Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Τι να τρώτε και τι να μην τρώτε για το ουρικό οξύ. Φυσικά ροφήματα που μειώνουν το ουρικό οξύ


της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια κοινή και οδυνηρή πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις. Σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι μέσα και γύρω από την άρθρωση, προκαλώντας φλεγμονή, πόνο και πρήξιμο. Αυτοί οι κρύσταλλοι σχηματίζονται από ένα από τα συνήθη απόβλητα που παράγονται από τον οργανισμό, το ουρικό οξύ. Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε ορισμένες τροφές και ποτά. Αυτά περιλαμβάνουν κυρίως το συκώτι, τις αντσούγιες, το σκουμπρί, τα ξερά φασόλια, τα μπιζέλια και την μπίρα. Το μεγαλύτερο ποσοστό του ουρικού οξέος διαλύεται στο αίμα και φιλτράρεται στα νεφρά. Από εκεί, αποβάλλεται από τον οργανισμό με τα ούρα. Αν το σώμα σας παράγει υπερβολική ποσότητα ουρικού οξέος ή δεν απομακρύνει αρκετό μέσω των ούρων, μπορεί να σας προκαλέσει πρόβλημα. Το υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος στο αίμα ονομάζεται υπερουριχαιμία. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει αρκετά γρήγορα σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα. Αυτό προκαλεί αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος και το σχηματισμό κρυστάλλων.
Εάν η διατροφή σας αποτελείται από μεγαλύτερες ποσότητες πουρινών, υπάρχει περίπτωση να αναπτύξετε ουρική αρθρίτιδα, επειδή οι πουρίνες μεταβολίζονται σε ουρικό οξύ. Είναι προφανές ότι για ακόμη μία φορά η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία μιας νόσου. Ωστόσο, θεωρείται ότι δεν προκαλούν ουρική αρθρίτιδα όλες οι τροφές που είναι πλούσιες σε πουρίνες. Σημαντικό είναι λοιπόν να ελέγχουμε και να προσαρμόζουμε την διατροφή μας στις ανάγκες του οργανισμού, σκεπτόμενοι πάντα ότι η υπερκατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να αποδεχτεί βλαβερή για τον οργανισμό μας.
Το αλκοόλ, η παχυσαρκία, η υπολειτουργία του θυρεοειδούς, η κληρονομικότητα, οι μεταβολικές και ενδοκρινικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης ή η οξέωση, καθώς και ο καρκίνος, η χημειοθεραπεία ή άλλου είδους φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος.
Τρόφιμα που επιτρέπονται (σε λογικές ποσότητες) στην οξεία φάση:
  • Γάλα, γιαούρτι, τυρί, παγωτό (προτιμήστε τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα)
  • Δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες (όχι τηγανητές)
  • Κέικ, μπισκότα 
  • Λαχανικά: Μελέτες έχουν δείξει ότι τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες ΔΕΝ αυξάνουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας ή τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια ουρικής αρθρίτιδας. Περιορίστε την κατανάλωση σε σπαράγγια, σπανάκι, μπιζέλια, κουνουπίδι και μανιτάρια, ντομάτα, αρακά.
  • Χορταρικά
  • Φρούτα κατά προτίμηση κεράσια, βατόμουρα. Φρούτα κονσέρβας.
  • Λάδι, βούτυρο μαργαρίνη, ελιές (σε λογικές ποσότητες)
  • Αλάτι, ξύδι, καρυκεύματα
  • Μέλι, κακάο, σοκολάτα, ζελέ  Καλό θα ήταν να αποφύγετε τη μεγάλη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων και απλών σακχάρων π.χ. λευκού ψωμιού, κέικ, καραμελών, αναψυκτικών.
  • Καφές, τσάι.
Θα πρέπει να πίνετε νερό σε μεγάλες ποσότητες που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας στην αποβολή τοξινών και του ουρικού οξέος. Το πολύ νερό μπορεί να σας βοηθήσει στην πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας (τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα πρέπει να πίνετε αν έχετε αυξημένο ουρικό οξύ).
Θα πρέπει επίσης να προσέχετε το βάρος σας.
Το μηλόξυδο είναι ένα φυσικό μέσο καθαρισμού και βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας των αποβλήτων από το σώμα. Μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού ωμό, βιολογικό ξύδι μήλου σε ένα ποτήρι νερό και πίνετε αυτό το διάλυμα τρεις φορές την ημέρα.
Ο χυμός λεμονιών είναι επίσης καλός για την καταπολέμηση της ουρικής αρθρίτιδας. Ο χυμός ενός λεμονιού σε ένα ποτήρι ζεστό νερό κάθε πρωί με άδειο στομάχι για μερικές εβδομάδες είναι από τα καλύτερα φυσικά μέσα για την πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας.
Τρώγοντας μισό φλιτζάνι κεράσια κάθε μέρα (25 γραμμάρια κερασιών/ημέρα είναι η κατάλληλη δόση) για μερικές εβδομάδες μπορείτε να καταπολεμήσετε την ουρική αρθρίτιδα, ή πίνοντας ένα ή δύο ποτήρια ξινό χυμό κερασιού.
Η διατροφή σας πρέπει, επίσης, να περιλαμβάνει βατόμουρα, φράουλες, πιπεριές και άλλα λαχανικά και φρούτα που περιέχουν βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.
Μπορείτε να αναμίξετε  μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι νερό και πίνετε για δύο εβδομάδες κάθε μέρα.
Θα πρέπει να καταναλώνετε μόνο ελαιόλαδο και λάδι καρύδας. Τα περισσότερα φυτικά έλαια μετατρέπονται σε ταγγισμένα λίπη όταν θερμαίνονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία, και πρέπει να τα αποφεύγεται γιατί ελαττώνουν την  βιταμίνη Ε από το σώμα, που είναι απαραίτητη για τον έλεγχο των επιπέδων ουρικού οξέος.
Τροφές που απαγορεύονται σε άτομα με υψηλό ουρικό οξύ (με υπερουριχαιμία):
-Τα τηγανητά και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα
Περιορίστε το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Οι ζωικές πρωτεΐνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα. 
-Αποφύγετε τα εντόσθια, το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί. Το κρέας από όργανα ζώων, όπως η καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά και ο εγκέφαλος, περιέχουν μεγάλο ποσοστό πουρινών. Αν υποφέρετε από ουρική αρθρίτιδα, θα πρέπει να αποφύγετε εντελώς την κατανάλωση αυτών των κρεάτων καθώς και τα κόκκινα κρέατα, όπως, βοδινό και χοιρινό κρέας. Πουλερικά, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο.
- Αποφύγετε τα αμύγδαλα.
-Περιορίστε το λίπος. Τα κορεσμένα λιπαρά μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει το ουρικό οξύ. Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας ή χωρίς καθόλου λιπαρά.
-Θα πρέπει να αποφεύγετε εκείνα τα θαλασσινά προϊόντα που έχουν υπερβολικά υψηλά επίπεδα πουρίνης. Τέτοια είναι τα οστρακοειδή όπως τα καβούρια, οι αστακοί και οι γαρίδες, αλλά και ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο τόνος, το σκουμπρί, η ρέγκα, ο σολομός και η γλώσσα.
-Κάθε τρόφιμο που περιέχει μαγιά θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς περιέχει υπερβολικά υψηλά επίπεδα πουρίνης. 
-Τα διάφορα αλκοολούχα ποτά, όπως κυρίως η μπύρα, αλλά και τα ψωμιά περιέχουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες των πουρινών. Οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς αυτές τις τροφές.
- Αποξηραμένα όσπρια (κυρίως φασόλια και φακές)
-Αποφύγετε την κατανάλωση φρουκτόζης, αφού αυξάνει το ουρικό οξύ.
-Υπάρχουν επίσης ορισμένα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες. Αυτά περιλαμβάνουν τα αποξηραμένα φρούτα, όπως τα σύκα, καθώς και φρέσκα φρούτα, όπως οι μπανάνες, το αβοκάντο, τα μήλα, τα ακτινίδια, το φραγκοστάφυλο και ο ανανάς.
Ρόφημα για το ουρικό οξύ
Για το ουρικό οξύ βράστε σέλινο μέσα σε γάλα ή ρίξτε ένα κουταλάκι του τσαγιού σπόρους σέλινου σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό και πίνετε μέχρι 3 φλυτζάνια την ημέρα
Γνωρίζετε ότι ο χυμός αγγουριού βοηθά να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματος, είναι ιδιαίτερα αλκαλικό ρόφημα και αποτελεσματικό για την απομάκρυνση του κρυσταλλωμένου ουρικού οξέος στις αρθρώσεις;
Το σέλερι και το τζίντζερ θα βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής κατά τη διάρκεια του καθαρισμού.
Συστατικά:
-1 μεσαίου μεγέθους αγγούρι
-2 κλωνάρια σέλερι
-1 φέτα λεμόνι
-2 εκατοστά από ρίζα τζίντζερ
Οδηγίες:
-Προετοιμάστε τα συστατικά. Καθαρίστε τα καλά πρώτα
-Κόβουμε το αγγούρι σε μικρά κομμάτια και το περνάμε από τον αποχυμωτή
-Καθαρίστε καλά το σέλερι και βεβαιωθείτε ότι βγάλατε όλες τις «νευρώσεις» από το κλωνάρι
-Κόψτε το λεμόνι και καθαρίστε το τζίντζερ
-Βάλτε τον χυμό του αγγουριού με τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε λίγο νερό αν είναι απαραίτητο.
Πίνετε αυτό το ρόφημα μία ή δύο φορές την ημέρα μέχρι να αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα στον πόνο των αρθρώσεων.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα