Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

ΚΡΥΦΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΠΟΡΘΗΤΗΣ


Πεθαίνει το 1451 ο σουλτάνος Μουράτ Β', ο πατέρας του Φατίχ Μεχμέτ, κι αυτός, ο γιος κάθεται στο θρόνο της οθωμανίας. Αυτός που μετά από δύο χρόνια, το 1453, πατάει την βασιλεύουσα Πόλη, την πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Γι' αυτό πέρασε στην Ιστορία ως Πορθητής. Σουλτάνος ο Μωάμεθ Β' ο Πορθητής.
Ερώτημα. Μήπως το έργο θα είχε άλλη, εντελώς άλλη εξέλιξη, αν ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος είχε παντρευτεί την μητριά του Πορθητή; Την Σέρβα Μάρα Μπράνκοβιτς, σύζυγο του σουλτάνου Μουράτ Β', πατέρα του Πορθητή.
Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος παντρεύτηκε δύο φορές. Κορίτσια από σπίτι και βέβαια οι γάμοι έγιναν μετά από επιλεκτικό προξενιό, προκειμένου να κρατιέται η εξουσιαστική του αυτοκράτορα. Πέθαναν κι οι δύο γυναίκες του, κόρες από αυλές, από οικογένειες ηγεμόνων, και έγινε πρόταση στην χήρα του σουλτάνου Μουράτ Β', την Μάρα, κόρη του ηγεμόνα της Σερβίας Μπράνκοβιτς. Η κυρία, όμως, αρνήθηκε από πρώην σύζυγος Οθωμανού αυτοκράτορα να... ξεπέσει, γίνει και σύζυγος βασιληά σε αυτοκρατορία που ήταν στα τελευταία της.
Ο Μωάμεθ ο Πορθητής, που πέθανε σα σήμερα 3 Μαΐου το 1481, είχε μάνα μία Ελληνίδα σκλάβα με το οθωμανικό όνομα Χιούμα Χάτουν. Σ' αυτό δεν υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση, ούτε από τους Τούρκους. Οι θεωρίες κι όχι μόνον συνωμοσίας επικεντρώνονται στο πως ψόφησε ο πολιορκητής της Κωνσταντινούπολης και στο αν πράγματι ήταν κρυφοχριστιανός. Εάν ήταν ή εάν έγινε χριστιανός στα τελευταία χρόνια της ένδοξης ζωής του.

Τρίτος γιος του Μουράτ ο Πορθητής γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου το 1432 και διαδέχθηκε τον πατέρα του στα 12 του, τότε έγινε για πρώτη φορά σουλτάνος. Ορφανός από μάνα, η Χιούμα πέθανε ενωρίς, τον ανέλαβε υπό την προστασία της η Μάρα η Σέρβα. Ποτέ δεν ξέχασε ο Μωάμεθ την αγάπη και τις φροντίδες της συζύγου του πατέρα του.
Δεν ήταν καλή εποχή για τα εσωτερικά της οθωμανικής αυτοκρατορίας εκείνη, τότε, με σουλτάνο τον 12χρονο Μωάμεθ. Επιστρέφει, λοιπόν, σε δράση πάλι ο πατέρας του Μουράτ, που πεθαίνει το 1451. Από τότε και για 30 χρόνια βασιλεύει ο Μωάμεθ, που τον δηλητηριάσανε ενώ είχε ήδη ετοιμάσει την εκστρατεία να καταλάβει την Ρώμη! Να γίνει Πορθητής και του καθολικισμού, αφού είχε ήδη κυριαρχήσει στο κέντρο της άλλης πλευράς του χριστιανισμού.
Νο1 ύποπτος ο Εβραίος γιατρός του σουλτάνου Πορθητή, κάποιος Γιακούμπ πασάς που είχε εξισλαμισθεί. Δηλητηρίασε τον σουλτάνο «επιστημονικά», στο λάου-λάου, όχι στο μπαμ και κάτω. Παίζει ύποπτος και ο γιος του Βαγιατζήτ. Και, βέβαια, ότι πίσω από τη δολοφονία του σουλτάνου ήταν η Βενετία, άλλη αυτοκρατορία αυτή, το ίδιο μυημένη εξουσία στην ίντριγκα και την πουτανιά.
Σχετικά με τη θρησκευτική πίστη του Μωάμεθ του Πορθητή. Δεν έχουν σταματημό οι «αποκαλύψεις». Όλο και κάτι καινούργιο βγαίνει στον αέρα. Ότι μελετούσε Έλληνες και διάβαζε ελληνικά βιβλία. Ότι είχε παραγγείλει ζωγραφικό πίνακα με την Παναγία και τον Χριστό. Ότι πριν πεθάνει στο Παλάτι είχε φτιάξει χριστιανικό εικονοστάσι και προσκυνητάρι. Ότι θαύμαζε τον Μέγα Αλέξανδρο. Ότι τάφηκε με τον ίδιο τρόπο όπως οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες. Κι άλλα σχετικά.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα