Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

5 Τρόποι να «δαμάσεις» τη ζήλια σου στη σχέση…



5 Τρόποι να «δαμάσεις» τη ζήλια σου στη σχέση…

1. Όταν αισθάνεστε το τσίμπημα της ζήλιας, κάντε ένα βήμα πίσω.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, το συναίσθημα της ζήλιας είναι ένα φυσιολογικό και αναπόφευκτο μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Μερικές φορές δεν έχει σημασία πόσο σταθεροί ή χαρούμενοι είμαστε σε μια σχέση. Όταν λοιπόν νιώσετε τη ζήλια να σας κυριεύει, δώστε τόπο στην οργή και σκεφτείτε αν αξίζει να εμπλακείτε σε αντιπαράθεση. Αισθάνεστε σίγουροι για τη σχέση με το σύντροφο σας; Νιώθετε πως όντως σας αγαπά και είναι αφιερωμένος σε σας; Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας και για ποιόν λόγο εμφανίζονται - τι ακριβώς σας προσφέρουν, τι "κουκουλώνουν"... Εάν κατορθώσετε να αγνοήσετε τη ζήλια σας, μπορείτε πιθανώς να αποφύγετε περιττή πίεση.

2. Ελέγξτε τις πεποιθήσεις και τις προσδοκίες σας γύρω από τις σχέσεις.

Υπάρχουν αρκετές δυσλειτουργικές, μη ρεαλιστικές πεποιθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση ζήλιας. Τέτοιες μπορεί να είναι: «οι προηγούμενες σχέσεις του συντρόφου απειλούν την τωρινή», «αν απομακρυνθώ από το σύντροφο εκείνος θα με κυνηγήσει», «αφού με πρόδωσαν στην προηγούμενη σχέση μου, θα με προδώσουν και σε αυτήν», «ο μπαμπάς μας εγκατέλειψε, άρα όλοι οι άντρες θα κάνουν το ίδιο», «έτσι όπως είμαι, γιατί να είναι κάποιος μαζί μου;». Αν η ζήλια σας στηρίζεται σε κάποια από αυτές τις φράσεις είναι καλό να προσπαθήσετε να αποτιμήσετε κατά πόσον είναι ρεαλιστικές ή όχι. Αυτό μπορεί να γίνει με την καταγραφή των στοιχείων που τις επιβεβαιώνουν και αυτών που τις διαψεύδουν.

3. Συζητήστε με το σύντροφό σας, με ειλικρίνεια για το πώς αισθάνεστε!



Εάν είστε ανασφαλείς στις σχέσεις, αφήστε το σύντροφό σας να το γνωρίζει εκ των προτέρων. Ίσως έχετε πληγωθεί στο παρελθόν και φοβάστε μην επαναληφθεί. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η χαμηλή σας αυτοεκτίμηση, καθώς υπάρχει ένα κομμάτι του εαυτού σας που κρυφά πάντα ανησυχεί ότι το άλλο πρόσωπο θα φύγει. Ίσως οι γονείς σας δεν είχαν την ιδανική με αποτέλεσμα να έχουν επηρεαστεί οι προοπτικές σας. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται ανασφαλής με το σύντροφό του. Με το να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς από την αρχή της σχέσης σας θα σας ωφελήσει, αν σκεφτείτε πως με το να "πνίγεστε" συναισθηματικά, οδηγείστε σε μια μορφή παθητικής επιθετικότητας. Μία σχέση αποκτά πιο γερά θεμέλια και προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και στους δύο συντρόφους, όταν υπάρχει η ανταποδοτικότητα, η επιβράβευση των θετικών σημείων, ο σεβασμός, η απώλεια κριτικής διάθεσης, το μοίρασμα των ευθυνών και οι ευχάριστες κοινές δραστηριότητες. Τέτοιου είδους συμπεριφορές έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τη ζήλια!

4. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είστε μαζί για κάποιο λόγο.

Αυτό είναι μεγάλο θέμα για τους ανασφαλείς ανθρώπους. Κάθε φορά που θα αρχίσετε να φοβάστε ότι ίσως ο σύντροφός σας είναι δυσαρεστημένος, ή ίσως φλερτάρει με την χαριτωμένη νέα ρεσεψιονίστ στο χώρο εργασίας, ή τα πράγματα δεν πρόκειται να λειτουργήσουν αν συγκατοικήσετε, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είστε μαζί για κάποιο λόγο. Σίγουρα υπάρχει κάτι που σας κέντρισε το ενδιαφέρον όταν πρωτοσυναντηθήκατε και σας οδήγησε στο να βγείτε ραντεβού, πρώτο, δεύτερο , τρίτο... Μπορείτε να απολαύσετε ο ένας την παρέα του άλλου για κάποιο λόγο. Αγαπάτε ο ένας τον άλλο για έναν λόγο. Έχοντας πίστη στον εαυτό σας και το ένστικτό σας, προσπαθήστε να μην αναλώνεστε συναισθηματικά σκεπτόμενη όλα τα πιθανά υποθετικά σενάρια που απειλούν να σας χωρίσουν.

5. Προσπαθήστε να δείτε με τα μάτια του συντρόφου σας.

Ας πούμε ότι εσείς ήσασταν αυτός που πηγαίνει για ποτό με τους φίλου/ες, ή συνεργάζεστε με ελκυστικές παρουσίες αντίθετου φύλου. Ναι, θα κατανοούσατε - δικαιολογούσατε τη ζήλια, αλλά θα θέλατε το άλλο σας μισό να σας εμπιστεύεται, ίσως αισθανόσασταν προσβεβλημένες/οι και αντιδρούσατε αμυντικά αν νιώθατε πως απειλείστε υπό το κλίμα μιας επιθετικής συζήτησης. Σκεφτείτε το παραπάνω κάθε φορά που αισθάνεστε ανασφαλής, αποφεύγεται να αντικρύσετε την αιτία που αφορά τον εαυτό σας και μόνο, να αντιμετωπίσετε το φόβο σας και ξεκινάτε την επίθεση. Βασικό κλειδί σε μια σχέση είναι η εμπιστοσύνη. Με το να εμπιστεύεστε και να σέβεστε ο ένας τον άλλον και τις ανάγκες του, ενισχύεται και σε βάθος σταθεροποιείται τη σχέση σας.

Πώς να αποφύγεις τις εντάσεις στις διακοπές σου και να περάσετε όμορφα Πώς να αποφύγεις τις εντάσεις στις διακοπές σου και να περάσετε όμορφα ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

Ω ναι! Τα πράγματα πολύ εύκολα μπορεί να παρεκτραπούν στις διακοπές και να γίνεις μαλλιά κουβάρια με τον σύντροφό σου. Για να το αποφύγουμε λοιπόν αυτό απευθυνθήκαμε στην ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα ώστε να μας προετοιμάσει αναλόγως..,

Οι πολυπόθητες καλοκαιρινές διακοπές έφτασαν και ετοιμάζεστε να αποδράσετε με τον καλό σας σε κάποιο νησί προκειμένου να χαλαρώσετε, αφήνοντας πίσω την καθημερινή σας ρουτίνα. Αν όμως τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολογίζατε; Τι μπορεί να χαλάσει την ανάγκη σας για ηρεμία; Πως μπορούν οι ονειρεμένες διακοπές να καταλήξουν σε έναν εφιάλτη;

Μήπως μέσα στη βαλίτσα σας εκτός από τα υπάρχοντά σας βάλατε το προσωπικό σας άγχος και την πίεση; Αν ναι, δυστυχώς θα το δείτε να καθρεφτίζεται ασυνείδητα στο ταξίδι σας. Το πιο σύνηθες σενάριο είναι ο σύντροφος σας να θέλει να «αράξει» στην παραλία και να συνεχίσει την ξεκούρασή του, «ρίχνοντας και έναν υπνάκο» στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, ενώ εσείς μένετε με τη φαντασίωση και το έντονα προσδοκώμενο ερωτικό σκηνικό στη γωνία, να περιμένετε, ρωτώντας με παράπονο και θυμό «ήρθαμε για να κοιμάσαι όλη μέρα;».

Πως λοιπόν, θα είστε σίγουρες ή σχεδόν σίγουρες, ότι δεν θα περάσετε τις διακοπές σας μέσα στο θυμό, την ένταση και τα νεύρα;

-Συμβιβασμός

Φαντάζομαι ότι θα αισθανόσασταν άκρως ευτυχισμένες, αν ο σύντροφός σας επιθυμούσε να κάνετε ακριβώς ότι εσείς θέλετε. Οι πιθανότητες όμως να συμβεί αυτό δεν είναι ενθαρρυντικές. Είναι λογικό στις διακοπές μας που σημαίνουν στιγμές χαλάρωσης, ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης, ο καθένας να θέλει να απολαύσει διάφορες και διαφορετικές από εσάς δραστηριότητες. Προσπαθήστε λοιπόν να περνάτε χρόνο κάνοντας πράγματα που μπορείτε να απολαύσετε από κοινού, που αρέσουν και στους δυο. Παραδείγματος χάρη, εάν σας αρέσει να διαβάζετε μισή ώρα στην παραλία και ο σύντροφός σας βαριέται, δεν περιμένετε να κάθεται κάθε μέρα δίπλα σας να σας κοιτάει… περάστε εποικοδομητικά το χρόνο σας, πίνοντας ένα ποτό στο απέναντι «beachbar», κολυμπήστε μαζί, περπατήστε στην αμμουδιά. Βέβαια μπορείτε να κάνετε και πράγματα ξεχωριστά. Αν εσείς θέλετε να χαλαρώσετε και εκείνος να δοκιμάσει καταδύσεις, δώστε ραντεβού για μεσημεριανό φαγητό αργότερα. Δεν χρειάζεται να είστε αυτοκόλλητοι κάθε λεπτό της ημέρας! Δείτε το σαν μια ευκαιρία ερωτικής ανανέωσης και χρόνου με τον εαυτό σας.

-Αφήστε τη βαλίτσα με τα παράπονα στο σπίτι

Πρόκειται για τις συναισθηματικές αποσκευές σας, οι οποίες θα ήταν προτιμότερο να μην βρουν την ευκαιρία της χαλάρωσης, ως την πλέον κατάλληλη για να αναδυθούν. Η στιγμή των διακοπών προσφέρεται να επανασυνδεθείτε και να απολαύσετε ο ένας την παρέα του άλλου, αποβάλλοντας έστω προσωρινά, το γεγονός πως δεν σας υπερασπίζεται μπροστά στη μητέρα του ή το ότι ξεχνάει επανειλημμένως την επέτειό σας. Αδράξτε την κάθε ημέρα μαζί εστιάζοντας στο τώρα.

-Λύστε τις όποιες διαφωνίες πριν την αναχώρηση

Το άγχος του ταξιδιού μπορεί να επιδεινώσει τα υπάρχοντα προβλήματα και ενδεχομένως να σας οδηγήσει στην έκρηξη, όταν θα είστε ήδη μακριά. Συμφωνήστε ακόμα και προσωρινά, θέτοντας ως βασικό επιχείρημα να «γευτείτε» το ταξίδι σας, απομονώνοντας πιέσεις, που μπορούν να καταστρέψουν τις διακοπές σας. Γιατί να χαλάτε τη ζαχαρένια σας, ενώ η θάλασσα σας περιμένει;

-Αποφύγετε το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών

Το ξενοδοχείο απεδείχθη πως είναι μακριά από το λιμάνι, περπατάτε με τις βαλίτσες εδώ και ώρα, μέσα στο λιοπύρι ή παίρνετε ταξί που κοστίζει -όσοι είστε από νησί θα ξέρετε, «ο κούκος αηδόνι». Έτυχε ένας από τους δυο να ξεχάσει το σίδερο, το πιστολάκι ή κάτι άλλο σημαντικό και η γκρίνια σας αρχίζει να γίνεται αφόρητη. Πριν λοιπόν αναχωρήσετε, ελέγξτε ότι πήρατε τα απαραίτητα και ότι το ξενοδοχείο είναι κάπου που να σας βολεύει. Ε, και αν ξεχάσατε και κάτι στο σπίτι, είναι λόγος για να χαλάσετε τις διακοπές σας;

-Απλά απολαύστε!

Όσο πιο πολύ επικεντρώνεστε στο ταξίδι σας, τόσο περισσότερο θα το ζείτε. Ακόμα κι αν ο καιρός δεν είναι ο αναμενόμενος ή το φαγητό δεν είναι νόστιμο, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να περάσετε όπως εσείς θέλετε. Άλλωστε πόσο συχνά σας δίνεται αυτή η χαρά των λίγων ημερών χωρίς έγνοιες και υποχρεώσεις; Παρατηρήστε που είστε, με ποιόν είστε και αφεθείτε στη μαγεία της αλμύρας.

Γράφτηκε από Ειρήνη Παναγοπούλου, Ψυχολόγος, MSc Κλινικής Ψυχολογίας 

simplylife

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα