Όλοι έχουμε το δικό μας σύστημα αξιών. Και ενώ αυτό είναι εξαιρετικά θετικό, ταυτόχρονα γίνεται και ‘επικίνδυνο’ καθώς μας γεμίζει με υπερβάλλοντα ζήλο καθώς περιμένουμε και οι άλλοι γύρω μας να συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να ζήσουμε τη ζωή ή να βλέπουμε τον κόσμο. Το να περιμένουμε οι άλλοι να ζουν και να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους δικούς μας κανόνες, μας στερεί την αίσθηση της πληρότητας αλλά και τη δυνατότητα της προσωπικής ανάπτυξης.
Το να είσαι επικριτικός έχει και άλλες επιπτώσεις. Αν είσαι σκληρός με τους άλλους, γίνεται και σκληρός με τον εαυτό σου. Αυτό σημαίνει ότι τόσο η αυτοπεποίθησή σου, όσο και η ευτυχία σου…υποφέρουν.
Η ζωή είναι απλά πιο απολαυστική όταν αποδεχόμαστε τους άλλους και τον εαυτό μας.
Χρησιμοποίησε την παρακάτω “στρατηγική” και γίνε λιγότερο επικριτικός.
1. Άκουσε τις επικριτικές σου σκέψεις. Όλα ξεκινούν από κάπου. Πριν εκφράσεις σε λόγια την κριτική σου, είναι σημαντικό να αντιληφθείς από που αυτή ξεκινάει. Δώσε σημασία στις σκέψεις που κάνεις. Μόλις αντιληφθείς αυτό που σκέφτηκες, χρησιμοποιήσέ το σαν το “καμπανάκι” για να αλλάξεις τη διαδικασία. Παρακολούθησε τη σκέψη σου και υπενθύμισε στον εαυτό σου, εκείνη τη στιγμή, να είναι πιο ανοιχτός.
2. Σταμάτα για 5 δευτερόλεπτα και πάρε μια βαθιά ανάσα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτός ο χρόνος αρκεί να δημιουργήσεις ένα δίκτυ ασφαλείας πριν πεις κάτι. Όταν πιάσεις τον εαυτό σου να θέλει να επικρίνει, σταμάτησε για 5 δευτερόλεπτα. Κάνε μια μικρή παύση. Με αυτόν τον τρόπο διακόπτεις το μοτίβο της σκέψης σου και δίνεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να σκεφτείς πριν πεις κάτι που ενδέχεται να μετανιώσεις. Αναρωτήσου, πόσες φορές έχεις πει κάτι που αμέσως μετά ευχόσουν να μην το είχες πει;
3. Κατανόησε ότι οι άνθρωποι, όπως εσύ, κάνουν το καλύτερο που μπορούν. Αυτό, δεν σημαίνει ότι ο καθένας είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Σημαίνει, όμως, ότι ο καθένας έχει μεγαλώσει διαφορετικά, έχει το δικό του παρελθόν, τις δικές του τραγωδίες, τη δική του ανατροφή, τα δικά του θέματα υγείας, το δικό του τρόπο να βλέπει τον κόσμο. Ο καθένας, κουβαλώντας τις δικές του εμπειρίες διαμορφώνει τη συμπεριφορά του. Ο τρόπος που κρίνουμε τους άλλους, θα άλλαζε αν γνωρίζαμε ολόκληρη την ιστορία τους.