Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Οι άνθρωποι γίνονται γελοίοι μόνον όταν θέλουν να παραστήσουν κάτι που δεν είναι

post-273

Οι άνθρωποι γίνονται γελοίοι μόνον όταν θέλουν να παραστήσουν κάτι που δεν είναι. Όσο αρκούνται στο να είναι ο εαυτός τους και δεν ξεπερνούν τα όρια που τους θέτει η κατάστασή τους, ο φτωχός, ο αμαθής, ο χωρικός, ο γέρος και ο άρρωστος δεν είναι ποτέ γελοίοι` γελοίοι γίνονται μόλις ο γέρος θελήσει να φανεί νέος, ο άρρωστος υγιής, ο φτωχός πλούσιος και ο αμαθής πάει να παίξει τον πολυμαθή ή ο επαρχιώτης τον πρωτευουσιάνο. Οποιαδήποτε σωματική δυσμορφία, όσο έντονη κι αν είναι, προκαλεί το πολύ πολύ ένα ελαφρό χαμόγελο αν εκείνος που πάσχει απ’ αυτήν δεν προσπαθεί να την κρύψει. Δεν είναι τα ίδια τα ελαττώματά μας γελοία, αλλά η προσπάθειά μας να τα κρύψουμε και να προσποιηθούμε ότι έχουμε απαλλαγεί απ’ αυτά.
Αν, για να γίνουμε πιο αγαπητοί, προσποιούμαστε ότι έχουμε άλλο χαρακτήρα απ’ ό, τι στην πραγματικότητα, κάνουμε πολύ μεγάλο λάθος. Κι αυτό γιατί δε θα μπορέσουμε να αντέξουμε μια τέτοια προσπάθεια για πολύ καιρό, χωρίς να φανερωθεί στα μάτια όλων και να γίνει σαφής η αντίθεση ανάμεσα στον προσποιητό και τον αληθινό μας χαρακτήρα` εν συνεχεία, παρατηρούμε διαρκώς τον πραγματικό άνθρωπο και μας φαίνεται ακόμη πιο δυσάρεστος απ’ ό, τι αν παρουσιαζόταν με ειλικρίνεια. Ακόμη και ο πιο κακός χαρακτήρας έχει μια καλή πλευρά, η οποία, αν είναι αυθεντική, αξίζει να φανερωθεί με την πρώτη ευκαιρία και οπωσδήποτε θ’ αρέσει περισσότερο από οποιαδήποτε ψεύτικη ιδιότητα.

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Ο ΠΙΟ ΚΟΝΤΙΝΟΣ ΣΤΗ ΓΗ, ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΦΩΤΕΙΝΟΣ, ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

Μετά τη διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο, προ ημερών, έρχεται η σειρά του ‘Αρη να δώσει τη δική του «παράσταση». Σε πρώτη φάση, την Κυριακή 22 Μαΐου, ο γειτονικός πλανήτης, η Γη και ο Ήλιος θα ευθυγραμμισθούν, με το μητρικό μας άστρο και τον ‘Αρη να βρίσκονται ακριβώς σε αντιδιαμετρική θέση σε σχέση με τη Γη – η λεγόμενη «αντίθεση» στην αστρονομία – κάτι που συμβαίνει κάθε περίπου 780 μέρες (η προηγούμενη φορά ήταν τον Απρίλιο 2014). H ευθυγράμμιση αυτή θα συμβεί, όταν ο Άρης θα απέχει 76,28 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.
Mars_Hubble
Έπειτα από μία εβδομάδα, τη Δευτέρα 30 Μαΐου, καθώς ο ‘Αρης πλησιάζει συνεχώς τον πλανήτη μας, θα βρεθεί στο κοντινότερο σημείο του από τη Γη εδώ και περίπου 11 χρόνια, σε απόσταση 75,3 εκατ. χιλιομέτρων. Αυτό θα τον κάνει να φαίνεται μεγαλύτερος και φωτεινότερος από ό,τι συνήθως, καθώς ο Ήλιος θα τον φωτίζει «καταπρόσωπο».

7 πράγματα για να καλλιεργήσετε αυτοπεποίθηση στο παιδί σας

Επειδή όλοι πρέπει να πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις δυνάμεις μας και ειδικά τα παιδιά!


Δρ. Λίζα Βάρβογλη's photo.



1. Πώς ήταν η μέρα σου σήμερα; Έλα να κουβεντιάσουμε…
2. Αυτή την εβδομάδα βάλε έναν στόχο: να μάθεις να… (δένεις τα κορδόνια σου, να γράψεις μία έκθεση, να μάθεις τους πίνακες του πολλαπλασιασμού, κλπ)
3. Πες μου ένα όμορφο πράγμα που έγινε μέσα στη μέρα σου
4. Καταλαβαίνω ότι δε σου άρεσε αυτό που έγινε, αλλά να θυμάσαι ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας

ΧΙΛΙΕΣ ΑΨΙΔΕΣ σε ΧΙΛΙΑ ΣΗΜΕΙΑ – Τι ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ; (video)

Αψίδα - Παλμύρα
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Οι άνθρωποι(;) που θέλουν να διοικούν και να εξουσιάζουν τον πλανήτη, συχνά σχεδιάζουν και προετοιμάζουν τον τρόπο που θα καταφέρουν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Τώρα, στήνεται αυτό που είχε ήδη προαναγγελθεί…
Μερικές φορές κάποια πράγματα μοιάζουν απίστευτα. Συνήθως, μόνο μετά από χρόνια μπορείς να βεβαιωθείς ότι μία θεωρία συνωμοσίας ήταν ένα προμελετημένο σχέδιο…
Όταν πρωτοβγήκε πρόεδρος των ΗΠΑ ο πατέρας Τζορτζ Μπους, αναφέρθηκε σε ¨»μία φώτιση 1000 Σημείων Φωτός»…
Πολύ αναρωτήθηκαν τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό. Όμως, περίπου 26 χρόνια μετά, ενδεχομένως, είμαστε σε θέση να καταλάβουμε.
Μετά τις καταστροφές στην Παλμύρα -και ειδικότερα της αψίδας- άρχισαν να ανεγείρονται και να σχεδιάζονται ανεγέρσεις αψίδων σε χίλια σημεία στον πλανήτη…
Στην Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, στην Πλατεία Τραφάλγκαρ, έχουν ήδη στηθεί αψίδες και φωτίζονται με παράδοξα χρώματα διόλου ελκυστικά προς την ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία…
Κάποιοι είδαν, κατέγραψαν και μίλησαν για παρουσία πνευμάτων ή δαιμόνων…
Γκρέμισαν το παλιό για να έχουν αφορμή να στήσουν το καινούργιο όπως τους βολεύει; Μήπως οι αψίδες αυτές θα αποτελούν στο μέλλον πύλες σε χίλια σημεία; Ένα είδος πολλαπλού staragate παντού;

Ιδανική ή δανεική πραγματικότητα ?


Μάλλον γίνεται το δεύτερο με μεγάλη επιτυχία. Μάλλον τη δανεική πραγματικότητα ζούμε. Αφού έχουμε δανειστεί μοτίβα και στερεότυπα που οδηγούν στον πόνο, σε μάχες και σε απώλειες.
Ο ρυθμός που κάθε ένας από εμάς ζει τη ζωή του βασίζεται στην αγωνία και στο άγχος. Οπότε με αυτόν τον τρόπο είμαστε πάντα μαγκωμένοι και μουδιασμένοι.


Περπατάμε λοιπόν σε μία λεωφόρο επειδή μοιάζει μεγάλη και σίγουρη, που όμως αυτή η λεωφόρος από ότι βλέπουμε, μας οδηγεί πάντα σε απώλειες.
Δίπλα στην λεωφόρο υπάρχει ένα μονοπάτι που λέγεται Πνευματική Ανάπτυξη, που όμως επειδή είναι μικρό και μοιάζει δυσκολότερο από την λεωφόρο δεν θα το επιλέξουμε ή θα το επιλέξουμε για λίγο και κάτω από προϋποθέσεις. Κάνουμε δηλαδή όπως όταν επιλέξουμε να πάμε στην εξοχή. Θα πάμε κάτω από κάποιες προϋποθέσεις στην εξοχή. Είτε ως περίπατο, είτε ως διακοπές. Η λεωφόρος που περπατάμε σε όλη μας τη μέρα και όλη μας τη ζωή, είναι γεμάτη από θόρυβο, μάχες, φθορές, έχθρα και όλα αυτά μεταφέρονται μέσα στο σώμα μας.

Δύο φαντάσματα πάνω από την Ευρώπη


Γράφει ο Γιώργος Στάμκος
 

Δύο φαντάσματα πλανιούνται πάνω από την Ευρώπη. Το ένα είναι το ξεθωριασμένο φάντασμα του κομμουνισμού, και το άλλο το νεκραναστημένο φάντασμα του φασισμού. Ειδικά για το τελευταίο υπάρχει γόνιμο έδαφος σχεδόν παντού στην Ευρώπη για ν’ αναπτυχθεί και να γίνει και πάλι απειλητικό.

adbusters_122_taiwan_S
Σε όλη την Ευρώπη, από τις παρυφές της Ρωσίας μέχρι την καρδιά του Δυτικού πολιτισμού, το κτήνος του νεοφασισμού και της ακροδεξιάς δυναμώνει μέρα με την ημέρα. Για παράδειγμα οι Αυστριακοί σε λίγες μέρες θα αποφασίσουν αν θα έχουν ή όχι τον πρώτο ακροδεξιό πρόεδρο στη μεταπολεμική ιστορίας της Ευρώπης.
Εκμεταλλευόμενος την οικονομική, μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, αλλά και τη γενικότερη “κρίση ταυτότητας” της σημερινής Ευρώπης, που φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τις αξίες της και να έχει παραδοθεί αμαχητί στις δυνάμεις του Νεοφιλελευθερισμού και του Τουρμποκαπιταλισμού, ο Νεοφασισμός, με τη χυδαία και μισαλλόδοξη προπαγάνδα του, την τάση του να επινοεί διαρκώς “εχθρούς” και αποδιοπομπαίους τράγους, κερδίζει παντού φτηνούς πολιτικούς πόντους, προτείνοντας απλά την εθνική αναδίπλωση και την επιστροφή στους εθνικούς εγωισμούς.

Η γενετική ομοιότητα με τους μπαμπάδες μας

Μπορεί εξωτερικά να μοιάζουμε περισσότερο με τις μαμάδες μας, αλλά τα γονίδιά μας έχουν περισσότερα κοινά με την πατρική γραμμή.  Σύμφωνα με τη μελέτη οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, παρόλο που κληρονομούμε ίσες ποσότητες γενετικού υλικού από τους γονείς μας, στην ουσία, αυτό που έχουμε κληρονομήσει από τον μπαμπά μας είναι πιο εύκολο να εκφραστεί στο DNA μας.
Father Daughter
Για παράδειγμα, αν έχουμε κληρονομήσει το γονίδιο για κάποια ασθένεια από τη μητέρα μας, τότε αυτό είναι πιθανότερο να μην μπορεί να εκφραστεί τόσο έντονα, όπως θα εκφραζόταν αν το είχαμε κληρονομήσει από τον πατέρα μας.

ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ: ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ



Ζούμε σ’ έναν πολιτισμό που κυριαρχείται από δύο μεγάλες δυνάμεις: την τεχνική και την πολιτική. Κάθε μέλος τής μοντέρνας κοινωνίας έχει δύο κύρια ιδανικά: τη βιοτική ευημερία και την ατομική ελευθερία. Μια κοινωνία ονομάζεται «πολιτισμένη», «ανεπτυγμένη», «εξευρωπαϊσμένη» και εκσυγχρονισμένη μόνο αν έχει (και μάλιστα στο βαθμό που έχει) πραγματώσει αυτό το δίδυμο ίνδαλμα τού μοντέρνου ανθρώπου: ευημερία και ελευθερία...

Γι’ αυτό άλλωστε τα πολιτικά προγράμματα όλων των ιδεολογιών επικεντρώνουν τις επαγγελίες τους σε αυτό το δίπτυχο αγαθό. Επειδή η τεχνική με την επιστήμη στοχεύει στην ευημερία και η πολιτική ιδεολογία αποσκοπεί στην ελευθερία, έπεται φυσιολογικά πια η προτεραιότητά τους, ίσως κι η αποκλειστικότητά τους μέσα στο κοινωνικό σύνολο όπως επίσης στην αυτοσυνειδησία κάθε ανθρώπου των μοντέρνων καιρών μας.
Αυτή η πραγματικότητα έχει ορισμένες συνέπειες. Πρώτα και κύρια εκτιμάται μόνο ό,τι είναι χρήσιμο για τη βιοτική ευημερία, δηλαδή το χρήμα, μια και αυτό πια έγινε το μόνο μέτρο υπολογισμού τής ευημερίας, άρα τής ευτυχίας! Καθετί που αποφέρει χρήματα καταξιώνεται. Οτιδήποτε δεν χρηματίζεται, απαξιώνεται.
Η πολιτική, η τεχνική, η επιστήμη (και μάλιστα η θετική επιστήμη, από τη φυσικομαθηματική, πολυτεχνική μέχρι την ιατρική και την οικονομική – επιχειρηματική με παρακλάδι τη νομική) έχουν την πρώτη προτεραιότητα, αφού αποφέρουν χρήματα, δηλαδή ευημερία, άρα ευτυχία (!). Η τέχνη, η φιλοσοφία, η θεολογία, που δεν χρηματίζονται, είναι πια … τιμωρημένες να «φυτοζωούν» και να λιμοκτονούν στο περιθώριο τής τεχνοκρατίας και του οικονομισμού, που διακρίνουν τον μοντέρνο κόσμο.

Καταστροφολογία στη σκέψη: Πως μας αποδιοργανώνει τη ζωή


man-anxiety
Είναι γνωστό πως ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε, ερμηνεύουμε και αναλύουμε τις καταστάσεις γύρω μας, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα των διαπροσωπικών μας σχέσεων αλλά και της ζωής μας γενικότερα. Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε την καταστροφολογία ως μοτίβο σκέψης.
Η καταστροφολογία είναι μια από τις γνωστικές διαστρεβλώσεις (οι οποίες μελετήθηκαν εκτενώς από τον ψυχιάτρους και θεμελιωτές της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας  AaronTBeck και DavidDBerns). Το χαρακτηριστικό της καταστροφολογικής σκέψης είναι η τάση να προβλέπουμε και να περιμένουμε πάντα την χειρότερη δυνατή εξέλιξη. Τα άτομα, στην σκέψη των οποίων κυριαρχεί αυτό το μοτίβο, θεωρούν περισσότερο πιθανή μια αρνητική έκβαση των καταστάσεων παρά μια θετική, με αποτέλεσμα να κατακλύζονται διαρκώς από αρνητικά συναισθήματα και άγχος.
Οι «καταστροφολόγοι» θεωρούν πως δεν πάσχει ο τρόπος σκέψης τους καθώς αυτό που περιμένουν ως αποτέλεσμα είναι ρεαλιστικά πιθανό να συμβεί. Το λάθος στο οποίο εμπίπτουν όμως είναι πως υποτιμούν ή δεν πιστεύουν πως μια θετική ή και ουδέτερη εξέλιξη είναι εξίσου ή και πιθανότερη.

Πανσέληνος στον Τοξότη: Νιώθεις και είσαι μοναδικός

Πανσέληνος στον Τοξότη: Νιώθεις και είσαι μοναδικός
Η Πανσέληνος του Μαΐου λαμβάνει χώρα στις 22 του μήνα και στην 1η μοίρα και 14 λεπτά του άξονα Διδύμου-Τοξότη (Σελήνη στον Τοξότη, Ήλιος στους Διδύμους). Ολοκληρώνεται στις 00:14 και ο χάρτης που καταστρώνεται για την Ελλάδα είναι ο παρακάτω. 

Σε επηρεάζει; 

Από την Πανσέληνο του Μάη επηρεάζεται ο μεταβλητός σταυρός (Δίδυμος-Παρθένος-Τοξότης και Ιχθύες) και συγκεκριμένα οι γεννημένοι από 19-23/2, από 21-25/5, από 23-27/8 και από 23-27/11, αλλά και όσοι έχουν πλανήτες στις πρώτες τέσσερις μοίρες των μεταβλητών ζωδίων. Από αντισκιά επηρεάζονται οι γεννημένοι στις 19/1 και στις 21/7 ή όσοι έχουν πλανήτη στην 28η μοίρα του άξονα Καρκίνου-Αιγόκερω. Μπορείς να συμβουλευτείς τον αστρολογικό χάρτη σου για να δεις αν ανήκεις στις παραπάνω κατηγορίες.   


Στα μισά του κύκλου 
Δεν ξεχνάς ότι κάθε Πανσέληνος κορυφώνει τα γεγονότα και κάνει εμφανή την ενέργεια της νέας Σελήνης που προηγήθηκε και η ενέργεια του φαινομένου πάντα εστιάζει την προσοχή μας στις σχέσεις κάθε είδους. Η συγκεκριμένη Πανσέληνος είναι εξέλιξη του σεληνιακού κύκλου που άρχισε με την νέα Σελήνη στις 6 του μήνα. Σχέδια που άρχισαν πριν δύο εβδομάδες και καταστάσεις που ξεκίνησαν τότε, τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουν, να βελτιωθούν ή και να ολοκληρωθούν φέρνοντας αποτελέσματα. Η επιρροή της Πανσελήνου διαρκεί δύο εβδομάδες, μέχρι την επόμενη νέα Σελήνη. 

ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΤΟΥ MR. BEAN

Ήρθε η ώρα να καταλάβεις ότι τα φασόλια τρώγονται καλύτερα για πρωινό


 Υλικά:  
1 κονσέρβα (450 γραμμ.) ολόκληρες καθαρισμένες ντομάτες με το χυμό τους
1/2 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι   
1 σκελίδα σκόρδο 
1 κ.σ. τσίλι  
Χυμός από 1 λάιμ  
1/4 του φλιτζανιού κλαδάκια από φρέσκο κολίανδρο 
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
1 κονσέρβα (430 γραμμ.) φασόλια (χωρίς νερό) με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο 
1 πρέζα κύμινο 
8 μεγάλα αυγά 
8 τορτίγια από καλαμπόκι 
Πώς θα το φτιάξεις 

Τα πάντα ξεκινούν από το μυαλό



«Η φαντασία είναι πιο σημαντική από την γνώση. Η γνώση είναι περιορισμένη. Η φαντασία περικλείει τον κόσμο» - Albert Einstein 

Αν αισθάνεστε ότι έχετε κολλήσει στην ζωή η δεν είστε ευτυχισμένοι με τις καταστάσεις στις οποίες βάζετε τον εαυτό σας, ρίξτε μια δεύτερη ματιά στις σκέψεις σας. Επιτρέπετε στην φαντασία σας να σας οδηγήσει στα πράγματα που θέλετε; Η φαντασία σας είναι το πρώτο μέρος όπου πραγματοποιείτε τις πιο βαθιές επιθυμίες σας. Αν μπορείτε να φανταστείτε αυτό που θέλετε, μπορείτε να το έχετε. Με τα λόγια του Wayne Dyer:

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε κάποια από τα παραστρατήματα της Φαντασίας που θα σας εμποδίσουν να πραγματοποιήσετε τις μοναδικές επιθυμίες σας. Θυμηθείτε ότι η φαντασία σας είναι δική σας και μόνον δική σας. Έχετε την έμφυτη ικανότητα να την χρησιμοποιήσετε με όποιον τρόπο επιλέξετε. Κανείς άλλος δεν είναι υπεύθυνος για την φαντασία σας. Οτιδήποτε τοποθετηθεί στην φαντασία σας και μείνει εκεί γίνεται κυριολεκτικά η πραγματικότητα σας.

Ο Νίκος Καζαντζάκης τονίζει την ιδέα αυτή βάζοντας τα παρακάτω λόγια στον φαντασιόπληκτο πρωταγωνιστή του Ζορμπά, ο οποίος πάντα έζησε την ζωή του στο έπακρο: «Πιστεύοντας με πάθος σε κάτι που δεν υπάρχει ακόμα, το δημιουργούμε. Ανύπαρκτο είναι οτιδήποτε δεν έχουμε επιθυμήσει ποτέ αρκετά». Αυτή είναι η δύναμη της φαντασίας σας όταν αυτό που επιθυμείτε φαντασιώνεται επαρκώς ώστε να το κάνει την πραγματικότητα σας. Μην υποβαθμίζετε το υπέροχο αυτό χάρισμα χρησιμοποιώντας τον με τρόπο που αντιτίθεται στην Εγώ ειμή ο Θεός αρχική φύση του.

ΤΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ


Τις τελευταίες δεκαετίες, ένας ενδιαφέρων αριθμός ψυχολόγων έχει στρέψει την προσοχή του από αυτό που είναι λάθος σε εμάς, σε αυτό που είναι σωστό. Αντί να επικεντρώνεται στην θεραπεία, αυτός ο νέος κλάδος της «Θετικής Ψυχολογίας» επικεντρώνεται στα συμπτώματα της ψυχολογικής υγείας και πώς να τα δυναμώσουμε.
Πρωτοπόρος στον κλάδο αυτόν είναι ο Martin Seligman. Ο συναρπαστικός αυτός νέος τομέας της ψυχολογίας έχει ερευνήσει τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν στην ψυχική υγεία και ευεξία: γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο σαν «ευτυχία». Μέχρι τώρα οι περισσότεροι από μας έχουμε αναγνωρίσει ότι η ευτυχία στην πραγματικότητα δεν προκαλείται από τους εξωτερικούς παράγοντες που πολλοί πίστευαν, μόλις πριν από μερικές δεκαετίες.
Τα χρήματα θα μπορούσαν να είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Ο ψυχολόγος Oliver James το 2001 έγραψε ένα καταπληκτικό βιβλίο με τον τίτλο «Affluenza» emoticon smile Αφθονία). Ο James αναφέρεται σε μελέτες που δείχνουν ότι υπάρχει μια σχέση καμπύλης καμπάνας μεταξύ του εισοδήματος και της ευτυχίας. Αν κερδίζετε γύρω στις 50.000 Λίρες Αγγλίας ετησίως (περίπου 75.000 Ευρώ), το να κερδίζετε περισσότερα χρήματα μπορεί να συνδέεται με περισσότερα συναισθήματα ευημερίας και θετικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Μετά την κορύφωση της καμπύλης, όμως, οι ψυχολόγοι με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η συσχέτιση ανάμεσα στον πλούτο και την ευτυχία κατεβαίνει. Με άλλα λόγια: όσο περισσότερα κερδίζετε πάνω από 75.000 Ευρώ τόσο πιο δυσαρεστημένοι και δυστυχείς είναι πιθανόν να αισθάνεστε.

40 βαθυστοχαστες ελληνικές φράσεις που θα σας βάλουν σε σκέψεις



Καθημερινά βλέπουμε στα κοινωνικά δίκτυα εικόνες με φράσεις που θέλουν να εκφράζουν ή να μας προβληματίσουν. Πολλές από αυτές κρύβουν νοήματα πολύ σημαντικά που είναι δύσκολο να τα ερμηνεύσουμε πλήρως.

Η ελληνική γλώσσας είναι τόση πλούσια και όμορφη που λίγες μόλις λέξεις μπορούν να εκφράσουν συναισθήματα της ζωής και να μας περάσουν βαθυστόχαστα μηνύματα.

Σε αυτή την νέα συλλογή του tilestwra.com συγκεντρώνουμε τις καλύτερες εικόνες με βαθυστόχαστες φράσεις που κυκλοφόρησαν την προηγούμενη εβδομάδα.


13015649_923259891105166_8463195912715310565_n13095735_933618796735942_8077951858452802128_n

Μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας της Γης συνεχίζουν να αυξάνονται

20160520_Sentinel-5P300x340
Δορυφορικές μετρήσεις δείχνουν ότι το μεθάνιο και το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας συνεχίζουν να αυξάνονται παρά τις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών. Οι συγκεντρώσεις μεθανίου ήταν περίπου σταθερές μέχρι το 2007, αλλά από τότε έχουν αυξηθεί κατά περίπου 0,3% ετησίως, ενώ τα παγκόσμια επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται κατά περίπου 0,5% ετησίως. Τα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Living Planet Symposium στην Πράγα, συνδυάζουν στοιχεία από τον «βετεράνο» δορυφόρο Envisat της ESA και την Ιαπωνική αποστολή.
Ο λόγος για αυτή την πρόσφατη αύξηση του μεθανίου δεν είναι πλήρως κατανοητός, αλλά οι επιστήμονες την αποδίδουν σε διάφορες πηγές, όπως η γεωργία και τα ορυκτά καύσιμα. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης εποχικές διακυμάνσεις, όπως υψηλότερες συγκεντρώσεις μεθανίου στην Ινδία και την Κίνα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υγροβιότοποι και οι ορυζώνες αποτελούν μια σημαντική πηγή εκπομπών μεθανίου και είναι μεγαλύτερη αν είναι ζεστό και υγρό. Άλλες περιοχές όπως οι τροπικές, οι ΗΠΑ και τμήματα της Ρωσίας βιώνουν παρόμοιες εποχιακές αλλαγές.
Το διοξείδιο του άνθρακα δείχνει παρόμοιες εποχιακές διακυμάνσεις, αν και με μέγιστη συγκέντρωση νωρίτερα στη σεζόν, στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Αυτό οφείλεται στην τακτική πρόσληψη και την απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα από την καλλιέργεια και τη φθορά της επίγειας βλάστησης: τη φωτοσύνθεση, την αναπνοή και την αποσύνθεση της οργανικής ύλης. Συνολικά, το διοξείδιο του άνθρακα έχει παρουσιάσει μια σταθερή αύξηση κατά την τελευταία δεκαετία, παρά τις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών.

Πώς ο νους χειρίζεται το φόβο


«Άπαξ το άτομο μπορέσει να ανακαλέσει τη μνήμη και να την εκφράσει λεκτικά, το τραυματικό βίωμα διυλίζεται και χάνει την αρχική του δύναμη να επηρεάζει το άτομο.»
Συγγραφή & Επιμέλεια κειμένου: Δρ. Δόβελος Ιωάννης 
Καθηγητής Ψυχολογίας & Ψυχοθεραπείας 
Σύμφωνα με δύο σχετικά πρόσφατες έρευνες, οι μνήμες φόβου και τρόμου διαφέρουν σημαντικά από τις συνηθισμένες μνήμες. Οι διαφορές αυτές δεν συνίστανται μόνο στις εμφανείς επιπτώσεις και επιδράσεις που αυτές οι μνήμες ασκούν στο άτομο, αλλά και στον διαφορετικό τρόπο που οι τραυματικές μνήμες αποθηκεύονται στον εγκέφαλο σε σχέση με τις μνήμες συνηθισμένων, καθημερινών εμπειριών.
Τραυματικές μνήμες, όπως κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία, σοβαρά ατυχήματα, εμπειρίες πολέμου κτλ., καταγράφονται αρχικά στις «συγκινησιακές» και στις «αισθητηριακές» περιοχές του εγκεφάλου, αντίθετα με τις καθημερινές μνήμες οι οποίες καταγράφονται στα «σκεπτόμενα» τμήματα του εγκεφάλου. Γι’ αυτό η ανάκληση μιας τραυματικής μνήμης γίνεται κυρίως αισθητηριακά, ανακαλούνται δηλαδή οσμές, εικόνες, σωματικές αισθήσεις και ήχοι που συνδέονται με τα τραυματικά γεγονότα. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι συχνά μια συγκεκριμένη οσμή, σωματική αίσθηση ή άλλο αισθητηριακό ερέθισμα, μπορεί να φέρει ξαφνικά στην επιφάνεια αναλαμπές από μνήμες τραυματικών γεγονότων που ήταν θαμμένες για πολλά χρόνια. Αυτές οι αναλαμπές συνοδεύονται από έντονα δυσάρεστα συναισθήματα.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής αυτών των ερευνών Bessel Vanderkolk, καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι αρχικές μνήμες τραυματικών γεγονότων είναι βασικά αισθητηριακές και αυτή είναι η αιτία που είναι πολύ δύσκολο να εκφραστούν λεκτικά. Αυτό επιβεβαιώθηκε από εργαστηριακές μελέτες οι οποίες έδειξαν ότι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου δραστηριοποιούνται όταν διαβάζουμε σε ένα άτομο λεπτομερείς περιγραφές τραυματικών τους εμπειριών και άλλες όταν διαβάζουμε στο ίδιο άτομο περιγραφές ουδέτερων καθημερινών γεγονότων. Κατά τη διάρκεια των περιγραφών τραυματικών γεγονότων, οι λειτουργίες της περιοχής του εγκεφάλου που παράγει ομιλία βρίσκονταν σε αναστολή, ενώ οι συναισθηματικές και αισθητηριακές περιοχές του εγκεφάλου βρίσκονταν σε έντονη διέγερση. Όπως υποστήριξε ο καθηγητής Vanderkolk, «αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την άποψη ότι οι τραυματικές μνήμες αποτελούνται από ‘βουβό τρόμο’».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα