Για τους υπόλοιπους από εμάς, είναι η πιο βαρετή δραστηριότητα του νοικοκυριού. Αλλά, τα ζαρωμένα φορέματα είναι ακόμα χειρότερα, ειδικά αν είστε αργοπορημένοι.
she-βάζει-παγάκια-in-the-στεγνωτήριο-ο-λόγος-γιατί-είναι-εκπληκτικό-και-σας-θα-αγάπη-it
Έχουμε κάποια καλά νέα για όλες τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Ένα απλό τέχνασμα που θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο, προσπάθεια και νεύρα! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ''πετάξετε'' αρκετά παγάκια μέσα στο στεγνωτήριο. Θα γλιτώσετε από το σίδερο, και αυτό το εύχρηστο τέχνασμα θα αφαιρέσει όλες τις ζαρωματιές.
Αναρωτιέστε πώς είναι αυτό δυνατόν;
Τα παγάκια και το στεγνωτήριο ταιριάζουν απόλυτα. Τοποθετήστε τα ζαρωμένα ρούχα σας στο στεγνωτήριο, και ρίξτε μέσα μερικά παγάκια. Ρυθμίστε το μηχάνημα σε υψηλά επίπεδα, και αφήστε το να λειτουργήσει για 5 λεπτά. Βγάλτε τα φορέματα και τα πουκάμισα σας έξω, και μπορείτε να τα φορέσετε αμέσως!
Αυτό το εύχρηστο τέχνασμα θα σας βοηθήσει να διώξετε τις ζαρωματιές από τα πάντα.
Λειτουργεί τέλεια για ένα ζευγάρι πουκάμισα, ή για το αγαπημένο σας πουκάμισο και ένα παντελόνι. Να είστε προσεκτικοί, δεν πρέπει να γεμίσετε το στεγνωτήριο σας στο μέγιστο!
Πάντα να χρησιμοποιείτε 2-3 παγάκια, ανεξάρτητα από το μέγεθος του στεγνωτηρίου σας. Θα λιώσουν κάτω από τη θερμότητα και τον ατμό και θα εξομαλύνουν όλες τις ζαρωματιές.

Αυξημένα τριγλυκερίδια; 14 τρόποι να τα μειώσετε

Αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορούν να οδηγήσουν σε φραγμένες αρτηρίες και πιθανόν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Υπάρχουν όμως τρόποι να τα μειώσετε.


Αυξημένα τριγλυκερίδια; 14 τρόποι να τα μειώσετε

Ενδεχομένως πήρατε ορισμένα επιπλέον κιλά και στο τσεκ απ ανακαλύψατε ότι έχετε υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Τα συγκεκριμένα λιπίδια είναι σημαντική πηγή ενέργειας στον οργανισμό σας αλλά σε υψηλά επίπεδα μπορούν να πληγώσουν την καρδιά σας.
Όπως με τη χοληστερόλη, προβλήματα με τα τριγλυκερίδια μπορούν να οδηγήσουν σε φραγμένες αρτηρίες και πιθανόν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Υπάρχουν όμως τρόποι να τα μειώσετε.

Κοιτάξτε πώς τρώτε

Αν τρώτε συχνά περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίτε τα τριγλυκερίδια μπορεί να αρχίσουν να αυξάνονται.
Οι χειρότερες τροφές είναι αυτές που περιέχουν ζάχαρη και τροφές με πολλά κορεσμένα λιπαρά, όπως το γάλα με πλήρη λιπαρά και το κόκκινο κρέας.

Πείτε όχι στη ζάχαρη

Αν έχετε υψηλά τριγλυκερίδια ελέγξτε την τάση σας για γλυκά. Απλά σάκχαρα, ιδιαίτερα η φρουκτόζη αυξάνουν τα τριγλυκερίδια. Προσέξτε τροφές που παρασκευάζονται με επιπλέον σάκχαρα, όπως αναψυκτικά, γλυκά, δημητριακά πρωινού, γιαούρτι με γεύση και παγωτό.

Ανακαλύψτε την κρυμμένη ζάχαρη

Μάθετε να εντοπίζετε την κρυμμένη ζάχαρη στις ετικέτες. Στις λέξεις που θα ψάξετε περιλαμβάνονται η καφέ ζάχαρη, η φρουκτόζη, η λακτόζη, η γλυκόζη και το μέλι.

ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΦΤΕΡΝΑ


Tip στα γρήγορα.
«Αν συχνά νιώθεις έναν ενοχλητικό πόνο στη φτέρνα, ίσως υποφέρεις από πελματιαία απονευρωσίτιδα, δηλαδή μια φλεγμονώδη κατάσταση που προέρχεται από την υπερβολική καταπόνηση» λέει ο Michael Skovdal, ορθοπαιδικός στο πανεπιστήμιο Ααλμποργκ στη Δανία. Σε έρευνα που διεξήγαγε ο ίδιος, όσοι έκαναν ανυψώσεις ποδιών αργά κρατώντας βάρος ένιωθαν μεγαλύτερη ανακούφιση σε σχέση με εκείνους που έκαναν απλές διατάσεις.
Η Λύση

Ποιες τροφές τονώνουν τον εγκέφαλο;


Ο ανθρώπινος εγκέφαλος απαρτίζεται από αμέτρητα εγκεφαλικά κύτταρα, των οποίων ο ρυθμός αποδόμησης αυξάνεται με την υπερβολική πρόσληψη γλυκόζης, την αυξημένη χοληστερίνη αίματος και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Γράφει: Δημητρούλης Εμμανουήλ MSc
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος



Τα εγκεφαλικά κύτταρα σε αντίθεση με άλλα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού έχουν χαμηλό ρυθμό σύνθεσης με αποτέλεσμα τα νεκρά εγκεφαλικά-νευρικά κύτταρα να αντικαθίστανται με δυσκολία.
Η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι χρόνιες παθήσεις οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο μεγάλης απώλειας εγκεφαλικών κυττάρων. Επιπλέον, όταν η κυκλοφορία του αίματος διαμέσου των φλεβών και των αρτηριών δεν γίνεται σωστά στον ανθρώπινο οργανισμό, ο κίνδυνος για εγκεφαλικές βλάβες, απώλεια μνήμης και χρόνιες εγκεφαλικές παθήσεις όπως η νόσος Alzheimer αυξάνεται.
Γι αυτό το λόγο, άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας πρέπει να ενθαρύνονται να υιοθετούν υγιεινό πρότυπο διατροφής και τακτική φυσική δραστηριότητα.
Οι βασικότερες γενικές διατροφικές συστάσεις για καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία είναι οι ακόλουθες:

Γιατί ο κύκνος δεν θα γίνει ποτέ λύκος ή πρόβατο

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΩΣΤΑΚΗ


Σήμερα είχα μια μικρή έκπληξη ανοίγοντας τον λογαριασμό μου στο Linkedin .

Το συγκεκριμένο σαιτ είχε μπλοκάρει προσωρινά την εφαρμογή αποστολής προσκλήσεων ,απλά δεσμεύοντας με να χρησιμοποιήσω το email των παραληπτών.

Καλά μέχρι εδω ,γιατί απλούστατα το εν λόγω μπλοκάρισμα έσβησε με ενα κλίκ πάνω στην ένδειξη οτι γνωρίζω τους κανονισμούς του Linkedin.

Είναι φυσικό για ένα σαιτ κοινωνικής δικτύωσης να προστατεύει τα μέλη του απο παρείσακτους ή εισβολείς!

Ήδη εχω δραστηριοποιηθεί αρκετά σε αυτούς τους χώρους ,για να γνωρίζω πως λειτουργούν,αλλά το ίδιο καλά για να γνωρίζω και πως αντιδρούν οι άνθρωποι απέναντι σε κάτι νεο και διαφορετικό.

Βέβαια η δημιουργικότητα δεν είναι κάτι νεο στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Δημιουργοί άνθρωποι πάντα υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν .


Όταν όλοι λειτουργούν σαν πρόβατα ή σαν λύκοι , το να είσαι κύκνος στην γαλάζια λίμνη ε...είναι κάτι διαφορετικό .

Για ποιό λόγο;



Μα φυσικά ένας λευκός κύκνος μπορεί να κολυμπά στα καθαρά, βαθειά νερά της λίμνης, να κοιμάται στις δροσερές φυλλωσιές ,να πετάει ψηλά
 πάνω απο τις στάνες και τα οχυρά των λύκων και να τους βγάζει την γλώσσα περιπαιχτικά (αν και δεν χρειάζεται...).

Ένας κύκνος θα ζευγαρώσει  με έναν κύκνο (εστω και αν είναι μαύρος ) ,αλλά θα διατηρήσει την διαφορετικότητα του μέσα στην ζούγκλα .

Ο κύκνος θα παραμείνει κύκνος, ενω τα πρόβατα οταν δούνε εξουσία,ως συνήθως μετατρέπονται σε  λύκους ,ενω οι λύκοι όταν δεν έχουν τι να φάνε δηλ. τα πρόβατα,τρώνε ο ένας τον άλλον.

Μιας και ζω χρόνια ανάμεσα σε πρόβατα που βελάζουν μπεεε, και λύκους που λειτουργούν κατά βάθος σαν πρόβατα,αλλά επειδή ούτε στην στάνη ,ούτε και στα λημέρια των λύκων  μπήκα,αποφάσισα να μείνω κύκνος, και ας με κοροϊδευαν (και συνεχίζουν να κοροϊδεύουν ) οι άλλοι σαν ασχημόπαπο .

Να έχετε τον νου σας, γιατί αν…




Αγανάκτησε η αγανάκτηση και έφυγε. Και χάσαμε την νηφαλιότητα, την ηρεμία (ψυχής), την αταραξία, την χαρά.

Θύμωσε ο θυμός και έφυγε. Και χάσαμε το λόγο, το λογισμό μας, την γαλήνευση, το μέρωμα, την αταραξία, την ψυχραιμία, την στωικότητα, την πραότητα.

Θλίφτηκε η θλίψη και έφυγε. Και χάσαμε την χαρά, την αγαλλίαση, τον ενθουσιασμό, το κέφι, την γιορτή. 

Ανυπάκουσε η ανυπακοή και έφυγε. Και χάσαμε την υπακοή, την ευπείθεια, την πειθαρχικότητα.

Ανυπομόνησε η ανυπομονησία και έφυγε. Και χάσαμε την υπομονή, την καρτερικότητα, την στωικότητα, την απάθεια, την εγκαρτέρηση.

Ασθένησε η ασθένεια και έφυγε. Και χάσαμε το σθένος, την ισχύ, την δύναμη, την υγεία, την ευεξία, την ευρωστία, τη ρώμη, το σφρίγος, την ανάρρωση, την γιατρειά, την ανοσία.

Συγχύστηκε η σύγχυση και έφυγε. Και χάσαμε την διάκριση, την αντιδιαστολή, το ξεκαθάρισμα, την τακτοποίηση, την αταραξία, την ηρεμία, την ψυχραιμία, την στωικότητα, την πνευματική διαύγεια.

Ασυνειδητοποίησε η ασυνειδησία και έφυγε. Και χάσαμε την συνείδηση, την ευαισθησία, το δίκαιο, την ηθική, την τιμιότητα.

ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΣΜΑΡΑΓΔΙΑ

«Η ζωή δεν είναι ζήτημα χιλιομέτρων αλλά δευτερολέπτων».
Rose Kennedy

Όταν ο Τζέφ και εγώ παντρευόμασταν, ένα συννεφιασμένο Σάββατο πριν από 16 χρόνια, δεν είχε περάσει καθόλου από το μυαλό μας ότι θα ερχόταν μια μέρα που εκείνο το Σάββατο θα έμοιαζε πολύ μακρινό. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα, έχουμε ζήσει σε οχτώ διαφορετικές πόλεις και αποκτήσαμε τρία παιδιά. Βρισκόμαστε στο τρίτο μπουκάλι σάλτσας Ταμπάσκο και μόλις έσκισα το τελευταίο από τα σεντόνια που μας είχαν κάνει δώρο στο γάμο μας για να φτιάξω πανιά για το καθάρισμα. Δυστυχώς τα περισσότερα από τα απαίσια έπιπλα, χρώματος μπεζ που είχαμε τότε αγοράσει, ζούσαν ακόμα. Το νυφικό μου κρέμεται στο βάθος της ντουλάπας μου. Μπορώ ακόμα να το κουμπώσω (αρκεί να μην είμαι μέσα). Έχουμε αλλάξει τέσσερα αυτοκίνητα (κανένα καινούριο) και στη σχέση μας ζήσαμε πολλά σκαμπανεβάσματα.

Μια μέρα είναι πιο έντονη στις αναμνήσεις μου. Ζούσαμε μακριά, ανατολικά, και είχαν έρθει να μας επισκεφτούν οι δικοί μου. Επειδή ήμασταν απένταροι και εξουθενωμένοι νέοι γονείς, ο μπαμπάς και η μαμά μας πρόσφεραν τα έξοδα παραμονής μιας εβδομάδας σε ένα παραλιακό σπίτι στην ακτή του Τζέρσι. Η προσφορά έπεσε βαριά στον εγωισμό του Τζέφ, εγώ ήμουν σε έξαλλη κατάσταση και έτσι με αφορμή μια παρτίδα Μονόπολη, καβγαδίσαμε άγρια. Βγήκε έξω από το σπίτι και διέσχισε την παραλία. Δυο ώρες μετά, ενώ εγώ τον περίμενα στην παραλία, εμφανίστηκε από τον Ατλαντικό άσχημα ηλιοκαμένος, κουβαλώντας ένα στρώμα θαλάσσης.

«Που είναι η βέρα σου;» τον ρώτησα.

Κούλουμα!


Με την ονομασία Κούλουμα αναφερόμαστε στον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας κατά τον οποίο γιορτάζονται τα μεθεόρτια της Αποκριάς και εγκαινιάζεται η περίοδος της Σαρακοστής.
 Αποτελεί θρησκευτική πανελλήνια γιορτή με καταβολές από την αρχαία Αθήνα, κατά άλλους από το Βυζάντιο. 
Πρόκειται για υπαίθρια πανηγυρική γιορτή κατά τη διάρκεια της οποίας καταναλώνονται άζυμος άρτος (λαγάνα) και νηστίσιμα εδέσματα.
Για την προέλευση της ονομασίας "Κούλουμα" δίδονται διαφορετικές εκδοχές. Κάποιοι από τους ιστορικούς θεωρούν πως η λέξη προέκυψε από τη λατινική λέξη cumulus που σημαίνει πληθώρα αγαθών ή επίλογος, επειδή με αυτήν τερματίζεται η αποκριά.

ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΑΝ ΠΩΣ Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΕΔΗ!


Lesley B. Cormack

Στον χριστιανικό κόσμο, το μεγαλύτερο μέρος τούτης της μακριάς περιόδου [από τον Πτολεμαίο στον Κοπέρνικο] αναλώθηκε σε διαμάχες σχετικά με τη φύση του Θεού, και σε αγώνες για την εκκλησιαστική εξουσία. Η αυθεντία των Πατέρων, και η δεσπόζουσα πίστη ότι οι Γραφές περιέχουν το άθροισμα σύνολων των γνώσεων, αποθάρρυνε κάθε έρευνα της Φύσης … Αυτή η αδιαφορία συνεχίστηκε έως το τέλος του δεκάτου πέμπτου αιώνα. Ακόμα και τότε δεν υπήρχε επιστημονικό δέλεαρ. Τα κίνητρα που ώθησαν τα πράγματα ήσαν εντελώς διαφορετικού είδους. Ξεκίνησαν από εμπορικές έριδες, και το ζήτημα του σχήματος της γης διευθετήθηκε τελικά από τρεις θαλασσοπόρους, τον Κολόμβο, τον Ντα Γκάμα, και πάνω από όλους, τον Φερδινάνδο Μαγγελάνο.
John William Draper,
History of the Conflict between Religion and Science (1874)...


Με την παρακμή της Ρώμης και την έλευση των Σκοτεινών Χρόνων, η γεωγραφία ως επιστήμη βυθίστηκε σε χειμερία νάρκη, από την οποία η πρώιμη Εκκλησία λίγα έκανε για να τη βγάλει … Οι αυστηρές ερμηνείες της Βίβλου συν η άκαμπτη πατερική μισαλλοδοξία κατέληξαν στη θεωρία της επίπεδης γης με κέντρο της την Ιερουσαλήμ, και κάπου ψηλά στη χώρα να απλώνεται ο Κήπος της Εδέμ, από τον οποίο κυλούσαν οι τέσσερις Ποταμοί του Παραδείσου.
Boise Penrose,
Travel and Discovery in the Renaissance (1955)

Ένα φαινόμενο αμνησίας των λογίων σε όλη την Ευρώπη … μόλυνε την ήπειρο από το 300 έως τουλάχιστον το 1300 μ.Χ. Στη διάρκεια εκείνων των αιώνων, η χριστιανική πίστη και το χριστιανικό δόγμα καταπίεσαν τη χρήσιμη εικόνα του κόσμου που αργά, τόσο επώδυνα, και τόσο ευσυνείδητα φιλοτέχνησαν οι αρχαίοι γεωγράφοι.
Daniel J. Boorstin
The Discovers (1983) [1]

Στον Μεσαίωνα πίστευαν άραγε οι άνθρωποι ότι ο κόσμος είναι επίπεδος;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα