Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ… ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΑ ΔΙΔΑΞΕ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ 14ο

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΙΑΝΟΙΑ+ΛΟΓΟΣ
(Το ενδιαφέρον… για το σημερινό κείμενο περί Γλώσσας… είναι να μας δώσει τροφή για ….σκέψη….!)
Η Ελληνική Γλώσσα… είναι πράγματι μία πολύ ενδιαφέρουσα γλώσσα… με μακρινή ιστορία και η μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσαμε να της κάνουμε σήμερα θα ήταν… να την εξερευνήσουμε και να την χρησιμοποιήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε… με καλαισθησία, με ακρίβεια αλλά και με φαντασία.
Η Ελληνική Γλώσσα έχει μία ιστορική συνέχεια… με μια δυνατότητα δημιουργίας νέων λέξεων, που ακριβολογεί, που κυριολεκτεί και είναι μία γλώσσα διδάσκαλος… διότι έχει σοφία και μουσικότητα. Ε… και… θα πει κάποιος… κι οι άλλες γλώσσες έχουν χαρίσματα. Ναι… αλλά οι άλλοι λαοί τις υπερασπίζονται τις γλώσσες τους… ενώ εμείς έχουμε καταντήσει… να ομιλούμε και να δίνουμε αξία μόνον στις ξένες γλώσσες… κι έχουμε γεμίσει άπειρα ξενόγλωσσα φροντιστήρια….!!!
ΓΛΩΣΣΑ/ΓΛΩΘΘΑ/ΓΛΩΤΤΑ
Η Ελληνική μας Γλώσσα … ιστορεί την Δημιουργία… και είναι μία Δήλωση επί της στερεάς Α-λήθειας. Ο Λόγος… είναι ο Φωτισμός πάνω εις τη Γαία. Ο Λόγος είναι ο Ήλιος εις τη Γαία… ως μεταβιβαστής της ενεργείας που τα πάντα θρέφει.
Το Ελληνικόν Αλφάβητον είναι ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΝΝΕΑ…. των θεωριών της Δημιουργίας της Ζωής, οι οποίες παρεχωρήθησαν, για να εκφράσουν με την σύνθεσή τους Έννοιες και Γνώσεις της Αρμονικής Εικόνας των Επίγειων… ως Εικόνα και Ομοίωση των Ουράνιων Σωμάτων.
Όμως οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι… η Σκέψη χωρίς τη Γλώσσα είναι ΒΟΥΒΗ… αλλά και η Γλώσσα χωρίς τη Σκέψη…. γίνεται ΚΡΑΥΓΗ.
Συνείδηση της Γλώσσας σημαίνει…. Συνείδηση της Σκέψης. Έτσι ο Λόγος χτίζεται κατ’ εικόνα και ομοίωση της Σκέψης. Πάντως…. ένα είναι το σίγουρο…. ότι μόνον με ΑΓΩΝΑ… φτάνει ο κάθε ομιλητής εις τη Συνείδηση του Λόγου. Η κορυφαία Στιγμή του ΑΓΩΝΑ που πραγματώνει ο Λόγος είναι η… ΠΟΙΗΣΗ. Στον Ποιητικό Λόγο οι Δυναμικές της κάθε Λέξης φτάνουν εις την πιο υψηλή τους ΕΝΤΑΣΗ, γι’ αυτό και κατοικούν το υψηλότερο Δείκτη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Η Ελευθερία του Λόγου… οδηγεί εις τη Δημιουργία του Λόγου. Η ζωή όμως μας διδάσκει, ότι μερικές φορές η φωνής της Σιωπής, είναι καλύτερη πολλές φορές… από το Λόγο της Φωνής.
Ας δούμε και ας αναλύσουμε τα βασικά γνωρίσματα της Γλώσσας μας… όπου θα διαπιστώσουμε το εξής: Ότι η ΓΛΩΣΣΑ είναι ένα Κοινωνικό προϊόν, επικοινωνιακό, ότι έχει ενέργεια, κοινωνική ενέργεια, κοινωνική αλληλενέργεια και αλληλεπίδραση και αποτελεί το δεύτερο σύστημα σήμανσης. Ανάμεσα στα γνωρίσματά της θα δούμε τη διαφορετικότητα της Γλώσσας και ότι είναι η ίδια η ΖΩΗ και ο ΑΓΩΝΑΣ. Απλά είναι ένα Πολιτιστικό Προϊόν. Ας μην ξεχνούμε λοιπόν ότι με τη Γλώσσα και τη Γραφή έφτασε ο Άνθρωπος στη μεγαλύτερη επιτυχία της Πολιτιστικής του διαδρομής εις τη Γαία. Είναι το θείον δώρο… των Ολύμπιων θεών.
Φυσικά η πιο κρίσιμη ηλικία για να έχουμε καλή επαφή με τη γλώσσα... είναι τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου. Ο προορισμός του κάθε μαθήματος της Γλωσσικής Διδασκαλίας είναι να βοηθήσει τον κάθε μαθητή και μαθήτρια να κατακτήσει τη Μητρική του Γλώσσα. Αλλά όμως κοιτώντας πίσω … διαπιστώνουμε ότι Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ενσωματώνει συνολικά τα Γλωσσικά στοιχεία από αρχαιοτάτων χρόνων… έως σήμερα. Αν ΤΩΡΑ καταφέρουμε και γυρίσουμε ΠΙΣΩ εις το παρελθόν στις ρίζες μας… εκεί στα κείμενα των ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ... ίσως ΣΗΜΕΡΑ δούμε… ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ μας….!
Η Γλώσσα ταυτίζεται με τη Σκέψη: ΔΙΑΝΟΙΑ+ΛΟΓΟΣ.
Η Σκέψη… είναι εσωτερική Γλώσσα … ενώ η Γλώσσα … είναι εξωτερικευμένη Σκέψη.
Μεταφορικά… το σύννεφο με το νερό… είναι η Σκέψη και η βροχή που πέφτει… είναι οι Λέξεις. Και όπως έλεγε και ο «Λεβ Σεμιόνοβιτς Βιγκότσκι»… ο σοβιετικός ψυχολόγος: «Η σχέση σκέψεως και λέξης είναι μια ζωντανή διαδικασία της γέννησης της σκέψης μέσα στη λέξη. Η λέξη που της έχουν αφαιρέσει τη Σκέψη… είναι ΝΕΚΡΗ λέξη. Έτσι… η Γλώσσα δεν είναι έκφραση μιας έτοιμης Σκέψης. Όταν μεταβάλλεται η Σκέψη σε ομιλία, διαρθρώνεται και μεταβάλλεται. Δηλαδή…. η Σκέψη δεν εκφράζεται στη λέξη, αλλά επιτελείται στη Σκέψη.
Η Γλωσσική και Πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου είναι αποτέλεσμα κοινωνικής συμβίωσης, ανθρώπινης επικοινωνίας και αλληλενέργειας. Η Γλωσσική καλλιέργεια και η Πνευματική καλλιέργεια συμβαδίζουν. Οπότε οι ΛΕΞΕΙΣ που κουβαλάμε μέσα μας…. είναι φορείς του Ανθρώπινου Πολιτισμού μας.
Η Γλώσσα ξεκινά ως ένα εξωτερικό εργαλείο και στην συνέχεια χρησιμοποιείται για κοινωνική αλληλεπίδραση. Η ομιλία με τον εαυτό μας είναι σε μεγάλο βαθμό ένα εργαλείο κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Σταδιακά, η ομιλία με τον εαυτό μας χρησιμοποιείται περισσότερο ως ένα εργαλείο για την αυτοκατεύθυνση και αυτορύθμιση της συμπεριφοράς μας.
Η ομιλία έχει αναπτυχθεί σε δύο γραμμές: α) τη γραμμή της κοινωνικής επικοινωνίας και β) τη γραμμή του εσωτερικού λόγου… με τις οποίες ο άνθρωπος μεσολαβεί και ρυθμίζει τη δραστηριότητα του... μέσα από τις Σκέψεις του. Οι Σκέψεις, με τη σειρά τους, προκαλούνται από τη σημειολογία του εσωτερικού λόγου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Σκέψη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη γλώσσα, αλλά μάλλον ότι διαμεσολαβείται από αυτό και έτσι αναπτύσσεται σ’ ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο πολυπλοκότητας.
Η Γλώσσα είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας… που την χρησιμοποιεί κατάλληλα και την διαμορφώνει ανάλογα. Η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη.... π.χ. το παράδειγμα των Εσκιμώων για τη λέξη «χιόνι»… ενώ οι ελληνικές λέξεις για τα καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την χιονόπτωση περιορίζονται περίπου στις 5 με 6 λέξεις, όπως: (χιόνι, χιονόνερο, χιονοθύελλα κ.λπ.),…. στην Εσκιμώϊκη γλώσσα υπάρχουν περίπου 25 διαφορετικοί όροι… για την χιονόπτωση. Αυτή ακριβώς η «έλλειψη» της ελληνικής μας Γλώσσας… απλά οφείλεται στο κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα και στις επικοινωνιακές ανάγκες που απορρέουν από αυτό. Άρα το περιβάλλον γύρω μας... είναι ένα τεράστιο συνεχές και μεταβαλλόμενο στοιχείο…. το οποίο εμείς με την βοήθεια της γλώσσας κατανέμουμε και κατηγοριοποιούμε. Η γλώσσα δεν έρχεται απλά να ονοματοθετήσει ήδη διαμορφωμένες κατηγορίες και ταξινομήσεις… αλλά συμβάλλει και αυτή στην ταξινόμηση των εμπειριών μας.
Η Ελληνική Γλώσσα και ειδικά η Αρχαιοελληνική μας Γλώσσα…. που είναι μία συνέχεια…. έως τώρα… παρότι έχει εξασθενήσει… από την αρχική της δομή… εξακολουθεί όμως να μας διαμορφώνει κοινωνικοπολιτικά… και να μας κρατάει όρθιους, ζωντανούς και ξύπνιους. Ναι εδώ κρύβονται στη Γλώσσα μας… Αλήθειες – Έννοιες – Γνώσεις.... όπου εμείς οφείλουμε να τις ανακαλύψουμε.
Η δύναμη και η δυναμική της Ελληνικής Γλώσσας βρίσκεται στην ικανότητά της να πλάθεται όχι μόνο προθεματικά ή καταληκτικά, αλλά διαφοροποιώντας σε μερικές περιπτώσεις μέχρι και την ρίζα της λέξης π.χ. στις λέξεις : «τρέχω» και «τροχός»… που παρόλο που είναι από την ίδια οικογένεια λέξεων…. αποκλίνουν ελαφρώς στην ρίζα. Η Ελληνική Γλώσσα είναι ειδική στο να δημιουργεί σύνθετες λέξεις με απίστευτων δυνατοτήτων χρήσεις, πολλαπλασιάζοντας το λεξιλόγιο. Αυτή… αλλά και πολλές άλλες δομές της Γλώσσας μας… την κάνουν μία νοήμονα Γλώσσα… προς εξερεύνηση. Στην Γλώσσα μας έχουμε το σημαίνον (την λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια).
Ας κάνουμε λοιπόν πράξη αυτό που είπε ο Αντισθένης: … «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις.» Εεε… ΑΣΤΕΡΙΑ μου…. ο Αστήρ… όπως ξέρουμε είναι το Αστέρι… αλλά και η ίδια η λέξη μας το λέγει ξεκάθαρα…. ότι κινείται, δεν μένει ακίνητο στον ουρανό…. Α + στήρ … δηλαδή… από το ίστημι που σημαίνει στέκομαι. Κουνηθείτε... κουνηθείτε και λίγο... όλα είναι κίνησις... και συνεχόμενη ροή.....
Προσέξτε… πως μπορώ να «παίζω» με τις λέξεις…. επειδή ακριβώς είμαι…. πολύ «ωραίος»… βεβαίως… βεβαίως… που η λέξη αυτή… «ωραίος»… προέρχεται από την «ώρα». Διότι «παιδάκια» μου καλά…. για να είναι κάτι ωραίο… πρέπει να έρθει κι ακριβώς στην ώρα του. Φυσικά ωραίο δεν είναι ένα φρούτο… ούτε όταν είναι άγουρο…. ούτε όταν είναι σαπισμένο και… ωραία γυναίκα δεν μπορεί να είναι κάποια… ούτε στα 70 της άλλα… αλλά ούτε φυσικά και στα 10 της χρόνια. Αλλά ούτε το καλύτερο φαγητό είναι ωραίο… όταν είμαστε χορτάτοι… επειδή ακριβώς δεν μπορούμε να το απολαύσουμε ιδιαίτερα.
Οπότε… εάν πιάσουμε με τα στιβαρά μας χέρια…. τη λέξη… «ελευθερία»… όπου για την οποία το «Ετυμολογικόν Λεξικόν Μέγα» διατείνεται «παρά το ελεύθειν… όπου ερά» = το να πηγαίνει κανείς εκεί όπου αγαπά… άρα βάσει και της ίδιας της λέξης… Ελεύθερος είσαι ΕΣΥ… Αδερφέ-Αδερφή Ψυχή….. όταν έχεις ακριβώς την δυνατότητα να πας… εκεί όπου αγαπάς. Γι’ αυτό κι εγώ ως «δικτυακός» επισκέπτης… σας δίδω λίγο χώρο αναμονής στο «σαλόνι» μου… για να κάνετε μία στάση… και να γνωρίσετε λίγα ακόμη «πράγματα»… για την Ελληνική μας Γλώσσα.
Συμπέρασμα: Ας γίνουμε λοιπόν όλοι μαζί…. συν-οδοιπόροι στην Ελληνική μας Γλώσσα… και με Αγάπη ας ταξιδέψουμε στον προορισμό μας…!
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα