Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Ο μύθος του Ερεχθέα

Οι αρχαίοι Αθηναίοι ήταν από τους πιο δεισιδαίμονες («θεοσεβούμενους») Έλληνες. Το φυσικό περιβάλλον και η τοπογραφία της αρχαίας πόλης τους έδενε με το μυθικό τους παρελθόν, καθώς ενέπνεε τη βαθιά, πηγαία θρησκευτικότητά τους.
acropolis1
Οι τρεις ποταμοί της αθηναϊκής πεδιάδας Κηφισός, Ιλισός και Ηριδανός λατρεύονταν ως θεοί. Οι Ναϊάδες-Νύμφες προστάτευαν τα ζωτικής σημασίας αποθέματα νερού που προέρχονται από τις τοπικές πηγές και ποτάμια.
Στις όχθες των ποταμών υπήρχαν πολυάριθμα ιερά αφιερωμένα στις Νύμφες και η Ναϊάδα Πραξιθέα, κόρη του ποταμού Κηφισού ήταν η γυναίκα του μυθικού βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέα.
Χάρις στον μοναδικό μύθο της γέννησης του Ερεχθέα, οι Αθηναίοι διαμόρφωσαν την ταυτότητα του αυτόχθονα (αυτός+χθων/γη) ή γηγενή (γη+γεννώ), αυτού δηλαδή που φυτρώνει κυριολεκτικά από τη γη: ο Ερεχθέας γεννιέται από το σπέρμα του θεού Ήφαιστου καθώς εκστασιασμένος από την παρθένο Αθηνά, η οποία αντιστέκεται στις ερωτικές του ορέξεις, χύνει τον σπόρο του στον μηρό της.
Η Αθηνά με ένα κομμάτι μαλλί πετά το σπέρμα στο έδαφος, η Μητέρα Γη μένει έγκυος και γεννιέται ο Ερεχθέας απευθείας από το χώμα (έριο / μαλλί+χθων / γη).

6 εύκολα tips ευεξίας για αυτό το καλοκαίρι και όχι μόνο

6 εύκολα tips ευεξίας για αυτό το καλοκαίρι και όχι μόνο

Φρόντισε πρώτα τον εαυτό σου και δες το καλοκαιράκι με άλλο μάτι!
Αν έχεις γίνει ένα με τους ρυθμούς της πόλης, νιώθοντας πως η ένταση του αστικού περιβάλλοντος σε έχει καταπιεί και δεν έχεις καταλάβει πότε ήρθε το καλοκαίρι, υπάρχει τρόπος να επανασυνδεθείς με το σώμα σου και την ψυχή σου, για να απολαύσεις την εποχή του ήλιου σε όλο της το μεγαλείο. Πώς; Απλά αφιέρωσε λίγα λεπτά σε εσένα.
Δεν είναι εύκολο κάθε φορά που ξυπνάμε να ξεστομίζουμε την λέξη “καλημέρα” και να την εννοούμε. Ωστόσο, αν αυτό θέλουμε να αλλάξει, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα παρακάτω tips ευεξίας, λαμβάνοντας δράση από σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο, το καλοκαίρι 2016 μπορεί να γίνει πιο ευχάριστο, ακόμη και αν λόγω άδειας τσέπης προβλέπεται χωρίς πολλή άδεια και εξορμήσεις...

Πρωινό, φρούτα και νερό

6 εύκολα tips ευεξίας για αυτό το καλοκαίρι και όχι μόνο
Μπορεί να το έχουμε διαβάσει πολλές φορές, και άλλες τόσες να το έχουμε ακούσει, αλλά η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως: το πρωινό γεύμα είναι το πιο σημαντικό της ημέρας. Μην το παραμελείς, ώστε να έχεις ενέργεια και δύναμη για όλο το 24ωρο. 
Το καλοκαιράκι, κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρόσθεσε επίσης μία επιπλέον μερίδα φρούτων ή λαχανικών στη διατροφή σου, φροντίζοντας τη σωστή ενυδάτωση του σώματός μας. Σε αυτό, σύμμαχός σου είναι φυσικά και το νερό, το οποίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της ενυδάτωσης, όσο κανένα άλλο ποτό -και έρχεται χωρίς θερμίδες και τα συναφή.

Ο Τάρζαν και η σχέση του με τη Μέση Γη

Edgar Rice Burroughs by Al Williamson and Reed Crandall ~ Courtesy Richard Lupoff
The Master of 
Imaginative Fantasy Adventure  
The Creator of Tarzan  
and 
"Grandfather of American Science Fiction"

Αν σας έλεγα ότι ο Τάρζαν είχε να κάνει πιο πολύ στις ιστορίες των βιβλίων και περιοδικών τύπου κόμικς που εκδόθηκαν για αυτόν για την Μέση Γη τι θα λέγατε!;! Ότι είμαι ίσως πολύ επηρεασμένος θα λέγατε ευγενικά οι πολλοί από εσάς και όσοι δεν με χωνεύτε θα λέγατε ότι είμαι  ένας φαντασμένος φαφλατάς όπου έχω διαταραγμένη φαντασία!!!! Χμμμμ….λέτε!;! Για να δούμε το λοιπόν!!!!
Έχω πει πολλά για την Μέση Γη, έχω δώσει πολλά στοιχεία και αποδείξεις μέχρι τώρα, από μαρτυρίες, παραμύθια, πολέμους, αρχαιότητα, οπότε λέω να σας δώσω και πάλι κάποια στοιχεία να συνδέσετε στο παζλ του φαινόμενου Μέση Γη και αυτά δεν είναι άλλα από την αληθινή ιστορία του Τάρζαν!!!! Θα μου πει κάποιος μα πως μπορείς να συνδέσεις τον Τάρζαν με την Μέση Γη!;! Θα ήταν παράλογο!!!! Είναι!;! Για να δούμε λοιπόν:
Τάρζαν ( ή Τζων Κλέιτον, με τίτλο ως υποκόμης Γκρέηστοκ ) λένε ότι είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας, για την ακρίβεια ενα αρχετυπικό άγριου παιδιού που εγκαταλείφθηκε ή έχασε τους γονείς τους στις αφρικανικές ζούγκλες και μεγάλωσε από τα παράξενα γοριλοειδή ή ανθρωπίδες ονόματι << Μανγκάνοι ), όπου βίωσε  αργότερα τον πολιτισμό μόνο για να τον απορρίψει σε μεγάλο βαθμό και να επιστρέψει ξανά στην άγρια ζούγκλα ως ένας ηρωικός τυχοδιώκτης!!!! Δημιουργήθηκε από τον Edgar Rice Burroughs ( Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ ), ο Τάρζαν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο μυθιστόρημα   Τάρζαν των πιθήκων ( πρώτη δημοσίευση του περιοδικού το 1912 , και η δημοσίευση του βιβλίου έγινε  το 1914 ), και στη συνέχεια δημιουργήθηκαν  είκοσι πέντε συνέχειες, αρκετά εξουσιοδοτημένα βιβλία από άλλους συγγραφείς, και αναρίθμητα έργα σε άλλα μέσα, τόσο εξουσιοδοτημένα αλλά και μη εξουσιοδοτημένα περί πνευματικών δικαιωμάτων!!!! Έγινε αμέσως διάσημο όχι επειδή μεγάλωσε στην ζούγκλα αλλά επειδή σχεδόν οι πρώτες ιστορίες είχαν να κάνουν με στοιχεία από την Μέση Γη αλλά και  πολιτισμούς όπου αυτό γοήτευε ιδιαίτερα τους ανθρώπους και συνεχίζει να το κάνει μέχρι και σήμερα!!!! Θεωρείται ένα από τα Μπέστ σέλερ των κόμικς και ακόμα κανένα κόμικ του είδους δεν έχει ξεπεράσει τις πωλήσεις του Τάρζαν παγκοσμίως!!!! Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι ο Τάρζαν ή υπήρξε στην Μέση Γη ή πέρασε κάπως στην Μέση Γη!!!! Ας δούμε λοιπόν τα στοιχεία για το αν ήταν αληθινός χαρακτήρας και αν είχε να κάνει με την Μέση Γη!!!! Ίσως σας κουράσω λίγο μα για τους λάτρεις της θεωρίας της Μέσης Γης θα τους φανεί πολύ χρήσιμο!!!!
Αν είναι φαντασία, και ο Έντγκαρ Ράις έγραψε για αυτά τότε πρέπει να αναλογιστούμε την ρεαλιστική περιγραφή της φαντασίας αυτής  η οποία δείχνει μόνο τι άλλο εκτός από φαντασία να μην είναι!!!! Ο Έντγκαρ ήταν ένας φυσιοδίφης, ζωολόγος και ανθρωπολόγος!!!! Αίσθηση στο κοινό έκανε τα είδη γορίλων  ονόματι Μανγκάνοι όπου ανήκαν στην οικογένεια μεγάλων πιθήκων του από γορίλες, αλλά δεν τους προσδιόριζε τίποτα περαιτέρω από αυτό!!!!
Η αναγνώριση της φυλής των πιθήκων που έθεσε ο Τάρζαν είναι ένα θέμα σοβαρής συζήτησης ( πράγματι σοβαρής συζήτησης ) πολλοί λένε ότι ήταν ανθρωπίδες όπου ήταν πιο πίσω από τους Νεάντερνταλ και μπορούσαν και μιλούσαν!!!! Το ερώτημα στο όλο θέμα ως αρχή είναι γιατί ο Έντγκαρ ( έγραφε ως Γουάτσον, αλλά και ήταν τόσο φίλος αλλά και αινιγματικός όπως ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ – https://el.wikipedia.org/wiki/Άρθουρ_Κόναν_Ντόυλ  ) προσπάθησε να αποκρύψει τις πραγματικές ταυτότητες πολλών από τους ανθρώπους που ήταν σε διάφορα μυστικά τάγματα αλλά και ανθρώπους που γνώριζαν για την Μέση Γη, ως εκ τούτου, οι αφηγήσεις είναι γεμάτες στρεβλώσεις και φαινομενικές ως εξεπίτηδες αντιφάσεις!!!! Σήμερα λοιπόν θα προσπαθήσω να ανοίξω το καμουφλάζ, για τον προσδιορισμό των αληθινών γεγονότων, ημερομηνιών, ανθρώπους, τόπους, κλπ, και να συμβιβάσουμε τις ασυνέπειες….!!!!
Στην πραγματικότητα, οι λάτρεις του Έντγκαρ και οι λάτρεις του Σέρλοκ Χολμς – https://el.wikipedia.org/wiki/Σέρλοκ_Χολμς  μερικές φορές θα βρουν πολλά κοινά σημεία  μετά από όλες τις ιστορίες τους….!!!!

ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ! ΠΟΥ ΠΡΟΒΟΚΑΡΕΤΕ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΩΣ ΔΕΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ


Ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία του πλανήτη, κανένα γένος ανθρώπων, δεν ελευθερώθηκε από τα δεσμά της σκλαβιάς του, αν πρώτα δεν υπήρχε ένας ΑΡΧΗΓΟΣ να  τον κατευθύνει στον δρόμο προς την ελευθερία του.

Το ίδιο ακριβώς αλλά το αντίστροφο θα συμβεί αν ο Αρχηγός ενός γένους που το κατευθύνει είναι ΠΡΟΔΟΤΗΣ

Ενας λαός ένα γένος από μόνο του δεν μπορεί να κατέχει την κατάλληλη πνευματική  μόρφωση και παιδεία την αρετή και την τόλμη αν πρώτα δεν την διδαχτεί από τον αρχηγό του.

Όλοι μας νιώθουμε την αδικία όλοι μας θέλουμε μια ελεύθερη ζωή, όλοι μας είμαστε ικανοί για το καλύτερο αν έχουμε έναν αληθινό αρχηγό να μας οδηγεί!!

Πώς να απαλλαγείτε από τις κόκκινες ελιές


Αν έχετε κόκκινες ελιές, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε, μιας που δεν κρύβουν κανέναν κίνδυνο υγείας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί που θέλουν να τις αφαιρέσουν για λόγους ομορφιάς.
Σ’ αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης και αφαίρεσης των κόκκινων ελιών του δέρματος, αλλά θα σας εξηγήσουμε και πώς προκαλούνται, τι είναι, τι ιατρικές θεραπείες υπάρχουν και θα σας δώσουμε μερικές γενικές πληροφορίες φροντίδας και προστασίας της επιδερμίδας σας.

Πώς είναι μια κόκκινη ελιά;

Οι κόκκινες ελιές, γνωστές και ως σπίλοι, έχουν σφαιρικό σχήμα, είναι κόκκινες και όχι μεγαλύτερες σε διάμετρο από δύο χιλιοστά. Εμφανίζονται συνήθως στον θώρακα, τον λαιμό και τα μπράτσα.

Γιατί εμφανίζονται;

Στις περισσότερες περιπτώσεις σχετίζονται με την πάροδο του χρόνου και τη γήρανση του οργανισμού, γι’ αυτό και τις βλέπουμε συχνά στους γηραιότερους. Ισχύει επίσης πως όσο λευκότερο δέρμα έχετε, τόσο πιθανότερο να τις παρατηρήσετε να εμφανίζονται.
Κύριος λόγος εμφάνισής τους είναι η διαστολή των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων του δέρματος και η υπερβολικά συχνή έκθεση στον ήλιο.

Πώς να τις ξεφορτωθείτε

Συνταγές με δεντρολίβανο για καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, για την πέψη, για αύξηση της ενέργειας και όχι μόνο!

Αν αναμείξετε μερικά φύλλα δεντρολίβανου και άλλα βότανα με λίγο λάδι, θα έχετε ένα γευστικό ντρέσινγκ που συνοδεύει ψωμιά και σαλάτες.


Το δεντρολίβανο είναι ένα εξαιρετικό βότανο με πολυάριθμες ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία: για την πέψη, για καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, για αύξηση της ενέργειας και για την αντιοξειδωτική του δράση.
Στο σημερινό άρθρο θα εξηγήσουμε τις πολλές ωφέλειες του δεντρολίβανου καθώς και διάφορους τρόπους προετοιμασίας και κατανάλωσής του. Εγχύματα, αιθέρια έλαια, μέλι δεντρολίβανου και χρήση του ως απλό καρύκευμα αποτελούν μερικές μόνο από τις επιλογές.

Ιδιότητες του δεντρολίβανου

Το δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis) έχει τις εξής ιδιότητες:
  • Προάγει την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.
  • Αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό.
  • Βελτιώνει την πέψη και καταπολεμά το φούσκωμα, τα αέρια και την υπερβολική παραγωγή στομαχικών οξέων.
  • Μειώνει τους πόνους της περιόδου καθώς και τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν (ημικρανίες, κατακράτηση υγρών κ.λπ.).
  • Διευκολύνει την υγιή λειτουργία του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης, αποτελώντας έτσι εξαιρετική θεραπεία για τον ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος).
  • Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αναιμίας χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε σίδηρο.
  • Συνεισφέρει στη μείωση του επιπέδου της χοληστερίνης.
  • Μπορεί να επιβραδύνει τις επιπτώσεις των εκφυλιστικών νόσων.
  • Είναι χρήσιμο στην περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης.

Φοβίες; Πάρε χαρτί και μολύβι και νικήσέ τες!

Φοβίες; Πάρε χαρτί και μολύβι και νικήσέ τες!
Μα υπάρχει πιο όμορφο πράγμα επάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη από την καταπολέμηση των φόβων μας; Φυσικά και όλοι έχουν κάποιες φοβίες και μυστικές σκέψεις στη ζωή τους, κάποιες από τι οποίες, πολλές φορές, είναι αστείες και δεν μπορούν να ειπωθούν σε άλλους. Ίσως από αμηχανία ή φόβο για στοχοποίηση οι περισσότεροι από εμάς κρατάμε τους πιο μεγάλους φόβους για τους εαυτούς μας, αποθηκεύοντάς τους στη μνήμη μας. Έτσι νιώθουμε συνεχώς κάτι να μας τρώει μέσα μας και να μας προβληματίζει αφού του δίνουμε χώρο και χρόνο για να εξελιχθεί, αγχώνοντάς μας όλο και περισσότερο.
Ίσως ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να γράφουμε τις φοβίες μας σε ένα χαρτί, αναλύοντάς τες και γιατί όχι διακωμωδώντας τες. Το μολύβι και το χαρτί είναι ό,τι για έναν ιππότη το σπαθί και η ασπίδα. Απλώς ο ιππότης πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του από πραγματικούς εχθρούς ενώ εμείς από φανταστικούς. Ποιο είναι χειρότερο; Όποιος μπορεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση έχει ήδη απομυθοποιήσει κάποιον μεγάλο του φόβο.
Γράφοντας για τις φοβίες μας, ξαναζούμε στιγμές άγχους και αγωνίας, φέρνοντας στο μυαλό μας σκηνές και γεγονότα. Εκεί είναι που πρέπει να εστιάσουμε. Στη ρίζα του κακού. Σε όλα εκείνα τα συναισθήματα που αναπαράγονται από μία αρχική σκέψη. Χωρίς καμία αμφιβολία και ενδοιασμό να ξαναζήσουμε από την αρχή τα πάντα ώστε να αρχίσει σιγά σιγά να ξετυλίγεται το κουβάρι του φόβου μας. Είναι κάποιο είδος ατομικής ψυχοθεραπείας που μας βάζει στη διαδικασία της εσωτερικής ενδοσκόπησης και του προσωπικού προβληματισμού. Γιατί όταν η ψυχή πονά και φοβάται, ολόκληρο το είναι μας βρυχάται και κλονίζεται. Τι πιο λογικό λοιπόν να παραδεχτούμε τις φοβίες μας σε ένα κομμάτι χαρτί; Να αρχίσουμε να το γράφουμε. Όσο πιο πολύ μαυρίζει αυτό, τόσο περισσότερο ασπρίζει η ψυχή μας. Μέχρι να επιτύχουμε ισορροπία και να γαληνεύσει επιτέλους το μέσα μας.

Όποιος μη άπιστος πρώτος τον λίθον βαλέτω


Όποιος μη άπιστος πρώτος τον λίθον βαλέτω
Ακούσατε ακούσατε! Που μάλλον ακούσατε ήδη δηλαδή αλλά καμία σημασία δεν έχει διότι θα σας τα πω κι εγώ. Έγινε έρευνα σου λέει, μεγάλη και τρανή. Όχι από ‘κείνες που ρωτάνε δέκα νοματαίους. Δύο χιλιάδες ζευγάρια συμμετείχαν με τη θέλησή τους (!) στην έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου που διήρκησε δύο χρόνια. Παρακολούθησαν, εξέτασαν, κατέληξαν και μας παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους με περισσή περηφάνια.
Ου γυναίκες απιστούν σε ποσοστό 78% και οι άντρες σε ποσοστό 84%. Κοινώς, τον ήπιαμε πανηγυρικά.
Από τότε που το είδα σκέφτομαι εκείνους τους δόλιους τους 2 στους 10 που αποφάσισαν να παραμείνουν πιστοί. Αυτοί θα βαράνε τα κεφάλια τους στον τοίχο. Σου λέει, όλοι το κάνουνε, εμείς στο πηγάδι κατουρήσαμε; Άσε που σίγουρα, όσοι συμμετείχαν είχαν διαβεβαιώσει ο ένας τον άλλο πως φυσικά και παραμένουν πιστοί αναμεταξύ τους. Τότε πώς βγήκε Γιούλα το ποσοστό; Ξέρω, εσύ δεν είσαι από αυτές. Το τιμάς το στεφάνι σου.
Η έρευνα μίλησε. 8 στους 10 το γυαλίζουν το φινιστρίνι. Κατά τα άλλα το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» μας μάρανε. Το θέμα ποιο είναι; Το θέμα, χρυσέ μου, είναι πως από όλα τα αποτελέσματα εσύ κράτησες ό,τι σε συμφέρει. Γέμισε ο τόπος τίτλους: «ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΕΡΑΤΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΤΟΥΣ». Ναι, κι αυτοί κάθονται σαν τις όσιες παρθένες. Εδώ το λέει καθαρά. Όλοι παίρνονται με όλους. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Οι ψυχολογικοί παράγοντες των σεξουαλικών διαταραχών


Tα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων τις τελευταίες δεκαετίες.
Από τον Δημήτρη Χαρμπίλα, Συμβουλευτικό Ψυχολόγο, Γνωσιακό Συμπεριφορικό Ψυχοθεραπευτή, Καθηγητή Κέντρου Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής (Psychotherapia.gr)

Ένα μεγάλο ποσοστό των σεξουαλικών διαταραχών έχει τις ρίζες του σε ψυχολογικούς και όχι οργανικούς/βιολογικούς παράγοντες, ειδικά όταν μιλάμε για ηλικίες κάτω των 50 ετών.
Καταρχάς είναι σημαντικό να αναφερθούν τα είδη των σεξουαλικών διαταραχών για τους άνδρες και τις γυναίκες. Μια σεξουαλική διαταραχή με ψυχολογικό υπόβαθρο μπορεί να παρουσιαστεί στο επίπεδο της σεξουαλικής επιθυμίας.  Διαταραχή της σεξουαλικής επιθυμίας είναι η μειωμένη ή η πλήρης απουσία της νοητικής (π.χ. φαντασιώσεις) και της συναισθηματικής διάθεσης (π.χ. πάθος) εμπλοκής ενός άνδρα ή μιας γυναίκας σε οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη. 
Πολλές φορές μάλιστα μπορεί να δημιουργηθεί και σεξουαλική αποστροφή, όπου το άτομο αποφεύγει πλήρως κάθε σεξουαλικό ‘κάλεσμα’ ή ερέθισμα από τον/την σύντροφό του. Μια σεξουαλική διαταραχή μπορεί να παρουσιαστεί σε επίπεδο διέγερσης. Έχει να κάνει με τη αδυναμία απόκτησης ή διατήρησης της στύσης που παρατηρείται στους άνδρες και με την έλλειψη κολπικής εφύγρανσης στη γυναίκα. Τέλος, μια σεξουαλική διαταραχή με ψυχολογικό υπόβαθρο, μπορεί να αναπτυχθεί στο επίπεδο του οργασμού. Αυτό περιλαμβάνει την πρόωρη και ανεσταλμένη εκσπερμάτιση στους άνδρες και την έλλειψη οργασμού στις γυναίκες.
Ένας σημαντικός ψυχολογικός παράγοντας των σεξουαλικών διαταραχών είναι η οικογένεια και το ευρύτερο περιβάλλον μέσα στο οποίο έχει μεγαλώσει ένας άνδρας ή μια γυναίκα. Παράγοντες όπως είναι η αυστηρή ανατροφή από τους γονείς π.χ. «το σεξ είναι ανήθικο και επικίνδυνο», η ανεπαρκής και εσφαλμένη  πληροφόρηση για το σεξ π.χ. «ένας άνδρας πρέπει να είναι πάντα έτοιμος για σεξ», οι διαταραγμένες σχέσεις των γονέων όπως η έλλειψη συναισθηματικής και σωματικής επαφής, καθώς και οι πρώιμες τραυματικές εμπειρίες όπως είναι η παιδική σεξουαλική κακοποίηση, είναι σημαντικοί πρώιμοι ψυχολογικοί παράγοντες που φαίνεται να ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη ψυχοσεξουαλικών προβλημάτων στην ενήλικη ζωή.
Πολλές φορές τα σεξουαλικά προβλήματα αντανακλούν τις βαθύτερες συγκρούσεις που υπάρχουν σε μια σχέση/γάμο.

Μήπως πάσχετε από burn out (Επαγγελματική εξουθένωση);

Μετά την καταιγίδα επέρχεται ηρεμία αρκεί να θέλουμε να βρούμε τον τρόπο.
Από την Ευφροσύνη Μήτσιου, Msc Σχολική – Εξελικτική Ψυχολόγο Α.Π.Θ.
Έχετε περάσει ένα ωραίο Σαββατοκύριακο. Στο μυαλό σας όμως είναι η Δευτέρα. Η ιδέα ότι αύριο πρέπει να πάτε στη δουλειά σας, σας αγχώνει; Προσπαθείτε να βρείτε τρόπους να την αποφύγετε, όπως να προφασιστείτε ακόμη και μια ασθένεια; Νιώθετε αρκετά κουρασμένοι όταν επιστρέφετε σπίτι και δεν θέλετε να κάνετε τίποτα άλλο; Αν κάποιο από τα παραπάνω σάς φαίνεται οικείο, τότε είναι μια καλή ευκαιρία να ρίξετε μια ματιά στο συγκεκριμένο άρθρο και μια καλύτερη ματιά στον εαυτό σας.
Τα τρία βασικά στοιχεία που υποδηλώνουν την ύπαρξη της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι η συναισθηματική εξάντληση (μειωμένη ενεργητικότητα, «συναισθηματικό στέγνωμα» και απογοήτευση από ημερήσια περιστατικά, ιδίως για επαγγέλματα υγείας [Burke & Greenglass, 2001]), η αποπροσωποίηση {ως μηχανισμός άμυνας} (κακή επικοινωνία, αγένεια προς τρίτους – κυνική και αρνητική στάση γιατρών και νοσηλευτών προς ασθενείς για αυτό και ίσως αναφέρονται σε αυτούς με αριθμό δωματίου ή τύπο ασθένειας παρά με τα ονόματά τους) και η μείωση των προσωπικών επιτευγμάτων (χαμηλή αυτοεκτίμηση για τον εαυτό του και τη δουλειά, εικόνα ‘αποτυχημένου’). Βλέπετε τον εαυτό σας να παρουσιάζει κάποιο από αυτά και αν ναι πόσο καιρό νιώθετε έτσι;
Τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν περιγράφουν σε γενικές γραμμές αυτό που ακούγεται συχνά τα τελευταία χρόνια ως burn out ή αλλιώς επαγγελματική/εργασιακή εξουθένωση. Χρησιμοποιήθηκε αυτός ο όρος πρώτη φορά το 1974 από τον Freudenberger για να περιγράψει τα συμπτώματα σωματικής και ψυχικής εξουθένωσης των επαγγελματιών σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας κα πιο γενικά σε χώρους που δημιουργούνται στενές σχέσεις μεταξύ των επαγγελματιών και των ατόμων που έχουν την ανάγκη τους. Αν και αρκετοί επιστήμονες ασχολήθηκαν με αυτό (με πιο γνωστό τον ορισμό της ψυχολόγου C.Maslach [1982]) παρόλα αυτά δεν κατέληξαν σε ένα κοινό ορισμό του φαινομένου.
Συμπτώματα:

Η πλήξη δεν είναι κάτι που μπορούμε να το πάρουμε αψήφιστα

post-301

Η ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων είναι ένας διαρκής αγώνας να επιβιώσουν, όντας σίγουροι πως στο τέλος θα χάσουν. Αυτό που τους δίνει τη δυνατότητα ν’ αντέξουν τον κάματο της μάχης δεν είναι τόσο πολύ η αγάπη της ζωής όσο ο φόβος του θανάτου, ο οποίος ωστόσο ως αναπόφευκτος περιμένει στα παρασκήνια, απ’ όπου μπορεί την κάθε στιγμή να βγει στη σκηνή. Η ίδια η ζωή είναι μια θάλασσα γεμάτη βράχια και φουρτούνες. Ο άνθρωπος αποφεύγει αυτές τις κακοτοπιές όσο πιο προσεχτικά μπορεί, αν και γνωρίζει ότι, ακόμα κι αν, με κόπο και επιδεξιότητα καταφέρει να τις ξεπεράσει, κάθε του βήμα τον φέρνει όλο και πιο κοντά στο μεγαλύτερο, στο απόλυτο, στο αναπόφευκτο και αναπότρεπτο ναυάγιο, για την ακρίβεια κατευθύνεται πλησίστιος προς αυτό, προς τον θάνατο. Αυτός είναι ο τελικός προορισμός του κουραστικού ταξιδιού και είναι χειρότερος απ’ όλα τα βράχια που έχει καταφέρει να αποφύγει.
Αξίζει εδώ να παρατηρήσουμε ότι απ’ τη μια μεριά, τα βάσανα και οι θλίψεις της ζωής μπορούν εύκολα να πάρουν τόσο μεγάλες διαστάσεις, ώστε ακόμη κι ο θάνατος, αυτό που κάθε ζωή προσπαθεί να αποφύγει, γίνεται επιθυμητός, κι ο άνθρωπος εκούσια πορεύεται προς αυτόν. Απ’ την άλλη μεριά, όμως, αξίζει να παρατηρήσουμε ότι, μόλις χαλαρώσουν κάπως οι στερήσεις και τα βάσανα, υπεισέρχεται αμέσως η πλήξη τόσο πιεστικά, ώστε οι άνθρωποι να χρειάζονται έναν τρόπο να ροκανίσουν το χρόνο. Αυτό που απασχολεί και κρατάει σε κίνηση όλα τα ζωντανά όντα είναι ο αγώνας για την ύπαρξη.

Κατανοήστε το Θυμωμένο Παιδί

Ένας παράγοντας που προκαλεί στρες στην οικογένεια και θυμό στους γονείς είναι ο θυμός του παιδιού



Ειδικά στις μικρές ηλικίες, μέχρι περίπου 7 ετών, ο παιδικός θυμός έχει μια κρυφή ρίζα, που λίγοι γονείς την κατανοούν: τη δυσκολία του παιδιού να κατονομάσει τα συναισθήματα που νιώθει εκείνη τη στιγμή, παράλληλα με τη δυσκολία του να τα εκφράσει με λόγια και ήρεμο τρόπο.

Η Πηγή του Θυμού
Καταλαβαίνουμε ότι ένα παιδί είναι θυμωμένο από τη συμπεριφορά του: φωνάζει, χτυπάει, κλωτσάει, γίνεται επιθετικό, κλαίει…  Συχνά όμως, οι γονείς βλέπουν την κακή συμπεριφορά και δεν αντιλαμβάνονται ότι το παιδί είναι θυμωμένο, θεωρούν ότι απλώς έχει κακή συμπεριφορά και το τιμωρούν.  Με την τιμωρία, όμως, δεν πετυχαίνουν κάτι! Όταν η αιτία της κακής συμπεριφοράς του παιδιού είναι ο θυμός, τότε οι γονείς πρέπει να δώσουν προσοχή στο συναίσθημα.  Το παιδί δυσκολεύεται να εκφράσει το πώς νιώθει, ενδεχομένως δεν έχει το λεξιλόγιο για να ονοματίσει τα συναισθήματά του και έτσι ξεσπάει συμπεριφορικά.  Το πρώτο που έχει να κάνει ο γονιός όταν το παιδί του είναι θυμωμένο –πριν θυμώσει ο ίδιος!- είναι να δώσει στο παιδί να καταλάβει ότι είναι συναισθηματικά μαζί του και κατανοεί πώς νιώθει.

Εγκέφαλος και Συναισθήματα: Δεξί και Αριστερό Ημισφαίριο
Όταν το παιδί είναι θυμωμένο και έχει κακή συμπεριφορά, κάνουμε το εξής λάθος: προσπαθούμε με λόγια να το πείσουμε να σταματήσει (με απειλές, παρακάλια, δωροδοκίες…).  Αυτό δε λειτουργείΟ λόγος είναι απλός!  Ο γονιός προσπαθεί με τα λόγια, που είναι ικανότητα που εδράζει στο λεκτικό, αναλυτικό αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου,  ενώ εκείνη τη στιγμή του ξεσπάσματος λειτουργεί, το δεξί, συναισθηματικό ημισφαίριο του εγκεφάλου του παιδιού.  Αν όμως εκείνη τη στιγμή ο γονιός αγκαλιάσει το παιδί, το καθησυχάσει χωρίς λόγια, ή απλώς του δείξει συναισθηματική κατανόηση, δημιουργείται η πρώτη γέφυρα ηρεμίας και καλής επικοινωνίας μεταξύ των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων.

Γιατί Θέλουν Να Νιώθουμε Ενοχές;

8553380020_d02fd1ed41_h
«Κάποιος πρέπει να είχε συκοφαντήσει τον Τζόζεφ Κ., γιατί ένα πρωί, χωρίς να έχει κάνει τίποτα απολύτως, συνελήφθη».(η πρώτη φράση απ’ τη Δίκη, του Κάφκα)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Να νιώθεις ενοχές. Επειδή το περιβάλλον καταστρέφεται.
Βρισκόμαστε σε μια εκδήλωση του δήμου Θεσσαλονίκης για την ανακύκλωση. Το φυλλάδιο που περνάει από χέρι σε χέρι (κι από μυαλό σε μυαλό), γράφει για τα σκουπίδια στη θάλασσα. Έχει απέξω το σκίτσο ενός «απλού ανθρώπου», ενός ανθρώπου σαν κι εμένα σαν κι εσένα, που στέκεται μπρος στο κύμα. Και το κύμα είναι γεμάτο πλαστικά μπουκάλια.
Το μήνυμα; Ας προστατέψουμε τη θάλασσα. Μην πετάτε σκουπίδια.
Πίσω, στην τελευταία σελίδα, υπάρχει το λογότυπο της εταιρείας που χρηματοδότησε αυτή την «προσπάθεια». Είναι η Shell, η πετρελαϊκή εταιρεία που ευθύνεται για κάποιες απ’ τις μεγαλύτερες περιβαντολογικές καταστροφές και για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, στις τριτοκοσμικές χώρες όπου κερδοφορεί.
Η Shell μας υπενθυμίζει: Εσύ φταις για την καταστροφή του περιβάλλοντος.
ΦΤΑΙΣ!
Να νιώθεις ενοχές. Επειδή το σπίτι σου δεν το έχουν βοβαρδίσει (ακόμα).
«Μας γεμίζουν ενοχές», μου λέει η Νέλλη. «Για ό,τι συμβαίνει φταίμε εμείς. Εγώ κι εσύ, κι ο γείτονας, ίσως κι ο μετανάστης.»
«Κι ο πρόσφυγας, αυτός πιο πολύ απ’ όλους», της λέω.
«Όχι, δεν ισχύει. Ο πρόσφυγας δεν φταίει, όπως δεν φταίει κι ο μεγιστάνας. Ο πρώτος έχει να ασχοληθεί μόνο με την επιβίωση του. Ο μεγιστάνας έχει τόσο.. ωραία πράγματα να κάνει. Ο ένοχος είναι ο μέσος άνθρωπος. Γιατί δεν είναι πρόσφυγας και γιατί δεν είναι μεγιστάνας. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν, εμείς φταίμε.»
Να νιώθεις ενοχές. Επειδή δεν είσαι τόσο καλός γονιός. Ούτε αρκετά αδύνατος, γυμνασμένος, επιτυχημένος, διάσημος.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα