Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Αναπνοή, αντίληψη και συναισθηματική θεραπεία

Ελευθερία Μαντζώρου, καθηγήτρια μάλαξης και φυτοθεραπείας
Νέα μελέτη δείχνει ότι ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να επηρεάσει την νευρική δραστηριότητα που βελτιώνει την ανάκληση της μνήμης και την συναισθηματική κρίση. Η αναπνοή δεν αποσκοπεί μόνο στην πρόσληψη οξυγόνου. Πλέον συσχετίζεται άμεσα με τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά.
Αναπνοή, αντίληψη και συναισθηματική θεραπεία Ελευθερία Μαντζώρου, καθηγήτρια μάλαξης και φυτοθεραπείας
Φαίνεται ότι τα άτομα που εισπνέουν από την μύτη έχουν πλουσιότερο συναισθηματικό κόσμο.

Επιστήμονες από το Northwestern Medicine ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι ο ρυθμός της αναπνοής δημιουργεί ηλεκτρική δραστηριότητα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, που ενισχύει τις συναισθηματικές αποφάσεις και την ανάκληση της μνήμης. Αυτές οι επιδράσεις στη συμπεριφορά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από της εκπνοή και την εισπνοή, αλλά και από το αν αναπνέουμε από τη μύτη ή το στόμα.

Στη μελέτη, τα άτομα ήταν σε θέση να προσδιορίσουν ένα τρομαγμένο πρόσωπο πιο γρήγορα αν το έβλεπαν κατά την εισπνοή τους. Τα άτομα ήταν επίσης πιο πιθανό να θυμούνται ένα αντικείμενο αν το είχαν δει κατα την εισπνοή. Η επίδραση αυτή εξαφανίστηκε εάν η αναπνοή ήταν από το στόμα. Εν γένει, φαίνεται ότι τα άτομα που εισπνέουν από την μύτη έχουν πλουσιότερο συναισθηματικό κόσμο.
Τομή του εγκεφάλου. Η αμυγδαλή εμφανίζεται με μοβ χρώμα.
Τομή του εγκεφάλου. Η αμυγδαλή εμφανίζεται με μοβ χρώμα.

Τι δείχνουν τα ευρήματα
"Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι ότι υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά στην εγκεφαλική δραστηριότητα στην αμυγδαλή και στον ιππόκαμπο κατά τη διάρκεια της εισπνοής, σε σύγκριση με την εκπνοή," είπε η επικεφαλής συγγραφέας Christina Zelano, καθηγήτρια νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern Feinberg School of Medicine. " Ανακαλύψαμε ότι όταν εισπνέουμε, διεγείρονται οι νευρώνες στον οσφρητικό φλοιό, στην αμυγδαλή και στον ιππόκαμπο, σε όλο το μεταιχμιακό σύστημα." Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου επεξεργάζονται συναισθήματα, αναμνήσεις και οσμές.
Τι είναι η αμυγδαλή
​Η αμυγδαλή είναι μια ομάδα νευρώνων σε σχήμα αμυγδάλου. Βρίσκεται κοντά στο εγκεφαλικό στέλεχος και θεωρείται μέρος του «πρωτόγονου» εγκεφάλου, o οποίος συσχετίζεται με τις ενστικτώδεις λειτουργίες. Σχετίζεται με τα συναισθήματα, και ειδικά με τον φόβο, και τις αντιδράσεις σε αυτά. Συνδέεται με αρκετά από τα υπόλοιπα μέρη του εγκεφάλου και σε αυτήν καταλήγουν πρώιμα και ανεπεξέργαστα ερεθίσματα των αισθήσεων με σκοπό την ταχεία αντίδραση. Παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη μνήμη, στη λήψη αποφάσεων, και στις συναισθηματικές αντιδράσεις.

Πρωτόγονος εγκέφαλος ονομάζεται το μέρος του ανθρώπινου εγκεφάλου που είναι κοινό και με άλλα είδη όπως τα ερπετά, και βρίσκεται κοντά στο εγκεφαλικό στέλεχος (την προέκταση του νωτιαίου μυελού). Θεωρείται πως στην εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου τα εξωτερικά τμήματα του «σκεπτόμενου» εγκεφάλου, όπως ο νεοφλοιός, σχηματίστηκαν αργότερα. (Wikipedia)

Αναπνοή, αντίληψη και συναισθηματική θεραπεία
Η παραπάνω ανακάλυψη αυτή οδήγησε τους επιστήμονες να αναρωτηθούν αν οι γνωσιακές λειτουργίες που συνήθως συνδέονται με αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου - ιδίως με την επεξεργασία του φόβου και των αναμνήσεων - θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν από την αναπνοή.

Αυτή η έρευνα συσχετίζεται και με τους βασικούς μηχανισμούς του διαλογισμού και της πραναγιάμα (γιόγκικες αναπνευστικές ασκήσεις). "Όταν εισπνέουμε, συντονίζουμε τις ταλαντώσεις του εγκεφάλου σε όλο το μεταιχμιακό δίκτυο», σημείωσε η Zelano.

Επίσης, είναι διαπιστωμένο ότι η αρωματοθεραπεία (η έκθεση στα αιθέρια έλαια) έχει καταλυτική επίδραση στο μεταιχμιακό σύστημα και στα συναισθήματα. 
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 6 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Journal of Neuroscience.
Πηγή: Northwestern University. “Rhythm of Breathing Affects Memory and Fear.” NeuroscienceNews. NeuroscienceNews, 6 December 2016.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα