Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

50 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band


Ο δίσκος των Beatles που άλλαξε το ρου της ποπ μουσικής έσβησε τα 50 του κεράκια.


Έχουν χυθεί τόνοι μελάνι για να εξυμνηθεί και να αναλυθεί το Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band που κυκλοφόρησε πριν από μισό αιώνα, την πρώτη μέρα αυτού που έμελλε να χαρακτηριστεί ως «Το Καλοκαίρι της Αγάπης». Ήταν ο δίσκος που βούτηξε για τα καλά τους Beatles στην ψυχεδέλεια και τα ινδικά σιτάρ και τους εκτόξευσε από ποπ μπάντα σε art rock θίασο. Αυτός είναι ένας οδηγός επιβίωσης ώστε να μη σας πιάσουν αδιάβαστους σχετικά με ένα από τα σημαντικότερα και πολυσυζητημένα albums όλων των εποχών. 

1To Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band κυκλοφόρησε την 1η Ιουνίου του 1967 από την Parlophone στην Βρετανία και από την Capitol στις ΗΠΑ. Ήταν το όγδοo studio album των Σκαθαριών σε παραγωγή του George Martin. Ηχογραφήθηκε στο Λονδίνο στα Abbey Road Studios και τα Regent Sound Studios από τις 24 Νοεμβρίου του 1966 μέχρι τις 21 Απριλίου του 1967. 

2O τίτλος του album προέκυψε από…φακελάκια αλατιού και πιπεριού. Το καλοκαίρι του 1966 και με τους Beatles να έχουν κουραστεί όντας…οι Beatles, o Paul McCartney, συζητώντας με τον manager τους Mal Evans, έψαχνε κάποια περσόνα για το επόμενο album τους. Όπως έχει πει ο ίδιος στην βιογραφία του Paul McCartney: Many Years From Now από τον Barry Miles: «Τρώγαμε το γεύμα μας και υπήρχαν στο τραπέζι αυτά τα μικρά σακουλάκια με τα “S” και “P” και ο Mal είπε “Τι σημαίνουν αυτά; Α, αλάτι (salt) και πιπέρι (pepper). Και κάναμε πλάκα με αυτό και είπα “Sergeant Pepper, salt and pepper” παίζοντας με τις λέξεις. Στην πορεία, προσέθεσε το “Lonely Hearts Club Band”, θεωρώντας ότι είναι «ένα αρκετά τρελό όνομα για μπάντα γιατί, για ποιό λόγο ένα “Lonely Hearts Club Band” να έχει συγκρότημα;».

3Το εξώφυλλο του δίσκου σχεδιάστηκε από τους Peter Blake και Jann Haworth και σε αυτό εικονίζεται η μπάντα με τις χαρακτηριστικές Sgt. Pepper’s στολές σε ένα κολάζ με μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ποπ κουλτούρας και όχι μόνο. Η λίστα απαρτίζεται από τους (πάρτε βαθιά ανάσα): Sri Yukteswar Giri, Aleister Crowley, Mae West, Lenny Bruce, Karlheinz Stockhausen, W. C. Fields, Carl Jung, Edgar Allan Poe, Fred Astaire, Richard Merkin, The Vargas Girl (του καλλιτέχνη Alberto Vargas), Huntz Hall, Simon Rodia, Bob Dylan, Aubrey Beardsley, Sir Robert Peel, Aldous Huxley, Dylan Thomas, Terry Southern, Dion DiMucci, Tony Curtis, Wallace Berman, Tommy Handley, Marilyn Monroe, William S. Burroughs, Sri Mahavatar Babaji, Stan Laurel, Richard Lindner, Oliver Hardy, Karl Marx, H. G. Wells, Sri Paramahansa Yogananda, James Joyce, Stuart Sutcliffe (πρώην μέλος των Beatles), Max Miller, A “Petty Girl” (του καλλιτέχνη George Petty), Marlon Brando, Tom Mix, Oscar Wilde, Tyrone Power, Larry Bell, David Livingstone, Johnny Weissmuller, Stephen Crane, Issy Bonn, George Bernard Shaw, H. C. Westermann, Albert Stubbins, Sri Lahiri Mahasaya, Lewis Carroll, T. E. Lawrence, Shirley Temple, Albert Einstein, Bette Davis, Bobby Breen, Marlene Dietrich, Shirley Temple (για δεύτερη φορά, ένα κέρινο ομοίωμα της Diana Dors, αλλά και οι ίδιοι οι Beatles στις κέρινες εκδοχές τους με τα σακάκια των πρώτων χρόνων της καριέρας τους.  

Υπήρχαν ωστόσο και κάποια πρόσωπα που ενώ σχεδιαζόταν να περιληφθούν στο εξώφυλλο τελικά δεν μπήκαν κι αυτοί είναι οι: Leo Gorcey (γιατί ζητήθηκαν 400 δολάρια για να περιληφθεί), Mohandas Gandhi (γιατί,σύμφωνα με τον McCartney, ο Sir Joe Lockwood και κεφαλή της ΕΜΙ είπε πως κάτι τέτοιο θα εμπόδιζε την κυκλοφορία του δίσκου στην Ινδία), Jesus Christ (ήταν επιθυμία του Lennon να περιληφθεί, αλλά δεν μπήκε γιατί ο δίσκος κυκλοφόρησε έναν χρόνο μετά την γνωστή δήλωση του Lennon ότι «Οι Beatles είναι μεγαλύτεροι από τον Ιησού»), Adolf Hitler (γιατί το να συμπεριληφθεί θεωρήθηκε προσβλητικό), Timothy Carey, Sophia Loren και Marcello Mastroianni.


4Δύο δίσκοι που επηρέασαν πολύ το Sgt. Pepper’s ήταν το Pet Sounds των Beach Boys (το οποίο με τη σειρά του είχε επιρροές από το Rubber Soul των Beatles, όπως είχε δηλώσει ο Brian Wilson) και το Freak Out! του Frank Zappa & The Mothers of Invansion. Ο Paul McCartney έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «Αυτό είναι το δικό μας Freak Out!».

5Λίγο πριν το τέλος του closing track του album “A Day In The Life” στην remastered CD εκδοχή του album, ακούγεται ένας θόρυβος στην συχνότητα των 15 kilohertz, κάτι που μπορεί να τρελάνει τον σκύλο σας, καθώς είναι συχνότητα πολύ ενοχλητική στα αυτιά των τετράποδων καλύτερων μας φίλων.




6Το “A Day In The Life” απαγορεύτηκε από το BBC γιατί θεωρήθηκε ότι προωθούσε «ένα θετικό attitude προς την χρήση ναρκωτικών», με τον στίχο του Paul MCartney “Found my way upstairs and had a smoke” να θεωρείται ότι αναφέρεται…όχι σε απλό τσιγάρο και αντίστοιχα, τον στίχο του John Lennon “Four thousand holes in Blackburn, Lancashire” να θεωρείται πιθανή μεταφορά για το χέρι ενός χρήστη ηρωίνης.

7Το “She’s Leaving Home” αναφέρεται σε πραγματικό πρόσωπο και συγκεκριμένα, στην 17χρονη Melanie Coe, η οποία χάθηκε και ύστερα από δέκα μέρες επέστρεψε και αποδείχθηκε ότι ήταν με έναν κρουπιέρη καζίνο. Πέρα από αυτό, η Coe είχε γνωρίσει τους Beatles έναν χρόνο νωρίτερα ενώ το 1963 είχε κερδίσει σε διαγωνισμό μίμησης στην εκπομπή Ready Steady Go!, στον οποίο κριτής ήταν ο Paul McCartney.

8Κατά την περίοδο των sessions του δίσκου, οι Fab Four έγραψαν και τα κλασικά “Strawberry Fields Forever” και “Penny Lane”, τα οποία κυκλοφόρησαν ως single και δεν συμπεριλήφθηκαν στον δίσκο. Όταν κάποτε ο παραγωγός George Martin ρωτήθηκε σχετικά, είπε πως αυτό «ήταν το μεγαλύτερο λάθος της επαγγελματικής του ζωής».


9Η μπάντα χρειάστηκε 700 ώρες για να ηχογραφήσει το άλμπουμ. Συγκριτικά, για το ντεμπούτο τους Please Please Me (1963) χρειάστηκαν μόλις 9 ώρες.

10Στο “With A Little Help Form My Friends” ο πρώτος στίχος ήταν αρχικά “What would you do if I sang out of tune? / Would you stand up and throw tomatoes at me?” αλλά, ο Ringo Starr αρνήθηκε να τον τραγουδήσει γιατί πίστευε πως το κοινό ακούγοντάς το θα το λάμβανε κυριολεκτικά.

11Κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων, ενώ οι υπόλοιποι δούλευαν πάνω στα κομμάτια με τον George Martin, ο Ringo, ο οποίος δεν είχε γράψει καθόλου μουσική στο συγκεκριμένο album, περιμένοντας να ηχογραφήσει τα μέρη των τυμπάνων, έμαθε να παίζει σκάκι.

12Η αρχική ιδέα ήταν να υπάρχουν μέσα στο εξώφυλλο αντικείμενα όπως γλυκά, κονκάρδες και μολύβια, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον καταστροφικό οικονομικά για την ΕΜΙ.

13Το Sgt. Pepper’s ήταν το πρώτο album που περιελάμβανε στο οπισθόφυλλο τους στίχους των κομματιών, το πρώτο που είχε κενά ανάμεσα στα κομμάτια και το πρώτο στο οποίο η χάρτινη θήκη του δίσκου δεν ήταν απλώς άσπρη, καθώς, στην πρώτη έκδοση υπήρχαν ροζ ψυχεδελικά σχέδια.


14Το 1968 ο Frank Zappa έκανε μία παρωδία του εξωφύλλου του δίσκου για τον δίσκο των Mothers of Invansion, We Are Only In It For Money. Η Capitol δεν το δέχτηκε, καθυστερώντας την κυκλοφορία του δίσκου για πέντε μήνες. Τελικά ο δίσκος κυκλοφόρησε με άλλο εξώφυλλο και η α λα Sgt. Pepper’s εκδοχή περιλήφθηκε στο εσώφυλλο.

15Οι αυθεντικοί χειρόγραφοι στίχοι του Lennon για το “A Day In The Life” πουλήθηκαν το 2010 σε δημοπρασία για 810 χιλιάδες λίρες και έναν χρόνο αργότερα, οι στίχοι του “Lucy In The Sky With Diamonds” άγγιξαν το ποσό των 180 χιλιάδες λιρών.

16Κι αυτά δεν ήταν τα μόνα memorabilia του δίσκου που άγγιξαν αστρονομικά ποσά, καθώς, η κούκλα της Shirley Temple που περιλαμβάνεται στο εξώφυλλο πουλήθηκε το 2005 στο ποσό των 13 χιλιάδων λιρών.

17Δημοπρασιών συνέχεια, με το drum που βρίσκεται στο εξώφυλλο του album να πουλήθηκε στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 541,250 λιρών.

18Το album παρέμεινε στην κορυφή των βρετανικών charts για 27 εβδομάδες, στα αμερικανικά για 15, ενώ έφτασε στην κορυφή των charts κι άλλων χωρών όπως Αυστραλία, Καναδάς, Νορβηγία, Σουηδία και Δυτική Γερμανία.

19Έχει πουλήσει 5.1 εκατομμύρια κομμάτια στην Βρετανία και αποτελεί το τρίτο πιο εμπορικό album όλων των εποχών στην χώρα.

20Η έμπνευση για το κομμάτι “Good Morning, Good Morning” ήρθε στον Lennon από μία τηλεοπτική διαφήμιση των δημητριακών Kellog’s.


21Το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου υπολογιζόταν αρχικά να χωρίζεται σε δύο μέρη και πέραν από το να ανοίγει, να κλείνει κιόλας τον δίσκο αλλά ο George Martin, μετά από την ηχογράφηση του “A Day In The Life” αποφάσισε ότι «ήταν φανερό ότι τίποτα άλλο δεν μπορούσε να το ακολουθήσει».

22Τρεις μέρες μετά την κυκλοφορία του album, στις 4 Ιουνίου του 1967, ο Jimi Henrix έπαιξε το ομώνυμο opening track του album σε live του στο Saville. Ο Paul McCartney και ο George Harrison βρίσκονταν στο κοινό.

23Ο George Martin παίζει τσέμπαλο στο “Fixing A Hole”.

24O McCartney ήθελε να χρησιμοποιήσει 90 μουσικούς για τον δίσκο αλλά η ΕΜΙ συμφώνησε για μία 40μελή ορχήστρα. Στη συνέχεια, ο McCartney και ο George Martin χρησιμοποίησαν και τα τέσσερα takes, επομένως, θεωρητικά, «έπαιξαν» 160 μουσικοί.

25Όταν ο Paul McCarney ρωτήθηκε γιατί ο Elvis Presley δεν συμπεριλήφθηκε στο εξώφυλλο του δίσκου εκείνος απάντησε: «Ο Elvis ήταν πολύ σημαντικός και πολύ μακριά από τους υπόλοιπους ακόμη και για να αναφερθεί -ήταν κάτι παραπάνω από ποπ τραγουδιστής, ήταν ο Elvis ο Βασιλιάς».

26Πριν ο Paul McCartney γράψει την reprise εκδοχή του ομώνυμου κομματιού, στην θέση του προοριζόταν να μπει το “Only A Northern Song” του Harrison.

27H Mae West αρχικά αρνήθηκε να περιληφθεί στο εξώφυλλο του δίσκου, όμως, άλλαξε γνώμη όταν οι Beatles της έστειλαν προσωπικά γράμμα για να ζητήσουν την άδειά της.



28Το “When I’m Sixty Four” προοριζόταν αρχικά για b-side του single “Strawberry Fields Forever” αλλά ο McCartney έγραψε τελικά το Penny Lane για b-side του single.

29To “A Whiter Shade Of Pale” των Procol Harum που κυκλοφόρησε μία εβδομάδα πριν από το Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band ήταν το πιο πολυπαιγμένο κομμάτι στο πάρτυ για την κυκλοφορία του δίσκου καθώς, ο Lennon το έπαιζε ασταμάτητα στην Rolls Royce του σε όλη την διαδρομή για το πάρτυ.

30H φήμη θέλει το “For The Benefit Of Mr. Kite!” να ανήκει στον Lennon, ο οποίος άντλησε έμπνευση από ένα poster του 1843 από το τσίρκο του Pablo Fanque. Ωστόσο, ο Paul McCartney σε συνέντευξή του το 2013 ισχυρίστηκε πως έχει βάλει κι αυτός το χεράκι του ένα απόγευμα που είχαν περάσει μαζί στο δωμάτιο του Lennon κοιτώντας το συγκεκριμένο poster.

31Το εξώφυλλο του δίσκου κόστισε το αστρονομικό για την εποχή ποσό των τριών χιλιάδων λιρών, όταν ένα μέσο εξώφυλλο κόστιζε γύρω στις πενήντα λίρες, ωστόσο ο δημιουργός του, Peter Blake έλαβε μόλις διακόσιες από αυτές. Έχει δηλώσει σχετικά: «Δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί ήταν ένα υπέροχο πράγμα το να το έχω κάνει».

32Κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων, εξαιρουμένου του Paul McCartney που είχε αναλάβει τα ηνία της μπάντας, οι υπόλοιποι δεν πρέπει να το διασκέδαζαν και πολύ: ο George Harrison έλειπε το μεγαλύτερο διάστημα στην Ινδία, ο Lennon είχε δηλώσει ότι έγραφε κομμάτια «κατά παραγγελία» και o Ringo Starr περνούσε την ώρα του με τους roadies «όσο οι ιδιοφυίες έβαζαν αρμονίες και ορχήστρες».


33Οι κραυγές που ακούγονται στην αρχή του “With A Little Help From My Friends” είναι από συναυλία των Bealtes στο Hollywood Bowl.

34Ο Αμερικανός μποξέρ, Sonny Liston, που περιλαμβάνεται στο εξώφυλλο του Sgt. Pepper’s είχε πει κάποτε για τον Ringo Starr: «Ο σκύλος μου παίζει καλύτερα drums από αυτόν τον τύπο».

35Από την άλλη, ο Phil Collins είχε πει: «Tα drums στο “A Day In The Life” είναι κάτι πολύ περίπλοκο. Μπορείς να πεις σε έναν καλό ντράμερ σήμερα “Το θέλω έτσι” και δεν θα έχει ιδέα τι να κάνει».

36O John Lennon εμπνεύστηκε τους στίχους του “A Day In The Life” από μία εφημερίδα: «Έγραφα το κομμάτι όταν μία Daily Mail βρέθηκε μπροστά μου στο πιάνο…ήταν μια παράγραφος τεσσάρων χιλιάδων λέξεων περίπου για λακκούβες στο Blackburn του Lancashire». 

37Ο Paul McCartney είχε γράψει την μουσική του “When I’m Sixty Four” στα τέλη των 50s και το συγκρότημα έπαιζε συχνά το instrumental κομμάτι στα shows του στο Αμβούργο. 

38 Αν και το BBC (αλλά και ο αστικός μύθος) ήθελε το “Lucy In The Sky With Diamonds” να είναι μία αναφορά στο LSD, o Lennon ισχυριζόταν ότι περιέγραφε μία ζωγραφιά του τότε τετράχρονου γιου του Julian.



39Στα Βραβεία Grammy του 1968 το Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band απέσπασε τέσσερα: καλύτερου εξωφύλλου δίσκου, καλύτερης παραγωγής δίσκου (όχι κλασικής μουσικής), καλύτερου σύγχρονου album αλλά και Δίσκου της Χρονιάς, αποτελώντας τον πρώτο ροκ δίσκο που κέρδισε αυτή την διάκριση.

40Για το γέλιο που ακούγεται στο τέλος του “Within You, Without You”, σύμφωνα με τον George Harrison: «Μετά από τόσο ινδικό πράγμα, χρειάζεσαι μία ελαφριά ανακούφιση. Είναι μία απελευθέρωση μετά από πέντε λεπτά λυπημένης μουσικής».

41Το σαξόφωνο στο “Good Morning, Good Morning” είναι από την βρετανική beat boom μπάντα Sounds Incorporated.

42Σύμφωνα με τον McCartney: «Ένα από τα πράγματα που κάναμε πολύ τότε ήταν τα μηνύματα με τα μάτια. Στην εσωτερική φωτογραφία του δίσκου του Michael Cooper όλοι είπαμε “Τώρα ας κοιτάξουμε στην κάμερα κι ας πούμε πραγματικά Σ’ αγαπώ! Να προσπαθήσουμε πραγματικά να νιώσουμε την αγάπη, να δώσουμε πραγματικά αγάπη μέσα από αυτό! Θα βγει προς τα έξω, θα φανεί. Και πράγματι, αν παρατηρήσει κάποιος, θα δει την μεγάλη προσπάθεια στο βλέμμα μας».

43O πρώτος μη εμπλεκόμενος στην παραγωγή που άκουσε το album ήταν η “Mama” Cass Elliot των The Mamas & The Papas. Οι Beatles της το έπαιξαν στο διαμέρισμά της στον King’s Road του Chelsea στις έξι το πρωί με την ένταση στο τέρμα και ανοιχτά παράθυρα.

44H Oxford Encyclopedia of British Literature το χαρακτήρισε ως «το πιο σημαντικό και επιδραστικό rock ‘n’ roll album που ηχογραφήθηκε ποτέ».

45Το 2003 η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου συμπεριέλαβε το Sgt. Peppers στο Εθνικό Μητρώο Ηχογραφήσεων τιμώντας το έργο ως «πολιτισμικά, ιστορικά και αισθητικά σημαίνον».


46 Την ίδια χρονιά, φιγούραρε στην κορυφή της λίστα του περιοδικού Rolling Stone με τα «500 Καλύτερα Album όλων των Εποχών».

47Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι αρνητικές κριτικές στο album. Ένα poll του Melody Maker το 1998 το ανέδειξε «Χειρότερο Δίσκο όλων των Εποχών» ενώ η Guardian το 2007 το χαρακτήρισε «το πιο υπερτιμημένο album όλων των εποχών».
48Τα κοστούμια που φοράνε οι Fab Four στο εξώφυλλο του δίσκου είχαν παρθεί από το βεστιάριο του Berman’s και αργότερα πωλήθηκαν στην Apple Boutique.

49Αν και έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές ως concept album, οι Beatles έχουν παραδεχτεί ότι η αφηγηματικότητα του δίσκου «δεν πάει πουθενά»

50Παρά τον πολυεπίπεδο του ήχο, το album ηχογραφήθηκε σε βασική τετρακάναλη κονσόλα. 

popaganda

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα