Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Η βρωμοκρυπτίνη θεραπεύει το βιολογικό ρολόι του Διαβήτη

Ο μεταβολισμός ρυθμίζεται από τον συνδυασμό πολλών ορμονών, οι οποίες εκκρίνονται συγκεκριμένες ώρες. Ακολουθούν ένα κιρκάδιο ρυθμό, που έχει σχέση με την εναλλαγή του φωτός και του σκότους, την ημέρα και την νύχτα, αντίστοιχα. Ο μεταβολισμός δηλαδή έχει αυτό που λέμε ένα βιολογικό ρολόι.
Το στοιχείο αυτό, παρότι είναι αδιαμφισβήτητο, δεν έχει προσελκύσει αρκετά το ενδιαφέρον της έρευνας, για την καλύτερη αντιμετώπιση του Διαβήτη. Παρόλα αυτά ένα παλιό νευρολογικό φάρμακο, έρχεται να μας θυμίσει αυτή τη λεπτομέρεια.
Η βρωμοκρυπτίνη είναι ένας εκλεκτικός αναστολέας της προλακτίνης, που εκκρίνεται από την υπόφυση. Ενισχύει όμως και την έκκριση της ντοπαμίνης στον οργανισμό. Η ντοπαμίνη είναι μια ουσία που αναστέλλει την λειτουργία του συμπαθητικού τόνου, στον οποίο οφείλεται η έκκριση του γλουκαγόνου και κατά συνέπεια της υπέρμετρης αύξησης της τιμής της γλυκόζης μετά το φαγητό.
Για να συμβεί αυτό, η βρωμοκρυπτίνη θα πρέπει να χορηγηθεί συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, ώστε να συντονίσει την έκκριση της ντοπαμίνης με το βιολογικό ρολόι του μεταβολισμού. Έτσι δεν θα επηρεαστούν οι συσχετισμοί και των άλλων ορμονών. Η κατάλληλη στιγμή για την λήψη της βρωμοκρυπτίνης είναι δύο ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα, μαζί με την κατανάλωση τροφής.
Η παρατήρηση ότι η βρωμοκρυπτίνη βελτιώνει τις τιμές του σακχάρου, οδήγησε στην δημιουργία ενός φαρμάκου με την εμπορική ονομασία Cycloset. Το Cycloset πήρε έγκριση από τον οργανισμό φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), τον Μαϊο του 2009, για την θεραπεία του Διαβήτη.
Στις κλινικές μελέτες του φαρμάκου βρέθηκε ότι ένα ικανοποιητικό ποσοστό αρρύθμιστων διαβητικών (39%) έπιασαν τον στόχο της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης του 7%, σε αντίθεση με αυτούς που πήραν εικονικό φάρμακο (11%). Στις μελέτες αυτές δεν εμφανίσθηκαν σοβαρές παρενέργειες, πέραν μικρών ποσοστών γαστρεντερικών διαταραχών, ζάλης και πονοκεφάλου.
Αντίθετα, μελέτες για την βρωμοκρυπτίνη έχουν δείξει ευεργετικά αποτελέσματα και μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, στα άτομα με Διαβήτη τύπου 2. Το αποτέλεσμα αυτό φαίνεται, ότι οφείλεται στη μείωση των παλμών κατά 8-9 το λεπτό, βοηθώντας το καρδιαγγειακό σύστημα να εργάζεται πιο ξεκούραστα.
Το άρθρο γράφτηκε από τον
Ρηγόπουλο Δημήτριο, Παθολόγο-Διαβητολόγο, Στρατιωτικό Ιατρό
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα