Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Επικίνδυνη ουσία σε προϊόντα καθημερινής χρήσης

 


Μια πρόσθετη ουσία, το διοξείδιο του τιτανίου, γνωστό και ως Ε171, που χρησιμοποιείται ευρέως σε οδοντόπαστες, τρόφιμα και άλλα προϊόντα, μπορεί να είναι καρκινογόνο, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα


Πειράματα σε ζώα (αρουραίους) έδειξαν ότι η ουσία προκάλεσε προκαρκινικές αλλοιώσεις του παχέος εντέρου σε 40% των πειραματόζωων που την ήπιαν μαζί με το νερό τους. Οι αλλοιώσεις αυτές δεν είναι κακοήθεις, αλλά μπορούν να γίνουν σταδιακά.
Το Ε171 χρησιμοποιείται σε γλυκά, σοκολάτες, μπισκότα, τσίχλες, γαλακτοκομικά, αντηλιακά, οδοντόπαστες, χρώματα και άλλα καταναλωτικά προϊόντα. Προηγούμενες έρευνες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) είχαν δείξει ότι η εισπνοή του Ε171 μπορεί να είναι καρκινογόνα. Όμως η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβαίνει και όταν η ουσία εισέρχεται στον οργανισμό από το στόμα και το στομάχι.
Τα πειράματα
Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωπονικών Ερευνών της Γαλλίας, με επικεφαλής τον δρ. Ερίκ Ουντό του Πανεπιστημίου της Τουλούζης έδωσαν σε αρουραίους να πιουν νερό με Ε171 επί 100 μέρες, σε ποσότητα ανάλογη με αυτή που καταναλώνουν οι άνθρωποι μέσω των τροφών, καλλυντικών κ.α.
Το Ε171 απορροφήθηκε από το έντερο και πέρασε στο αίμα, μέσω του οποίου εξαπλώθηκε σε άλλα σημεία του σώματος. Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις (σαν πολύποδες) εμφανίσθηκαν σε τέσσερα ζώα στα δέκα που είχαν πιει νερό με την εν λόγω ουσία, αλλά σε κανένα πειραματόζωο που δεν είχε πιει νερό με Ε171. Επίσης, το Ε171 βρέθηκε να εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων.
Προς το παρόν, είναι ασαφές κατά πόσον αυτά τα ευρήματα έχουν ισχύ και στους ανθρώπους. Οι ερευνητές, πάντως, προειδοποίησαν ότι το Ε171 πιθανώς αποτελεί πηγή μεγαλύτερης ανησυχίας για τα παιδιά που καταναλώνουν πολλά γλυκά. Ήδη, η γαλλική κυβέρνηση διέταξε άμεση έρευνα για την ασφάλεια του Ε171, στο πλαίσιο ευρύτερης μελέτης για την ασφάλεια των διαφόρων νανοϋλικών στη δημόσια υγεία. Τα αποτελέσματα του πορίσματος αναμένονται έως το τέλος Μαρτίου. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Scientific Reports».

Επιβεβαιωνόμαστε…

Από το 2013 είχαμε γράψει για τις τσίχλες και ειδικά για το διοξείδιο του τιτανίου που έχουν πολλές από αυτές και τις μασουλούν παιδάκια κατά κόρον. Το αναδημοσιεύσαμε στο νέο ιστολόγιο πέρσι, ενώ το 2014 κάναμε έκκληση προς τους μαστιχοπαραγωγούς να πάψουν να χαραμίζουν τη μαστίχα, το άγιο αυτό και αποκλειστικό δώρο της φύσης, προσθέτοντας την καρκινογόνα ουσία.
Ξαναλέμε, λοιπόν:
  1. Να ενημερώνεστε σωστά
  2. Βάλτε γυαλάκια όταν ψωνίζετε και διαβάστε τι γράφουν τα ψιλά γράμματα
  3. Αποφύγετε όσο μπορείτε τα καρκινογόνα πρόσθετα επιλέγοντας καλύτερα προϊόντα, παρασκευάζοντας όσα μπορείτε στο σπίτι, ειδικά όταν έχετε παιδιά, όπως έκαναν παλιά οι μανάδες
  4. Προϊόντα όπως τσίχλες, αναψυκτικά, γαριδάκια κ.λ.π που δεν έχουν ΚΑΜΙΆ θρεπτική αξία μπορούν άνετα να αφαιρεθούν από το καλάθι σας
  5. Το επιχείρημα, “μα, το θέλει το παιδί γιατί το τρώνε τα άλλα”, που ακούμε συχνά από κάποιους γονείς, είναι επιχείρημα που δηλώνει: Το παιδί μου είναι πιο ώριμο από μένα και ξέρει τι θέλει, ενώ εγώ δηλώνω αδυναμία να το καθοδηγήσω.
Συγνώμη, αλλά η οικογένεια δεν είναι facebook για να κυνηγάτε like από τα παιδιά σας και φοβάστε μήπως χάσετε μερικά!
Για μια φορά ακόμα επιβεβαιωθήκαμε. Περιμένουμε τώρα και… τις επίδοξες “καταρρίψεις”, όχι δεν είναι έτσι φάτε όσο θέλετε, πασαλειφτείτε μ’ αυτό όσο θέλετε, βάλτε το… όπου θέλετε!

 allnewz

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα