Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Το αλάτι στη διατροφή των παιδιών



Είναι γνωστό πως η αυξημένη κατανάλωση αλατιού αποτελεί μια «ανθυγιεινή» συνήθεια, που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και άλλων νοσημάτων. Μάλιστα, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως οι αρνητικές επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης αλατιού μπορεί να εμφανιστούν από μικρή ηλικία.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, καθώς και το γεγονός ότι οι διατροφικές συνήθειες που διαμορφώνονται κατά την παιδική ηλικία είναι πολύ πιθανό να διατηρηθούν και στην ενήλικο ζωή, συστήνεται ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού στα παιδιά.


Ειδικότερα, κατά τον πρώτο χρόνο ζωής, η αυξημένη πρόσληψη αλατιού μπορεί να επηρεάσει τη νεφρική λειτουργία του βρέφους και συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγεται πλήρως η προσθήκη αλατιού στο φαγητό, η χρήση κύβων κι έτοιμων ζωμών στην προετοιμασία σούπας ή άλλων φαγητών, καθώς και η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.



Ωστόσο, ακόμη και μετά τον πρώτο χρόνο, όπου το παιδί αρχίζει σταδιακά να καταναλώνει το ίδιο φαγητό με την υπόλοιπη οικογένεια, θα ήταν καλό η χρήση αλατιού να περιορίζεται στο ελάχιστο. Παράλληλα, είναι σημαντικό οι γονείς να ελέγχουν τις ετικέτες των συσκευασμένων προϊόντων, ώστε να μην προσφέρουν στο παιδί «κρυφές» πηγές νατρίου ή τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό.


Παρακάτω θα δείτε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ΣΗΠ) αλατιού ή νατρίου για παιδιά, ανάλογα με την ηλικία:

Ηλικία
1-3 ετών
4-6 ετών
7-10 ετών
11 ετών και άνω
ΣΗΠ αλατιού
2 γρ.
3 γρ.
5 γρ.
6 γρ.
ΣΗΠ νατρίου
0,8 γρ.
1,2 γρ.
2 γρ.
2,4 γρ.


Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε ότι ένα κουταλάκι του γλυκού αντιστοιχεί σε πέντε γραμμάρια.


neadiatrofis

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα