Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Zήσε το! Να είσαι παρών στις μεγάλες και μικρές στιγμές του παιδιού σου

Γράφει ο Ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας
Τα παιδιά μας είναι μόνο μια φορά μικρά. Μπορεί να είναι πάντα για εμάς 'παιδιά', όμως μικρά παιδιά είναι στην πραγματικότητα μόνο μια φορά. Και τότε διαμορφλωνουν χαρακτήρα, προσωπικότητα, συνειδήσεις. Και τότε είμαστε απαραίτητοι παιδαγωγοί και συνοδοιπόροι στη ζωή τους. Η φυσική παρουσία ενός γονιού δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κανένα υποκατάστατο. Ούτε τα δώρα, ούτε τα παιχνίδια, ούτε τα λεφτά.. Ούτε οι καλύτεροι δάσκαλοι, ούτε τα πιο ωραία ταξίδια.. Τα παιδιά χρειάζονται τους γονείς ως φυσική παρουσία, το λόγο τους, το σώμα τους, τη μορφή τους. Χρειάζονται την αγκαλιά, μια καλή κουβέντα ή απλώς να είμαστε εκεί να κοιτάμε που θα παίζουν με τους φίλους τους. Και αργότερα να είμαστε εκεί όταν γυρνάνε απο το σχολείο να μας πούν πως πέρασαν, να φάμε όλοι μαζί, να πάμε μια βόλτα.. Και αργότερα να είμαστε εκεί όταν γυρνάνε απο την βόλτα, απο το φροντηστήριο, απο ενα πάρτυ. Μας θέλουν δίπλα τους σαν στήριγμα, να ΄βάζουμε πλάτη' στα ξεκινήματά τους.

Περί Θεραπείας...


Περί Θεραπείας...
δεν έχουν όλοι την διάθεση να θεραπευτούν... έχουν την ανάγκη να ανακουφιστούν...
Και αυτό το δέχομαι μέσα μου όμορφα, γιατί πραγματικά η ανακούφισή του πόνου είναι μεγαλειώδες έργο, μα είναι και μια λαίλαπα που σαρώνει ότι όμορφο έχεις μέσα σου, αν την ζητάς για περισσότερο χρόνο από όσο δικαιούσαι...
Ο φυσικός κόσμος έχει δυσκολίες, σίγουρα... Η μεγαλύτερη όμως είναι όταν χάνεις τον Εαυτό σου και την Πίστη σου...
Όταν το Φως απλά κάποιες στιγμές σπάει το Σκοτάδι γίνεται αβάσταχτος ο κόσμος μας, κακά τα ψέματα... Είναι μεν ανακουφιστικό, αλλά όχι θεραπευτικό…

Γενναιότητα και άλλα σπάνια



Όχι άλλο όμορφο ψέμα.

Τέρμα στα πληρωμένα γέλια,
στην ανασφάλεια μιας ψευδαίσθησης˙
στη λίγη σιγουριά, που κρύβει μέσα της απώθηση του προφανές.
Όχι άλλες ψεύτικες φωνές, που τάχα με πείθουν να τις πιστέψω.

Θέλω χαστούκια και γύμνια.

Θέλω ωμή πραγματικότητα, γιατί πιστεύω στο όνειρο.
Ξέρω.
Τ' άπιαστο μ'αφήνουν, μόνο να φαντάζομαι.
Δεδουλευμένο μου αυτό.
Μου τ' αρπάζουν απ' τα χέρια,
όπως το παιδί απ' τη μάνα ξεριζώνουν.

Ας κοπιάσουν λοιπόν,
οι πιο βαριές αλήθειες.
Έκανα χώρο στη πλάτη και τα χέρια μου.
Ας κοπιάσουν,
γιατί τα μάτια μου μπούχτισαν
και τα αφτιά μου παριστάνουν τα κουφά.

Γιατί η μοίρα που έχει δοθεί στον καθένα συναρμόζεται και συναρμόζει

post-349

Να προσπαθείς ν’ αποφεύγεις το άσκοπο και το μάταιο στον ειρμό των παραστάσεων που γεννά ο νους, και πολύ περισσότερο την κακοήθεια και την περιέργεια. Να συνηθίσεις να συλλογιέσαι εκείνα μόνο, για τα οποία αν κάποιος σε ρωτούσε, «Τι σκέφτεσαι τώρα;», εσύ θ’ απαντούσες αμέσως και με ειλικρίνεια, «Το και το» – έτσι που να φανερώνεται ευθύς ότι οι σκέψεις σου όλες ήταν απλές και καλοπροαίρετες, σκέψεις που χαρακτηρίζουν ένα κοινωνικό ον που αδιαφορεί για τις ηδονικές και για όλο το φάσμα των απολαυστικών παραστάσεων, τον ανταγωνισμό, το φθόνο και την καχυποψία, και καθετί άλλο που θα σ’ έκανε να κοκκινίσεις από ντροπή αν το περιέγραφες.
Γιατί ένας τέτοιος άνθρωπος, αποφασισμένος εδώ και τώρα να καταλέγεται μεταξύ των άριστων, είναι κάτι σαν ιερέας και βοηθός των θεών καθώς χρησιμοποιεί τη δύναμη εντός του που τον καθιστά αγνό από ηδονές, άτρωτο από κάθε πόνο, ανέγγιχτο από κάθε ύβριν, ανεπηρέαστο από κάθε μοχθηρία, αθλητή του μέγιστου αγωνίσματος: να μη νικηθεί από κανένα πάθος, να ‘ναι κατάβαθα διαποτισμένος από τη δικαιοσύνη, να ασπάζεται ολόψυχα ό, τι συμβαίνει και ό, τι του είναι γραμμένο, και να μη βάζει με το νου του συχνά και δίχως να τον υποχρεώνει το κοινωνικό συμφέρον, τι λέει ο άλλος και τι κάνει και τι σκέφτεται. 

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

Πληροφορία είναι το στοιχείο γνώσης που μετουσιώνει και δίνει αξία στα πράγματα, τα οποία αποκτούν έτσι σημασία. Αυστηρά τεχνικά αντιλαμβανόμαστε την πληροφορία σαν μια αλληλουχία συμβόλων που αποτυπώνουν ή μεταδίδουν κάποιο μήνυμα. Σε γενικές γραμμές η πληροφορία είναι αυτή που επηρεάζει με μη τυχαίο τρόπο την εξέλιξη οποιουδήποτε συστήματος.
quantum
Η πληροφορία είναι απαραίτητη για την ίδια τη ζωή. Το DNA περιέχει την πληροφορία που οργανώνει την ύλη σε οργανισμούς και μετατρέπει υπό κατάλληλες συνθήκες (παροχή ενέργειας κλπ) τις ανόργανες ενώσεις σε οργανικές και κατ’ επέκταση σε οργανική ύλη (βιομάζα). Αποτελεί το μέτρο της τάξης και της οργάνωσης ή με άλλα λόγια αντικατοπτρίζει το «βηματισμό» της εξέλιξης.
Η φυσική σχετίζει την πληροφορία με τις σημαντικές έννοιες της εντροπίας και της ενέργειας. Η πληροφορία ορίζεται ως η αντίστροφη έννοια της εντροπίας, του μέτρου δηλαδή της αταξίας και κάθε μεταβολή της μεταβάλλει την ενέργεια. Η αύξηση της πληροφορίας συνεπάγεται αύξηση της οργάνωσης (ή ελάττωση της αταξίας), ενώ όταν καταστρέφεται πληροφορία, αυξάνεται η εντροπία του συστήματος και παράγεται θερμότητα.
Ένα διάσημο πείραμα που εξερευνά τη σχέση αυτή είναι ο δαίμονας του Μάξγουελ. Εκεί φαίνεται πως η πληροφορία σχετίζεται άμεσα με την εντροπία και οι διακυμάνσεις της συνοδεύονται πάντα από μεταβολή της ενέργειας. Ως εφαρμογή στις λογικές πύλες, μια λογική πύλη «AND» ελευθερώνει περισσότερη θερμική ενέργεια σε σχέση με μια πύλη «NOT», μετά από μία πράξη, καθώς στην πύλη AND έχουμε καταστροφή πληροφορίας ενώ στην NOT η πληροφορία απλά μετασχηματίζεται.

Λίγο Μετά Το Θερινό Ηλιοστάσιο Της Νιότης

Youth
«Κανένας δεν καταλαβαίνει τη λέξη νεότητα, πριν τα τριάντα του».
Jean Dutourd
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Θερινό ηλιοστάσιο και πανσέληνος. Η προηγούμενη φορά που είχε τύχει ήταν πριν 70 χρόνια, το 1946.
Πριν 70 χρόνια. Ούτε καν ο πατέρας μου, η μητέρα μου, δεν είχαν γεννηθεί τότε. Στην Ελλάδα Εμφύλιος. Ίσως να έκανε και ζέστη, αλλά σίγουρα αυτή θα ήταν η τελευταία έγνοια των ζωντανών.
~~
Το ηλιοστάσιο συμβαίνει κάθε χρόνο. Η πανσέληνος μπορεί και περισσότερες από δώδεκα φορές το χρόνο. Η Γη περιστρέφεται γύρω απ’ τον εαυτό της και γύρω απ’ τον Ήλιο.
Όμως δεν κάνει κύκλους ούτε καν ελλείψεις, έτσι όπως το έχουμε στο μυαλό μας. Ο ήλιος μας κινείται κι αυτός, συμπαρασύροντας τους συνοδούς του. Κι ο γαλαξίας μας κινείται.
Η Γη, ο πλανήτης που μας φιλοξενεί, ούτε μια φορά δεν έχει περάσει απ’ το ίδιο «σημείο». Η τροχιά της είναι σπειροειδής -και δεν θα μου φαινόταν περίεργο αν ταίριαζε με τους αριθμούς Φιμπονάτσι.
Σαν τη Γη κινείται κι η Ιστορία της Ανθρωπότητας. Νομίζουμε ότι κάνει κύκλους, ότι επαναλαμβάνεται. Όμως αυτή είναι μια απλοϊκή ερμηνεία της κίνησης, της Ιστορίας.
Τίποτα δεν μένει ίδιο, όλα αλλάζουν και δεν μπορείς να μπεις δυο φορές στα ίδια νερά του ποταμού.
~~
Κάθε μέρα είναι διαφορετική από κάθε άλλη, κάθε δευτερόλεπτο. Οι αλλαγές κάποιες φορές είναι μικρές, αδιόρατες, όμως ουδέν μένει.
Ίσως εξαρτάται απ’ τον τρόπο που κοιτάμε. Η ομορφιά είναι στα μάτια του παρατηρητή. Το ίδιο κι ο φόβος, το ίδιο και ο χρόνος.
Τα 70 χρόνια είναι τόσο μεγάλο διάστημα για έναν άνθρωπο. Σε μέσο όρο είναι μια ολόκληρη -ανθρώπινη- ζωή. Αν τη συγκρίνεις με τη ζωή μιας μύγας είναι κάτι παραπάνω από σάγκα. Η μύγα θα αναλογιζόταν τους προγόνους της από το 1946, όπως εμείς τους πρώτους ανθρωπιδείς, πριν ένα εκατομμύριο χρόνια.

Διάστημα – Γη: Οι πρώτες εικόνες από τη συνδυαστική δράση δορυφόρων της ESA για την παρακολούθηση της γήινης επιφάνειας (video)

20160622_Sentinel-1-300x340
Οι δίδυμοι δορυφόροι Sentinel-1 (εικόνα) συνδυάστηκαν – για πρώτη φορά – για να δείξουν την ικανότητά τους να αποκαλύπτουν ακόμη και μικρές παραμορφώσεις στην επιφάνεια της Γης. Μετά από τους τροχιακούς ελιγμούς του, ο πρόσφατα εκτοξευμένος δορυφόρος Sentinel-1Β, έφτασε στην καθορισμένη τροχιακή του θέση στις 15 Ιουνίου. Ο δορυφόρος είναι τώρα σε τροχιά γύρω από τη Γη, στις 180° από τον δίδυμό του, Sentinel-1A, σε υψόμετρο σχεδόν 700 χιλιόμετρα.
Με τους δύο δορυφόρους να βρίσκονται τελικά στην ίδια τροχιά, μαζί μπορεί να καλύπτεται ολόκληρη η υδρόγειος κάθε έξι ημέρες (παρακολουθείστε το video στο τέλος του κειμένου). Η διπλή δορυφορική αποστολή «ραντάρ όρασης» για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus, φέρει ένα προηγμένο ραντάρ για να παρέχει παντός καιρού, μέρας και νύχτας, απεικόνιση της επιφάνειας της Γης. Έχει αποδειχθεί πλέον ότι οι μελλοντικές εικόνες που λαμβάνονται από το δορυφορικό ζευγάρι μπορούν να συγχωνευθούν για να ανιχνεύσουν μικρές αλλαγές που συμβαίνουν μεταξύ των σαρώσεων.
Αυτή η τεχνική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για να δημιουργηθούν χάρτες ακριβείας της επιφανειακής παραμόρφωσης σε μεγάλες περιοχές, όπως αυτές που προκαλούνται από τεκτονικές διεργασίες, ηφαιστειακές δραστηριότητες ή κατολισθήσεις. Είναι επίσης ένα ιδανικό εργαλείο για να παρακολουθείται η ροή του παγετώνα και οι αλλαγές στην Αρκτική και οι παγονησίδες της Ανταρκτικής.
Το πρώτο συνδυαστικό συμβολογράφημα του Sentinel-1
Το πρώτο συνδυαστικό συμβολογράφημα του Sentinel-1 (Εικόνα από ESA)

Ανάδυση και ανάπτυξη! (Πως μπορεί να γίνει η ανάδυση στη Χώρα μας;)






Μέσα σε μια κοινωνία που όλοι μιλούν για ανάπτυξη και ανάπτυξη δεν βλέπουμε, οι άνθρωποι εξερευνούν εναγωνίως πως θα βγουν από το φαύλο κύκλο της κατάδυσης (ερμην: καταβύθιση μέσα σε υγρό)και να εισέλθουν στο νοητικό  πλαίσιο της αρμονικής ψυχικής και πνευματικής ανάδυσης, που με τις απαραίτητες επανατοποθετήσεις, επιφέρει τις αλλαγές που απαιτούνται για την πολυπόθητη κοινωνική και ατομική ανάπτυξη.


Για να ευημερήσει ο άνθρωπος μέσα στην κοινωνία, αναγκαία συνθήκη είναι η κοινωνία να είναι υγιής. Σε μια κοινωνία που νοσεί και  το προσωπικό συμφέρον διατηρεί το κυνήγι της ατομικής απόλαυσης και εκπλήρωσης επιθυμιών είναι μάλλον ανέφικτο να επέλθει σε πρώτη φάση η κοινωνική και κατ’ επέκταση η ατομική ευημερία.


Απλώς με αυτή τη στάση, η εμπειρία μας διδάσκει (η ιστορία πάντα επαναλαμβάνεται) ότι συνεχίζεται η κατιούσα πορεία μας, που πραγματικά ουδείς γνωρίζει που θα καταλήξει. Το σίγουρο πάντως είναι ότι για την ώρα, δεν διαβλέπεται ανάδυση.



Σημαντικός παράγοντας της εκτροπής από το συνεχές κατρακύλισμα σε μια σταθερή ανοδική πορεία, είναι η παιδεία, που δυστυχώς απ’ ότι έχει φανεί, μόνο αυτή δεν έχουμε ως προτεραιότητα. Έχετε αναρωτηθεί ποιες είναι οι προτεραιότητές μας ως κοινωνία και ως άτομα; Ξοδεύουμε σημαντικό δυναμικό απ’ τις λειτουργίες του εγκεφάλου μας, για να καλύψουμε τις επιθυμίες μας και το στείρο μοναχικό μας συμφέρον. Σπουδάζουμε τα παιδιά μας, συγχρονισμένοι στις απαιτήσεις μιας εργασιακής θέσης και όχι για την πνευματική και ψυχική τους ανέλιξη, που θα είναι οι βάσεις για τη διαμόρφωση προσωπικοτήτων  που θα θεμελιώνουν, μια αξιοκρατική και δημοκρατική κοινωνία, με άλλα λόγια μιαυγιή κοινωνία

ΜΑΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ



Διάχυτη είναι η πεποίθηση στην Αφρική ότι απροσδιόριστες δυνάμεις επηρεάζουν την υγεία, την ευεξία, την πορεία γενικά της ζωής. Πρόκειται για μια απρόσωπη, αδιάφορη στο καλό και στο κακό ενέργεια. Αν υποτεθεί ότι οι αντιλήψεις για το Υπερβατικό αναλογούν στα γιγαντιαία δένδρα της αφρικανικής ζούγκλας και οι απόψεις για τις ιδιαίτερες θεότητες στους θάμνους και τα αναρριχώμενα φυτά, οι δοξασίες για τις μαγικές δυνάμεις αναλογούν στη χλόη και τα χόρτα της αφρικανικής ζούγκλας και αναπτύσσονται ταχύτατα, όπως εκείνα...

Οι Αφρικανοί δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάλληλη χρησιμοποίηση των μαγικών δυνάμεων, ώστε να είναι ευεργετικές για την ανθρώπινη ζωή και όχι καταστρεπτικές. Το πρόβλημα των σχέσεων μαγικών και καθαρώς θρησκευτικών αντιλήψεων και τύπων είναι πολύπλοκο και ποικίλες θεωρίες έχουν διατυπωθεί γι’ αυτό. Σύμφωνα με μια γενική θεωρητική διάκριση, η μαγεία είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να ελέγξει τις υπερβατικές δυνάμεις και να τις κατευθύνει, με εγωιστική, αμοραλιστική διάθεση και σκοπιμότητα.
Αντίθετα, στα θρησκευτικά βιώματα υπάρχει μια σχέση αμοιβαιότητας, δηλαδή πίστη και εμπιστοσύνη στη θεότητα, δέος, συναίσθημα εξαρτήσεως από αυτήν και ακόμη εκούσια αγαπητική συμμόρφωση στις επιταγές της. Στην Αφρική οι μαγικές και θρησκευτικές παραστάσεις κατά κανόνα συμβιούν και αλληλοεξαρτώνται, όπως στα τροπικά δάση συνυπάρχουν, αλληλοενισχύονται και αλληλοκαταδιώκονται πλήθος από ετερογενή ζώα, φυτά, οργανικά και ανόργανα στοιχεία. Εκφράζονται έτσι δύο διαφορετικές τάσεις της ανθρώπινης ψυχής και ζωής: μια σκοτεινή, εγωιστική, αδιάφορη για το καλό ή το κακό, και μια άλλη που αναζητεί με δέος το θείο φως και τη χάρη.

Η βία σημαδεύει τα παιδιά

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται στους ενηλίκους η κακοποίηση στη νεαρή ηλικία
Η σκηνή εκτυλίσσεται στον 10ο όροφο του Children’s Hospital της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστόνη. Εκεί βρίσκεται ένα επτάχρονο αγοράκι, οχυρωμένο πίσω από τον καναπέ, που φωνάζει εκτός εαυτού να μην το πλησιάσει κανείς.
via1Ακόμη και η κακή λεκτική συμπεριφορά των γονιών μπορεί να προξενήσει μόνιμες βλάβες στους ανηλίκους
Διαβάζοντας το ιστορικό του, διαπιστώνουμε ότι αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που το παιδάκι βρίσκεται για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου: επιθετική συμπεριφορά στο σπίτι και στο σχολείο, υπερβολική συναισθηματική αντίδραση σε μικροπράγματα αλλά και βιαιοπραγίες όπως να δαγκώνει ή να χτυπάει τους συμμαθητές του.
Μόλις δύο ημέρες πριν από αυτή τη συνάντηση βρισκόταν στο ίδιο γραφείο ένα 14χρονο κορίτσι το οποίο έτρωγε και μάτωνε τα νύχια του, είχε καρφωμένα τα μάτια του στο πάτωμα και πεταγόταν πάνω κάθε φορά που ακουγόταν κάποιος θόρυβος από τον διάδρομο μια πόρτα που έκλεινε με δύναμη, τα βήματα ή ο βήχας κάποιου…
via2Το ιστορικό του κοριτσιού αυτού συμπεριλαμβάνει άγχος, ξεσπάσματα κλάματος, δυσκολία προσοχής και συγκέντρωσης, δυσκολία συναισθηματικής επικοινωνίας με τους γύρω του και χαμηλή σχολική απόδοση.
Ακόμη μια 40χρονη ασθενής που υπέφερε απόμελαγχολία και αγοραφοβία δηλαδή φοβόταν υπερβολικά να βγει από το σπίτι της και να πάει μόνη της στην αγορά, σε εξωτερικές δουλειές ή σε φιλικά σπίτια μου εκμυστηρεύθηκε ότι όταν ήταν παιδί οι γονείς της την έδερναν και της μιλούσαν πολύ άσχημα, «εμπειρίες που θαρρείς και έχουν βγάλει ρίζες μέσα μου και δεν λένε να ξεριζωθούν από τη σκέψη και τη ζωή μου», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
Τι κοινό έχουν αυτές οι τρεις περιπτώσεις;

Στάσου δυνατός, μη φοβάσαι και όρμα στα δύσκολα!


Του Άγγελου Παπαντωνίου.
Μεγαλώνοντας  σε ένα κόσμο τεράστιο, μαζί με γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους. 
Σε ένα κόσμο δύσκολο γεμάτο στιγμές χαράς μα περισσότερο στιγμές λύπης και πόνου.
Γιατί να είναι πάντα οι άσχημες στιγμές περισσότερες από τις καλές;
Γιατί, από αυτά που σου συμβαίνουν στη ζωή θυμάσαι κυρίως αυτά που σε πειράζουν και σε ρίχνουν;
Με αυτά που συμβαίνουν καθημερινά σε εσένα, στην οικογένεια σου, στους φίλους σου ακόμα και στον γείτονα σου. Αυτά που είναι αναπόφευκτα στη ζωή και δεν μπορείς να τα ξεγελάσεις ώστε να σε προσπεράσουν και να νοιώσεις για λίγο γαλήνια και χαρούμενος. Το μόνο που σκέφτεσαι είναι:
Στάσου  δυνατός, κουράγιο, μη λυγίζεις γιατί θα λυγίσουν και οι άλλοι.

Γεωπολιτικό μήνυμα BREXIT: Όχι στη νέου τύπου γερμανική κυριαρχία…

Η Ιστορία μαζί με τη Γεωγραφία θα είναι παρούσες στο προσεχές δημοψήφισμα, καθώς 71 έτη μετά το τέλος του Β’ ΠΠ, το αρχαιότερο γεωπολιτικό κέντρο λήψεως αποφάσεων του αγγλοσαξονικού κόσμου, φέρεται να έχει καταλήξει και σταθμίσει τα συν και τα μείον μιας νέας γεωστρατηγικής αφετηρίας. Ενδεχόμενη απόφαση εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα αποτελέσει το τέλος της περιόδου γεωστρατηγικής ανοχής, την οποίαν οι Αγγλοσάξονες επέδειξαν έναντι της Γερμανίας, ανοίγοντας τον γεωπολιτικό ασκό του Αιόλου.
Ιωάννης Σ. Θεοδωράτος
Δημοσιογράφος-Αμυντικός αναλυτής
Η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Κάμερον να προχωρήσει σε δημοψήφισμα αναφορικώς με την παραμονή ή όχι στην ΕΕ, δεν μπορεί να ειδωθεί ως μια απλή μετεκλογική συνέπεια σε επίπεδο υποσχέσεων. Όχι εφόσον συζητούμε για αποφάσεις που λαμβάνονται στη Μεγάλη Βρετανία.
Οφείλω να ξεκαθαρίσω πως σκοπός της παρούσης αναλύσεως δεν αποτελεί η υποστήριξη του ΝΑΙ ή του ΌΧΙ στο δημοψήφισμα, αλλά να καταγραφεί μια γεωπολιτική εκτίμηση βασιζόμενη επί μιας σειράς ιστορικών και γεωγραφικών αιτιών, τα οποία συνιστούν ένα ακλόνητο υπόβαθρο αντλήσεως συμπερασμάτων.
Η «Μεγάλη Βρετανία (GB) προτού συρρικνωθεί σε Ηνωμένο Βασίλειο (UK)» (σ.σ. ως UK εισήλθε το 1973 στην τότε ΕΟΚ προκειμένου να ικανοποιηθεί η γαλλική απαίτηση να μην περιλαμβάνεται ο γεωγραφικός όρος Βρετανία, λόγω της υπάρξεως της γαλλικής Βρετάνης… αν μας λέει κάτι για τη δική μας διένεξη με τα Σκόπια), υπήρξε επί 300 περίπου έτη η κυρίαρχη θαλάσσια δύναμη, η οποία πρωτοστατούσε στις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Πριν από 112 έτη δια χειρός του Βρετανού γεωγράφου Sir Halford Mackinder, ο κόσμος υποδέχθηκε το διάσημο έργο του «The Geographical Pivot of History» βάσει του οποίου θεμελιώθηκε η γεωπολιτική θεωρία της Heartland. Εάν κάποιος επιχειρούσε να εντοπίσει τη γενεσιουργό αιτία του Brexit θα την ανεύρισκε στον φόβο της θαλασσοκράτειρας ενάντια στην πιθανότητα απώλειας ελέγχου κρίσιμων σημείων ναυτικής γεωγραφίας, από μια χερσαία δύναμη (σ.σ. τη Ρωσία κυρίως και δευτερευόντως τη Γερμανία), η οποία θα κυριαρχούσε στην Ευρασία.
Μετά από δύο παγκοσμίους πολέμους και μετά από τη διατύπωση της θεωρίας της Rimland του Αμερικανο-ολλανδού Nickolas Spykman, ο αγγλοσαξονικός κόσμος υιοθέτησε την αναγκαιότητα αναχαιτίσεως/ανασχέσεως της δυνάμεως που θα επικρατούσε στην Ευρώπη (σ.σ. είτε της ΕΣΣΔ ή του Γ’ Ράιχ).
Τόσον η ΕΣΣΔ όσο και η Γερμανία, αποτελούσαν τους βασικούς εκπροσώπους της χερσαίας ισχύος – η Γαλλία είχε τεθεί εκτός μετά από τους Ναπολεόντειους Πολέμους – και οι Αγγλοσάξονες, οι οποίοι συνεργάστηκαν στενά για να επικρατήσουν και στις δύο παγκόσμιες αναμετρήσεις, ξεκαθάρισαν και προσδιόρισαν τις μελλοντικές γεωστρατηγικές τους επιδιώξεις. Το Γ’ Ράιχ δεν κατόρθωσε να νικήσει τους Σοβιετικούς και η κόκκινη σημαία υψώθηκε στο Ράιχσταγκ.
Η συγκρότηση του ΝΑΤΟ έφερε τους «Αμερικανούς μέσα, τους Ρώσους έξω και τους Γερμανούς κάτω». Ο ισχυρότερος αναθεωρητικός μοχλός στην Ευρώπη, ο γερμανικός ηγεμονισμός είχε συντριβεί και ο γεωγραφικός γερμανικός/πρωσικός χώρος διαμοιράστηκε μεταξύ των νικητών. Ό,τι απέμεινε χωρίστηκε εκ νέου σε δύο τμήματα, τα οποία αποτέλεσαν τα ανεξάρτητα κράτη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας (Δυτικής) και της Λαοκρατικής Δημοκρατίας (Ανατολικής) της Γερμανίας.

Η Ολότητα του Ενός και η Διάσπαση του Ενός

Σε κάθε δύσκολη καμπή στην ζωή μας έρχεται η ώρα που θα υποκύψουμε και θα παραδοθούμε ή θα πιστέψουμε αληθινά στον εαυτό μας.




Όλοι εσείς που βλέπετε παντού διαβόλους και αγγέλους μάλλον κάτι δεν πάει καλά με εσάς! διότι ότι δεν είναι άγγελος είναι για εσάς εχθρός!! και φυσικά εκτός που φοβάστε τον εχθρό που εσείς γεννήσατε με την σκέψη σας τον μισείτε κιόλας!! γινόμενοι σαν αυτόν, δηλαδή από όποια πλευρά και να το δούμε είσαστε άνθρωποι κακοί που μισείτε το διαφορετικό! αλλά..αγαπάτε τους πάντες! 


Όταν πιστεύουμε στην ανθρωποκεντρική λογική η οποία είναι το διττό, διπολικό, υλικό μας σώμα, και το οποίο είναι αδύνατον να δει πόσο δε να αποδείξει το ασώματο με σώμα, τότε πρόκειται για μια θνητή λογική ενός θνητού μυαλού που είναι ανίκανο να νοήσει την αλήθεια ενός Μονοπολικού κόσμου, του Αρχέτυπου Φωτός. 

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΜΟΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΚΑΤ ΕΙΚΟΝΑ

ΑΝΤΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ;






Σε κάθε τι στο δυαδικό μας σύμπαν και σε όλα τα έμβια όντα που ζουν μέσα σε αυτό υπάρχει και το αντίθετο του, οι θρησκείες το ονόμασαν καλό-κακό, κόλαση-παράδεισος, το επιστημονικό κατεστημένο απλά το θεωρεί ως την μοναδική πραγματικότητα, και οι Έλληνες πρόγονοι μας απλά μας εξήγησαν την λειτουργία του, την δομή του, και μας είπαν ότι υπάρχει η Αρχέτυπη δημιουργία του Φωτός η οποία είναι η Ζωή από Φως, δίχως τα δύο αντίθετα σε αυτό που ονομάζουμε εμείς ζωή εδώ μέσα στον δυαδικό κόσμο.


Ο Άνθρωπος είναι Φως και Ζωή, δεν ανήκει σε αυτόν τον διπολικό κόσμο, αλλά επέλεξε να εισέλθει σε αυτή την διπολική δημιουργία για να την ζήσει, και αφού ενδυθεί το σώμα της και κατανοήσει την λειτουργία και την δομή της, στην συνέχεια να μπει στην σφαίρα της δημιουργίας και να αρχίσει να δημιουργεί το άπλετο φως...να ανακαινίσει το σύμπαν.

ΜΙΑ ΖΩΗ ΛΙΓΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ – ΜΗ ΖΕΙΤΕ ΕΤΣΙ – ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ – Η ΑΦΥΠΝΙΣΗ


Η ζωή του συνηθισμένου ανθρώπου, στην καλύτερη περίπτωση, είναι μονότονη. Ξυπνά, πλένει το σώμα του, απολαμβάνει την αισθητήρια εντύπωση μετά το μπάνιο, τρώει πρωινό, πηγαίνει βιαστικά στη δουλειά, αρχίζει να κουράζεται, ανανεώνεται με το μεσημεριανό φαγητό, μετά πάλι δουλεύει, και τελικά γυρίζει στο σπίτι βαριεστημένος και άτονος. Η ώρα κατά την οποία τρώει το υπερβολικά βαρύ δείπνο του διαταράσσεται από διάφορους θορύβους από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση και συχνά κακόκεφες παρατηρήσεις της συζύγου του ή των παιδιών του. Αυτός ο τυπικός άνθρωπος μπορεί μετά να δει μια ταινία ή να πάει σ’ ένα πάρτυ για μια σύντομη χαλαρωτική ανάπαυλα. Έρχεται στο σπίτι αργά, είναι πολύ κουρασμένος και κοιμάται βαριά.
Τι ζωή! Κι όμως, επαναλαμβάνει αυτή τη συμπεριφορά, με παραλλαγές που στερούνται φαντασίας, καθ’ όλα τα καλύτερα χρόνια της ζωής του.
Με τέτοιες συνήθειες ο άνθρωπος γίνεται σαν μηχανή, ένα ανθρώπινο ρομπότ, που τροφοδοτείται με το καύσιμο του φαγητού, εκτελώντας αυτόματα διάφορα καθήκοντα, νωθρά και απρόθυμα, χωρίς χαρά ή έμπνευση, και σταματώντας εν μέρει τις δραστηριότητές του με τον ύπνο – μόνο και μόνο για να επαναλάβει την επόμενη μέρα την ίδια ρουτίνα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι γρανάζια της μηχανής της δραστηριότητας, αλλά δεν γνωρίζουν τον σκοπό της ζωής. Τρώνε, ζουν, κάνουν παιδιά και πεθαίνουν. Μια τέτοια ύπαρξη είναι λίγο καλύτερη των ζώων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ «ΑΝ» ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ – H ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ – ΑΝ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣΤΕ ΜΕ ΠΙΣΤΗ, ΘΑ ΛΑΒΕΤΕ ΟΣΑ ΖΗΤΑΤΕ – ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΣΤΗ? – ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ? – ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ – ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ


Μια προσευχή που είναι δυνατή και βαθιά, σίγουρα θα βρει απάντηση από τον Θεό. Αν όμως δεν καταβάλετε πραγματική προσπάθεια να προσευχηθείτε σ’ Αυτόν, είναι φυσικό να μη λάβετε καμία ανταπόκριση. Σε κάποια στιγμή της ζωής τους όλοι είδαν μια επιθυμία τους να εκπληρώνεται μέσα από προσευχή. Όταν η θέλησή σας είναι πολύ δυνατή, συγκινεί τον Πατέρα και τότε Αυτός με το θέλημά Του κάνει την επιθυμία σας να εκπληρωθεί. Όταν Αυτός ΘΕΛΕΙ, όλη η φύση το καταλαβαίνει. Ο Θεός πράγματι απαντά όταν προσεύχεστε σ’ Εκείνον με βαθιά πίστη και αποφασιστικότητα. Μερικές φορές απαντά βάζοντας μια σκέψη στον νου ενός άλλου, ο οποίος μπορεί να εκπληρώσει αυτό που θέλετε ή χρειάζεστε. Αυτό το άτομο τότε είναι το όργανο του Θεού που πραγματοποιεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Δεν συνειδητοποιείτε πόσο υπέροχα αποτελέσματα έχει αυτή η σπουδαία δύναμη. Λειτουργεί μαθηματικά. Δεν υπάρχει «αν» γι’ αυτήν. Και αυτό εννοεί η Αγία Γραφή με τη λέξη «πίστη»: είναι απόδειξη πραγμάτων που δεν φαίνονται. Αν προσεύχεστε, και πιστεύετε αυτό που προσεύχεστε, θα λάβετε τις ευλογίες και τη βοήθεια του Θεού. Ο Ιησούς είπε: «Όλα όσα ζητάτε προσευχόμενοι, πιστεύετε ότι τα λαμβάνετε, και θα γίνουν» (κατά Μάρκο ΙΑ:24).
Πρέπει να πιστεύετε ότι υπάρχει δυνατότητα να γίνει αυτό για το οποίο προσεύχεστε. Αν θέλετε ένα σπίτι, αλλά ο νους λέει «Αφελή, δεν έχεις χρήματα για να αγοράσεις σπίτι», πρέπει να κάνετε τη δύναμη της θέλησής σας πιο ισχυρή. Όταν το «δεν μπορώ» εξαφανίζεται από τον νου, έρχεται η θεϊκή δύναμη.
Μην πέφτετε στην παγίδα της μηχανικής προσευχής που συνιστά παρωδία της αληθινής προσευχής. Δώστε την ψυχή σας στον Θεό. Τότε θα δείτε τη ζωή σας –κάθε λεπτό της– να αποκτά μαγική υπόσταση.
Πόσοι από σας κάνετε ειλικρινή πνευματική προσπάθεια? Ακούτε τις ομιλίες μου, αλλά προσπαθείτε πράγματι να γνωρίσετε τον Θεό? Αν προσπαθούσατε ειλικρινά θα Τον βρίσκατε. Χρειάζεται χρόνος και επίμονη πίστη: «Κύριε, ξέρω ότι ακούς την προσευχή μου». Αν σταματήσετε να Τον καλείτε γιατί νομίζετε ότι δεν ακούει, αυτό θα είναι το τέλος σας. 
– Παραμαχάνσα Γιογκανάντα

ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΣΤΗ???

ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ – ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ


Η νευρικότητα είναι μια ασθένεια που μπορεί να καταπολεμηθεί μ’ ένα ειδικό φάρμακο: την ηρεμία. Η διατάραξη της νοητικής ισορροπίας, που καταλήγει σε νευρικές διαταραχές, προκαλείται από καταστάσεις συνεχούς υπερδιέγερσης ή από υπέρμετρο ερεθισμό των αισθήσεων.
Το να ενδίδετε συνεχώς σε σκέψεις φόβου, θυμού, μελαγχολίας, εκδίκησης, ζήλειας, λύπης, μίσους, δυσαρμονίας ή ανησυχίας, και η έλλειψη των αναγκαιοτήτων για μια φυσιολογική κι ευτυχισμένη ζωή, όπως είναι η σωστή διατροφή, η κατάλληλη άσκηση, ο καθαρός αέρας, ο ήλιος, μια ευχάριστη δουλειά κι ένας σκοπός στη ζωή, όλα αυτά είναι αιτίες ασθένειας του νευρικού συστήματος.
Κάθε βίαιος ή συνεχής νοητικός, συναισθηματικός ή φυσικός ερεθισμός διαταράσσει σε μεγάλο βαθμό και θέτει εκτός ισορροπίας το ρεύμα της δύναμης της ζωής μέσα στον κιναισθητικό μηχανισμό και τους λαμπτήρες των αισθήσεων. Αν συνδέσουμε ένα λαμπτήρα των διακοσίων είκοσι βολτ με μια πηγή δύο χιλιάδων βολτ, αυτός θα καεί αμέσως. Παρόμοια, το νευρικό σύστημα δεν κατασκευάστηκε για να αντέχει την καταστρεπτική δύναμη κάποιου έντονου συναισθήματος ή επίμονες αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.
Η νευρικότητα δεν είναι ένα απλό πρόβλημα. Είναι ένας θανατηφόρος εχθρός με μακροπρόθεσμες συνέπειες. Στο υλικό επίπεδο, είναι δύσκολο να γιατρέψετε οποιαδήποτε ασθένεια όταν αυτή επιδεινώνεται λόγω της νευρικότητας. Στο πνευματικό επίπεδο, μια ανισορροπία της ενέργειας της ζωής στο σώμα κάνει τον πιστό να δυσκολεύεται εξαιρετικά για να συγκεντρωθεί ή να διαλογιστεί όσο βαθιά χρειάζεται για να επιτύχει γαλήνη και σοφία. Αλλά η νευρικότητα μπορεί να θεραπευτεί.
Όποιος υποφέρει απ’ αυτήν, πρέπει να είναι πρόθυμος να αναλύσει την κατάστασή του και να εξαλείψει τα συντριπτικά συναισθήματα και τις αρνητικές σκέψεις που τον φθείρουν αργά και σταθερά. Η αντικειμενική ανάλυση του προβλήματος κάποιου και η διατήρηση ηρεμίας σε όλες τις περιστάσεις της ζωής θεραπεύουν και την πιο επίμονη περίπτωση νευρικότητας.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑΥΜΑΣΤΗ


Η λέξη «θαύμα» έχει την ικανότητα να κάνει την καρδιά μας να σκιρτήσει. Σαν άνθρωποι, όλοι ελπίζουμε να έχουμε μια ζωή γεμάτη θαύματα, σωστά; Κοιτάξτε το Χόλλυγουντ: Κινηματογραφικά στούντιο έχουν κάνει περιουσίες πουλώντας μας θαυμαστές ιστορίες τις οποίες παρακολουθούμε στην μεγάλη οθόνη με… ίσως όχι πίστη αλλά ελπίδα στα μάτια μας.
Θα παραδεχθώ ότι έχω συχνά προσευχηθεί για θαύματα στη ζωή μου. Εν τούτοις, καθώς ξεφλούδιζα στρώματα συνηθειών στο πνευματικό μου ταξίδι, άρχισα να αναρωτιέμαι, «Τι είναι το θαύμα;» Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε το αληθινό νόημα του θαύματος πριν ευχηθούμε να ζήσουμε ένα.
Χθες βράδυ στον υπόγειο σιδηρόδρομο, αγόρασα ένα επί πλέον σάντουιτς για να το δώσω σε έναν άστεγο άντρα που καθόταν έξω.
«Αυτό είναι ένα θαύμα, κύριε!» είπε, καθώς δέχτηκε το σάντουιτς.
«Γιατί το λες αυτό;» τον ρώτησα.
Σε αυτό το σημείο είχε αρχίσει ήδη να το τρώει. Με το στόμα γεμάτο με ζεστό ψωμί, είπε, «Έλπιζα ότι θα φάω ένα σάντουιτς σήμερα! Αλλά μετά τις 10μμ, έχασα κάθε ελπίδα».
Ένα απλό σάντουιτς ήταν το θαύμα για τον άνθρωπο αυτό.
Όταν ήμουν στην Ινδία, έδειξα το iPhone μου στην γιαγιά μου. Η γιαγιά μου δεν πήγε ποτέ σχολείο και έχει ζήσει μια πολύ απλή ζωή. Όταν της έδειξα πως μπορώ να ξεκλειδώνω το τηλέφωνο με τον δείκτη του χεριού μου, αναφώνησε: «Ουουου! Αυτό είναι θαύμα!»
Και όσο για μένα; Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης μου σαν πνευματικός θεραπευτής με τους δασκάλους μου, με θυμάμαι να λέω, «Αυτό είναι ένα θαύμα!» κάθε φορά που έβλεπα κάποιον να θεραπεύεται.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΟ


Κάποιος έγραψε ένα γράμμα σ’ ένα μικρό ξενοδοχείο, σε μια πόλη του Μίντουεστ την οποία σκόπευε να επισκεφθεί στην διάρκεια των διακοπών του. 

Έλεγε τα εξής:

«Θα ήθελα πάρα πολύ να φέρω μαζί μου και το σκύλο μου. Είναι καθαρός και περιποιημένος και συμπεριφέρεται άψογα. Θα μου επιτρέπατε να τον κρατήσω στο δωμάτιο μου, μαζί μου, το βράδυ;»

Η απάντηση ήρθε αμέσως από τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου:

«Έχω αυτό το ξενοδοχείο εδώ και πολλά χρόνια. Σ’ όλο αυτό το διάστημα ποτέ κανένας σκύλος δεν μου έκλεψε τις πετσέτες, τα κλινοσκεπάσματα, ή τους πίνακες από τους τοίχους. 

Ποτέ δε χρειάστηκε να διώξω από το ξενοδοχείο μέσα στη νύχτα ένα σκύλο επειδή ήταν μεθυσμένος και συμπεριφερόταν άσχημα. Και ποτέ κανένας σκύλος δεν το έσκασε για να μην πληρώσει το λογαριασμό.

ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΣΠΟΝΔΩΝ


ΤΟ ΧΥΣΙΜΟ ΥΓΡΩΝ, η σπονδή, που τώρα δεν υφίσταται (απο τις Ιουδαϊκές Θεοκρατίες Ιουδαϊσμό, Χριστιανισμό , Ισλαμισμό), ήταν κατά τούς προϊστορικούς χρόνους και ίδιαιτέρως μεταξύ τών πολιτισμών τής έποχής του Χαλκού μιά από τίς συνηθέστερες iεροτελεστίες .

Οί πρόγονοι μας χρησιμοποιούσαν, παράλληλα μέ τήν ποιητική λέξη λείβειν, λοιβή, τό σπένδειν, σπονδή αφ΄ ένός καί τό χέειν, χοή αφ΄έτέρου· κατά, χαρακτηριστικό τρόπο τό σπένδειν συνδέεται κυρίως μέ τό κρασί, τό προϊόν τής Μεσογείου· βεβαίως ύπάρχουν έπίσης χοαί με κρασί καί σπονδαί με μέλι, λάδι καί νερό.
Η διάκριση βασίζεται κατ' άρχήν στόν τύπο του δοχείου καί στόν τρόπο τον όποiο χύνεται τό ύγρό: η σπονδή γίνεται από τήν οινοχόη πού τήν κρατούσαν στό χέρι ή τό κύπελλο καί η ροή είναι ελεγχόμενη, ένώ χοή γίνεται με πλήρη ανατροπή καί κένωση ένός μεγαλύτερου άγγείου που τό κρατούν ή το στηρίζουν στο έδαφος. 'Η χοή γίνεται γιά τούς νεκρούς καί τούς «χθονίους» θεούς· ωστόσο είναι δυνατόν νά γίνει λόγος καί γιά σπονδή πρός τούς χθονίους.

Κάθε οίνοποσία συνοδεύεται από σπονδή: πρίν πιούμε τό κρασί που θέλουμε γίνεται σπονδή· έτσι είναι καθορισμένο ήδη από την εποχή του Ομήρου σύμφωνα μ’ έναν τυπικό στίχο. Αργότερα κατά τα συμπόσια υπήρχαν συγκεκριμένοι κανόνες, κατά τους όποίους π.χ. έπρεπε νά κάνουν σπονδή από τόν πρώτο κρατήρα στόν Δία καί στούς 'Ολυμπείους, άπό τόν δεύτερο στούς ήρωες, άπό τόν τρίτο καί τελευταίο στόν Δία τον Τέλειο, ή έπίσης άπό τόν πρώτο στόν «Αγαθό δαίμονα», από τόν τρίτο στόν 'Ερμή. Κάθε συμποσιαστής είναι έλεύθερος με άλλες σπονδές νά έπικαλεσθή κάποιον θεό.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα