1. Μάθε τον εαυτό σου! 
Βέβαια θα πρέπει να σε προειδοποιήσω. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως η μέρα εκείνη που θα ξυπνήσεις και θα πεις: Τα έμαθα όλα για τον εαυτό μου. Δεν χρειάζεται να μάθω κάτι άλλο. Ουφ. Ξεμπέρδεψα! Η αυτογνωσία δεν έχει πάτωμα και δεν εχει ταβάνι. Η αυτογνωσία είναι μια διαδρομή ζωής. Ξεκίνα να μαθαίνεις όλο και καλύτερα τον εαυτό σου. Αυτό θα σου δώσει δύναμη και φτερά να πετάξεις. Θα σε απελευθερώσει. Αν χρειάζεσαι βοήθεια σχετικά με το από που να ξεκινήσεις, θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις από τα βασικά: Μάθε ποιες είναι οι κινητήριες πρωταρχικές αξίες σου. Μάθε ποια είναι η δήλωση αποστολής σου. Ποιες είναι οι κυριότερες περιοριστικές πεποιθήσεις σου και ποια είναι τα κύρια μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που επαναλαμβάνεις όταν φοβάσαι. Συζήτησε με την Coach σου και διεκδίκησε πίσω τη δύναμη που έχει η γνώση αυτών των πτυχών του εαυτού σου.
2. Αγάπησε τον.
 Τον εαυτό σου δηλαδή. Ολόκληρο. Όχι μόνο τα μέρη που σου αρέσουν. Ζούμε σε έναν πλανήτη – δίπολο. Αγαπάμε το καλοκαίρι αλλά απολαμβάνουμε και τη θαλπωρή του χειμώνα. Μας αρέσει η μέρα αλλά τη νύχτα, ξεκουραζόμαστε, μαζεύουμε δυνάμεις, κάνουμε έρωτα. Μας αρέσει η ζέστη, αλλά αναπολούμε και τις κρύες μέρες δίπλα στο τζάκι. Σου αρέσει ο φωτεινός, γελαστός εαυτός σου, όμως θέλεις να ξεφορτωθείς και να ξεμπερδέψεις μια και καλή με το πιο σκιώδες κομμάτι του. Γιατί; Γνωρίζω ότι εκεί βρίσκεται όλος ο πόνος και ο φόβος. Όμως εκεί βρίσκεται και όλη η γνώση, η ωρίμανση, η ζύμωση και η μεταμόρφωση της ψυχής σου. Εκεί βρίσκεται η γενέτειρα της διεύρυνσης της ψυχής σου. Της απελευθέρωσης σου. Της επιστροφής σου στην Α-Λήθει-α και το Φως. Αγάπησε τον εαυτό σου. Και τη φωτεινή και τη σκιώδη πλευρά του!Μάθε να ισορροπείς με τα δυο σου μέρη. Αποδέξου τα.

3. Φρόντισε το σώμα σου.
Τίμησε την υγεία σου και την ευεξία σου. Ναι! Ιδανικό σώμα και ιδανικά κιλά υπάρχουν. Όχι! Δεν έχουν καμία σχέση με τους πίνακες και τους δείκτες των περιοδικών. Τουλάχιστον όχι για εμένα. Κατά τη δική μου γνώμη και άποψη, ιδανικό σώμα είναι το σώμα εκείνο που σου επιτρέπει να ζεις τη ζωή που επιθυμείς. Αν το σώμα σου σε υπηρετεί σε αυτό, τότε έχεις το ιδανικό σου σώμα. Αν τα κιλά σου σου επιτρέπουν να έχεις την κίνηση που χρειάζεσαι ελεύθερα, το ντύσιμο που σε κάνει να νιώθεις μια θεά και τα βλέμματα θαυμασμού που χρειάζεσαι για να νιώθεις όμορφα, τότε είσαι στο ιδανικό σου βάρος. Αν όχι, ξεκινάς το project “Ιδανικό μου σώμα” από αυτό το δευτερόλεπτο. Πάρε βοήθεια από μια life coach. Αυτός ο αγώνας λέγεται ” Η πιο όμορφη ζωή μου” και δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Άσε κάτω το σοκολατάκι. Είναι υποκατάστατο.
Για άλλα πράγματα πεινάς. 
Δεν πεινάει το σώμα σου. Το σώμα χόρτασε δέκα μπουκιές πριν. Η ψυχή σου πεινάει. Για βαθύτερα και ουσιαστικότερα. Ως πότε θα σου τα στερείς;
4. Μάθε την τέχνη των ευτυχισμένων σχέσεων.
Την τέχνη. Πολύ σωστά διάβασες. Οι σχέσεις θέλουν τέχνη. Την τέχνη της επικοινωνίας. Πολλές γυναίκες τείνουν να προβάλλουν τα δικά τους χαρακτηριστικά στον σύντροφο τους. Πιστεύουν ότι οι άνδρες βιώνουν με τον ίδιο τρόπο την πραγματικότητα. Πιστεύουν ότι και οι σύντροφοι τους, μπορούν και βλέπουν με τον ίδιο τρόπο τα πράγματα. Να νιώθουν τα ίδια συναισθήματα. Να αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο. Λάθος. Ή για να είμαι πιο ακριβής: ΛΑΘΟΣ. Ο γυναικείος και ο ανδρικός εγκέφαλος μοιάζουν τόσο όσο η Κρήτη και η Κέρκυρα. Είναι και τα δυο νησιά, αλλά από άλλες ομοιότητες, end of story. Η τέχνη των σχέσεων επικεντρώνεται στα εξής:
  • Μάθε τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας των δύο φύλων.
  • Μάθε τρόπους ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ τους. Υπάρχουν.
Επένδυσε χρόνο σε αυτά.Kάνε coaching. Παρακολούθησε σχετικά σεμινάρια. Αυτά τα δυο μόνο θα ομορφύνουν τη ζωή σου κατά πολύ! Οι καλές σχέσεις είναι ευτυχία.
 5. Συγχώρεσε.
Πφφφφ… Ξέρω. Ξύνω πληγές. Πως να συγχωρέσεις όταν… και όταν… όπως και όταν… Αυτά είναι πράγματα ασυγχώρητα. Δεν έφταιγες εσύ. Το ξέρω. Σε νιώθω. Βγάλε από το ντουλάπι ένα μπουκάλι δηλητήριο. Και πάρε και ένα ποτήρι. Γέμισε το και άσπρο πάτο. Στην υγεία σου!
Ναι! Καλά κατάλαβες. Όσο δεν συγχωρείς είναι σαν να πίνεις δηλητήριο και να περιμένεις να πεθάνει ο άλλος. Το γινάτι είναι τοξικό. Θα σωματοποιηθεί σε ασθένεια. Δική σου όχι του άλλου. Ο άλλος μπορεί να μην το σκέφτεται καν πια. Θα εκδηλωθεί σε θλίψη και θυμό. Δική σου, για τη δική σου ζωή μιλάμε.
Συγ-χωρώ σημαίνει ότι κατανοώ ότι στην σύγχυση σου δεν μπόρεσες να κάνεις κάτι καλύτερο.
Έχει πολλά δώρα η συγχώρεση. Το μεγαλύτερο; Θα νιώσεις κάποιους τόνους ελαφρύτερη και πιο χαρούμενη. Εσύ, όχι ο άλλος!
Mε εκτίμηση,
Ελίνα Γιαχαλή
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ