Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Οι λέξεις ακολουθούν ανεξήγητους 14ετείς κύκλους

Οι λέξεις αλλάζουν χρήση κάθε 14 χρόνια – και οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα γιατί συμβαίνει αυτό.

Λεπτομέρεια του ελληνικού κειμένου που υπάρχει στη στήλη της Ροζέττας και που αποτέλεσε το κλειδί για να αποκρυπτογραφηθούν τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά. Image: Supplied
ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ των ανθρώπων ασφαλώς αλλάζει και εμπλουτίζεται ή φτωχαίνει στο πέρασμα του χρόνου. Όμως, όπως αναφέρει η Daily Mail, οι επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά και κάτι ακόμα: ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε, εμφανίζουν μυστηριώδεις κύκλους δημοφιλίας, διάρκειας περίπου 14 ετών.
Σε διαδοχικούς τέτοιους κύκλους, ορισμένες λέξεις γίνονται αρχικά πολύ δημοφιλείς και μετά φεύγουν από τη μόδα, για να επανέλθουν στο προσκήνιο αργότερα. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι που εμφανίζεται μια τέτοια περιοδικότητα της τάξης των 14 ετών κατά προσέγγιση.
Ομάδα ερευνητών από την Αργεντινή και τη Βρετανία, με επικεφαλής τον Μαρτσέλο Μοντεμούρο του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, εστίασαν σύμφωνα με το περιοδικό New Scientist, σε 5.630 συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις (μόνο ουσιαστικά) και ανέλυσαν πώς εξελίχθηκε η δημοφιλία τους κατά τα τελευταία 300 χρόνια.
Για τον σκοπό αυτό, ερεύνησαν τη Google Books’ Ngram, μια βάση δεδομένων με λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν σε σχεδόν πέντε εκατομμύρια ψηφιοποιημένα βιβλία διαφόρων εποχών. Στη συνέχεια, εξέτασαν με ποιο τρόπο μεταβλήθηκε η δημοφιλία των 5.630 λέξεων τα τελευταία 300 χρόνια, από το 1700 έως το 2008.
Η ανάλυση έφερε στο φως μια ανεξήγητη αυξομείωση δημοφιλίας των λέξεων σε κύκλους των 14 ετών. Η περιοδικότητα αυτή καταγράφηκε όχι μόνο στις αγγλικές λέξεις, αλλά επίσης στις γαλλικές, γερμανικές, ιταλικές, ισπανικές και ρωσικές, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει κάποια διεθνής τάση. Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Palgrave Communications.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα