Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Η θέση του αυγού στη διατροφή μας. Καταρρίψτε το μύθο της χοληστερόλης. Αυγά: το ασπράδι ή ολόκληρο?

4b9a252852c1a7666a815ad2e5515b7c

Τα αυγά είναι από τις θρεπτικότερες (πιο πυκνές σε θρεπτικά- μικροθρεπτικά συστατικά τροφές) στον πλανήτη. Αυτό έχει λογική αν το σκεφτούμε γιατί είναι μια συμπηκνωμένη τροφή με μικρό όγκο που όμως σε κατάλληλες συνθήκες δίνει ζωή… (γεννιέται ένα κοτοπουλάκι).
Μια κατά τη γνώμη μου, πιο «γελοία» διατροφική οδηγία στην ιστορία της διαιτολογίας, είναι αυτή που λέει στον κόσμο να πετάει τον κρόκο και να τρώει μόνο το ασπράδι. Αν κάποιος καταναλώνει ένα κοτέτσι αυγά, οκ το καταλαβαίνω. Όμως σε μια κατανάλωση 7-12 αυγά την εβδομάδα, το να πετάς το πιο θρεπτικό κομμάτι του αυγού , που είναι ο κρόκος, είναι πραγματικά αδόκιμο.
Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά : τι διαφορά έχει θρεπτικά το ασπράδι του αυγού από ολόκληρο:
Τα ασπράδια είναι το καθαρό παχύρρευστο υγρό που περικυκλώνει τον κρόκο του αυγού.
Σε ένα γονιμοποιημένο αυγό, λειτουργεί ως  ασπίδα προστασίας κατά των βακτηριδίων για το εκκολαπτόμενο κοτοπουλάκι. Του προσφέρουν ωστόσο απαραίτητες πρωτεΐνες  για την ανάπτυξη του. Το ασπράδι αποτελείται από περίπου 90% νερού και 10% πρωτεινη.
Οπότε, εάν αφαιρεθεί ο κρόκος, και διαλέξουμε μόνο το ασπράδι του αυγού, η θρεπτική αξία του αυγού μας, θα αλλάξει ολοσχερώς.
Το γράφημα παρακάτω μας δείχνει τις θρεπτικές διαφορές μεταξύ του ασπραδιού ενός μεγάλου αυγού και ενός ολόκληρου μεγάλου.(http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/112/2 & http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/111/2).

 Ασπράδι αυγούΟλόκληρο αυγό
Θερμίδες16 kcal71 kcal
Πρωτεΐνες4 γρ.6 γρ
Λίπος0 γρ.5 γρ.
Χοληστερόλη0% RDI211 mg
Βιταμίνη Β120% RDI52% RDI
Βιταμίνη Β26% RDI12% RDI
Βιταμίνη Β51% RDI35% RDI
Βιταμίνη D0% RDI21% RDI
Φολικό οξύ0% RDI29% RDI
Σελίνιο9% RDI90% RDI
Bιταμίνη Α0% RDI8% RDI
Με λίγα λόγια ο πίνακας δείχνει ότι:
  1. Το ασπράδι του αυγού είναι υψηλό σε πρωτεΐνη αλλά χαμηλό σε θερμίδες. Στην πραγματικότητα, περιέχει περίπου στο 67% όλης της πρωτεΐνης που βρίσκεται σε ένα αυγό.(http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/112/2http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/111/2)
Επιπρόσθετα, να σημειωθεί αυτή η πρωτεΐνη (αλβουμίνη) είναι υψηλής ποιότητας. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει όλα τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα στις κατάλληλες ποσότητες για να μπορέσει το σώμα μας να φτιάξει ενδογενώς τις δικές του πρωτεΐνες . (https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/amino-acid-composition-of-hens-egg/5E73F69A113CE13FB1D06317D6D1AA30)
  1. Το ασπράδι είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε άλλα θρεπτικά συστατικά. Το ολόκληρο αυγό περιέχει ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, μετάλλων, έξτρα πρωτεινης και ορισμένων υγιεινών λιπών & λιποδιαλυτών βιταμινών. Έτσι από τον πίνακα καταλαβαίνουμε ότι τα μικροθρεπτικά συστατικά του αυγού βρίσκονται στον κρόκο!
Επιπλέον, τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στον κρόκο του αυγού έχουν συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Συγκεκριμένα
  Τα αυγά και ο μύθος της χοληστερόλης (σας προκαλώ να ανατρέξετε στην βιβλιογραφία)
Στο παρελθόν, υπήρξε αντιπαράθεση ως προς το αυγό, εξ’ αιτίας του υψηλού κορεσμένου λίπους και της περιεκτικότητας σε χοληστερόλη.(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23643053)
Ωστόσο, όλη η χοληστερόλη και το λίπος του αυγού βρίσκεται στον κρόκο. Το ασπράδι, από την άλλη, είναι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου καθαρή πρωτείνη και δεν περιέχει λίπος και χοληστερόλη. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23643053) Για χρόνια, αυτό σήμαινε ότι ήταν πιο υγιεινό να τρώμε μόνο το ασπράδι από ότι όλο το αυγό.(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26506379)
Όμως έρευνες έχουν δείξει ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, η χοληστερόλη στο αυγό δεν αποτελεί πρόβλημα.(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4586539/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16340654)
Και παρόλο που τα αυγά είναι πλούσια σε χοληστερόλη, μια πρόσφατη ανάλυση έδειξε πως δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της πρόσληψης αυγών και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Η ίδια ανάλυση διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα μπορεί να μειώσει πραγματικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27710205).
Γενικά επίσημες νέες οδηγίες για τη χοληστερόλη δείχνουν ότι η διαιτητική χοληστερόλη επιδρά ελάχιστα έως και καθόλου στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα για τους περισσότερους ανθρώπους.
Παράρτημα:
hh
Παρ’ όλα αυτά, για λίγους ανθρώπους, η χοληστερόλη αυξάνει τα επίπεδα στο αίμα αμυδρώς. Αυτοί οι άνθρωποι ονομάζονται “ οι πιο ευάλωτοι” ή hyper responders. Αυτή η μικρή ομάδα του πλυθισμού έχουν γονίδια που τους προδιαθέτουν σε υψηλή χοληστερόλη, όπως είναι το ApoE4 γονίδιο.
Για αυτά τα άτομα και μόνο για αυτά ή για άτομα που καταναλώνουν ένα κοτέτσι αυγά (λόγω της πρωτεϊνης , πχ body builders)  το ασπράδι αποτελεί καλύτερη επιλογή. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26844336https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24404629https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2989358/).
Για να ξεκαθαρίζουμε και να τελειώνει επιτέλους ο μύθος με το αυγό που ανεβάζει τη χοληστερόλη παραθέτω μια επισκόπηση – μετανάλυση 17 ξεχωριστών ερευνών και συνολικά 263,938 συμμετέχοντων που αποδεικνύει ότι η κατανάλωση αυγών δεν έχει καμία επίδραση σε κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων ή εγκεφαλικού σε όχι διαβητικά άτομα.
(http://www.bmj.com/content/346/bmj.e8539)             : American Diabeditis Association  (BJM)
Εν κατακλείδι , το tip του διαιτολόγου
Το αυγό είναι μια θρεπτικότατη τροφή, ιδιαίτερα αν μπορείτε να βρείτε αυγά βιολογικά ή από κότες ελευθέρας βοσκής. Καλό είναι να καταναλώνονται σχεδόν καθημερινά. Βοηθούν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών μας με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, μας παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, βοηθούν αποτελεσματικά στον κορεσμό για αρκετή ώρα και λειτουργούν γενικά αδυνατιστικά γιατί έχουν πολύ καλή  ανταπόκριση στην ινσουλίνη και στην αποτοξίνωση του ήπατος!


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα