Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Λευκό τσάι: Το “αγνό” προϊόν



Η θεραπευτική και καταπραϋντική ιδιότητα του τσαγιού, έχει παρατηρηθεί από τα αρχαία χρόνια, κυρίως στους λαούς της Ασίας. Τις ευεργετικές του ιδιότητες επιβεβαιώνει και η επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια. Εμείς, θα αναπτύξουμε στις γραμμές που ακολουθούν τα οφέλη του λευκού τσαγιού, το οποίο είναι η πλέον«αγνή» μορφή τσαγιού και έχει αποδειχθεί πιο υγιεινό από το μαύρο και το πράσινο. Είναι το πιο σπάνιο τσάι και συλλέγεται την άνοιξη, μόνο για λίγες ημέρες, στα υψίπεδα της Κίνας.

Η προέλευση και η επεξεργασία του
Το άσπρο τσάι πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα και πήρε το όνομα του από τη λευκή παιωνία, ένα πανέμορφο κινέζικο φυτό. Έχει λευκό χρώμα στα φύλλα και μια ασημί άσπρη απόχρωση στα μπουμπούκια.
Προέρχεται από τα φύλλα του δέντρου καμέλια η σινική – camellia sinensis- που ευδοκιμεί στην επαρχία Fujian, στα παράλια της βορειοανατολικής Κίνας. Τα φύλλα του φυτού συλλέγονται σε πρώιμη κατάσταση και προστατεύονται από το φως του ήλιου έτσι ώστε να αποτραπεί η δημιουργία χλωροφύλλης. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που διατηρεί το λευκό του χρώμα. Από τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό πως το λευκό τσάι αποτελεί το λιγότερο επεξεργασμένο τσάι με αποτέλεσμα να περιέχει τα υψηλότερα ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών. Πρόκειται για θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τον οργανισμό από τις βλαβερές συνέπειες των ελευθέρων ριζών, οι οποίες παράγονται από τις διάφορες αντιδράσεις που πραγματοποιούνται στον οργανισμό και καταστρέφουν το ανθρώπινο DNA.
Τα οφέλη του στον οργανισμό μας
  • Το λευκό τσάι, σύμφωνα με μελέτες, αποτελεί ιδανική φυσική λύση όσον αφορά τη λιποδιαλυτική δράση. Τα αποτελέσματα της μελέτης, που παρουσιάστηκαν στο περιοδικό Nutrition and Metabolism και στο BioMed Central έδειξαν ότι το φυτικό εκχύλισμα του λευκού τσαγιού, αναστέλλει αποτελεσματικά την παραγωγή νέων κυττάρων λίπους (λιποκύτταρα) και ενεργοποιεί την λιπόλυση, δηλαδή την καύση του λίπους. Φυσικά, η κατανάλωσή του θα πρέπει να συνδυάζεται με μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή.
  • Έρευνες, επίσης έδειξαν ότι βοηθά, στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνουτου προστάτη, του στομάχου και του λεπτού εντέρου λόγω των φλαβονοειδών που περιέχονται στο λευκό τσάι.
  • Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω της αραίωσης που προκαλεί στο αίμα. Μειώνοντας την πίεση και συντηρώντας μια σταθερή ροή αίματος, προλαμβάνεται και η εμφάνιση καρδιακής προσβολής.
  • Επιπλέον, η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, λόγω μιας άλλης ομάδας αντιοξειδωτικών, των κατεχινών, συγκαταλέγεται στα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης λευκού τσαγιού.
  • Έχει θετικές επιδράσεις και στα οστά μας. Άτομα που το καταναλώνουν, καθημερινά, φαίνεται να έχουν αυξημένη οστική πυκνότητα, σε σχέση με άτομα που δεν το καταναλώνουν. Είναι, επίσης, αντιβακτηριακός και αντιιικός παράγοντας και «θωρακίζει» το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Τέλος, είναι βασικό συστατικό της διατροφής αντιγήρανσης, καθώς η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά αναστέλλει την καταστροφή και την εκφύλιση του ανθρώπινου DNA.
  • Τα τελευταία χρόνια η έρευνα έχει επικεντρωθεί και σε μία ακόμα πιθανή θετική επίδραση του λευκού τσαγιού: Την καταπολέμηση της κατάθλιψης, η οποία συσχετίζεται με ένα αμινοξύ που περιέχεται στο τσάι, την L-τεανίνη (L-theanine), η οποία όταν εισέρχεται στον εγκέφαλο φαίνεται να προκαλεί μείωση του στρες.
  • Η μικρή ποσότητα φθορίου που περιέχει συμβάλλει στη διατήρηση του σμάλτου των δοντιών, ενώ παράλληλα βοηθά στην πρόληψη πλάκας και τερηδόνας.
  • Στην κινέζικη παραδοσιακή ιατρική, το άσπρο τσάι χρησιμοποιείται για τηναντιμετώπιση πονοκεφάλων, σωματικών πόνων και δυσπεψίας, αλλά και για την τόνωση του οργανισμού.
Κλείνοντας, πέρα από τη δεδομένη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά, το λευκό τσάι πλεονεκτεί σε σχέση με τα άλλα είδη τσαγιού, καθώςπεριέχει τα χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης. Θα το βρείτε σε επιλεγμένα φαρμακεία, σε καταστήματα μπαχαρικών και σε φαρμακεία ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

FLOWMAGAZINE + mazimetinxristina


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα