Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Ο θρήνος των ελεφάντων- Για πρώτη φορά δημοσιεύεται ένα σπάνιο βίντεο με το μυστηριώδες τελετουργικό

Οικογένειες ελεφάντων που φέρονται να αποτίουν φόρο τιμής στη νεκρή μητριάρχη της αγέλης

Ο θρήνος των ελεφάντων- Για πρώτη φορά δημοσιεύεται ένα σπάνιο βίντεο με το μυστηριώδες τελετουργικό

Εξαιτίας της λαθροθηρίας και της μαζικής καταστροφής των οικοσυστημάτων, είναι πια πολύ σπάνιο για έναν άγριο αφρικανικό ελέφαντα να φτάσει σε μεγάλη ηλικία. 

Ακόμη πιο σπάνιο είναι να μπορέσουν οι επιστήμονες να μελετήσουν τη συμπεριφορά των ελεφάντων απέναντι στο θάνατο του ηγέτη της αγέλης τους ή ενός μέλους της οικογένειά τους.   

Η Shifra Goldenberg, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο,είναι μια από τους λίγους ανθρώπους που είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά το θρήνο των ελεφάντων, στο Εθνικό Πάρκο Σαμπούρου στη βόρεια Κένυα.   

Το διάρκειας 15 λεπτών βίντεο με τους ελέφαντες να "αποτίουν φόρο τιμής" στο νεκρό ζώο της αγέλης τους, παρουσιάζεται για πρώτη φορά αποκλειστικά στο National Geographic.   

Το ντοκουμέντο αποτελεί μια σημαντική νέα προσθήκη στο σώμα της έρευνας σχετικά με την πολυπλοκότητα της νοημοσύνης του ελέφαντα και της αντίληψής του απέναντι στο θάνατο. 

Μόνο ο Θεός ξέρει ποιος από τους δύο ήταν πιο κοντά στην αλήθεια

post-243

Κάποτε ένας άνθρωπος έχασε τα λογικά του στην προσπάθειά του να αναλύσει σε βάθος την πράξη του ανοίγματος και του κλεισίματος μιας πόρτας. Βάλθηκε να συγκρίνει τα συμπεράσματα των συζητήσεων των ανθρώπων γι’ αυτή την κίνηση, που και στις δύο περιπτώσεις είναι απολύτως η ίδια, παρότι τα αποτελέσματα είναι τόσο διαφορετικά. Δίπλα στο κελί του ήταν ένας άλλος τρελός που πάσχιζε να μαντέψει αν το αυγό γέννησε την κότα ή η κότα το αυγό. Εκκινώντας ο ένας από την πόρτα του και ο άλλος από την κότα του, και οι δύο αναζητούσαν, χωρίς επιτυχία, μια απάντηση από τον Θεό.

Τρελός είναι ένας άνθρωπος που βλέπει μια άβυσσο και πέφτει μέσα. Ο επιστήμονας τον ακούει να πέφτει, παίρνει το μέτρο του, υπολογίζει την απόσταση, φτιάχνει μια σκάλα, κατεβαίνει, ύστερα ξανακατεβαίνει και, τρίβοντας τα χέρια του, λέει απευθυνόμενος προς την οικουμένη:

Η υπερβολική καλοσύνη μπορεί να δημιουργήσει και όχι να λύσει προβλήματα

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Κεντ, το να φέρεται κανείς αλτρουιστικά ή με υπερβολική καλοσύνη και κατανόηση μπορεί να δημιουργήσει και όχι να λύσει προβλήματα, ειδικά στο επαγγελματικό πεδίο. Η μελέτη αυτή «συμφωνεί» με παλαιότερη έρευνα του Harvard και αποδεικνύει ότι είναι απείρως αποτελεσματικότερο –ειδικά όταν διοικείς μία ομάδα– να είσαι ζεστός ως άνθρωπος, αλλά όχι ιδιαιτέρως ανεκτικός και καλοσυνάτος, για τους εξής λόγους:
kindness


1. Με το να είναι κάποιος πολύ καλός μένει στάσιμος στη δημιουργία σοβαρών ανθρώπινων σχέσεων

Όταν κάποιος είναι καλοσυνάτος, αυτό που λέμε «ψυχούλα», όλη την ώρα, σε όλες τις περιστάσεις και αρνείται να «πατήσει πόδι» και να δείξει ποιος πραγματικά είναι, μοιραία βιώνει μια άκρως ενοχλητική μοναξιά. Με αυτή τη συμπεριφορά δύσκολα κάνεις πραγματικούς φίλους και συνεργάτες, όχι μόνο επειδή γίνεσαι βαρετός -σύμφωνα με τη μελέτη πάντα – αλλά επειδή το ανθρώπινο είδος έχει την τάση να μην εμπιστεύεται όσους έχουν μόνο ένα πρόσωπο: το αγγελικό.

2. Με το να είσαι μονίμως ευγενής και τίποτα άλλο, μοιραία «θυματοποιείσαι»

Κλείστε μέσα σας την ενέργεια του Σεπτέμβρη

september, woman, grapes


της Μαρίας Γκέκα
Σεπτέμβρης: διακοπές τέλος! Και τώρα, επιστρέφοντας ξανά στο σπίτι και στη ρουτίνα της δουλειάς, χρειάζεται να ξαναβρούμε τους καθημερινούς ρυθμούς για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε δυναμικά και με θετική ενέργεια το χειμώνα που έρχεται.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το σώμα μας «εκρήγνυται» από ενέργεια, καθώς κατά τη διαδικασία του μεταβολισμού παράγονται πολλές τοξίνες. Η όλη υπόθεση των διακοπών, ο προγραμματισμός, η προετοιμασία, το ταξίδι, η ψυχολογική και σωματική φόρτιση προσθέτουν άγχος και πολλές φορές μάς εξουθενώνουν σωματικά. Έτσι, όταν επιστρέφουμε σπίτι έχουμε καταναλώσει και τις τελευταίες δυνάμεις που σοφά αποταμιεύει πάντα ο οργανισμός μας. Γι’ αυτό, τώρα το Σεπτέμβρη είναι η ιδανική περίοδος για να κάνουμε μια καινούρια αρχή.
Για μας τους Έλληνες, παρά την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας μας ξεχωριστά, το καλοκαίρι είναι η πιο ξένοιαστη εποχή. Το υπέροχο φως, ο λαμπερός ήλιος, η θάλασσα, μάς βοηθούν να «ξεχαστούμε», να ζήσουμε λίγο ανέμελα, να πάρουμε ανάσες ευεξίας. Τώρα, όμως, με την επιστροφή στην πόλη, πρέπει να περάσουμε από την ανάπαυση των διακοπών στη δύσκολη καθημερινότητα ξαναβρίσκοντας τους παλιούς μας βιολογικούς ρυθμούς.
Όμως, αυτό το απότομο “πέρασμα” αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για την υγεία μας. Έναν κίνδυνο που πολλοί ψυχολόγοι ερευνητές αποκαλούν «άγχος της επιστροφής», γιατί ο μεταβολισμός μας περνά από τη φάση της απόλυτης ανάπαυσης σε κατάσταση πλήρους εγρήγορσης. Αυτό το σωματικό και ψυχολογικό σοκ παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα που θα είναι καλό να μην τα αγνοήσετε.
Σε επίπεδο ψυχικής κόπωσης: προβλήματα μνήμης, αϋπνία και, κάποιες φορές, άγχος και κατάθλιψη.
Σε σωματικό επίπεδο: δυσκολία στην πέψη, δυσκοιλιότητα, κρυολογήματα, βρογχίτιδα και γενικότερα υποτροπή και επιδείνωση των αλλεργικών και δερματολογικών παθήσεων.
Τι να κάνουμε;

Βήμα 1: Αποτοξίνωση

Η πείρα και η σοφία της ολιστικής ιατρικής μάς διδάσκουν πως για να βάλουμε ξανά σε κίνηση τον οργανισμό μας πρέπει πρώτα να τον καθαρίσουμε. Οι ειδικοί συμφωνούν και επισημαίνουν πως, αν το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν ενισχυθεί, κινδυνεύουμε να περάσουμε έναν άσχημο χειμώνα…
Ο Σεπτέμβρης λοιπόν, είναι ο ιδανικός μήνας για να καθαρίσουμε τον οργανισμό μας, αρχίζοντας από μια αποτοξίνωση που θα βασίζεται στην αποχή από το κρέας και ταυτόχρονα στην κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων. Σύμφωνα με τον Jeremy Rifkin, σπουδαίο Αμερικανό διαιτολόγο, το κρέας είναι από όλες τις ουσίες εκείνη που μας γεμίζει με τις περισσότερες τοξίνες, “σκουριές”, όπως τις ονομάζει. Μια ιδανική αποτοξίνωση θα ήταν να αποκλείσουμε το κρέας από τη διατροφή μας για ένα μήνα, αλλά αν αυτό φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο, τουλάχιστον 15 μέρες είναι απαραίτητο.

Άνθρωπος – Εγκέφαλος: Η εξέλιξη της ευφυΐας του Ανθρώπου σχετίζεται με την αύξηση παροχής αίματος προς τον εγκέφαλο

20160831_brains-blood-flow300x340
Μελέτη στην οποία επικεφαλής είναι το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, ανατρέπει τη θεωρία ότι η εξέλιξη της ανθρώπινης ευφυΐας απλά συσχετίζεται με το μέγεθος του εγκεφάλου και υποστηρίζει ότι αυτή μάλλον συνδέεται στενότερα με την παροχή αίματος προς τον εγκέφαλο. Η διεθνής συνεργασία μεταξύ Αυστραλίας και Νότιας Αφρικής έδειξε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξελίχθηκε για να γίνει όχι μόνο μεγαλύτερος, αλλά περισσότερο από ότι πιστεύονταν προηγουμένως ενεργητικά δαπανηρός και «διψασμένος» για αίμα.
Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε πώς άλλαζε κατά τη διάρκεια του χρόνου η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο των προγόνων των ανθρώπων, χρησιμοποιώντας το μέγεθος δυο οπών στη βάση του κρανίου που επιτρέπουν τις αρτηρίες να περνούν προς τον εγκέφαλο. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό της Royal Society, Open Science, επέτρεψαν στους ερευνητές να παρακολουθήσουν την αύξηση στην ανθρώπινης ευφυΐας κατά τον εξελικτικό χρόνο.
«Το μέγεθος του εγκεφάλου έχει αυξηθεί περίπου 350% κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του ανθρώπου, αλλά βρήκαμε ότι η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο αυξήθηκε στο εκπληκτικό 600%», είπε ο επικεφαλής της μελέτης ομότιμος καθηγητής Roger Seymour, από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας. «Πιστεύουμε ότι αυτό σχετίζεται με τις ανάγκες του εγκεφάλου για να ικανοποιηθούν οι αυξανόμενες ενεργητικές συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων, που επέτρεψαν την ανάπτυξη της σύνθετης σκέψης και τη μάθηση. Για να επιτραπεί ο εγκέφαλός μας να είναι τόσο ευφυής, πρέπει να τροφοδοτείται σταθερά με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από το αίμα. Όσο περισσότερο μεταβολικά ενεργός είναι ο εγκέφαλος, τόσο περισσότερο αίμα χρειάζεται και έτσι η τροφοδοσία των αρτηριών είναι μεγαλύτερη. Οι οπές στα απολιθωμένα κρανία είναι ακριβείς εκτιμητές του μεγέθους των αρτηριών».

Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ



Τι σας έφερε εδώ; Γιατί την συγκεκριμένη στιγμή, κι ενώ θα μπορούσατε να είστε οπουδήποτε και να κάνετε οτιδήποτε βρεθήκατε να διαβάζετε αυτό το άρθρο; Είναι πιθανόν να είδατε την εικόνα και να είχε κάποιο νόημα για σας. Βλέπετε τον αριθμό 11:11; Σας κεντρίζει το μυαλό και πολλές φορές δημιουργεί μια παράξενη και υπέροχη σύγχυση; Αγωνίζεστε να καταλάβετε το νόημα του; Μην ανησυχείτε. Σας καταλαβαίνω απόλυτα, και ελπίζω το άρθρο αυτό να σας δώσει μια ανακούφιση…
Το άρθρο αυτό δεν πρόκειται να ασχοληθεί μόνον με την αριθμολογία, αυτή αποτελεί μόνον ένα μικρό μέρος του μυστηριώδους κόσμου της συγχρονικότητας. Θα προσπαθήσω να δώσω ένα είδος νοήματος σε κάτι που είναι δύσκολο να κατανοήσουμε μόνον με την απλή λογική, και κάτι που πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν κατανοώ πλήρως. Αλλά πιστεύω ότι η συγχρονικότητα δεν λειτουργεί σε αυτό το επίπεδο. Γνωρίζω ότι είναι σημαντική, γνωρίζω ότι μετά από αυτήν μπορεί να ακολουθούν σημαντικά πράγματα, αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει εξ ολοκλήρου κατανοητό από το νου.
Τι είναι η Συγχρονικότητα;
Η συγχρονικότητα είναι μια σειρά γεγονότων που συμπίπτουν το ένα με το άλλο, και έχουν σπουδαίο νόημα όταν συνδέονται το ένα με το άλλο. Τα γεγονότα αυτά, επιφανειακά μοιάζουν να είναι απλή τύχη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για απλή σύμπτωση.
Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι: Θέλετε να κυνηγήσετε την δουλειά που ονειρεύεστε και προσπαθείτε να βρείτε μια δικαιολογία να μην το κάνετε και για κάθε δικαιολογία που βρίσκετε φαίνεται με έναν μαγικό τρόπο να βρίσκετε και την λύση μπροστά σας. Ή παρευρίσκεστε σε μια εκδήλωση που συνήθως αποφεύγετε, γιατί κάθε φορά που ανοίγετε την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, ή μιλάτε με κάποιον ακούτε συνέχεια γι’ αυτό. Κατόπιν, και σαν αποτέλεσμα της παρουσίας σας σε εκείνη την εκδήλωση συναντάτε κάποιον σημαντικό, όπως έναν σύντροφο, έναν συνέταιρο σε επιχείρηση, ή έναν μελλοντικό φίλο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα