Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Επίλυση ή ναυάγιο; Οι συζητήσεις για το Κυπριακό σε ελεύθερη μετάφραση (Photos-Videos)

Επίλυση ζητά το Κυπριακό που παραμένει ανοιχτό περισσότερα από σαράντα χρόνια με τα τούρκικα στρατεύματα να βρίσκονται στο νησί. Το μεγάλο ζήτημα της Κύπρου, από το καλοκαίρι του 1974, τότε δηλαδή που τα εδάφη της χώρας κατέβαλε ο τούρκικος στρατός, αποτελεί μια μεγάλη πληγή που ζητά επιτέλους να κλείσει.
Γράφουν: Πεταλιού Σταυρούλα, Πρέβεζα Αφροδίτη
Θυμίζουμε, πως τα εδάφη της Κύπρου τα οποία κατέχονται από την Τουρκία αντιπροσωπεύουν περίπου το 37% της συνολικής έκτασης της χώρας και  Κύπρου. Ονομάζονται «κατεχόμενες περιοχές», με τους Τούρκους να έχουν δώσει άλλη ονομασία στο «κράτος» τους λέγοντας το «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

Video-ντοκουμέντο από την εισβολή των τούρκικων στρατευμάτων:

Το χρονικό της εισβολής στην Κύπρο:

Στις 20 Ιουλίου του 1974, περίπου 40.000 Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας αλλά παράλληλα και του ναυτικού εισέβαλαν παράνομα στο νησί της Κύπρου.
Η απόβαση των Τουρκικών στρατευμάτων στο νησί ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις που είχαν περίπου ένα μήνα διαφορά η μια από την άλλη.
Τα άτομα που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και αναγκάστηκαν στην ουσία να γίνουν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, φτάνουν σύμφωνα με τους υπολογισμούς τα 200.000, ενώ 4.000 έχασαν τη ζωή τους και παράλληλα 1.619 δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι.
Οι Τούρκοι κατέκτησαν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου και ίσο ποσό της βιομηχανίας, όπως επίσης και 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων.

Συγκλονιστικό video δείχνει πώς οι Τουρκοκύπριοι βοηθούν τους Τούρκους στρατιώτες κουβαλώντας τα πυρομαχικά τους, αλλά και τη στιγμή που οι αλεξιπτωτιστές προσγειώνονται στο κυπριακό έδαφος:

Το Πολεμικό ανακοινωθέν για την εισβολή στην Κύπρο:

Τα γεγονότα στην Κύπρο από τις 15 μέχρι τις 21 Ιουλίου 1974 μέσα από το αρχείο του ΡΙΚ:

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό:

Το κομμάτι των διαβουλεύσεων: Ποια είναι τα αντικείμενα συζήτησης ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές;

Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, με την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις να κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Κ. Φίλη, οι συζητήσεις διεξάγονται σε δύο επίπεδα: Σε διακοινοτικό επίπεδο (ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά) και σε επίπεδο εγγυητριών δυνάμεων, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα και την Τουρκία.
Τα κυριότερα θέματα που συζητούνται σε διακοινοτικό επίπεδο είναι τα εξής:
  • Εδαφικό: Τι εδάφη θα επιστρέψουν οι Τουρκοκύπριοι στους Ελληνοκύπριους. Πρόκειται για τα εδάφη που κατέχουν παράνομα μετά την εισβολή του 1974. Το εδαφικό σχετίζεται ακόμα και με την ακτογραμμή. Ένα απ’ τα βασικά θέματα διαφωνιών είναι η περιοχή της Μόρφου, λόγω του ότι διαθέτει μεγάλη ακτογραμμή και θα προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην πλευρά στην οποία θα ανήκει. Τέλος, με το εδαφικό συνδέεται ακόμα και ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επιστρέψουν στις εστίες τους.
  • Περιουσιακό- αποζημιώσεις: Τι αποζημιώσεις θα δοθούν στους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι εκτοπίστηκαν απ’ τις εστίες τους το 1974, αλλά επίσης και σε Τουρκοκύπριους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Με τις αποζημιώσεις σχετίζεται επίσης και η επιστροφή των περιουσιών.
  • Εκ περιτροπής προεδρία: Εάν θα πρέπει να υπάρχει εναλλασσόμενη Προεδρία ώστε να ασκεί την Προεδρία για το σύνολο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος του ομόσπονδου τουρκοκυπριακού κρατιδίου. Η συζήτηση επικεντρώνεται στην προεδρία δύο προς ένα, δηλαδή για κάθε δύο φορές που θα ασκεί προεδρία Ελληνοκύπριος, να ασκεί μια φορά ο Τουρκοκύπριος. Αυτό, όμως, θέτει ζητήματα αναφορικά με τη λειτουργικότητα της Κυβέρνησης. Όσον αφορά τη διακυβέρνηση, συζητείται ακόμα το εάν οι Τουρκοκύπριοι που θα συμμετέχουν σ’ ένα κοινό συμβούλιο, το οποίο θα λαμβάνει αποφάσεις, θα μπορούν να έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν βέτο.
Οι συζητήσεις σε επίπεδο εγγυητριών δυνάμεων αφορούν τις εγγυήσεις και την ασφάλεια:
  • Εγγυήσεις & ασφάλεια: Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατό σ’ ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. να υπάρχει εγγυήτρια δύναμη μια τρίτη χώρα, ενώ η Τουρκία ανταπαντά ότι δεν εμπιστεύεται πως οι Ευρωπαίοι θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και θα τους  παρέχουν ασφάλεια. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι έτσι κι αλλιώς οι εγγυήτριες δυνάμεις αποτελούν ένα παρωχημένο μοντέλο, με την τουρκική πλευρά να ισχυρίζεται πως οι Τουρκοκύπριοι επιιθυμούν την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη για να είναι διασφαλισμένοι.
  • Τουρκικά στρατεύματα: Η Τουρκία επιθυμεί να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη και να παραμείνουν τα στρατεύματά της στο κυπριακό έδαφος για να διασφαλίζουν την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Η Ελλάδα απ’ την πλευρά της απαντάει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, καθώς θα πρόκειται για ένα νέο Κράτος και τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας κοινής Αστυνομίας ή ενός άλλου συστήματος ασφάλειας.
Κεφάλαιο Χρηματοδότηση
Όπως εξηγεί ο κ. Φίλης στο iPop.gr, ένα μεγάλο ζήτημα είναι εκείνο της χρηματοδότησης. Για να επιτευχθεί η επίλυση του Κυπριακού, χρειάζεται μια μεγάλη χρηματοδότηση, η οποία ενδεχομένως να ξεπερνάει ακόμα και τα 10 δις ευρώ. Δεν θα χρηματοδοτηθεί, όμως, απ’τις δύο κοινότητες. Θα υπάρξει μια «διάσκεψη δωρητών», δηλαδή θα δώσουν χρήματα οι μεγάλες δυνάμεις. Λόγω του ότι, όμως, το ποσό είναι μεγάλο, ενδέχεται ένα μέρος του να προέλθει από εγγυήσεις που θα μπουν για μελλοντικά κέρδη απ’ τους υδρογονάνθρακες της περιοχής.

Η Διάσκεψη της Γενεύης

Αναστασιάδης Γκουτέρες Ακιντζί
Στη Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της 13ης Ιανουαρίου για πρώτη στην ιστορία φορά το Κυπριακό ήρθε ένα βήμα πιο κοντά στην επιλύση του και για πρώτη φορά και οι δύο πλευρές κατέθεσαν σχετικούς χάρτες με τις προτάσεις τους.
Όπως έχει γίνει γνωστό η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ξεκαθαρίσει, πως αποδέχεται μόνο μια λύση η οποία σαφώς θα περιλαμβάνει αποχώρηση των στρατευμάτων απ’ το νησί, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά να τονίζει πως ο στρατός της Τουρκίας θα πρέπει να ξεκινήσει την σταδιακή αποχώρηση από την πρώτη κιόλας ημέρα υλοποίησης της συμφωνίας.

Τι αναφέρει ο χάρτης που κατατέθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά;

Στους χάρτες που κατατέθηκαν η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά ποσοστό 28,2%, συμπεριλαμβάνοντας τη Μόρφου, την παραλία της πόλης, την Αμμόχωστο, τα χωριά της Κυθρέας, τα χωριά γύρω από τον Απόστολο Βαρνάβα, όπως επίσης, μεταξύ άλλων, τη Λύση, Άσσια, Βατυλή, Κοντέα, καθώς και με ειδικό καθεστώς χωριά της Καρπασίας. Παράλληλα, επιθυμεί, το 50, 4% της ακτογραμμής και την άμεση επιστροφή στην ελληνοκυπριακή διοίκηση περίπου 90.000 προσφύγων.
Αντίθετοι στην απομάκρυνση των στρατευμάτων Ερντογάν- Τσαβούσογλου:
Αντίθετη στην απομάκρυνση των στρατευμάτων δείχνει να είναι η Τουρκία με τον πρόεδρο της Τ. Ερντογάν, αλλά και τον ΥΠΕΞ της Μ. Τσαβούσογλου να διαμηνύουν, πως τα στρατεύματα δεν θα φύγουν.
Κυπριακό χάρτης Κύπρου

Τι αναφέρει ο χάρτης που κατατέθηκε από την τούρκικη πλευρά;

Να σημειωθεί, πως η τουρκική πλευρά ζήτησε ποσοστό 29,2%, αφήνοντας εκτός τη Μόρφου από τις περιοχές που επρόκειτο να αναπροσαρμοστούν. Η τουρκική πλευρά προσπάθησε από την αρχή να συνδέσει την επιστροφή της πόλης της Μόρφου με την εκ περιτροπής προεδρία και ο Μουσταφά Ακιντζί, έδειξε ήδη από την αρχή των συζητήσεων στη Γενεύη, πως στόχευε στο να γίνει αποδεκτή επί της αρχής η εκ περιτροπής προεδρία, κάτι στο οποίο ήταν αντίθετος ο Αναστασιάδης.
τουρκική σημαία στην Κύπρο
Η απόφαση της Διάσκεψης της Γενεύης που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της σημείωνε ότι οι συζητήσεις μετά από ένα ολιγοήμερο διάλειμμα θα ξεκινήσουν στις 18 Ιανουαρίου με την ίδια σύνθεση σε επίπεδο, όμως, τεχνοκρατών.

Ο απολογισμός της Διάσκεψης της Γενεύης

Ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης υπογραμμίζει στο iPop.gr ότι η Διάσκεψη της Γενεύης έγινε χωρίς να υπάρχει ορίζοντας επίλυσης τόσο των διακοινοτικών θεμάτων, όσο και των θεμάτων που απασχολούν τις εγγυήτριες δυνάμεις.
Όταν οι εγγυήτριες δυνάμεις ξεκίνησαν να συνομιλούν μεταξύ τους, δεν είχε βρεθεί η χρυσή τομή σε διακοινοτικό επίπεδο σε πολλά ζητήματα.
Αυτό, όμως, έχει μια εξήγηση σύμφωνα με τον κ. Φίλη. Η Τουρκία επιθυμεί να μάθει πρώτα τι θα κερδίσει σε επίπεδο εγγυήσεων και ασφάλειας προκειμένου να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές στον Μουσταφά Ακιντζί για τη στάση που θα κρατήσει και τις υποχωρήσεις, τις οποίες θα κάνει.
Η Τουρκία επί της ουσίας επιθυμεί, εάν δεν είναι ικανοποιημένη απ’ τις συζητήσεις σε επίπεδο εγγυητριών δυνάμεων, να κατευθύνει τον Ακιντζί προς μια σκληρή στάση για να χρεωθεί το «ναυάγιο» των συνομιλιών στο διακοινοτικό επίπεδο και όχι στη στάση της Τουρκίας.
Ελλάδα Κύπρος σημαίες
Ο κοινωνιολόγος Βασίλης Φίλιας απ’ την πλευρά του τονίζει ότι δεν έγιναν μεγάλα βήματα στη Διάσκεψη. «Καθόρισαν απλά ένα πολύ αόριστο πλαίσιο. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για την επίλυση του Κυπριακού διότι υπάρχουν καταστάσεις που είναι αγεφύρωτες».
Ο κ. Φίλιας προσθέτει πως θεωρεί λάθος το ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε να μεταβεί στη Γενεύη ως επικεφαλής της ελληνοκυπριακής κοινότητας και όχι ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Εξισώνουμε τον πληθυσμό που αποτελεί το 18% με εκείνον που αποτελεί το 82%».

Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά τη Διάσκεψη;

Αμέσως μετά τη Διάσκεψη της Γενεύης δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας σε επίπεδο τεχνοκρατών η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν μια μέρα νωρίτερα απ’ την προγραμματισμένη– 19 Ιανουαρίου, ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται άτυπα.
Σκοπός της ομάδας των τεχνοκρατών είναι η εξεύρεση συγκεκριμένων ερωτήσεων, καθώς και των απαραίτητα εργαλεία προκειμένου αυτές να απαντηθούν.
Παράλληλα, προγραμματίστηκε νεά συνάντηση των κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί στις 25 ή 26 Ιανουαρίου.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στα εξωτερικά ζητήματα των άλλων κεφαλαίων ανάμεσα στις δυο πλευρές, στην Κύπρο, ενώ αναμένεται η Διάσκεψη να συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο, μόλις οι τεχνοκράτες εξετάσουν τα αποτελέσματα που θα έχουν προκύψει από τις ομάδες εργασίας

Τι αναφέρει ο ΟΗΕ;

Μετά το πέρας της Διάσκεψης της Γενεύης ο ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση με στόχο να ενημερώσει για τα όσα ειπώθηκαν για το Κυπριακό αλλά και για να συγχαρεί και την πλευρά του Αναστασιάδη, αλλά και του Ακιντζί.
Ο ΟΗΕ υπογράμμισε, πως σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα τους τελευταίους 20 μήνες σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος και τόνισε πως ήταν η πρώτη φορά, όπου όλοι συγκεντρώθηκαν να συζητήσουν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το έκτο και τελευταίο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων, ενώ εστίασε και στην πρόθεση για εύρεση λύσεων αποδεκτές στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις που θα «απαντούν στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων».

Πόσο εφικτή είναι η επίλυση του Κυπριακού;

Ο κοινωνιολόγος Βασίλης Φίλιας εμφανίζεται απαισιόδοξος όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, εξηγώντας στο iPop.gr γιατί μια επίλυση στο κοντινό μέλλον μοιάζει σχεδόν απίθανη.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί μια λύση συμβιβαστική, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να παραμείνουν τα τουρκικά στρατεύματα ή να αποχωρήσουν κάποια στιγμή στο μέλλον. Παράλληλα, δεν μπορεί να δεχθεί στο εδαφικό κομμάτι ότι δεν συμπεριλαμβάνεται η Μόρφου αλλά και τη συνέχιση των εγγυητριών δυνάμεων.
Η τουρκική πλευρά δεν μπορεί να υποχωρήσει όσον αφορά το θέμα της ανεξαρτητοποίησης. Δεν πρόκειται να το δεχθεί κάθως κάτι τέτοιο θα είχε πολύ έντονο εσωτερικό αντίκτυπο. Επομένως, οι Τουρκοκύπριοι θα επιμείνουν σε μια θέση, η οποία δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή απ’ την ελληνική πλευρά.
Ωστόσο, συνεχίζει ο κ. Φίλιας, τα χαρτιά της ελληνικής πλευράς είναι πολύ ισχυρότερα σε σύγκριση με το παρελθόν διότι η Τουρκία είναι σε μια φάση αποδυνάμωσης, αλλά υπάρχει και μια σειρά δυναμικών που λειτουργούν υπέρ μας, όπως είναι η στάση του Ισραήλ και της Αιγύπτου.
Η ιδανική λύση:
  • Αποχώρηση των στρατευμάτων
  • Κατάργηση τνω εγγυήσεων
  • Καλύτερη ρύθμιση το εδαφικού και του περιουσιακού
  • Κατάργηση του δικαιώματος για περαιτέρω εποικισμό
Όμως, κατά τις εκτιμήσεις του κ. Φίλια, δεν πρόκειται να γίνει δεκτή μια τέτοια πρόταση απ’ την Άγκυρα, διότι ο Μ. Ακιντζί ακολουθεί τις εντολές του Ταγιίπ Ερντογάν.
«Αν υπάρξει λύση που θα κινηθεί στη λογική της υποχωρητικότητας και των παραχωρήσεων, τα πιθανά σενάρια είναι τα εξής:
  • Θα δημιουργηθούν κύματα εγκατάλειψης της νήσου προς πολλές κατευθύνσεις
  • Στην ουσία η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συντηρεί και οικονομικά τον τουρκικό πληθυσμό. Η όλη εξέλιξη, λοιπόν, θα είναι σε βάρος του κάθε Κυπρίου».
Λευκωσία
Ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης απ’ την πλευρά του εκτιμά πως η Τουρκία θα μπορούσε να υποχωρήσει όσον αφορά το ζήτημα των εγγυήσεων, όμως, φαίνεται ανυποχώρητη σχετικά με τα τουρκικά στρατεύματα. Θα μπορούσε να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος, ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και μια συγκεκριμένη ροή με την οποία θα αναχωρούν τα τουρκικά στρατεύματα, όμως, «κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο να περάσει από δημοψήφισμα απ’ τους Ελληνοκυπρίους».

Τι περιμένουμε στο μέλλον;

Εάν μέχρι το τέλος της εβδομάδας διαπιστωθεί ότι το χάσμα έχει αρχίσει να γεφυρώνεται, τότε θα υπάρξει πίεση για επίλυση σε πολιτικό επίπεδο. Εάν, όμως, το περιθώριο σύγκλισης απόψεων είναι πολύ μικρό, τότε ενδεχομένως όλες οι πλευρές να πάρουν ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να προχωρήσουν σε εσωτερικές διαβουλεύσεις και στη συνέχεια να ξεκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο. Φυσικά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για οριστικό «ναυάγιο». Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα καθορίσουν και τη συνέχεια των διαβουλεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.
Photo: Reuters, © AP Photo/ Petros Karadjias, Alia Haju
ipop
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα