Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Επιλέξτε τον σωστό ερωτικό σύντροφο

Πόσοι δεν έχουμε πει την περίφημη φράση «μα γιατί τραβάω όλους τους προβληματικούς;». Μάθετε λοιπόν τις βαθύτερες αιτίες των ερωτικών σας επιλογών.
without-face
Συνήθως οι λόγοι που επικαλούμαστε για να εξηγήσουμε γιατί ερωτευτήκαμε ή και παντρευτήκαμε τον άνθρωπο που είναι δίπλα μας είναι προφανείς και κατανοητοί από το κοινωνικό πλαίσιο: ο χαρακτήρας, η μόρφωση, η εξωτερική εμφάνιση, η σεξουαλική επαφή, λόγοι οικονομικοί ή και κοινωνικοί.
Οι βαθύτεροι όμως λόγοι είναι καλά κρυμμένοι μέσα μας «Η επιλογή συντρόφου την οποία εμείς οι ψυχαναλυτές ονομάζουμε ανακλητική είναι η ωριμότερη, αυτή που οδηγεί στο μικρό ποσοστό του 10 με 20% που είναι οι ευτυχισμένοι γάμοι», εξηγεί ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Ματθαίος Γιωσαφάτ, ειδικός σε θέματα γάμου και οικογενειακής θεραπείας.
«Τι σημαίνει αυτό; Όταν έχουμε μια καλή μαμά και περάσουμε καλά, μαθαίνουμε να συγχωρούμε και τα ελαττώματά της, όπως ένας ώριμος άνθρωπος. Αποδεχόμαστε λοιπόν και τα ελαττώματα του συντρόφου μας και φτιάχνουμε μια καλή σχέση. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε περάσει ομαλά και το οιδιπόδειο, δεν έχουμε μεγάλο άγχος αποχωρισμού, προδοσίας.
Αποδεχόμαστε, π.χ., ότι η μαμά έκανε κι άλλο παιδί. Ή ξέρω ως παιδί ότι μ’ αγαπάει, αλλά ανακάλυψα ότι αγαπά και τον μπαμπά, αλλά κι εγώ αγαπάω τον μπαμπά, άρα όλοι αγαπιόμαστε! Οπότε θα κάνω κι εγώ το ίδιο όταν μεγαλώσω με το σύντροφό μου». Οι λόγοι λοιπόν της επιλογής του ερωτικού συντρόφου βασίζονται στη σχέση με τη μητέρα και τον πατέρα, τη δική τους σχέση και τη σχέση μας μαζί τους.

Τι είναι ο «άνθρωπος»;

post-319

Ο άνθρωπος διαφέρει από το ζώο έχοντας τη δυνατότητα να ενεργήσει συνειδητά, τη δυνατότητα να πράξει. Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε αυτό, και βλέπουμε ότι αυτός ο ορισμός ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις. Παρέχει τη δυνατότητα να ξεχωρίσει ο άνθρωπος από μια σειρά άλλων όντων που δεν διαθέτουν τη δυνατότητα της συνειδητής πράξης και ταυτόχρονα να διαχωριστεί ανάλογα με το βαθμό συνειδητότητας των πράξεών του.
Χωρίς καμία υπερβολή μπορούμε να πούμε ότι όλες οι διαφορές που μας εντυπωσιάζουν ανάμεσα στους ανθρώπους μπορούν να αναχθούν στις διαφορές συνειδητότητας των πράξεών τους. Οι άνθρωποι μας φαίνονται τόσο διαφορετικοί ακριβώς επειδή οι πράξεις μερικών απ’ αυτούς είναι κατά τη γνώμη μας βαθιά συνειδητές, ενώ oι πράξεις άλλων είναι τόσο ασυνείδητες, πιο ασυνείδητες και από μιας πέτρας, η οποία αντιδρά τουλάχιστον σωστά στα εξωτερικά φαινόμενα, Το πρόβλημα περιπλέκεται από το γεγονός ότι ένας και ο αυτός άνθρωπος εκδηλώνει παράλληλα με αυτό που εμφανίζεται σε μας σαν πλήρως συνειδητές πράξεις θελήσεως, άλλες, τελείως ασυνείδητες μηχανικές αντιδράσεις ζώου.

"Ζούμε μέσα σε video game ενός ανεπτυγμένου πολιτισμού"

Πόσο σίγουροι είμαστε ότι είμαστε πραγματικοί;
Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας του Josef Rusnak, The Thirteenth Floor (1999), ο πρωταγωνιστής Douglas Hall ανακαλύπτει κάπου στο μέσο της υπόθεσης, ότι ο κόσμος του δεν είναι αληθινός, αλλά αποτελεί απλά μία από τις χιλιάδες προσομοιώσεις που έχουν δημιουργήσει οι άνθρωποι που ζουν στον πραγματικό κόσμο. Ως εκ τούτου, ούτε ο ίδιος είναι αληθινός.
Στο φετινό Code Conference του Recode, ο πάντα ανήσυχος Elon Musk εξήγησε πώς όλοι εμείς δεν αποκλείεται να είμαστε ό,τι ακριβώς και ο Hall: δημιουργημένες από ηλεκτρονικό υπολογιστή οντότητες οι οποίες ζουν μέσα σε ένα video game ή προσομοίωση ενός ανεπτυγμένου πολιτισμού και για την ακρίβεια, των (μακρινών) απογόνων μας. 

ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ «ΧΟΜΠΙΤ» ΤΗΣ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΜΙΚΡΟΚΑΜΩΜΕΝΟΙ

Επιστήμονες από την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Ινδονησία πιστεύουν ότι ανακάλυψαν στην ινδονησιακή νήσο Φλόρες τους εξίσου μικρόσωμους προγόνους του αινιγματικού μικροσκοπικού «Χόμπιτ», ο οποίος είχε σχεδόν το μισό ύψος ενός σημερινού ανθρώπου.
hobbit
Τα απολιθώματα χρονολογούνται πριν από περίπου 700.000 χρόνια και είναι πολύ αρχαιότερα από εκείνα του ίδιου του «Aνθρώπου του Φλόρες» (Homo floresiensis), τα οποία είχαν ανακαλυφθεί το 2003 και θεωρούνται ηλικίας 50.000 έως 190.000 ετών.
Τα νέα απολιθώματα είναι πάντως ανεπαρκή -μόνο μερικά δόντια, καθώς επίσης οστά γνάθου και κρανίου από τουλάχιστον ένα ενήλικα και δύο παιδιά- για να δώσουν μια βέβαιη και ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τους προγόνους του «Χόμπιτ» (πήρε το όνομα της ομώνυμης μικρόσωμης φυλής φανταστικών πλασμάτων στον «’Αρχοντα των Δαχτυλιδιών»).
Ο «Χόμπιτ» είχε ύψος περίπου 1,06 μέτρων και ο εγκέφαλός του ήταν ανάλογου μεγέθους με του χιμπατζή. Τα νέα απολιθώματα δείχνουν ότι πιθανώς προήλθε από τους προγόνους του «Έμφρονος Ανθρώπου» (Homo sapiens), τους "Όρθιους Ανθρώπους» (Homo erectus).

7 Σημάδια που Δείχνουν ότι η Σχέση σας δεν Είναι Ουσιαστική

Μερικές σχέσεις έχουν ένα ωραίο ‘περιτύλιγμα’: πάθος, όμορφα λόγια, ατελείωτα μηνύματα και τηλεφωνήματα, σεξ, την υπόσχεση για ακόμα καλύτερο σεξ, την υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο…  Αλλά το σήμερα είναι λίγο, το σήμερα είναι ζόρικο, το σήμερα έχει ‘κάτι’, που σας βάζει σε υποψίες και αναρωτιέστε αν είναι αληθινό αυτό που ζείτε και αν ίσως κάτι πάει στραβά….  




Από τη στιγμή που θα αναρωτηθείτε «μήπως κάτι δεν πάει καλά εδώ;» και σας μπει η υποψία, το πιθανότερο είναι ότι, όντως, κάτι δεν πάει καλά!


Η ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία, έτσι κι εσείς δίνετε μία ευκαιρία, και ακόμα μία, και συνεχίζεται να δίνετε ευκαιρίες, με την πίστη ότι κάποια στιγμή, δε μπορεί, θα δικαιωθείτε και η σχέση θα απογειωθεί.  Καθώς όμως δε βλέπετε την πικρή αλήθεια, ότι κάτι δεν πάει καλά, αυτό σημαίνει ότι δεν την αντιμετωπίζετε, οπότε η πίκρα και το φαρμάκι υπεισέρχονται στη σχέση και τη διαβρώνουν σταδιακά, μέχρι να έρθει ο χωρισμός. 

Ακόμα ψάχνετε να βρείτε το αρχικό υπέροχο συναίσθημα που είχατε στη σχέση σας αλλά δεν υπάρχει τώρα;  Αν είστε για καιρό σε αυτή την προσπάθεια, είτε είστε παντρεμένοι είτε σε σχέση, ίσως πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η σχέση σας είναι στα τελειώματα και ότι καλύτερα ένα γρήγορο και αποφασιστικό τέλος, παρά ένας αργόσυρτος και επώδυνος θάνατος.  Μόνο βάζοντας τελεία θα μπορέσετε να ανοίξετε νέο κεφάλαιο στις σχέσεις σας.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σας δεν είναι ουσιαστική

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΥΠΟΥ ΜΗΔΕΝ (0):

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΥΠΟΥ ΜΗΔΕΝ (0)

type 0 europe

Μπορούμε να γίνουμε Πολιτισμός Τύπου Ι; 

type 0

Είναι παράξενο να μεγαλώσει ένα μόνο στάχυ σιταριού σ’ ένα μεγάλο χωράφι κι ένας μόνο κόσμος μέσα στο άπειρο.

Μητρόδωρος από τη Χίο, μαθητής του Δημόκριτου

Γράφει ο Γιώργος Στάμκος 
type 1

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΞΩΓΗΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ

Αν η διάχυση του λογικού αποτελεί κοινοτυπία στο σύμπαν, τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι νοήμονα όντα σε κάποιο σημείο του Γαλαξία μας, θα στάθηκαν κάποτε απέναντι στο κοσμικό χάος, νιώθοντας δέος, φόβο και μοναξιά. Δεν ήταν παρά όντα καταγόμενα από ταπεινή ύλη, αλλά είχαν μεγάλες δυνατότητες. Ο νους τους προεκτείνονταν στο φυσικό κόσμο. Άπλωνε και χειρίζονταν την ύλη. Έφερνε τάξη στην αταξία πολεμώντας την εντροπία. Κοντολογίς ανέπτυξαν τεχνολογία.

ΠΟΝΤΙΦΗΚΑΣ, ΔΗΛΑΔΗ … “ΓΕΦΥΡΑΙΟΣ”!





Αξίζει εδώ να αφηγηθούμε κάτι που δεν είναι διόλου άσχετο με την ιστορία μας: Στη Ρώμη, ανώτερο όλων των θρησκευτικών αξιωμάτων ήταν εκείνο του Ποντίφηκα. Αν μεταφράζαμε τον τίτλο στα ελληνικά, τους Ποντίφηκες θα τους λέγαμε “Γεφυραίους”. Τους είπαν έτσι για τον εξής λόγο: Όταν οι άνθρωποι δεν ήξεραν ακόμη να τιμούν τους θεούς φτιάχνοντας αγάλματα, στη Θεσσαλία για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν εικόνες τους...

Και καθώς δεν υπήρχαν ακόμη ναοί (αφού και των ναών η κατασκευή τούς ήταν άγνωστη), έπαιρναν τις εικόνες των θεών και τις τοποθετούσαν πάνω στη γέφυρα του ποταμού Πηνειού. Έτσι, αυτοί που έτυχε τότε να τελούν ιερατικά καθήκοντα ονομάστηκαν “Γεφυραίοι” επειδή έστησαν για πρώτη φορά τις θεϊκές εικόνες πάνω στη γέφυρα. Αυτήν ακριβώς την προσηγορία πήραν οι Ρωμαίοι από τους Έλληνες και την έδωσαν στους προϊσταμένους του ιερατείου τους, ονομάζοντάς τους “Ποντίφηκες”. Και θέσπισαν νόμο, ο βασιλιάς τους να είναι ένας από τους Ποντίφηκες λόγω του υψηλού του αξιώματος.
Πρώτος πήρε τον τίτλο ο βασιλιάς Νουμάς Πομπίλιος, κι ύστερα όλοι οι επόμενοι – οι λεγόμενοι “βασιλείς”, και αργότερα ο Οκταβιανός και όσοι τον διαδέχτηκαν ως μονάρχες. Ήταν κανόνας, όταν κάποιος ανακηρυσσόταν αυτοκράτορας, να του προσφέρουν οι Ποντίφηκες την ιερατική στολή, οπότε αμέσως αποκτούσε και τον τίτλο “PontifexMaximus”, που θα πει Μέγιστος Αρχιερεύς.

Τι αποκαλύπτει για τον χαρακτήρα η φωτογραφία προφίλ;


menegakiΜπορείς να βγάλεις συμπεράσματα μόνο και μόνο από τη φωτογραφία κάποιου στα Social Media; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η φωτογραφία που κάποιος επιλέγει να βάλει στο προφίλ του δείχνει πολλά για το χαρακτήρα του. Κάνε ένα πείραμα και δες αν τα παρακάτω ισχύουν για εσένα ή τους φίλους.
Οι χρήστες του Twitter που είχαν επιλέξει μια εικόνα προφίλ με υψηλή αισθητική ποιότητα και αυξημένη αντίθεση, δεν είχαν θολές εικόνες αλλά έδιναν σημασία στην καθαρότητα είχαν πιο εξωστρεφείς προσωπικότητες. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα επέλεγαν φωτογραφίες προφίλ με περισσότερα άτομα, πέρα από τον εαυτό τους.
Αλλά και οι ντροπαλοί είχαν πολύχρωμες με μόνη διαφορά ότι είναι πιο θολές κι όχι με μεγάλη ευκρίνεια, συχνά με χαμηλότερο φωτισμό.

Ανακαλύφθηκε τεράστιο αρχαίο μνημείο που για αιώνες παρέμενε κρυμμένο στην αρχαία Πέτρα της Ιορδανίας


Ανακαλύφθηκε τεράστιο αρχαίο μνημείο που για αιώνες παρέμενε κρυμμένο στην αρχαία Πέτρα της Ιορδανίας
Mετά από δύο αιώνες ανασκαφών, η αρχαία Πέτρα εξακολουθεί να κρύβει μυστήρια 
τα οποία έρχονται στο φως με τη βοήθεια της τεχνολογίας 
Drones και δορυφόροι έφεραν στο φως μια κατασκευή η οποία δεν μοιάζει με καμία άλλη από όσες έχουν βρεθεί στο αρχαίο μνημείο.

Ένα τεράστιο μνημείο κρυβόταν σε κοινή θέα μέσα στο αρχαίο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Πέτρας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Schools of Oriental Research.   

Η αρχαιολόγος Sarah Parcak, ένας επιστημονικός συνεργάτης του National Geographic, και ο Christopher Tuttle, εκτελεστικός διευθυντής του Council of American Overseas Research Center, χρησιμοποίησαν υψηλής ανάλυσης δορυφορικές εικόνες και εναέριο υλικό που κατεγράφη από drone και μαζί με τεκμηριωμένα στοιχεία από το έδαφος, αποκαλύπτουν την ύπαρξη της μέχρι τώρα άγνωστης κατασκευής, στην Πέτρα.   

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το μνημείο έχει περίπου το μήκος μιας πισίνας Ολυμπιακών διαστάσεων, δύο φορές το πλάτος της, και βρίσκεται μόνο 800 μέτρα νότια του κέντρου της αρχαίας πόλης.    
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα