Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Ο γιγάντιος αρχαίος μόα του Νότιου Νησιού


Στο Νότιο Νησί  το Dinornis robustus ήταν το μεγαλύτερο πτηνό από όλα τα γνωστά είδη  και το ψηλότερο πουλί που ανακαλύφθηκε. Οι Δεινορνιθίδες κατοικούσαν στο Νότιο Νησί, Νέα Ζηλανδία κατά τη διάρκεια του Τεταρτογενούς. 
Στην παραπάνω φωτογραφία φαίνεται το κρανίο του Dinornis robustus, που βρέθηκε στις 15 Μάρτη του 1992 σε σπήλαιο, της Νέας Ζηλανδίας. Το όνομα Dinornis προέρχεται από την ελληνική γλώσσα[δεινός όρνις]. Στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας  αυτό το πουλί ήταν ενδημικό. Ένα άλλο είδος, Dinornis struthoides, έχει βρεθεί με παρόμοια μορφολογία, αλλά πολύ μικρότερο μέγεθος. 
Ο πληθυσμός του είδους αυτού έχει εκτιμηθεί ότι αριθμούσε περίπου 479.000 άτομα πριν από την άφιξη των ανθρώπων. Οι Πολυνήσιοι Μαορί που έφτασαν κατά κύματα στο νησί τον 13ο αιώνα ήταν το πρώτο χερσαίο θηλαστικό που συνάντησαν τα μόα. 
Λίγο αργότερα εξαφανίστηκαν. Για εκατομμύρια χρόνια, κυριαρχούσαν στα δάση της Νέας Ζηλανδίας. Ξαφνικά, πριν από περίπου 600 χρόνια, τα γιγάντια πτηνά μόα εξαφανίστηκαν από προσώπου Γης -μια εξαφάνιση που συνέπεσε με την άφιξη των πρώτων ανθρώπων. 
Μέχρι περίπου το 1300 π.Χ., στη Νέα Ζηλανδία υπήρχαν 9 είδη μόα. Τα δύο μεγαλύτερα είδη, Dinornis robustus και Dinornis novaezelandiae, ήταν πολύ μεγαλύτερα από την στρουθοκάμηλο, έφταναν τα 3,6 μέτρα σε ύψος με τεντωμένο το λαιμό και ζύγιζαν μέχρι 230 κιλά.
Πηγή-cenozoiclife.blogspot
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα